Száz ​óra sötétség 133 csillagozás

Anna Woltz: Száz óra sötétség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Emilia ​tizennégy éves vagány lány, de kényszeres kézmosó és tisztaságmániás. Anyja sikeres festő, apja az iskola igazgatója és kockafejű matektanár.

Emilia éppen New Yorkba tart, zsebében egy repülőjeggyel, apja hitelkártyájával és egy hamisított szülői hozzájárulással, hogy egyedül utazhat az Egyesült Államokba. A szabadság földjére. Mi történhetett, hogy megszökött otthonról?

Miután ügyesen átverekszi magát a repülőtéri ellenőrző pontokon, és beengedik az országba, a szálláson kellemetlen meglepetés éri: a lefoglalt szoba címén nem a mosolygós indiai bérbeadó, hanem egy zárkózott tizenhét éves fiú, Seth és felvágott nyelvű húga, Abby várja. És ha ez a helyzet még nem lenne elég bonyolult: közeleg New York felé az évszázad hurrikánja, a Sandy.

Seth és Abby befogadja Emiliát, és a hozzá csapódó kilencujjú, filmsztár külsejű Jimet, hogy aztán a három kamasz és a kislány együtt vészelje át szülők nélkül a sötétet, a víz hiányát és a hideget. A legjobb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155441721 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Abby Greenberg · Emilia December de Wit · Jim · Seth Greenberg · Nora Quinn


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Szinte katasztrófakönyvnek tűnik, de egyáltalán nem az. Nagyon bírtam mind a négyüket, Abbyt a hatalmas szívével és eredetiségével, Seth-t a félszegségével és óriási lelkével, Jimet a vagányságával, lezserzségével, bizonytalanságával együtt. Legtovább tartott Emiliát megkedvelnem, de ahogyan újdonsült barátai segítségével kezdte kibontani szirmait és elfogadni önmagát, úgy került hozzám is közelebb .
Miközben barátokra talált, önmagát is megtalálta és kiállt magáért, bizonyos fokig önállóságra kényszerült és rájött, hogy akár boldog is lehet.
Nekem tetszett ez a könyv, kedves, bájos történet volt, komoly problémákkal a háttérben, szerethető szereplőkkel és közben még jó párszor mosolyogtam is.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/03/anna-woltz-szaz…

4 hozzászólás
nicosia P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Egy teljesen valószerűtlen történet arról, hogy diszfunkcionális szülők gyermekei hogy élik túl a katasztrófákat. Ja, nem… nem valószerűtlen.

Csoszi>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Teljesen magával ragadott ez a rövid ifjúsági könyv, amely már régóta várólistás volt. Le sem tudtam tenni. Jó a stílusa, érdekesek a karakterek, és a történet is izgalmas. Emilia egy kicsit zizi volt a pánikrohamaival, meg a tisztaságmániájával, de a végére őt is sikerült megkedvelnem.

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155441721 · Fordította: Rádai Andrea
AniTiger P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Azt hiszem, megtartom azt a jó szokásomat, hogy elolvasok mindent, aminek tetszik a borítója és a címe, mert ez is bejött. :'D
Nagyon tetszett, mindennel együtt nagyon szerettem a történetet – ezt a kicsit sötét New York-i kirándulást. Imádtam Emiliát és a többi fiatalt, akivel együtt átvészelte a hurrikánt.
A történet mondanivalója megkapó: extrém esetekben könnyebb túllépnünk a személyes korlátjainkon, a fóbiáinkon, az agybajainkon és a kényszerességünkön. Extrém szituációban elkezdjük másképp látni a dolgokat és átgondoljuk az életünket.

Szeretnék még olvasni az írónőtől, nagyon jó a mesélőkéje.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/07/100-ora-sot…

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155441721 · Fordította: Rádai Andrea
ziara>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Anna Woltz több könyvét is várólistáztam, de ezt választottam elsőnek. És milyen jól tettem… Az alapszituációt imádtam, a karaktereket szintén. Nagyon élveztem a történetet, a vége is illik az egészhez, nincs túlgondolva, eltúlozva semmi. Egyszóval remek kis ifjúsági regény!

3 hozzászólás
Valeria729 P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

„Nézem ezt a fiút, a bekötött kezét és a modellszépségű arcát – amivel nem akar modell lenni. Nagyon bátor tervei vannak, de szerintem kockázatos, amire készül. Mi van, ha leveszi a bőrdzsekijét, beköti a cipőfűzőjét, és ettől pontosan olyan lesz, mint bárki más? Mi van, ha felfedezi, mennyi pénzt lehet keresni, ha az ember egy darabig gyilkos robotokkal és fura jelzáloghitelekkel dolgozik? Mi van, ha aztán így is marad anélkül, hogy megváltoztatná a világot? Körülbelül ez történik minden felnőttel, nem? Megadják magukat, és csatlakoznak a hordához.”

Végre egy igazán jó ifjúsági regény! Fontos témák merülnek fel benne, de nem ad kategorikus válaszokat. Hagyja, hogy gondolkozzon az ember a saját válaszain.
Jól kitalált és megírt karakterek, szerettem mind a négyüket. Emilia egy igazán összetett karakter, okos és bátor, de közben van egy irracionális oldala is. Külön tetszett, ahogy bizonyos fokig túl tudott lépni a fóbiáin. Hát igen, az életösztön nagy úr.
Abby egyszerűen egy tünemény, imádtam a megszólalásait.
A történet során egész sok mindent átgondoltam. Bátram ajánlanám iskolai olvasmánynak nyolcadikban, kilencedikben (nem kötelezőnek), sok mindenről lehetne beszélgetni

„Te nem érted… A számítógépek esetében mindig nullák és egyesek vannak. De a valóságban ez nem így működik. Néha egyszerűen nem tudod, hogy valami egyes vagy nulla. És vannak dolgok a kettő között is.”

„Nézem őket, és én, az ateista, életemben először el tudom képzelni, hogy mit jelenthet egy templom. Vagy hogy mit jelenthetett korábban, amikor az egész világ a mi mostani, sötét New Yorkunkra hasonlított. Ebben a világban mindenkinek szüksége volt egy olyan helyre, ahol gyertyák égnek, és meleg van. Ahol sírni lehet, és ahol meghallgatnak a boltívek.”

„Innen, az óceán túloldaláról látom csak, hogy valójában mekkora marhaság ez az egész. Bekerülsz egy osztályba harminc másik gyerekkel, és kész, ezzel kell beérned. Ez a harminc az életed. Ha szerencséd van, lesz köztük néhány jó barátod. De ha peched van, évekig kell ülnöd egy távoli ismerősökkel teli teremben. És ezektől az ismerősöktől nem kérdezed meg, hogy kellene élned.”

2 hozzászólás
Navi P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Történet a kamaszok út kereséséről, a felelősség vállalásról, úgy általában a felnőtté válásról. Abby kedvenc karakterré lépett elő, folyamatosan Celeste Watkins jutott róla az eszembe. Imádtam a kukacos jelenetet, Seth a maga tengeralattjárójával is tetszett :)
Sajnáltam őket, de fel fognak épülni.
Emilia pedig .. Nem a legjobb megoldást választotta, de szerencsére semmi baj nem lett. Az apuka pedig menjen a búsba. Ja, kézen fogva anyukával. Na, nekik se kellett volna gyerek-

mrsp>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

Anna Woltztól már korábban olvastam a Black Boxot, sőt, interjút is készítettem vele, és mivel nagyon szimpatikus embernek tűnik és a Black Box is nagy kedvencem lett, felkerült az „Akiktől mindent el akarok olvasni” listámra. Így került a kezembe ez a regény is, amiről a címén és a szerzőjén kívül semmit nem tudtam, ezért nagyon meglepett.

A borító és a cím alapján nem igazán tudná kitalálni az ember, mi is vár rá ebben a könyvben. Talán csak annyit, hogy gyerekekről szól egy nagy városban. Aztán szép lassan körvonalazódott előttem a történet, és nagyon örültem annak, amit láttam: Emiliáról, a holland lányról szól, aki a problémái elől New Yorkba szökik, és megismerkedik három New Yorkban elő fiatallal: Seth-tel, Abbyvel és Jimmel. A történet a Sandy hurrikán idején játszódik, ami nagyon meglepett, de örültem neki, mert mindig elborzadva néztem a hurrikánokról és más természeti katasztrófákról szóló filmeket, és az otthon biztonságos melegéből, a messzi távolból bele sem tudtam gondolni, min mehet keresztül az, aki ott van, aki átéli ezeket a dolgokat, amiket mi csak filmekről ismerünk. Szóval ez a rész nagyon tetszett, imádtam a négy gyerek problémamegoldó-képességét és találékonyságát, ahogy igyekeztek átvészelni a hurrikánt. Imádtam a hurrikánmenedéket, a New York-i Halloweent, a barangolásokat a sötét utcán. Az is nagyon tetszett, hogy az írónő a szarkasztikus poénok és a 21. századi fiatalok problémái (lemerült telefon, nincs internet és térerő) mellett belevitt egy kis komoly témát is a történetbe, vagyis hogy felhívta a figyelmet a kevésbé szerencsésekre is, akik nem úszták meg sértetlenül a hurrikánt.

Az alapötlet is nagyon tetszett, miszerint Emilia szülei mindketten a saját világukba rekedtek, ennek a hatása pedig a lányra nagyon jelentős. Megjelent a cyberbullying témája is, amiről szerintem kiemelten fontos beszélni a mai világban az ifjúsági irodalom szócsövén át. Összességében: imádtam.

Egy dolog viszont iszonyatosan rontotta az olvasásélményt, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni: mióta hagyunk benne random angol szavakat a magyar fordításban? Én elhiszem, hogy rohadt menő mostanában így beszélni, de egyszerűen annyira idegesítőek voltak ezek a szavak, hogy kedvem lett volna kihajítani a könyvet az ablakon. Az abszolút érthetetlen számomra pedig az, hogy ha egyszer New Yorkban vagyunk, és mindenki angolul beszél, akkor miért kell 1-2 mondatot meghagyni angolul, általában a társalgás kezdetét jelző mondatokat, utána pedig magyarul folytatni? Nyilván fel tudjuk fogni, hogy ha ez a valóság lenne, a szereplők angolul beszélnének, de szerintem olyannyira felesleges volt ez… arról nem is beszélve, hogy aki nem tud angolul, annak még jobban elrontja az olvasás élményét. Emiatt nem tudom 10 csillagra értékelni a könyvet, pedig ez nem a könyv hibája, hanem a fordítóé. Csak hogy néhány, a zsebemben bicskát nyitogató példát kiemeljek:

Supercool barátaim vannak.”
„ – Excuse me! – szólítok meg egy nőt, aki olyan feltűnő ruhát visel, mintha egyenesen a Szex és New Yorkból sétált volna ide. – Nem tudja, hogy van-e valahol a környéken ingyenes wifi?”
„- Sorry – mondom angolul –, nem tudom, hogy kicsoda maga.”
No way, hogy ott éljem le az életem.”
„Ez volt… the worst fucking day of my life.
Mom, tudod jól, hogy te…”
Calm down, mommy! Jól vagyok, most mondtam el apunak!”
„Azt mondta, hogy a girlfriendje vagyok.”

Ezek a mondatok olyan szinten elborzasztottak, hogy ha nem Anna Woltz könyve lett volna, simán félbehagyom. Erőltetettek, gyerekesek és szánalmasak voltak.

Tinah>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

A címből arra következtettem, hogy egy fantasy regényt tartok a kezemben..
És hogy én mekkorát tévedtem!
Helye sincs a képzeletvilágnak, ugyanis ez a színtiszta valóság igazi tinédzserekkel, valós problémákkal és mindenkit foglalkoztató gondolatokkal. Anna Woltz megragadta a fiatalok azon rétegét, akik még képesek érezni, és élni, olyan karaktereket alkotott, akik itt élnek a jelen időnkben. Egy múltbéli eseményt vett alapul, és megírta Emilia történetét. A végeredmény pedig egy kalandokkal teli sikersztori.

A könyv egyik legerősebb ikonja maga a főszereplő, Emilia. Tizennégy éves, fél mindenféle baktériumtól, lázadó, bátor, találékony és humoros. Erőteljes, egyedi karaktere teszi különlegessé a történet menetét; tiszta akaratával és kissé feminista gondolkodásával belevaló női szereplő. Igazán a 'túlélőcsapatával' lesz önmaga, ugyanis három társa is hasonlóan erős jellemű. Seth, bár igaz az 'időkapszulájában ragadt', nagyon is értékes karakter, hiszen törődik egy ismeretlen és kissé fura lánnyal, na meg mindig ott van, ha segítség kell. Húga, Abby, aki kilenc éves, korához képest érett, életteli lány, aki aranyossága mellett céltudatos és szókimondó. És ott van még Jim, aki egy model szépségű 17 éves srác – ráadásul majdnem elhagyta pár ujját, egy porfészekben lakik, és nem törődik a világgal. Ő is a családja elől menekült. Az iskolakerülő suhanc amúgy meglepően okos és érdekelt, ám a pillanatban pont tesz a külvilágra. Négy valóságos fiatal, akik együtt fantasztikus csapatot alkotnak. A színes karakterábrázolás pedig csak tetézi a hurrikán ötletét, nem csoda, hogy megnyert magának a kötet.

Bővebben a történetről itt olvashatsz: https://lapok-koze-rejtozve.blogspot.hu/2017/07/100-ora…

ap358 P>!
Anna Woltz: Száz óra sötétség

A történet középpontjában a fiatalkori útkeresés áll. Könnyed olvasmány, nincs szó világmegváltásról, a könyv kulcsa az egyszerűség. Négy fiatal felnőttek nélkül marad a hurrikán idején, se telefon, se tv vagy internet, így egyre inkább közelebb kerülnek egymáshoz, megnyílnak és ez által válaszokat kapnak a saját kérdéseikre is.
Abby, a legfiatalabb volt az, aki humort csempészett a sztoriba, de egyúttal őt találtam a legirreálisabb karakternek. A kora zavart, a korához képest rendkívül intelligensnek és érettnek véltem, tipikus könyves figura lett. A többiek is annak indultak, de az, amilyen döntéseket hoztak végül más szemszögbe helyezte őket. Mind szerethetőek és érdekesek voltak.
A szülők viszont nagyon megleptek. Emilia apja hibázott, olyan dolgot tett, ami nem csak a lánya életére, hanem az egész családra kihatott (volna), és itt jött képbe Emilia anyja. Ő testesítette meg az állóvizet, amit sokan felkavarnának – én is – és üvöltenének, hogy térjen észhez.
Nem csak fiatalok, hanem a felnőttek is bátran kézbe vehetik a könyvet, hiszen a bája mellett igen komoly témákat is felvonultat.


Népszerű idézetek

River_Song>!

Vannak barátaim, útlevelem és fogkefém. Szabad vagyok.

134. oldal

shadowhunter1975 P>!

A férfiak története egy mondatban: először telefestették a múzeumokat meztelen nőkkel, aztán feltalálták a számítógépet, hogy telerakhassák pornóval.

70. oldal, 14. fejezet (Tilos az Á Könyvek, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Emilia December de Wit
Annie_Cresta>!

Nem én mutatok be a középső ujjammal a világnak, hanem a világ mutat be nekem.
Még mindig. Már megint.

Annie_Cresta>!

Mi marad a szavakból, ha többé semmit sem jelentenek?

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emilia December de Wit
AniTiger P>!

    – Mindannyian egyes-egyedül lebegünk a csillagok között! Ezt el kell fogadnod. És ha akad néhány ember, aki hallótávolságon belül repül el melletted, szerencsésnek érezheted magad – mosolyog rám.

224. oldal, 43

nicosia P>!

– De gondolj bele, mi lesz, ha megcsókol! – kiáltja Abby izgatottan. – Akkor hétmilliárd baktérium kerül a szádba!

Annie_Cresta>!

A második nevem az anyám ötlete volt, és bár egy kicsit késve, január 2-án születtem, úgy gondolta, hogy ettől függetlenül még mindig remek ötlet engem Decembernek nevezni. Apám persze mondhatta volna:
– Szerintem a Sanne jobban illik hozzá. Vagy a Margriet.
Vagy ennyi erővel akár:
– Szerintem hívjuk Koszinusz Egyenlőszárú Háromszögnek.

Kapcsolódó szócikkek: Emilia December de Wit
Annie_Cresta>!

Rettegek, hogy felnőttként sem szabad abbahagynunk a színjátszást. Hogy soha többé nem leszünk szabadok. Hogy ennek sose lesz vége.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marie-Aude Murail: A lélekdoki – 2. évad
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Kelly Oram: Cinder és Ella
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi