Gipsz, ​avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot 43 csillagozás

Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

"Anyának egy csomó minden hiányzik, ha velem van.
Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha anya nincs velem."
Felicia dühös az egész világra. A szülei épp elváltak, és ez az első nap, amikor Bertával, a húgával az apukájuknál alszanak. Ez a vártnál is sokkal rosszabbul alakul… Ráadásul Berta szánkóbalesete miatt az egész család összezárva tölti a teljes napot a kórház sürgősségi osztályán. Felicia nekivág a kórház folyosóinak, rengeteg kalandba keveredik, mindenféle érdekes gyerekkel fut össze, köztük egy nagyon vagány fiúval, Adammal is…

Eredeti cím: Gips

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2018
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103820 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Felicia Nieuwenhuis


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Válás és szerelem, betegség és egészség, barátság és szeretet, harag és dac váltják egymást a könyv lapjain, biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem szorult el a torkom néhány pillanatnál, hanem a célközönség kiskamasz korosztály sem tudja meghatódás nélkül elolvasni a történetet, de arról is meg vagyok győződve, hogy remekül fognak szórakozni.

Szerettem a könyv komolyságát és humorát, érzékenységét és stílusát, a szereplőket is megkedveltem, nagyszerű élmény volt. Azt gondolom, hogy nem csak a gyerekeknek és fiataloknak érdemes elolvasni, hanem a szülőknek is, mert talán segíthet áthidalni szakadékokat és csöndeket, megbeszélni fontos dolgokat.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/06/anna-woltz-gipsz-…

Nikolett0907 P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/anna-woltz-gip…

Először is szeretném megköszönni, hogy utazókönyvként olvashattam a könyvet.

Vannak pillanatok az életünk folyamán, amikor semmi sem akar sikerülni. Különösen akkor nem, ha éppen elváltak a szüleink, túltengenek bennünk a pubertáskori hormonok és éppen mindenre és mindenkire haragszunk. Nincs ezzel másként ennek a kötetnek a főhősnője sem. Szegény Felicia dühös az egész világra. Édesanyja éppen a legnagyobb ellensége, az édesapja egy két lábon járó szerencsétlenség, és még ott a húga is, akivel bár jó viszonyt ápol, mégis „miatta” szenved balesetet. Így kezdődik ez a csepp kötet. Hiába 168 oldal, egy egész életnyi gond és kalamajka megtalálható a lapjain. Tulajdonképpen az egész történet nagyjából 24 órát ölel fel, mégis oly sok minden történik, amiről érdemes beszélni.

Az első ilyen komolyabb téma a válás és a kétlaki élet. A megosztott szülői felügyelet sokszor a bevált módszerekhez tartozik, az már más kérdés, hogy a gyermek hogyan is éli meg ezt a nehéz helyzetet. A második fontos téma, mely először csak mellékszálként mutatkozik, én mégis a fő események közé sorolom. Ez pedig, a koraszülöttség és egy ifjonti lélek küzdelme a megértéssel, hol is van a helye a szülei életében. Szintén nem elhanyagolható a gyermekként megélt súlyos betegségek időszaka és a gyógyulás utáni visszailleszkedés a társadalomba. Hogy csak említésként is, de olvashatunk orvos-nővér szerelemről, szülő-gyermek kapcsolatról és egy család újra éledéséről. Ha belegondolunk, ezek önmagukban is éppen elég boncolgatni való témák, de mikor együttesen kell szembenézni velük, fullasztó érzéssel párosulnak. Akkor különösen nehezen emészthető, legalábbis a számomra, amikor egy fiatal lélek szemszögéből élem meg ezen problémákat…..

ziara>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Frappáns kis könyv. Nem én vagyok a célközönség, de kifejezetten élveztem.
Kiskamaszoknak feltétlenül javasolt, pláne ha esetleg hasonló helyzetben vannak.
Én is benne voltam.
Jövőre Adélkának is elhozom a könyvtárból:)

Hintafa P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Anna Woltz nagy zsonglőr, biztos kézzel játszik a hangulatokkal. A kezdőképek csendes monológjába úgy csap bele a baleset sokkja, ahogy az a bizonyos esernyőbeszélgetés öklözött a karácsony békéjébe. Nagyon jól oldja a felgyülemlett feszültséget és a válás utórezgései okozta érzelmi kisüléseket. Az olvasót felkapja a történet forgószele és az utolsó oldalig nem ereszti. Nem mintha kedvem lett volna letenni a könyvet, hiszen -talán ellentmondásnak tűnik- végtelenül szórakoztató. Megkímél a hatásvadász, érzelmektől túlszaturált képektől. Ezer szónál is többet árulnak el a szerencsétlenkedő szereplők (felnőttek is) bizonytalan, tapogatózó léptei. Beszélgetéseik kendőzetlen őszinteségét a kórházi körülmények is előcsalogatják. Őszinte, vagány, szókimondó, humoros, megható. Néha maróan fáj, de Woltz gondoskodik szereplőiről, nem lebegnek légüres térben. Ez a kiskamasz kalandos-fikciós regények után egy újfajta, valós problémákat érintő, kitárgyaló, elgondolkodtató regény. Ne riasszon meg a felsorolás, nagyon jól fogyasztható a Gipsz. Az ilyen könyvek szoktak újra lekerülni a polcról, hogy az idő múlásával ismét górcső alá vegyük és átszűrjük újra magunkon a történteket.

Amilyen vékonyka (168 oldal) a könyv, bennem annyi mindent megmozgatott. Woltz nem húzza rá a vizes lepedőt egyik szülőre sem, amiért mégsem tartott ki (elég ideig) az örökkön-örökké. Az utolsó oldalakra hősnőnk is megbékél a világ, a szerelem relativitásával, a szülők korlátaival. Elfogadja, hogy néha együtt kell élnünk, nőnünk, működnünk olyan sérülésekkel, amiket még az orvosok csodaragasztói, szuperszonikus gipszei sem tudnak nyomtalanul eltüntetni.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/07/24/anna_woltz_gipsz

Trudiz>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Fiataloknak, felnőtteknek egyaránt sok apró, meghatározó érzelmet közvetít ez a regény. Eleve a helyszín (kórház) adja az érzések tömkelegét, az együttérzést, a segítő szándékokat. Tetszett a kenguruzás mibenléte. Sokféle szereplő, fordulatok, kapcsolatok alakították a történetet. Egyes dolgokra ráébredés, tanulság is megfogalmazható.

Garbai_Ildikó P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Gyorsan lehet vele haladni. Nem unalmas, sőt. Nagyon-nagyon tetszett. Tanulságos és szórakoztató. Utazókönyvként volt nálam köszönöm. Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Sippancs P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

1 nap, 1 kórház, 1 zombiujj, 1 vulkán, 1 E.T., 1 rabruhás lány és 1 orvos-nővérke szerelem – röviden és tömören ez a Gipsz, avagy… története.
Hiába nem én vagyok a célközönség, nagyon-nagyon tetszett, és úgy olvastam volna még tovább! A borító pedig valami zseniális!

kratas P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Az ötlet nagyon is tetszett, mert volt itt szó mindenről, szeretetről, szerelemről, testvérekről, házaspárokról… de a megvalósítás nem jött be. Kusza volt és a szereplők sem voltak szimpatikusak. Mintha nem is kórházban, hanem diliházban jártunk volna, sose lehetett tudni, hogy ki mit fog reagálni. Kicsit hétköznapibb lett volna a mesélés módja, akkor jobban átjönnek az érzelmek nekem, de így ez a furcsa stílus nem érintett meg eléggé.

2 hozzászólás
AeS P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Anna Woltz könyveire régóta kíváncsi vagyok, de a Gipsz volt eddig az első, amit meg tudtam kaparintani egy olvasás erejéig. A szereplők talán egy icipicit fiatalok a cselekedeteik és az önállóságuk mértékéhez képest, de az is lehet, hogy csak a mi családunkban volt nagyobb a kontroll, esetleg a magyar és a holland gyereknevelés így tér el egymástól.
Noha a főszereplőnk 12 éves, inkább már ifjúsági könyv ez, mint gyerekkönyv, és főleg nem mese, nagyon súlyos a téma: az elvált szülők iránt érzett indulat csapódik le egy kórházban játszódó történetben, ahol a szerző számos színes és érdekes mellékszereplőt is felvonultat, sok új témát emel be, hogy a nap végére aztán minden rendeződjön – persze reális keretek között, kerülve a habos-babos, rózsaszín végkifejletet. Remek könyv, remek témákkal!

Oláh_Zita P>!
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Igazi unikum ez a történet, mert sokmindenről szól, ami elromolhat, és mégis a világ legfontosabb dolgát foglalja magába:

…Az embernek nemcsak oxigénre és ennivalóra van szüksége, hanem szeretetre is.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Nem érdemes félni a csókolózó szülőktől. Inkább az veszélyes, ha már nem csókolóznak többé.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
Bea_Könyvutca P>!

Talán az a legrosszabb az egészben, hogy mindannyian úgy teszünk, mintha. Mintha minden örökké tartana. Mintha minden szerelem örökké tartana. Pedig így csak rosszabb lesz utána. Mert egy idő után túl sok lesz a hazugságból, és amit hinni fogunk, annak semmi köze nem lesz a valósághoz.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · szerelem
Bea_Könyvutca P>!

Sosem csukom be a szemem. Mindent látni akarok: vért, pókokat, kitörő vulkánokat, csókolózó szülőket, mindegy.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
Oláh_Zita P>!

…Az embernek nemcsak oxigénre és ennivalóra van szüksége, hanem szeretetre is.

138. oldal

Sippancs P>!

Anyának egy csomó minden hiányzik, ha velem van. Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha nincs velem.

105. oldal

Sippancs P>!

Ha valaki nagyon magányosnak akarja érezni magát, azt ajánlom neki, hogy üljön le egy ismerősével szembe, aki egyfolytában a mobilján nevet.

68. oldal

Sippancs P>!

Nem mondtam semmit. Ha volt valami a világon, amit abban a pillanatban nem bírtam elviselni, azok a sérülések voltak. Különösen a láthatatlanok, amik mélyen, belül véreznek, anélkül, hogy bárki tudna róluk.

98. oldal

noni55 P>!

Az a leghülyébb ebben a hülye helyzetben, hogy én is hülye lettem tőle. Két héttel ezelőtt teljesen átlagos lány voltam. Most meg el akarok válni magamtól.


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Katalin: Barátom, Bonca
Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Guus Kuijer: Gubanc Manka és az eltévedés művészete
Tonke Dragt: Levél a királynak
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Holden Rose: A harmadik
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Chris Higgins: Bolondos családom