Gipsz, ​avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot 10 csillagozás

Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

"Anyának ​egy csomó minden hiányzik, ha velem van.
Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha anya nincs velem."
Felicia dühös az egész világra. A szülei épp elváltak, és ez az első nap, amikor Bertával, a húgával az apukájuknál alszanak. Ez a vártnál is sokkal rosszabbul alakul… Ráadásul Berta szánkóbalesete miatt az egész család összezárva tölti a teljes napot a kórház sürgősségi osztályán. Felicia nekivág a kórház folyosóinak, rengeteg kalandba keveredik, mindenféle érdekes gyerekkel fut össze, köztük egy nagyon vagány fiúval, Adammal is…

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek

>!
Pagony, Budapest, 2018
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103820 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Felicia Nieuwenhuis


Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Válás és szerelem, betegség és egészség, barátság és szeretet, harag és dac váltják egymást a könyv lapjain, biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem szorult el a torkom néhány pillanatnál, hanem a célközönség kiskamasz korosztály sem tudja meghatódás nélkül elolvasni a történetet, de arról is meg vagyok győződve, hogy remekül fognak szórakozni.

Szerettem a könyv komolyságát és humorát, érzékenységét és stílusát, a szereplőket is megkedveltem, nagyszerű élmény volt. Azt gondolom, hogy nem csak a gyerekeknek és fiataloknak érdemes elolvasni, hanem a szülőknek is, mert talán segíthet áthidalni szakadékokat és csöndeket, megbeszélni fontos dolgokat.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/06/anna-woltz-gipsz-…

>!
Hintafa P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Anna Woltz nagy zsonglőr, biztos kézzel játszik a hangulatokkal. A kezdőképek csendes monológjába úgy csap bele a baleset sokkja, ahogy az a bizonyos esernyőbeszélgetés öklözött a karácsony békéjébe. Nagyon jól oldja a felgyülemlett feszültséget és a válás utórezgései okozta érzelmi kisüléseket. Az olvasót felkapja a történet forgószele és az utolsó oldalig nem ereszti. Nem mintha kedvem lett volna letenni a könyvet, hiszen -talán ellentmondásnak tűnik- végtelenül szórakoztató. Megkímél a hatásvadász, érzelmektől túlszaturált képektől. Ezer szónál is többet árulnak el a szerencsétlenkedő szereplők (felnőttek is) bizonytalan, tapogatózó léptei. Beszélgetéseik kendőzetlen őszinteségét a kórházi körülmények is előcsalogatják. Őszinte, vagány, szókimondó, humoros, megható. Néha maróan fáj, de Woltz gondoskodik szereplőiről, nem lebegnek légüres térben. Ez a kiskamasz kalandos-fikciós regények után egy újfajta, valós problémákat érintő, kitárgyaló, elgondolkodtató regény. Ne riasszon meg a felsorolás, nagyon jól fogyasztható a Gipsz. Az ilyen könyvek szoktak újra lekerülni a polcról, hogy az idő múlásával ismét górcső alá vegyük és átszűrjük újra magunkon a történteket.

Amilyen vékonyka (168 oldal) a könyv, bennem annyi mindent megmozgatott. Woltz nem húzza rá a vizes lepedőt egyik szülőre sem, amiért mégsem tartott ki (elég ideig) az örökkön-örökké. Az utolsó oldalakra hősnőnk is megbékél a világ, a szerelem relativitásával, a szülők korlátaival. Elfogadja, hogy néha együtt kell élnünk, nőnünk, működnünk olyan sérülésekkel, amiket még az orvosok csodaragasztói, szuperszonikus gipszei sem tudnak nyomtalanul eltüntetni.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/07/24/anna_woltz_gipsz

>!
tmezo P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Egy nap az egész. Egy nem mindennapi, eseménydús nap.
Egy 12 éves lányon keresztül élhetjük át a tehetetlenség, és a düh keverékét, amikor tudatosul benne, hogy a családja már nem egy család. De a bajban mégis együtt vannak, és ugyanúgy aggódnak egymásért, mintha nem váltak volna el a szülei.
Egy baleset következtében a kórházban töltik a napjukat, ahol Felicia barátokat szerez, és sok dolgot másként kezd látni a többiek őszintesége miatt.

Nagyon jó stílusban íródott: a korosztálynak megfelelő, érthető, és lendületes.
Érezni rajta a lány igyekvését, hogy változtasson dolgokon, a gyerekes kíváncsiságát, a dolgok egyszerű, gyermeki kezelését.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Nem érdemes félni a csókolózó szülőktől. Inkább az veszélyes, ha már nem csókolóznak többé.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Zsófi_és_Bea P

Talán az a legrosszabb az egészben, hogy mindannyian úgy teszünk, mintha. Mintha minden örökké tartana. Mintha minden szerelem örökké tartana. Pedig így csak rosszabb lesz utána. Mert egy idő után túl sok lesz a hazugságból, és amit hinni fogunk, annak semmi köze nem lesz a valósághoz.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · szerelem
>!
Zsófi_és_Bea P

Sosem csukom be a szemem. Mindent látni akarok: vért, pókokat, kitörő vulkánokat, csókolózó szülőket, mindegy.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Zsófi_és_Bea P

Elvált szülőkkel együtt is egy családnak számítunk? Nem tudom.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Zsófi_és_Bea P

Egészen addig egyetlen felnőttet sem ismertem, akinek elváltak a szülei. Vagy csak nem tudtam róla. Ki tudja, lehet, hogy az ofőm is azzal töltötte a fél gyerekkorát, hogy ki-be pakolta a mindenes táskáját. Lehet, hogy a tornatanáromnak, a fodrásznak és a miniszterelnöknek is elváltak a szülei. Csak nem beszélnek róla.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Zsófi_és_Bea P

Óvatosan Adamra néztem. A haja a szemébe lógott, az arca merev volt. Az jutott eszembe, hogy hetedik előtt a gyerekek biztos elvégeznek egy tanfolyamot, ahol megtanítják, hogy kell felvenni a magasról-tojok-a-világra tekintetet.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis

Hasonló könyvek címkék alapján

Tonke Dragt: Levél a királynak
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Guus Kuijer: Mindörökké együtt
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Evelien De Vlieger: Az új barát
Leonie Kooiker: A boszorkánykő
Multatuli: Kamaszévek
Mischa de Vreede: 13 éves lány vagyok
Christien Boomsma: Boszorkányvér