Gipsz, ​avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot 25 csillagozás

Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

"Anyának ​egy csomó minden hiányzik, ha velem van.
Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha anya nincs velem."
Felicia dühös az egész világra. A szülei épp elváltak, és ez az első nap, amikor Bertával, a húgával az apukájuknál alszanak. Ez a vártnál is sokkal rosszabbul alakul… Ráadásul Berta szánkóbalesete miatt az egész család összezárva tölti a teljes napot a kórház sürgősségi osztályán. Felicia nekivág a kórház folyosóinak, rengeteg kalandba keveredik, mindenféle érdekes gyerekkel fut össze, köztük egy nagyon vagány fiúval, Adammal is…

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben… (tovább)

Eredeti cím: Gips

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek

>!
Pagony, Budapest, 2018
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103820 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Felicia Nieuwenhuis


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Válás és szerelem, betegség és egészség, barátság és szeretet, harag és dac váltják egymást a könyv lapjain, biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem szorult el a torkom néhány pillanatnál, hanem a célközönség kiskamasz korosztály sem tudja meghatódás nélkül elolvasni a történetet, de arról is meg vagyok győződve, hogy remekül fognak szórakozni.

Szerettem a könyv komolyságát és humorát, érzékenységét és stílusát, a szereplőket is megkedveltem, nagyszerű élmény volt. Azt gondolom, hogy nem csak a gyerekeknek és fiataloknak érdemes elolvasni, hanem a szülőknek is, mert talán segíthet áthidalni szakadékokat és csöndeket, megbeszélni fontos dolgokat.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/06/anna-woltz-gipsz-…

>!
Hintafa P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Anna Woltz nagy zsonglőr, biztos kézzel játszik a hangulatokkal. A kezdőképek csendes monológjába úgy csap bele a baleset sokkja, ahogy az a bizonyos esernyőbeszélgetés öklözött a karácsony békéjébe. Nagyon jól oldja a felgyülemlett feszültséget és a válás utórezgései okozta érzelmi kisüléseket. Az olvasót felkapja a történet forgószele és az utolsó oldalig nem ereszti. Nem mintha kedvem lett volna letenni a könyvet, hiszen -talán ellentmondásnak tűnik- végtelenül szórakoztató. Megkímél a hatásvadász, érzelmektől túlszaturált képektől. Ezer szónál is többet árulnak el a szerencsétlenkedő szereplők (felnőttek is) bizonytalan, tapogatózó léptei. Beszélgetéseik kendőzetlen őszinteségét a kórházi körülmények is előcsalogatják. Őszinte, vagány, szókimondó, humoros, megható. Néha maróan fáj, de Woltz gondoskodik szereplőiről, nem lebegnek légüres térben. Ez a kiskamasz kalandos-fikciós regények után egy újfajta, valós problémákat érintő, kitárgyaló, elgondolkodtató regény. Ne riasszon meg a felsorolás, nagyon jól fogyasztható a Gipsz. Az ilyen könyvek szoktak újra lekerülni a polcról, hogy az idő múlásával ismét górcső alá vegyük és átszűrjük újra magunkon a történteket.

Amilyen vékonyka (168 oldal) a könyv, bennem annyi mindent megmozgatott. Woltz nem húzza rá a vizes lepedőt egyik szülőre sem, amiért mégsem tartott ki (elég ideig) az örökkön-örökké. Az utolsó oldalakra hősnőnk is megbékél a világ, a szerelem relativitásával, a szülők korlátaival. Elfogadja, hogy néha együtt kell élnünk, nőnünk, működnünk olyan sérülésekkel, amiket még az orvosok csodaragasztói, szuperszonikus gipszei sem tudnak nyomtalanul eltüntetni.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/07/24/anna_woltz_gipsz

>!
Sippancs P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

1 nap, 1 kórház, 1 zombiujj, 1 vulkán, 1 E.T., 1 rabruhás lány és 1 orvos-nővérke szerelem – röviden és tömören ez a Gipsz, avagy… története.
Hiába nem én vagyok a célközönség, nagyon-nagyon tetszett, és úgy olvastam volna még tovább! A borító pedig valami zseniális!

>!
Oláh_Zita P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Igazi unikum ez a történet, mert sokmindenről szól, ami elromolhat, és mégis a világ legfontosabb dolgát foglalja magába:

…Az embernek nemcsak oxigénre és ennivalóra van szüksége, hanem szeretetre is.

>!
csakegyluca P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Nem szeretem annyira a véres jeleneteket. Nos, az elején pont volt egy. Úgy kellett a fehér fal színemet visszalállítani az eredeti arcszínemre. Mondhatjuk, eléggé hányingerem lett. De azzal nyugtattam magam, hogy előfordul ilyen. Majd jött a képbe Adam, ami miatt nagyon kiváncsi lettem a story végére. Kezdtem megszokni ezt a kórházi történetet, és az állandó steril helyek sorozatát. Szerintem egy nagyon kedves könyv volt. Nagyon sokat tanultam belőle, amivel nem feltétlenül találkozok az életben. Már régen kinéztem a könyvtár polcain, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy kiolvassam. Amikor elérkezettnek láttam rá az időt, nagyon féltem, mi van, ha nincs bent. Hál' Istennek ott várt rám, hogy kiolvassam. Jól döntöttem. Mindenkinek ajánlom, mert tényleg új dolgokat tanulsz belőle.
További értékelés: https://csakegyluca.blogspot.com/2019/11/anna-woltz-gip…

>!
tmezo P
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Egy nap az egész. Egy nem mindennapi, eseménydús nap.
Egy 12 éves lányon keresztül élhetjük át a tehetetlenség, és a düh keverékét, amikor tudatosul benne, hogy a családja már nem egy család. De a bajban mégis együtt vannak, és ugyanúgy aggódnak egymásért, mintha nem váltak volna el a szülei.
Egy baleset következtében a kórházban töltik a napjukat, ahol Felicia barátokat szerez, és sok dolgot másként kezd látni a többiek őszintesége miatt.

Nagyon jó stílusban íródott: a korosztálynak megfelelő, érthető, és lendületes.
Érezni rajta a lány igyekvését, hogy változtasson dolgokon, a gyerekes kíváncsiságát, a dolgok egyszerű, gyermeki kezelését.

>!
Lilla
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Az elején rendesen rosszul lettem a spoiler után.:D De utána mindent jól bírtam. :'D
A történet egyedi, izgalmas és kicsit sem átlagos.
A szereplőket szinte mindegyiket már az elején nagyon megszerettem. Tetszett az is, hogy az egész regény színhelyéül egy korház szolgált. Egyedivé tette az egészet. Adam és Fitz nagyon cukik együtt, imádtam őket.
spoiler
Ráadásul a könyv mindössze egy napot foglal magába! Ennek ellenére rengeteg dolog, érzelem és kaland történt a könyvben. :)
Szerettem olvasni, ajánlom mindenkinek! ^^

2 hozzászólás
>!
Kokuszka
Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

Jaj, de jól esett a kis lelkemnek ez a történet!
Sokfajta érzést váltott ki belőlem, megnevettetett, ledöbbentett, és néhol el is szomorított. spoiler
Remélem, minél több emberhez el fog jutni ez a kötet! Tökéletes olvasmány az Ünnepek előttre.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Nem érdemes félni a csókolózó szülőktől. Inkább az veszélyes, ha már nem csókolóznak többé.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Bea_Könyvutca P

Talán az a legrosszabb az egészben, hogy mindannyian úgy teszünk, mintha. Mintha minden örökké tartana. Mintha minden szerelem örökké tartana. Pedig így csak rosszabb lesz utána. Mert egy idő után túl sok lesz a hazugságból, és amit hinni fogunk, annak semmi köze nem lesz a valósághoz.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · szerelem
>!
Bea_Könyvutca P

Sosem csukom be a szemem. Mindent látni akarok: vért, pókokat, kitörő vulkánokat, csókolózó szülőket, mindegy.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felicia Nieuwenhuis
>!
Oláh_Zita P

…Az embernek nemcsak oxigénre és ennivalóra van szüksége, hanem szeretetre is.

138. oldal

>!
Sippancs P

Ha valaki nagyon magányosnak akarja érezni magát, azt ajánlom neki, hogy üljön le egy ismerősével szembe, aki egyfolytában a mobilján nevet.

68. oldal

>!
Sippancs P

Nem mondtam semmit. Ha volt valami a világon, amit abban a pillanatban nem bírtam elviselni, azok a sérülések voltak. Különösen a láthatatlanok, amik mélyen, belül véreznek, anélkül, hogy bárki tudna róluk.

98. oldal

>!
Sippancs P

Anyának egy csomó minden hiányzik, ha velem van. Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha nincs velem.

105. oldal

>!
Sippancs P

– Berta kilencéves, és a világ legkúlabb tesója. Hét gyereke lesz, és körbe fogja utazni a világot a családjával és a kutyacirkuszával. Már kigondolt hét fiúnevet, hét lánynevet és legalább száz kutyanevet.
– És a hét gyerek apja beleszólhat bármibe? – kérdezte Adam.
– Ő fogja árulni a jegyeket. A gyerekek fésülik a kutyákat, és Berta fog fellépni velük.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Guus Kuijer: Gubanc Manka és az eltévedés művészete
R. J. Palacio: Az igazi csoda
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Szabó Magda: Tündér Lala
R. J. Palacio: Csodácska
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Rick Riordan: A villámtolvaj
Lois Lowry: Az emlékek őre
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret