Black ​Box 83 csillagozás

Anna Woltz: Black Box

A ​holland fiatalok megőrülnek a Ticketért. Hogy mi az a Ticket? Egy kis kártya, amit maguk a gyerekek találtak ki, és öt szempontból értékeli a tulajdonosát: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő számít. Az első négyet lehet fejleszteni, a vonzerő százalékának növekedése azonban egy kapcsolódó közösségi oldalon kapott szavazatoktól függ. A kamaszok úgy érzik, végre maguk mondják meg, hogy ők milyenek, és a világ milyen legyen körülöttük. Jacob Rijn, a vonzó és fiatalon befutott filmrendező pedig kíváncsi: tényleg úgy megváltoztak a gyerekek, hogy a felnőttek nélkül képesek uralni a világot és önmagukat? Ezért kitalál egy valóságshow-t: a Black Boxot. Egy csapat gyereket bezárnak egy feketére festett házba a tenger fölé nyúló mólón. Heten vannak, mint a gonoszok.
Az egyikük egy Ticket-őrült, dekoratív Barbie-baba.
A másik tizenöt éves, és egy Skót-felföldet ábrázoló poszterrel meg egy bicskával érkezik a házba.
A harmadik egy igazi lúzer.
A… (tovább)

Anna Woltz: Black Box

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634100799 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jacob Rijn · Jamie · Job


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Anna Woltz: Black Box

Először azt gondoltam, hogy a jövőben játszódik a történet, de hamarosan rájöttem, hogy ennek nincs jelentősége. Kezelhetjük nem túl távoli disztópiaként, de akár egy mai, (nem is annyira) eltúlzott, félelmetes valóságként is. A valóságshow-k világát és a média hatalmát mutatja be nekünk a szerző, nem túl részletesen, mert a könyv lényege a társadalom bírálata, illetve a mai társadalom bemutatása: hé vigyázzatok, már nem messze vagyunk ettől az állapottól. Ha nem vigyázunk, eltűnhetnek az erkölcsi normák, a tisztelet, a szeretet, az együttérzés, mondhatnám azt is, hogy az érzések.
A fent említett hét fiatal beköltözik a Black Boxba, nagyon gyorsan öten maradnak. Az egyik gyerekkel egy igen komoly dolog történt, de ennek nem lesz semmi extra következménye a könyvben, ami ismét csak a mai világra utal, arra, hogy az erősek győznek, a gyengék elbuknak.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/02/anna-woltz-black-box.html

Madama_Butterfly>!
Anna Woltz: Black Box

Nehéz szavakat találni a könyv elolvasása után… Tényleg ilyenek vagyunk? Tényleg ilyen hatással van ránk a valóságshow-k, reality-k világa? Nehéz elfogadnom, de valószínűleg így van, és ez egyszerre riasztó, elkeserítő és elgondolkodtató.

Érdekes és megdöbbentő kritikája ez egy empátia nélküli, önző, szeretethiányos, a média által maximálisan befolyásolható társadalomnak, amely ugyan még nincs itt, ám ráléptünk a felé haladó ösvényre. Borzasztó jövőkép ez, ami annyira nincs is távol….

h_orsi>!
Anna Woltz: Black Box

Ez a könyv sokkolóként hatott rám. Teljes mértékben egyetértettem a mondanivalójával. Ráadásul mindvégig fent tudta tartani az érdeklődésemet. Nem sok a cselekmény benne, de annál több gondolkodni valót ad.

Egyrészt ez egy társadalom kritika, amiben elhalványulnak a vonalak a saját és a könyvbéli világunk között. Másrészt azt hivatott bemutatni, hogy milyen hatással van az emberekre a média és a nagy pénzösszeg. A megvalósítás nekem nagyon tetszett, a szereplőket is sikerült úgy megválasztania az írónőnek, hogy együtt érezzek velük, ugyanakkor ferde szemmel nézzek rájuk a döntéseik miatt.

Tulajdonképpen ez a történet rá akar ébreszteni minket arra, hogy mennyire gyorsan közelítünk egy olyan világ felé, ami velejéig romlott, amiben nincs helye a szeretetnek, törődésnek és az együttérzésnek.

Nagyon tetszett, mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/06/anna-woltz-black…

KönyvParfé P>!
Anna Woltz: Black Box

Ez eszméletlen volt… Érdekes kérdéseket vet fel, jó kis gondolatébresztő. Egy marha nagy fricska, hogy mi történhet a társadalmunkkal, ha így folytatjuk. Olyan témákat érint, mint az elöregedő társadalom kérdése, a média hatalma, vagy a fiatalkorúak plasztikai beavatkozásai.
Erős, kissé sokkoló könyvnek tartom, melyet egy fogyasztható, olvasmányos és izgalmas köntösbe csomagoltak.

3 hozzászólás
Pandalány P>!
Anna Woltz: Black Box

A könyv alapvető ötlete, a valóság show-k világa nagyon érdekesnek bizonyult. Kíváncsian vártam, milyen lesz egy Való Világ-szerű showt a háttérből végignézni. Viszont azt reméltem, hogy ennél izgalmasabb lesz, több eseménnyel, vagy legalábbis több interakcióval a Black Boxban. Ezért a két csillag levonás.
Viszont nem lehet elmenni szó nélkül a könyv tényleges üzenete mellett. A történet egy rémséges jövőképet mutat, ami igazából akár meg is történhetne, vagy talán már történik?!Mégpedig azt mutatja meg, hogy milyen lenne a világ, ha minden egyes embert egy kis kártya és csak 5 tulajdonság jellemezne. Holott egy ember sokkal több puszta számoknál.
Nem minden a külső, pedig sokan ez alapján ítélnek meg másokat, ami nagyon szomorú dolog. Kiábrándító volt azt olvasni, hogy kisgyerekek plasztikáztatnak a jobb pontszámokért, átgázolnak másokon és eltűnik a szeretet, az együttérzés (pl.: a nagyi gondozása jól mutatja a legtöbb gyerek hozzáállását).
Hiszem, hogy vannak még olyan emberek, akik – mint Brit és Jamie – lázadnak ez ellen és nem hagyják, hogy csak a külsőségek irányítsák az emberek életét.

Kovaxka P>!
Anna Woltz: Black Box

A Ticket rendszer szerint csak részben tudnám értékelni a regényt, hiszen az személyekre vonatkozik. A külső mindenesetre 100%. (Remek a borító.) Az ész és a pénz százalékosan értelmezhetetlen, bár ez a fő motiváció, az egészség viszont csak 10%, akár a sztorit, akár a szereplők mentális egészségét veszem figyelembe. A vonzerő jelenleg 81% ezen a közösségi oldalon, legalább olyan megosztó az értékelések szerint, mint a Semmi.
Nem csodálom, mert riasztóan valóságos a történet. Nem először olvashatunk külvilágtól elzárt fiatalok reakcióról, de gyerekeket valóságshow-ba küldeni mégiscsak durva. És – ahogy az lenni szokott – a felnőttek állítanak ki magukról szegénységi bizonyítványt. Sajnos mindig van az a pénz és az a hírnév, ami felülírja az erkölcsi normákat. Ki így, ki úgy birkózik meg a következményekkel. A történet mindenesetre ütős, és a végén is van min gondolkodni. Talán lehetne kidolgozottabb, de akkor nem lenne ennyire hatásos. Úgy tűnik, nem csak dánok, a hollandok is tudnak valamit.

Karcsika>!
Anna Woltz: Black Box

Beteg, rendkívül beteg és szörnyű könyv.
Nagyon rossz jövő képet mutat, mondhatni egy kártya méri fel azt, hogy te milyen ember vagy és ha nem tetszik az eredmény akkor plasztikával meg miegymás „praktikával” emelhetsz a pontjaidon.
Az a valóság show amit bemutat nekünk nagyon nagyon rossz ötlet volt. Ezt már azért az elején levágtam. De, hogy a szerkesztők is agyilag teljesen elborult emberek az is biztos, persze vannak olyanok akik érzik, hogy ez rossz meg ilyenek, de semmit nem tesznek az ügy érdekében, hagyják, hogy gyerekek (!) olyan döntéseket hozzanak amik óriási f*szságok.
És akkor eljutottunk főszereplőnkig aki egy 17 éves, álmodozó, butus leányzó akit betesznek a szerkesztők közé, hogy majd ő KOMOLY döntéseket hozzon… Oké, semmi gond, elviselhető karakter lenne, ha nem szeretett volna bele ….-ba. Onnantól kezdve borul minden, csak ő van előtte meg az, hogy ő boldog legyen és még azután is, hogy rájön, a srác teljesen őrült ugyanúgy bánik vele, mintha épp lenne a gyerek.
Tehát összegségében ez egy jó könyv. Na jó, gondolom nem ezt vártátok, de egyáltalán nem rossz könyv, ez is olyan regény ami beszól a társadalomnak, foglalkozik egy csomó fontos problémával ami tényleg nagy gond (pl.: az idősekre való gondviselés témája).
Kicsit lehetett volna izgalmasabb a cselekmény és egy kicsit normálisabb főszereplő, de összegségében tetszett :)

ggizi P>!
Anna Woltz: Black Box

Ez eléggé érdekes volt!
Hét 10-16 éves különböző identitású és hátterű gyereket zárnak össze egy full bekamerázott házba. Mindennek „hivatalosan” az a célja, hogy megismertessék a világgal a fiatalok/gyerekek által használt Ticket rendszer gazdaságra gyakorolt hatását. Elvileg mindezt azért, hogy szembesítsék a a tudatlan felnőtteket a rendszerrel. Manapság a like-ok és megosztások (meg még ki tudja mik) száma mutat egy mércét bizonyos körökben, itt a Ticket az, ami 5 szempont alapján sorolja be a fiatalokat egy népszerűségi skálába, ami olyan gyerekek általi követelésekhez is vezet, hogy már 10 éves kortól engedélyezzék nekik a plasztikai sebészetet, csak hogy minél nagyobb pontszámhoz jussanak a Ticketben. És az eszközük is megvan hozzá, hogy megszorongassák a felnőtt világot, hiszen egy-egy termék bojkottjával komolyan befolyásolhatják a gazdaságot. Szép! Erre alapszik a Black Box létrejötte. Elvileg. De aztán láthatjuk, hogy mit meg nem tesznek az emberek a népszerűségért, a magasabb nézettségért és persze a pénzért, pénzért és a pénzért, miközben kilogikázva hogyan lehet a felelősséget áthárítani a társadalom (vagy mindegy ki, csak nem én) felé, egyre mélyebbre képesek süllyedni céljaik elérése érdekében.

szilvamag_>!
Anna Woltz: Black Box

Jó kis könyv volt, kellőképpen sokkolt és hihetetlen indulatokat váltott ki belőlem. Olyan fontos témákat boncolgat, mint a másoknak való megfelelés kényszere, az időskori ellátás, az öregség és az eutanázia kérdése és nem utolsósorban, hogy milyen hatalmas befolyással bír a média és a különböző közösségi oldalak a körülöttünk lévő világra.
Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2015/10/anna-woltz-bl…

efenera>!
Anna Woltz: Black Box

Első körben @Zsófi_és_Bea köszönöm szépen a könyvet! *.* 1,5 éves unokaöcsémnek nagyon tetszik a borítója, simogatja a színes sávokat rajta :P Második körben pedig… elég durva egy történet. Az egész egy kifordított valóság, tele szélsőségekkel. Azt hittem, a Black Box résztvevői szemszögéből fogjuk olvasni a történetet, ehhez képest az egyik fiatal szerkesztő mesélte el nekünk, de így jobb is volt, mert így egész Hollandia szemszögét megismerhettem, ami egy baromira eltorzult társadalmi képet festett a szemeim elé. Én ezt az egész Ticket dolgot úgy ahogy van eltöröltem volna, ahogy a Black Boxot is…
Amíg olvastam a könyvet, végig vártam valami katartikus élményre, ám ez nem jött el… a legvégéig vártam, hogy történjen valami, de aztán csalódnom kellett. Az interjúk alapján, melyeket egy-egy fejezet után olvashattam valami nagyra számítottam. Persze az sem volt kismiska, ami történt, csak úgy volt felépítve a történet, hogy azt hittem, valami hatalmas katasztrófa lesz a vége…Meg aztán Jamie sokszor idegesített, de hát ő csak egy 17 éves naiv kislány, szóval egy szavam sem lehet :P, 4 csillagot megérdemli =)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

efenera>!

Miért ijednek meg ilyen könnyen a felnőttek a gyerekektől? […] Magatoktól féljetek, ne a gyerekektől!

efenera>!

A modern embert megmételyezi a rengeteg film, könyv és történet. Egy másodpercig sem a saját életünket éljük; minden történésen átsejlik a regényhősök és a filmszereplők élete.

mrsp>!

A felnőttek mind azt gondolják: minden, ami igazi, az jó, és minden, ami mű, az rossz. De miért is? Hiszen körülöttünk mindent emberek állítottak elő!

49. oldal

mrsp>!

Az emberség és a szeretet az, ami akkor is megmarad, ha minden mást elfelejtenek.

37. oldal

efenera>!

Ha megmozdulna, észrevennék, hogy ott van, és ha észrevennék, akkor biztosan kiküldenék. Amikor a felnőttek krízishelyzetben vannak, a tizenhét évesek újra gyereknek számítanak, és ki kell menniük.

Rékaci>!

Jamie látja maga előtt a nagyapját. Hatalmas keze volt és mély hangja. Még karácsonykor se veszekedett a családjával.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie
mrsp>!

Nincs még egy játék a világon, ami annyi agressziót tud gerjeszteni, mint a Monopoly.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Monopoly

Hasonló könyvek címkék alapján

Guus Kuijer: Mindörökké együtt
Katherine Applegate: Kívánságfa
Rick Riordan: Neptunus fia
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Wéber Anikó: Örökszerda
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon