Az ​auschwitzi bába 81 csillagozás

Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Amikor ​Auschwitz kapui bezárulnak mögötte, Anna Kamińska egy egyszerű mondattal menti meg magát és fiatal barátját, Esther Pasternákot a biztos haláltól: „Bába vagyok, ő pedig a segédem”. Ám hamar rá kell jönnie, hogy az azonnali halál talán kegyesebb lett volna, mint a földi pokol, ahova kerülnek. A tábor szülészete kegyetlen paródia, ahol a „szülésznők” az abortuszban jeleskednek, és ahol brutális módon eltávolítják az újszülötteket. A kivételt az igazán szerencsés szőke csecsemők jelentik, akik német nevelőszülőkhöz kerülnek – elvégre a Reichnak emberanyagra van szüksége.
Anna és Esther a lehető legtöbb gyermeket mentik meg az azonnali haláltól, és amikor felcsillan a remény, hogy a háború véget érhet, életveszélyes játszmába kezdenek. Az anyák számát tetoválják a táborból kimentett újszülöttekre, akiknek így talán egy nap esélyük nyílhat rá, hogy felleljék valódi családjukat… Ám Anna és Esther számára akadhat remény?

Anna Stuart megtörtént eseményeken és valós… (tovább)

Eredeti cím: The Midwife of Auschwitz

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Alexandra, Pécs, 2023
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635825295 · Fordította: Dobos Lídia
>!
Alexandra, 2023
368 oldal · ISBN: 9789635825318 · Fordította: Dobos Lídia

Kedvencelte 4

Most olvassa 20

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Nem tudom ezt a történetet lehet-e csillagozni. Ha igen, hány csillagot érdemel. Úgy döntöttem, megadom az öt csillagot.
Ezt döntse el mindenki, aki olvassa.
Szívbemarkoló, fájdalmas, valós történet. Egy rémálom, amit soha többé nem szadana átélni, nem szabadna megtörténnie!
A születés csodája, ami egyből a legborzalmasabb is lesz egy anya számára.
Az összetartás amit ezek a nők megtesznek egymásért.
Sokat, sokszor sírtam, mire a történet végére értem.

dagikám>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Valós események alapján íródott történetből megismerhetjük Esther és Anna auschwitzi tartózkodását. Kis babákat segítettek világra rettenetes körülmények között,küzdöttek nap mint nap a túlélésért és a nácik ellen.
Szívszorító dolgokon kellett keresztül menniük mire vége lett a háborúnak, bár nem tudták mi vár rájuk azután. Vissza tudnak-e illeszkedni ennyi borzalom után a korábbi életükbe?

NikoLetti>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

„ …ha egy pillanatra belegondolsz ebbe az egészbe, biztos, hogy elveszíted az eszed”

Tudtam, hogy nem lesz egyszerű történet. Köszönöm , hogy éppen csak megemlítette az író a szörnyűséges tetteket. ( nem fejtegette)
Nagyon olvasmányosan megírt kötet. Szinte nem eresztett a történet , újra és újra felvettem a könyvet és haladtam Annával és Estherrel .

A könyv végén van egy történelmi jegyzet , emberekről tettekről az igaz /megtörtént esetekről így ha maradt volna bennünk kétség, hogy ugyandehoooogy …. de úgy volt!

_Katie_ P>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

„Aki megment egy embert, egy egész világot ment meg”

Gyönyörű történet a borzalmak közepette. Anna és Esther nagyon sok életet mentett meg önzetlenségével és kitartásával. Minden tiszteletem azoké, akik azokban a sötét órákban sem vesztették el emberségüket és a szenvedéseik közepette is képesek voltak segíteni másokon.
Lehet, hogy a gyűlölet fényesen lángol, de a szeretet tovább él.

Catherinne>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Letehetetlen volt a könyv, nagyon tetszett a felépítése, a stílusa és a szereplők. Brutális olvasmány, ami egyben gyönyörű és felemelő is. Ez a kettősség jellemzi végig.

dianna76 P>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Míg olvastam nem tudtam letenni, most meg nem tudok szabadulni tőle.
Annyi könyvet olvastam már a témában, s mindegyik más-más megközelítés. Ennek ellenére még mindig van olyan szelete ennek a borzalomnak, ami mond számomra valami újat, valami mást. Köszönhető mindez Anna Stuart utánajárásának, kutatásának. Tetszett, hogy a valós elemeket, személyeket vegyíti a fikcióval, kitalált szereplőkkel, néhol hozzátéve a történethez, de mégis megmaradva a valóság talaján. Nagyon olvasmányosra sikerült az egész. Nem összecsapott a vége, és folytatja a cselekményszálat a megmenekülést követően is, hiszen a szabadulás után is van fájdalom és keserűség, nem is kevés.
Nekem tetszett a két főszereplő váltott szemszögű története – ha szabad ilyet mondani erre a borzalomra – példaértékű viselkedésük, kitartásuk. Mindig elgondolkodom egy-egy témába vágó kötet olvasásakor, hogy micsoda erő kellett mindezeket túlélni.
A szerző a regény befejezését követőn megmagyaráz néhány dolgot számunkra, bemutatja a valós szereplőket, történéseket. Ennek nagyon helye van egy ilyen könyvben! Köszönet érte (is)!

>!
Alexandra, Pécs, 2023
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635825295 · Fordította: Dobos Lídia
fruzs86>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Az első értékelés leszek,izgulok…
95%-ban tetszett(Nem értjük félre, tudom,hogy egy ilyen könyvre ilyet memigen lehet írni, de csak így tudom érthetően kifejezni magam.)
A maradék 5,a vége…hát olyan gyorsan vége lett,hogy nem tudtam letenni a fonalat. Megszoktam,abban a 95-ben, hogy minden szép lassan történik, rettentő részletesen, aprólékosan leírva. Aztán a végén meg pofára estem. Annyira izgultam, hogy beteljesedő legyen a történet egy bizonyos pontja, dehát nem lett az. Igen, valós történeten alapszik és az élet sokszor kegyetlen, nem happy end, de itt annyira szerettem volna,hogy az legyen. Annyira jót tett volna az egésznek, na meg a lelkemnek, ennyi mocsok után, amit itt elénk tártak újfent.
És ha már ott tartunk ugye,hogy igaz történet alapján…hát le a kalappal a két hölgy előtt, mert én aztán ennek a szörnyűségnek 0.1%-át se bírtam volna. Szörnyűség alatt most jelenleg „csak” az ő kettőjük történetét értem. De mélyen meghajlok mindenki előtt, aki megjárta azt a poklot és túlélte.
A könyvre visszatérve, csak azért mert igaz, és mert feldolgoz valami szennyet (bocsánat a kifejezésért ismét), nemtudom megadni rá az 5 csillagot. Valami tudatalatti okból nem.

Szencsike P>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Vannak holokauszt könyvek, amikről kifejezetten nehéz írni. Ez ezek közé tartozik. Szülések a legrosszabb haláltáborban?! Na ne már, mondanám mindenki, de igen, voltak akik ott születtek és talán életben is maradtak, hála azoknak a nőknek, akik nem vesztették el a lelküket a legnagyobb lelketlenségben. Az igazi tragédia viszont az, hogy a picik vagy meghaltak, vagy ki tudja mi lett velük, ha elkerültek a táborból, mert árjákat akartak belőlük is nevelni… Szomorú az egész, nincsenek szavak, amikkel le lehetne írni ezt a tragédiát ami egy óriási tragédia miatt történt…

bessy85>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Nehéz bármit is írni róla. Borzalmas, felkavaró, kegyetlen, szívfacsaró. Ugyanakkor szívet melengető módón mutatja be azt az elképesztő erőt és összefogást, ahogyan az emberek próbálták egymást segíteni és erőt adni a másiknak a túléléshez.
Letehetetlen olvasmány

D_Anda>!
Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Letehetetlen könyv! Borzalmas, felkavaró, kegyetlen történet, amit soha többet nem szabadna átélni! Emberi ésszel felfoghatatlan ennyi kegyetlenség! Szívfájdító történet…


Népszerű idézetek

_Katie_ P>!

Lehet, hogy a gyűlölet fényesen lángol, de a szeretet tovább ég.

_Katie_ P>!

Ha a férjedet vagy a feleségedet veszíted el, özvegy vagy, ha a szüleidét, akkor árva, de minek hívják azt a szülőt, akinek a gyereke halt meg?

_Katie_ P>!

A visszhangos, fapadlós helyiségben kis gyerekágyak sorakoznak, mindegyikből egy kisbaba néz ki tágra nyílt szemmel.

(első mondat)

_Katie_ P>!

Egymásra néztek, Anna kinyújtotta a karját, és a többiek azonnal kapcsoltak: kört formálva megfogták egymás kezét.
– Egy dologban biztosnak kell lennünk – mondta Anna. – Ha csatlakozunk az ellenálláshoz, az akár az életünkbe is kerülhet.
– De ha nem – szólalt meg Bartek – , akkor a lelkünket veszíthetjük el.
Valamennyien lehajtották a fejüket, és megesküdtek magukban, hogy harcolni fognak a Gonosz ellen.

vargasz___>!

[…] néha arra gondolok: kár, hogy Isten nem nő, mert akkor a terhességet is jobban megszervezte volna.

40. oldal

NikoLetti>!

Veled vagyok, és ez mindig így lesz. Ne feledd az egyetlen fegyverünk az életben maradás, ahhoz pedig szeretnünk kell és adnunk, és , sajnos néha bántanunk is. Esther bólintott, és hagyta, hogy elvigyék onnan, és addig ringassák, amíg a fájdalom egyenletesen szét nem oszlott összetört testében, és már csak a szíve helyén égetett hatalmas lyukat.

220. oldal

flipee>!

…miért nincs külön szó arra az anyára, aki elveszítette a gyermekét. Ha a férjedet vagy a feleséged veszíted el, özvegy vagy, ha a szüleidet, akkor árva, de minek hívják azt a szülőt, akinek a gyereke hal meg?

anneboleyn>!

Jobb volt-e megismerni azt a nagy boldogságot, amikor annak hiánya oly sok fájdalommal jár?

339. oldal

_Katie_ P>!

– Kérlek, anya, edd meg a többit is.
Ruth az égre emelte a tekintetét, de kortyolt még néhányat.
– Nem tudom, drágám, miért bajlódsz velem.
– Azért, anya, mert szeretlek.

_Katie_ P>!

„Becsüld meg az ősz fejet, add meg a tiszteletet az öregnek, és féld istenedet.” Leviták 19,32


Hasonló könyvek címkék alapján

Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Ellie Midwood: A legbátrabb nő
Véronique Mougin: Ahol a tű átfér
Patrick Modiano: Dora Bruder
Kristin Hannah: Fülemüle
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Kate Quinn: Alice hálózata