A ​Long, Long Sleep – Hosszú álom (UniCorp 1.) 321 csillagozás

Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Rosalinda Fitzroy 62 évig aludt, majd egy csókra ébredt.
Elzárva az altató-keltette álomban, egy hibernáló kamrában, egy elfeledett pincében, a 16 éves Rose átalussza a Sötét Korszakot, amely milliók halálát követelte és alapjaiban változtatta meg az általa ismert világot. Most, hogy a szülei és az első szerelme régen elhunytak, Rose – akit egy rég letűnt csillagközi birodalom örököseként ünnepelnek – egy olyan jövőben ébred, ahol egyesek csodabogárként, mások fenyegetésként tekintenek rá.

Rose mindent megtesz, hogy maga mögött hagyja a múltat és megtalálja a helyét az új világban. Mindeközben egyre jobban vonzódik az őt csókkal felébresztő fiúhoz és abban reménykedik, hogy ő segíthet neki az újrakezdésben. Amikor azonban halálos veszély fenyegeti törékeny új életét, Rose-nak szembe kell néznie múltja árnyaival, mert a jövője múlik rajta.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789633734841 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789633734858 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734834 · Fordította: Farkas János

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Otto Sextus · Rosalinda Samantha Fitzroy · Xavier Zellweger · Brendan Sabah


Kedvencelte 38

Most olvassa 11

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Faythe P
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Ez valami eszméletlen jó volt! Délután fogtam neki hozzá, és utána le se bírtam rakni, azt a röpke 300 oldalt egy huzamban olvastam ki! :D
Ha valaki azt hinné, hogy ez a modern Csipkerózsika, akkor közlöm, hogy ez még annál is több. Sokkalta több. Jesszus, még írni se vagyok képes róla!
Amikor azt hinné az ember, hogy áh, ezután már nem tud újjal szolgálni, akkor jön az igazi csapás. Mindig fenntartotta a figyelmemet, egy percre se hagyta laposodni.

Egy mesére számítottam. Tündérmesére. Mit kaptam? Egy élményt, egy gondolatsort. Ha meghallom valahol Csipkerózsikát, már nem csak a rózsaszín ruhájú, szőke hajú lány fog eszembe jutni, mint a Disney mesében, hanem ez a csodálatos könyv is. Örülök, hogy elolvashattam, köszönöm! :)

Bővebben:
http://olvasolany.blogspot.hu/2014/05/anna-sheehan-long…

2 hozzászólás
>!
Nina__
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Ó. Te. Jó. Ég.
Azt hittem ez egy újabb meseátdolgozás, pontosabban Csipkerózsika feldolgozására számítottam sci-fi változatban. Hát nem az. Nagyon nem.
És éppen ezért zseniális a történet és maga a tálalása.
Sajnos nem tudtam azonosulni Rosalinda karakterével, viszont ez cseppet sem vont le a könyv értékéből számomra. A végére még meg is kedveltem, mert csak akkor érthetjük meg a néhol érthetetlen cselekedeteit, ha megismerjük a múltját, a neveltetését és a jellemfejlődésébe belepiszkáló manipulátorok tetteit és azok következményeit.
Kidolgozott disztópia, megdöbbentő cselekménysorozattal és néhol csak kapkodtam a fejem, amikor rájöttem dolgokra és azt mormoltam magamban: Ugye, nem…? :o
A szerelmi szál… hát… hűha… ilyet még nem olvastam. Meghökkentő, rendkívüli és szívszorító.
Ez nem egy könnyű YA regény, szórakoztató szerelmi történettel és Happy Enddel…
Pontosan ettől kiemelkedő a műfajában.
Nálam mindenképp újraolvasós.

>!
Lanore P
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Amennyire jól indult az első pár oldalon, annyira okozott csalódást a végére… tipikusan olyan könyv, ahol az alaptörténetből sokkal többet ki lehetett volna hozni, az írónő egyszerűen nem ragadta meg a benne rejlő lehetőségeket.
Rose, a fiatal lány 62 évnyi hibernáció után egy olyan világban ébred, amit nem ismer, nem tudja, mi történt a családjával, sem azt, hogy milyen emberek vannak körülötte, újra meg kell tanulnia élni, és ki kell derítenie, mi történt ezalatt az idő alatt. Ez nekem teljesen jól hangzott alapötletként, de aztán eléggé el lett rontva… Rose-t egyáltalán nem sikerült megkedvelnem, borzasztóan idegesített, hogy nem tudja kinyitni a száját, és megmondani amit gondol, érez. Határozatlan kislánynak tűnt, bár gondolom ez volt az írónő célja, hiszen a 62 éves hibernáció ellenére még mindig „gyerek” volt, de akkor sem vette be a gyomrom a karakterét. A szüleit meg tudtam volna rugdosni, a szerelmi „sokszög” résztvevőiből pedig hihetetlen, de egy fiú sem lett álmaim lovagja! Xavier, Otto és Bren furcsák, különösek voltak, egyikükben sem éreztem a szerelmet, odaadást, inkább csak baráti közeledést… talán Xavier volt egy picit „igazibb”, de azért ő is tudott meglepetést okozni… az egyetlen szereplő, akit tényleg megszerettem, az Asa volt. A robotos-támadós részek nekem nevetségesek voltak, miközben olvastam, úgy láttam a fejemben, mintha Rose egy vicces kis lego figura elől menekült volna, abszolút nem volt hiteles, nemhogy ijesztő. A világ, amit az írónő kitalált, lehetett volna részletesebb, mindent csak minimálisan érintett. Azt gondolom, hogy ha többet foglalkozott volna vele, jobban ráfeküdt volna a kidolgozásra, akkor ebből egy igazán jó könyv születhetett volna, de így számomra csak gyenge közepes lett, hullámvölgy-szerűen váltakozott, hogy épp tetszik-e a történet, vagy sem, és a végére – a csavarok ellenére is – a „nem tetszett” nyert.

7 hozzászólás
>!
brena
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Mese mese mátkat, ha ezzel a tudattal olvasod akkor nem olyan rossz ez.A sok hiba és hiányosság ellenére nekem tetszett. Érdekes a megálmodott világ, de zavaros is.Csak azért lett 4,5 mert tényleg olvastatta magát. Kedvenc nem lett, Cinder a No. 1 még mindig:)

1 hozzászólás
>!
Felixa P
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Nahát!, megint beleválasztottam… Az ilyen könyvek miatt szeretem a könyvtárakat, és de jó, hogy nem én áldoztam a könyvre…, feleslegesen. Nem tudok pozitív gondolatokat írni róla. Kb. a feléig majd megölt az unalom, annyira nem kötött le a történet. Pedig a fülszöveg alapján ígéretesnek tűnt a dolog. Aztán kicsit fellendült a sztori, ezért a pár csillag, de csupán ennyi. A szereplők sem fogtak meg, holott az alapötlet jónak tűnt. Egyedül a borító az, ami első pillantásra megtetszett.

1 hozzászólás
>!
BubbleTea
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Kettős érzések vannak bennem. Az eleje nagyon nem tetszett, de a vége teljesen magával ragadott.
A könyv kezdetén belecsöppentem egy új és ismeretlen világba, és Rose-zal együtt fedeztem fel az új dolgokat. Ennek ellenére, ahogyan derültek ki az információk, kezdett egyre jobban bosszantani Rose személyisége, ami abból fakadhatott, hogy teljesen mások vagyunk. Visszahúzódó volt, csendes, szófogadó és iszonyatosan naiv.
A történet vége pedig pont azért tetszett, mert rájött arra, hogy egész életében a szülei szó szerint rabszolgaként bántak vele, és vége elkezdett passzív emberből aktív lenni. Nagyon megható volt a fejlődés, amin keresztül ment, teljes mértékben elérzékenyültem.
Ennek ellenére nem tudom megadni az öt csillagot, mert nekem nagyon lassú volt a történet. Jobban örültem volna, ha kicsit jobban pörögnek az események.

>!
kte P
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Az alapötlet nagyon jó, a kidolgozás kevésbé. Rosalinda komoly nehézségekkel küzd a felébresztése után, ezek bőségesen ki vannak fejtve, mint fizikai, mint lelki értelemben. Érdekes elgondolás Otto és családtagjai létezése. A könyv közepén kezdett elegem lenni Rosalinda szenvedéséből, úgy éreztem, hogy nem vezet sehová. A történet vége ismét jobban tetszett, izgalmas fordulatok voltak: spoiler, így azzal az érzéssel fejeztem be, hogy szívesen olvasnám a folytatást.

2 hozzászólás
>!
MFKata
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Ez a könyv a Csipkerózsika meséjén alapszik. A hibái ellenére is megszerettem a történetet és bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a disztópiát és a klasszikus mesék újragondolt történeteit.

Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2013/12/blogturne-anna-…

>!
Roni_olvas
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Az élet bizony rengeteg megpróbáltatás elé állít minket. Megszámlálhatatlan kínos helyzet, számos fájdalmas döntés, veszteség, harag, kín vár ránk életünk során – és sokszor azt kívánjuk, bár gyorsabban telne az idő, hogy mihamarabb túl legyünk a válságon, a szenvedésen, hogy megoldódjon minden magától. Bár átaludhatnánk a problémákat és mire felébrednénk, már egészen más színben látnánk a dolgokat. A gondok elszállnának, megoldódnának és mi továbbra is boldogan élhetnénk az életünket…

Kivéve, ha a gondokkal együtt az életünk nagy részét is átaludnánk…

A hosszú álom egy hihetetlenül felkavaró, megrázó könyv az emberi élet kizsákmányolásáról, elnyomásról, lelki terrorról, de mindenekelőtt az önmagunkba vetett hit megtalálásáról.
Rose legnagyobb teljesítménye nem az, hogy elmenekül egy kifejlesztett és programozott gyilkológép elöl, vagy hogy barátokat szerez egy számára vadidegen és rideg világban, hanem az, hogy az egész életében elnyomott személyiségjegyeit hagyja felszínre kerülni, képes talpra állni és önálló, érett, magabiztos emberré válni.

a könyv során az emberi lét, az emberi élet semmibevétele és kizsákmányolása több ízben is megjelenik: egyrészt a klónozás kérdéskörében, másrészt az emberi test élet fölé helyezésében. Hiszen ebben a világban a test érték, azért, hogy megmentse valaki szerettei életét, akár áruba is bocsájthatja azt a szó legvalódibb értelmében, s az, hogy esetleg életeket hozhatnak létre kényük -kedvük szerint – mindössze azt eredményezi, hogy a létrehozott új fajt a saját tulajdonuknak, kvázi tárgynak tekintik.

Ennek ellenére – és remélem, hogy nem éppen ezért – az írónő által felvázolt világ nagyon is elképzelhető és valósághű – hiszen a felvonultatott modern és futurisztikusnak ható technikai eszközök már ma, a 21. században is nagyrészt fellelhetők, a maradékról pedig teljes joggal feltételezhetjük, hogy néhány évtized/évszázad múlva éppen úgy megtalálhatók és valóságosak lesznek, mint a többi….

A szerelmi szál furcsa háromszöget alkot, egészen rendhagyó és kissé groteszk módon… Ám azt mindenképpen el kell mondani róla, hogy igazán szép, megható és mélyenszántó érzelmek egész skáláját vonultatja fel anélkül, hogy bármilyen érzelgősségbe és túlzásba beleesne, és a romantika bármiféle módját kihasználná. Nehéz, mély, fájdalommal teli érzelmek ezek, az a fajta, ami valóban megérinti az ember lelkét…

Bővebben és az írónő által megálmodott világ valóságtartalmáról olvashattok bővebben a linkeknél!

>!
Algernon +SP
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom

Erre nem is mondok semmit, akkora emeletes csalódás ez a könyv, idegesített már kezdettől fogva… pedig annyira akartam szeretni, mert Csipkerózsika, és a Marissa Meyer: Cinder-je óta hiszek abban, lehet írni jó meseátiratot.
De nem, ez most nagyon félrement.
Kár érte.

Néha rá kell jönnöm arra, hogy a Vöröspötty az nem dísznek van ott, hanem figyelmeztetésnek, hogy @Algernon, azért gondold át kétszer, nem Te vagy a célcsoport, nem szoktak neked ezek tetszeni. Most nem tettem ezt, Aurora története félresöpörte az észérveimet. Ami legjobban fáj, hogy még kedvem sincs atomjaira cincálni a könyvet, mint az mostanában szokásom egy-két tüzelő „remekmű” esetében. Csak egy lemondó sóhaj, ennyit kap tőlem, a tisztességes iparosmunka alsó határán evickél.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Err

Mindig olyan sokáig kapaszkodtam az álmaimba, amíg csak tudtam.

(első mondat)

>!
MFKata

Mindenkinek megvan a képessége arra, hogy szélesítse a látókörét, de csak kevesen élnek ezzel.

>!
Faythe P

– Azt mondta, hogy meg fog ölni – feleltem –, mégis mit kellene tennem? Kínáljam meg teával és aprósüteménnyel?

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rosalinda Samantha Fitzroy
>!
Petrasek

– Tényleg azt gondolod, hogy furcsa vagy?
– Mégis hogy nevezne egy százéves tinédzsert?

108. oldal

>!
Virág_

Te örülnél, ha a lányod egy kék bőrű űrlénnyel járna?
Ha az az űrlény olyan cuki lenne, mint te, akkor biztos.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Otto Sextus
>!
Virág_

A nevem Rosalinda Samantha Fitzroy. Elmúltam százéves. Szabad vagyok, de kísért a múlt. De legalább teljesen ébren vagyok.

268. oldal

>!
Ancsúr P

Addig fogok kapaszkodni az álmaimba, ameddig csak bírok.

Utószó

>!
MFKata

… a lelkem is nálad van. Az utolsó csókommal adtam oda. – Sosem akartam elvenni – mondta Xavier. – Önként adtam oda.

>!
Petrasek

Kitaszítottak a saját időmből, és a világ, amit ismertem, mind elpusztult. Semmi nem volt az enyém, sem a körülöttem lévő világ, sem az életem, még a saját érzéseim sem.

27. oldal

>!
molybaba

Nagyon könnyű volt őt lerajzolni. Szénceruzám végigfutott az orra vonalán, fel az arccsontján, majd végig az állkapcsa mentén. A nyakával akadt egy kis gondom. Nem volt sok alkalmam idősebb férfiakat rajzolni, és nem voltam hozzászokva ahhoz, hogy ráncos bőrt rajzoljak. Amikor nagy vonalakban elkészültem az arcával, a szemöldökével folytattam, hogy jól el tudjam kapni a pillantását a szemüvege mögött. Nagyon könnyű volt lerajzolni.
Túlságosan is könnyű.
Ismertem ezeket a vonásokat. Újra felnéztem az idős emberre, aki az elmúlt évtizedek megszokott mozdulatával dőlt hátra a székében. Lehetetlen. Biztosan csak megszállott vagyok és összevissza képzelődöm.
Újra a vázlatfüzetemre néztem, és ismét lerajzoltam. Az arcának körvonalait, az arccsontot, az arcát, az álla vonalát és az orrát… De most nem foglalkoztam a ráncaival, a szemüvegével és a frizurájával. Újra lerajzoltam a szemét.
Ez nem lehet igaz. Biztosan csak képzelődöm. Becsuktam a szememet egy pillanatra, majd újra a rajzra néztem.
Ismertem ezt az arcot. Nagyon-nagyon jól ismertem.

– Mi a mentséged?

Átadtam neki a vázlatfüzetemet.

Az volt a Xavier-ről készített sorozatom utolsó darabja.

– Meglep, hogy még emlékszel – mondta.

– Nem volt az olyan régen – mondtam.
Xavier szomorúan elmosolyodott.
– De igen.
Igaza volt. Minden nagyon régen történt.

282-284. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

S. J. Kincaid: A kárhozott
Patrick Ness: Háború a békéért
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Amy Kathleen Ryan: Láng
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Pittacus Lore: A negyedik
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve