A ​hetedik kereszt 53 csillagozás

Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt Anna Seghers: A hetedik kereszt

A hitleri Németországban vagyunk, a második világháború előestéjén, egy koncentrációs táborból megszökik hét fogoly. Hatan közülük hamarosan kézre kerülnek. A hetedik Georg Heisler, megmenekül. A regény az ő megmenekülésének története, de a cselekmény során Georg személyes sorsa szimbólummá lesz: a szabadság, az emberi méltóság jelképévé mindazok számára, akik életük kockáztatásával segítségére vannak. Mert tulajdonképpen nem vagy nemcsak ő menekül meg, hanem vele együtt sokak önbecsülése s reménysége az emberiesség végső győzelmében. A hetedik kereszt a haladó irodalom egyik alapműve, talán épp ezért olyan kitűnő könyv, talán épp ezért olvassuk újra meg újra ugyanazzal a torokszorító izgalommal. A történelmi helyzet változásával épp azért nem veszti el művészi érvényességét, mert igazi mondanivalója, az emberi helytállás csodája ma is a modern irodalom egyik legfontosabb problémáját fejezi ki.

Eredeti megjelenés éve: 1942

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa · Európa Zsebkönyvek · A győzelem könyvtára · Kincses Könyvek

>!
K.u.K., Budapest, 2000
380 oldal · ISBN: 9639173673 · Fordította: Thury Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1985
358 oldal · ISBN: 9630736993 · Fordította: Thury Zsuzsa
>!
Európa, Budapest, 1979
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630714744 · Fordította: Thury Zsuzsa

7 további kiadás


Enciklopédia 11

Helyszínek népszerűség szerint

Mainz · Majna


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

A westhofeni koncentrációs táborból hét fogoly szökik meg. Szökésük és elfogatásuk történetét írta meg Anna Seghers írónő 1938-ban. A náci táborparancsnok elfogásuk után keresztre feszítve akarja őket kivégezni. A több szálon futó cselekmény filmkockaszerű regényszerkezetet eredményezett. Párhuzamosan kíséri végig a hét szökött rab külön útját és sorsát is, közülük is a legrészletesebben az egyetlen túlélő, Georg Heisler megmenekülését. Ennek során a polgári lakossság reagálását figyelhetjük igen széles skálában a teljes közönytől a náci terror keltette szörnyű félelemig, és néhány esetben annak legyőzéséig és az önzetlen segítségnyújtásig. Nekem a regény a XX. századi Századunk mesterei sorozatban van meg, s szerintem a század mesterművei közé tartozik.
Bámulatra méltó plaszticitással kelti életre a fasiszta Németország hétköznapjait, fellelhető Seghers elbeszélő művészetének minden erénye: a sodró lendület, a lényegretörően, de ugyanakkor sokoldalúan jellemzett epizódfigurák tömege, a nyelvi hajlékonyság és erő. A kitűnő regényt 1944-ben az amerikai filmesek vitték mozivászonra a főszereplő Spencer Tracy emlékezetes alakításával.

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-hetedik-kereszt…

Heni_s_BookBar >!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Nagyon nyomasztó történet. Az ilyen szívszorító történetek után mindig rosszul érzem magam, mert túlságosan beleélem magam a történetbe.
Szépen íródott könyv és és szívbemarkoló az őszintesége.
Most ezek után inkább egy vidámabb könyvet fogok olvasni, hogy visszatérjen a jó kedvem. De néha ilyen könyveket is kell olvasni. Sajnos a világ nem csupa csillogás és tündérmese. A kőkemény valóságot írja le az akkori korról.

Galambdúc>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Nagyon lassan haladtam vele, pedig nem volt ám rossz. Csak úgy bontakozik ki a cselekmény, hogy sok szereplőt bevont a történetbe az író. Üldözőket és üldözötteket, segítőket. Ez az emberség regénye.
Az összetartásé, a gyávaságé. És most végeztem vele, talán nem örökre.

Csanda_Gergő I>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Tipp: ha tízévesen érdekel a második világháború, és szívesen olvasnál róla, ne ezt a könyvet vedd a kezedbe. Az első sokoldalas tájleírásnál feladtam, ami nagyon komoly kudarcélményként maradt meg, és talán e trauma miatt sem szeretek annyira olvasni, mint amennyire szerethetnék.
Lehet, hogy felnőtt fejjel egyszer újrapróbálom, talán most már nem lesz oly megterhelő.

umrekka>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Zseniális írás a félelemről és emberségről. Érzékletesen tárja elénk a kor valóságát, minden besúgórendszer sajátosságait, a félelemkeltés „mesteri” fokozatait, és azoknak az embereknek a hihetetlen bátorságát, akik ebben az emberietlenségben saját és családjuk életének tudatos kockáztatásával mégis segítettek a bajbajutottakon. Az ember magába néz és azt kérdezi: vajon én hogyan cselekednék ebben a helyzetben? A történelemórákon sajnos nem jön át teljes egészében, mit is jelentett a bizalmatlanság légkörében élni, ahol családok estek szét emiatt, és mit is jelentett a döntés, elbújtatni valakit. A fotelből persze rögtön mindenki rávágja, én is megtenném. Ez a regény igazán rávilágít, mit is vállaltak azok az emberek, és a félelemnek milyen mélységeit élték át az üldözöttek. Szinte szavaim sincsenek rá, felkavaró. Kötelező olvasmány kellene hogy legyen.

Fee>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Az egyik kedvenc könyvem. Nagyon magával ragadó a történet, nem lehet letenni.

Bazil P>!
Anna Seghers: A hetedik kereszt

Nagyon szép regény. Szép, de egyben nyomasztó is. A feléig két nap alatt jutottam el, de aztán nem vettem a kezembe pár napig, kellett egy kis szünet, gondolom. Aztán a végét is egyhuzamban olvastam el, ez is mutatja, hogy nagyon olvasmányos, szépen megírt mű. Igazi klasszikus.


Népszerű idézetek

Zsuzsi_Marta P>!

Mindannyian éreztük, hogy a külső hatalmak milyen mélyen és iszonyatosan gázolhatnak az ember életébe, lelke legbensejébe, de azt is éreztük, hogy a lélek mélyén lakozik valami megfoghatatlan és sérthetetlen.

410. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · lélek
Zsuzsi_Marta P>!

Az álmatlan éjszakákon kidolgozott tervek hatalmukban tartják az embert akkor is, mikor minden tervezgetés értelmét veszíti: az ember úgy érzi, valaki más gondolkozik helyette, de az a másik is ő maga.

24. oldal

Zsuzsi_Marta P>!

Félelem, amelyhez a lelkiismeretnek semmi köze, a szegények félelme; ezt a félelmet érzi a tyúk, ha kánya kering a baromfiudvar fölött, és ilyen félelmet érez az ember, ha üldözőbe veszi az államhatalom. Ősrégi félelem, minden alkotmánynál többet mond arról, kié is voltaképpen az állam.

300. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkotmány · állam · félelem · hatalom
Ardnazil P>!

A véletlen, ha szabad működési teret engednek neki, nem is olyan vak, mint az emberek hiszik, hanem ravasz és incselkedő. Csupán rá kell bízni a dolgot. Ha művébe belekontárkodik a minden lében kanál ember és önfejűségével keresztezi számításait, a sikertelenségért őt okolja. De ha teljes bizalommal átengedjük neki a hatalmat, ha tökéletes engedelmességet fogadunk, többnyire célhoz ér, méghozzá gyorsan, könyörtelenül, kerülő utak nélkül.

93. oldal, Szikra 1949

Ardnazil P>!

Minden ember, aki előtt felmerül valamely szerencsétlenség lehetősége, abba a pontba kapaszkodik, amit életében legszilárdabbnak érez. Ez a szilárd pont egyeseknél valamiféle eszme, másoknál a hit, a harmadik a családjára gondol. Vannak, akiknek életéből hiányzik ez a szilárd pont, belül üresek. És ha egyszer rájuk szakad a külső élet borzalma, utolsó zugig megtölti e belső ürességet.

63. oldal, Szikra 1949

Sárhelyi_Erika I>!

Ha a fiúk és lányok odakünn végigjárták egyszer a Hitlerjugend tanfolyamait, a munkaszolgálatot és a katonaságot, azokhoz a mondabeli gyerekekhez hasonlítanak, akiket vadállatok neveltek, és végül széttépik saját anyjukat.

Lillás>!

A holdfény és a szerelmes várakozás minden emberi arcot megszépít.

umrekka>!

De képes-e megtenni az ember a döntő lépést, nem törődve annak pusztító hatásaival?

206. oldal, 5. fejezet II. (Szikra, 1949.)

umrekka>!

De a torkát szorongató félelmet Liesel ma is minden porcikájában érezte. Félelem, amihez a lelkiismeretnek semmi köze, a szegények félelme; ezt a félelmet érzi a tyúk, ha kánya kering a baromfiudvar fölött, és ilyen félelmet érez az ember, ha üldözőbe veszi az államhatalom. Ősrégi félelem, minden okmánynál és történelemkönyvnél többet mond az állam lényegéről.

238. oldal, 5. fejezet III. (Szikra, 1949.)

Kapcsolódó szócikkek: alkotmány · állam · félelem · hatalom
Nazanszkij>!

…háttal az országútnak, arccal a síkság felé, ahol a Majna a Rajnába ömlik. A torkolatnál terül el Mainz. Ez adta a Szent Római Birodalomnak a főkancellárokat. A Mainz és Worms közötti sík területet, az egész partvidéket ellepte a császárválasztások sátortábora. Ezen a vidéken mindig adódott valami újság, és mindig ugyanaz: megérett az alma, és az enyhe, párás napsütés meg az emberi gondosság és a munka jóvoltából leszüretelték a szőlőt. Mert borra mindenkor mindenkinek szüksége volt, a püspököknek és a földbirtokosoknak császáraik megválasztásához, a szerzeteseknek és a lovagoknak a különböző rendek megalapításához, a keresztes vitézeknek a zsidók elégetéséhez – egyszerre négyszázat égettek a mainzi piacon, amely ma is a Brand nevet viseli –, az egyházi és világi fejedelmeknek, amikor a Szent Birodalom széthullott – de a hatalmasságok ünnepségei vidámabbak voltak, mint valaha –, és a jakobinusoknak a szabadságfa körültáncolásához.

13-14. oldal, Első fejezet, 1, (Európa, 1964)

Kapcsolódó szócikkek: Mainz · Majna · Rajna

Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Maria Remarque: Szikrányi élet
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Rachel Seiffert: Lore
Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Bernhard Schlink: A felolvasó
Kristin Hannah: Fülemüle
Kertész Imre: Sorstalanság
Amy Harmon: Homokból és hamuból