Csillagok ​és könnyek 1 csillagozás

Chiara Lubich története
Anna Lisa Innocenti (szerk.): Csillagok és könnyek

Képzeljetek magatok elé egy hatalmas fát, amelynek az ágai ma már elérnek a föld minden sarkába. Ilyen a Fokoláre Mozgalom története és fejlődése is. Művéről van szó, ami mint minden, ami Istentől való, egy kis magból született. Chiara Lubich naplóiból, elbeszéléseiből megismerhetitek életének legfontosabb eseményeit, azt, hogyan lett a kis magból csemete, majd hatalmas faóriás.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Új Város, Budapest, 2013
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638910288 · Fordította: Feltserné Bernáth Mária · Illusztrálta: Joëlle Mosselmans

Kiemelt értékelések

Kek P>!
Anna Lisa Innocenti (szerk.): Csillagok és könnyek

Csalóka a borító és a könyvben szereplő rajzok, mert ezek szerintem azt sugallják, hogy olyan 11-13 éveseknek szóló valami. De nem. A szöveg végtelenül egyszerű, de a könyv végén, a mozgalom (Fokoláre) jelenlegi tevékenységét fotókkal és számadatokkal bemutatva már komolyabb összesítésről van szó. Persze ez a hány évesekhez is szól kérdés már az első mondatát érinti a könyvnek, mert így kezdődik: „Szia! Chiara éppen olyan fiatal volt, mint te.”, aztán gyorsan kiderül, hogy 19 éves… Na, nem! A könyv megjelenítése nem ezt sugallja! Mindegy. A végére érve rájön az ember: kortalan. Szólhat kisebbekhez, valóban 9-10 évesekhez is, de a fő célközösség szerintem a felsős és középiskolás korosztály. És felnőtt fejjel sem tűnik „gyerekesnek”. :)) Tényleg minden korosztálynak megfelelő.
Chiara életén kívül (tudtad, hogy ez egy választott név?), megismerjük a mozgalom létrejöttét, elterjedésének kezdeteit és a mai, jelenlegi helyzetüket is. Rajzok, fotók sokasága, a szövegek jól érthetősége és lényegre törekvése, szép kivitelezés és elrendezés: vonzó, mutatós könyvvé teszik e kiadványt. Remélhetőleg hasznossá is, mert a megismertetésen kívül segíthet abban is, hogy a tini olvasó gondolkozzon el azon: Neki mi lehet a küldetése, hivatása? Hogyan, miből lehet erre rájönni?
Egyet hiányolok belőle – amit más, hasonló törekvésű könyveknél láttam –, hogy nincs a végén egy oldalnyi, az adott országra vonatkoztatott „ismertetés”, hogy most itt, Magyarországon mi a helyzet, hol vannak jelen, hogyan lehet velük kapcsolatba kerülni. De sebaj, a valóban érdeklődőknek ott a könyv elején az adat a magyar kiadásról pontos címmel ellátva.


Népszerű idézetek

Kek P>!

Mi hittünk a szeretetben. Ez volt a mi új életünk. Ezért volt az a vágyunk, hogyha meghalunk a háborúban, akkor egyetlen sírba temessenek bennünket, melyre a nevünk helyett ezt írják, mint igazi „valónkat”: „És mi hittünk a szeretetben.”

13. oldal

Kek P>!

Nagyon nehéz volt felfelé haladni a nyitott ernyővel, de úgy éreztem, mintha ez kifejezte volna mindazt, amit tenni készültem: ha Istennek ajándékozom magam, rengeteg akadállyal fogok találkozni.

17. oldal

Kek P>!

Arra gondoltam, hogy ha négyen haltak meg a szerettei közül, akkor az ő fájdalma nagyobb az enyémnél. El kell felejtenem a saját fájdalmamat, és magamra kell vennem a többiekét, az egész emberiségét. Attól a pillanattól fogva nem sírtam többé.

32. oldal

Kek P>!

Természetesen végeztük tovább a feladatainkat, kötelességeinket: munkát, tanulást, imát, pihenést, de mindennek a kölcsönös szeretet lett az alapja.

37. oldal

Kek P>!

jóakatú emberek, akiket mind összeköt a minden ember génjeibe írt szeretetre való késztetés

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert…
Silvia Roncaglia – Roberto Luciani: Egy különleges szőnyeg nyomában
Davide Cali: Azért nem írtam leckét, mert…
Hirata Shogo: Pinokkió
Prunella Bat: Hercegnő a pályán
Prunella Bat: Egy boszorkány, egy tündér
Roberto Pavanello: Négy barátnő, egy rejtély
Paul Harrison: Leonardo da Vinci 30 másodpercben
Elena Peduzzi: Farmeros hercegnő
Tea Stilton: Egy csodás tanév Tea Angyalaival