Kis ​kiruccanás 236 csillagozás

Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Simon egy vidéki esküvőre indul a feleségével, aki nem felhőtlenül boldog, hogy a férje testvérei is velük utaznak. A két lány, Garance és Lola, teljesen mások, mint ő, és mindent meg is tesznek azért, hogy érezze, sosem léphet be közös titkos világukba. Ám az ezt követő eseményt még álmában sem feltételezné… Amikor megérkeznek és megtudják, hogy a negyedik testvér, Vincent nem vesz részt az unalmasnak ígérkező szertartáson, köszönés nélkül faképnél hagyják a násznépet és Simon feleségét, hogy hármasban abba a kastélyba ruccanjanak, ahol Vincent dolgozik. Életük fordulópontja lesz ez a kaland. Mind a négy testvér érzi, hogy ez a lopott alkalom az utolsó nagy találkozás, mely lezárja a fiatalkorukat. A Kis kiruccanás Anna Gavalda elbűvölő stílusában mesél a gyermekkori kötelékekről, melyek egész életünket meghatározzák.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Magvető, Budapest, 2020
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428247 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2010
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631428247 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2010
156 oldal · ISBN: 9789631437843 · Fordította: Tótfalusi Ágnes

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Asterix


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Kritikusan: Túl sok a jópofa szöveg, a márkanév, az elején a pipere cucc, a kényes vagy sznob viselkedés, spoiler.
Női szemszög, inkább nőknek szól.
Aránytalan, kevés a jellemrajz. Kevés a lélekre ható mély mondandó.

Fanatikusként: Jó volt ez! Más, mint a novellák vagy a nagyregények, ez egy kisregény A la Gavalda. Könnyed, fiatalos, szertelen.
Újabb könyv pipálva Annától, 4,5 csillag (4,3 pont).

8 hozzászólás
ppeva P>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Nem lett volna szabad Cortázarral párhuzamosan olvasni. Ég és föld. Mélytengeri búvárkodás és esti lábmosás. Mindkettő lehet nagyon kellemes, akár még jól is eshet, mégis, micsoda különbség!
Súlytalan volt, kicsit zavaros. A pozitívnak szánt mondanivaló beleveszett abba, hogy finoman szólva nem voltak szimpatikusak a szereplők.
Egy nagy pozitívuma volt a könyvnek: elgondolkodtam egy nagyon-nagyon kedves, türelmes, közeli családtagom és az ő nagyon-nagyon hp felesége házasságán.

egy_ember>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Az van, hogy engem jókor kapott el ez a könyv. Épp egy esküvő előtti estén olvastam, és abban a hangulatban nagyon megfogott a testvérek történetéből áradó melankólia és humor. Mert ezek egyszerre vannak meg benne, még akkor is, ha elsőre furcsa párosításnak tűnik.
Egy ilyen alkalom mindig számvetésre készteti az embert, fölidéződik egy csomó emlék, amik összecementezik az életet.
Szerencsére nem csak a testvéri kapcsolatból lehet ilyen, egész életünkben pörgethető sírós-kacagós film. Van két olyan gyerekkori barátom, akivel ezt az érzést minden találkozásunkkor átélhetem. Időnként kell egy kis repeta az ifjúságból. Köszönöm, fiúk!
Ráadásul egy kicsit hasonlítok is Simonra és a testvéreire. Amikor éppen nem vagyok übermacsó, akkor pont olyan kifinomult tutyimutyiként viselkedek, mint ők. De szerencsére az én feleségem nem olyan előítéletes hülye picsa, mint a Simoné.

6 hozzászólás
Chöpp >!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Ez a története máshogyan fogott meg, egészen másik oldalról ragadott meg, mint amit először olvastam Tőle.
A lényeg az, hogy Gavaldát nagy ember-és kapcsolatismerőnek tartom. Bravúrosan kecses egyszerűséggel beszél közös dolgainkról, megmagyarázhatatlan, kínos, fájdalmas, könnypotyogtatós érzelmeinkről, „hova is tegyem” tabuinkról, istentelen gyarlóságainkról, társadalmunk által leértékelt értékeinkről, és összetartozásunk hihetetlenül varázslatos élményéről.

6 hozzászólás
Trixi_Adzoa>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Szerettem ezt a könyvet is.
Storyline-ban nem ez a legerősebb könyve Gavaldának, egyértelműen. DE! Olyan mértékű testvéri szeretet árad a lapjairól, hogy nem tudom nem imádni. Ahogy olvastam, rám tört minden tesómmal együtt töltött vidám pillanat, a közös kis titkok, a kódszavak, a sírva röhögések, verekedések, kergetőzések, közös csínyek. Egyszerűen imádom a tesómat, és ő is engem, és ő a legjobb barátom, és nem akarom, hogy valaha úgy hozza a sors, hogy nem tudunk elég időt együtt töleni.
Szóval nagyon éreztem a hangulatát az egésznek. Olyanoknak ajánlom nagyon, akik jó testvéri kapcsolattal rendelkeznek. Akinek nincs ilyen, ebből a könyvből megtudhatja, milyen érzés, amikor az embernek igazán jó tesói vannak.

2 hozzászólás
sztinus>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Kisregèny, mègis maradt utána egy kis hiányérzetem.
Aranyos, de az ezt követő írásai jobbak.
Kicsit franciàs, kicsit gavaldás, kicsit felejthető.

borga>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Ó, gyerekek, ezt a legjobb ilyen balzsamos nyárestéken olvasni (oké, május, de mit tud a naptár?), amikor csiklandós kis energiák jönnek-mennek a széllel, mindenki fel van villanyozva az utcákon, keresik egymást a tekintetek, amikor még a buszon, leoltott lámpa mellett is jóízű zsongás hallatszik és finom illatok keringenek. Mert ez a könyv belsőséges, kicsit szomorédes, egyszerű, közvetlen, és olyan, amit pont ilyen estéken a teraszokra kiülve lehet csak elmondani, félig összebújva, úgy, hogy idehallik a szomszédból a zene és nevetgélés. Amikor az este sötétje ölelést, biztonságot ad.
Amikor rájössz, hogy lassan kinősz az ártatlanságból végképp, és csak olykor kapsz egy kortyot vissza, emléknek.
Ezek a felnőtt gyerekek tudnak élni, csak épp nincsenek felkészülve az életre. A nyavalygósokra. A rámenősen butákra. Az agresszívekre. Akik mégis rá kell álljanak a lábukra. Csak kettőre, nem nyolcra.

theodora>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

A kisregényben négy testvérről olvashatunk, akik egy hétvégét töltenek együtt, újra közel kerülnek egymáshoz és a gyorsan pergő párbeszédekben, rövid leírásokban több probléma is felbukkan. Igazi 'Gavaldás' történet – szórakoztat, kikapcsol, de el is gondolkodtat.

Sztike74 >!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

„Mert az élet elválasztja azokat, akik szeretik egymást, és semmi sem tart örökké.”

Nekem ez most nem tetszett annyira. Kicsit melankólikus, kicsit könnyed, kicsit zavart. Nekem felejthető volt.

Boritek70>!
Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Nagyon francia, nagyon bensőséges érzelmekről szóló kis történet, négy testvérről, akikről sokat megtudunk, és még többet nem. Akik próbálnak megőrizni még valamit az elmúló ifjúság vissza nem térő hangulatából, az összetartásukból, a felhőtlen együttlétükből. Nem annyira volt az én történetem, bár a kutya sokat dobott a végén… :)


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Miért vannak ránk ilyen hatással azok, akik hangosabban kiabálnak, mint a többi ember? Miért vagyunk olyan fegyvertelenek az agresszív alakokkal szemben? Mi velünk a baj? Hol ér véget a jólneveltség, és hol kezdődik az erkölcsi teszetoszaság?

3 hozzászólás
csillagka>!

– Tudod, Carine – jelentettem ki ünnepélyesen –, azon a napon, amikor majd szívesen pisilsz a fűbe, sokkal boldogabb leszel.

48-49. oldal, 2010

lizke>!

És mélységesen megzavarodva, hosszan, vigasztalanul kevergeti a cukormentes cukrot a kávémentes kávéja fenekén.

14. oldal (Magvető, 2010)

egy_ember>!

Te meg olyan aranyos vagy, hogy a végén majd befűz egy hülye picsa.

17.

3 hozzászólás
geszti>!

„És a gyerekek kedvéért nem bírnád ki még egy kicsit?”, suttogtam, és átnyújtottam neki egy újabb csomag papírzsebkendőt. A kérdésem azonnal felszárította a könnyeit. Hát nem értettem meg semmit? Éppen miattuk kell ez a vérfürdő. Hogy megkímélje őket a szenvedéstől. Hogy soha ne hallják, amint a szüleik verekednek és sírnak az éjszakában. És mert nem lehet felnőni egy házban, ahol a szülők már nem szeretik egymást, ugye?
Nem. Nem lehet. MEG lehet nőni, de FELnőni nem.

64. oldal

Miestas>!

Mert az élet, végül is, mégiscsak egy blöff, vagy nem?
A zöld posztó és a hiányzó zsetonok. A rossz lapok, amik miatt nem tudjuk folytatni…

138. oldal

egy_ember>!

A legközelebbi találkozásunkkor már stabilabb leszek, ígérem… Igenis. Találok egyet. Egy jó srácot. Fehér lesz. És egyke. Jogsival és egy hibrid Toyotával. […]
És akkor nem zrikállak többé szombat reggel, hogy vigyél le kocsival vidékre. Majd azt mondom az én kis plüssmackómnak: "Hé! Mackókám! Elviszel az unokatesóm esküvőjére azzal a jó kis GPS-eddel, amiben benne van Korzika is? És hopp, az ügy már el is van intézve.
Most miért röhögsz ilyen hülyén? Azt hiszed, nem vagyok elég ügyes, hogy olyan legyek, mint mindenki más?

19. oldal

1 hozzászólás
csillagka>!

Még le sem ültem, fél seggem a levegőben, a kezem az autókilincsen, a sógornőm máris nekem támadt.

(első mondat)

Sárhelyi_Erika I>!

A terhességeim zárójelbe tették a köldökömet….

lizke>!

A bátyám megszívta magát, nem adta be a derekát, haragban feküdtek le aludni, és Carine a Seggel Neked szállóban aludt.

Budapest: Magvető (2010) [p.17.]


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Aly Martinez: A legsötétebb hajnal
Kate Morton: Az órásmester lánya
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Anne Percin: Hogy told el (jól) a nyarad
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Leiner Laura: Higgy nekem
R. J. Palacio: Csodácska