Életre ​kelni 64 csillagozás

Anna Gavalda: Életre kelni

A népszerű francia szerző könyveit olvasni mindig eleven élmény. Új kötete sorsfordító találkozásokról szóló monológokat tartalmaz, olyan lehetőségeket mutat meg, amelyek képesek megváltoztatni szereplőik életét, vagy legalábbis újraértelmezni azokat. A könyvben olvasható elbeszélések olyan találkozásokról szólnak, amelyek reményt adhatnak a legnehezebb pillanatokban is.

Eredeti mű: Anna Gavalda: Fendre l'armure

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2018
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436136 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2017
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436136 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2017
250 oldal · ISBN: 9789631436396 · Fordította: Tótfalusi Ágnes

Enciklopédia 6


Kedvencelte 5

Most olvassa 10

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Anna Gavalda: Életre kelni

„ Na, na … Most nem úgy volt, mint máskor, most ódát írtak hozzád.”

Van abban valami ünnepi, ha megjelenik egy újabb Gavalda, mint egy függő úgy várom a következő kötetet és igaz, hogy vágyom arra, hogy írjon egy nagy(obb)regényt újból, de közben jólesik minden rövidebb is tőle, csak legyen mindig valami új.

Volt már többféle műfaj, regény, kisregény, amivel elkápráztatott, most ezek a novellák igazán jókor érkeztek, hogy ünneppé varázsolják a karácsony előtti időszakot. Évek óta veszek könyvet úgy szeretteimnek, hogy (átadás előtt) elolvasom én is a műveket.
Régen volt már olyan élmény, hogy a lányommal két könyvjelzővel olvastuk ugyanazt a könyvet, most megint ez van. És igyekszem az ő számára minél több szabadidőt biztosítani, hogy olvashassa ő is, addig imádott kis unokám gondját-baját átveszem tőle, most ez is a karácsonyi ajándék része.

A kötet 7 novellát tartalmaz, amelyek nagyon mások, időnként meglepő fordulatokat tartalmaznak, de az esetek többségében mindegyik történek előfordulhatna akár velünk is.
A Trubadúrszerelem egy véletlen találkozás egy különös fiatal nő és egy költő között, aki ódákkal veszi le a lábukról a lányokat, de ebben az esetben ír is egyet ennek a furcsa lánynak.

Nők illegalitásban két nő története, akik éppen férfiak miatt búslakodnak, az egyik fiatal özvegy, a másik egy szerető.

Meg fog halni a kutyám különös története a gyermek halála miatti gyász feldolgozásáról szól.

Happy Meal egy darabig csodálkoztam, hogy vajon mi tarthat össze egy kapcsolatot, ha ennyire különbözőek a felek, de a végén egy mondat minden titokról fellebbenti a fátylat.

Az életpontjaim apafigurája nekem nagyon tetszett a problémamegoldó képességével, és a fiaihoz fűződő viszonyával. Olvasás közben elgondolkodtam vajon én tudtam volna ilyen frappáns megoldást találni ebben a helyzetben?

A baka egy különös barátság, valamint a hivatás és a magánélet összeegyezhetetlenségének története.

Egy fiú egy sűrű hétvége befejezése a Párizs felé tartó vonaton. A vége különösen tetszett, amikor az olvasóra bízza a folytatást.

7 hozzászólás
>!
sztinus P
Anna Gavalda: Életre kelni

Jó volt újra Gavaldát olvasni. Bár meglepett a szókimondósága. Egy kivételével jó írások, tetszettek.

3 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P
Anna Gavalda: Életre kelni

Én úgy, de úgy imádom Anna Gavaldát és/vagy Tótfalusi Ágnest. Nem tudom, ez miért van így, de kevés olyan író van, akitől azt várom, hogy legalább évi két könyvet írjon meg :-)
Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok novella, monológ, antológia rajongó. Alapvetően azért, mert ha nagyon jó, nem szeretem ha vége van, ha meg csak azért lett novella vagy egyéb rövid írás belőle, mert nem volt elég jó ahhoz, hogy regény legyen, akkor meg minek :D
Nos, ez most itt egy olyan dolog, amit Anna Gavalda számomra tökéletesen jól csinál. Annyira nagyon élveztem az összes történetet. Tényleg talán ez jobb szó is rájuk, mint a novella/monológ. Egy-egy kis ember átlagosnak tűnő története került bemutatásra egyes szám első személyben, tényleg monológ jelleggel.
Azt hiszem, hogy azt szeretem Anna Gavalda műveiben a legjobban, hogy az átlagos, de még az átlagtól kicsit eltérő emberek nehéz sorsát veszi górcső alá. Szinte minden könyvében legalább egy olyan karakter van, ahol a jelenkor valamilyen gyakran előforduló társadalmi problémájának a lenyomata jelenik meg egy negatív sors képében. A monológok mindegyike valamilyen ilyen „deffektről” szól. Olyan helyzetek, emberi sorsok, amibe könnyen bele tudom képzelni magam, bár szerencsére sokba nem kellett belekóstolnom.
Még egy érdekesség, amire milliónyi Gavalda olvasás után csak most jöttem rá. Imádom, hogy valahogy mindig tudom, ogy férfi vagy nő beszél-e, függetlenül attól, hogy van-e már neve, vagy nem :-) Fogalmam sincs, ezt hogy csinálja. Vagy inkább Tótfalusi Ágnes érdeme? Nem tudom, de nagyon jó.

Trubadúrszerelem: Egy lány, akivel oly könnyedén tudtam azonosulni. Sok szempontból olyan mint én. Ugyan más-más életút van mögöttünk, más szakma, más anyagi helyzet, de sok szempontból olyan mint én. Talán ez lett a kedvencem. Nem is tudom eldönteni :-)

Nők illegalitásban: Vagy ez a kedvencem, vagy ez van a második helyen. Rövid történet két nő kialakuló barátságáról. Ahol az „elcseszett” vagy „elcsesződött” közelmúlt hatása nyomja rá bélyegét mindennapjaikra.

Meg fog halni a kutyám: egy újabb „elcsesződött” múlt, ami rányomja a jelenre a bélyegét. És nem elég, hogy már eddig sem volt könnyű, újabb csapás jön, amit túl kell élni.

Happy Meal: Egy okos, gazdag és sznob srác hogy képes egy ennyire egyszerű lányba „szerelmes” lenni? Ja, simán. Majd a végén rájössz, hogyan :-)

Az életpontjaim: milyen csodálatosak a gyerekek, és különösen az egymás közötti viszonyuk. Van egy saját szabályokkal működő társadalmuk, ami néha sokkal sokkal jobb, mint a felnőtteké. De milyen jó az, amikor egy szülő képes ezt felfogni, és ha nem is azonosul vele, de 100%-ig megérti, és támogatja.

A baka: két férfi távolságtartó de szeretetteljes barátsága, egy válás után és karácsony előtt… Kemény dió, de az ismeretlen, és mégis tartózkodó ember ki tudja nyújtani a kezét felé, és fel tudja karolni, hogy lelkivilága helyrerázódjon. Imádnivaló.

Egy fiú: Szerintem a csúnya lány volt, őt sokkal jobban szeretem :-)

10 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai 
Anna Gavalda: Életre kelni

A külön töltött 2 hònap utàn vègre befejeztem. Kezdem azzal, h nem igazàn vagyok oda Gavalda novellàièrt, ez a kötet meglepően jò volt. Nem adtam 5 csillagot, mert volt olyan, ami pl nem tetszett.
Olyan èrzèsem volt, mintha azèrt ìrta volna Gavalda ezeket a szösszeneteket, h összedolgozza őket regènnyè, majd belàtta, h ezek nem illenek össze, marad a novellàskötet.
„igen, az anyukàm karàcsonykor halt meg”
Ès nyilvàn bìrtam Gavaldàtòl h a zöldhajù lànyt Lisbeth Salanderhez hasonlìtotta.
Örültem, h megkaptam. Örültem h elolvastam.

>!
fülcimpa
Anna Gavalda: Életre kelni

Persze, hogy karácsonyi ajándék, Gavaldát soha nem vásárolnék magamnak. (Lehetséges ez változni fog.) Néhány óra. És mekkora meglepetés. Tetszetős.
Nagyon rossz történettel indítottam vele/tőle egykoron, jó néhány évvel ezelőtt. Újra felfedezés indul.

2 hozzászólás
>!
kratas P
Anna Gavalda: Életre kelni

Ez az élet, kérem szépen :) Életek, sorsok, gondolatok, pillanatnyi benyomások, kellemesen tálalva, néhol csattanóval a végén. Szerettem :)

2 hozzászólás
>!
modus_operandi
Anna Gavalda: Életre kelni

Rémesen béna borítóba bújtatva Gavalda egyik legjobb műve ez. De még mindig nem éri el az Együtt lehetnénk szintjét.. bár közelít.
Gavaldának jelmondata az Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül, mert a történetei és karakterei nem attól fantasztikusak, mert kiugróan egyediek, hanem mert akárki lehetne. Vonzódik a kudarcot vallott karakterekhez, akiknek muszáj megváltozniuk. És ezeket a novellákat nem a szereplők küszöbön álló sorsfordító találkozásai és döntései teszik érdekessé, sokkal inkább az a reflektív magatartásuk, aminek köszönhetően képesek szembenézni a saját kudarcaikkal. Őszinte.. túlcsorduló bánattal és keserűséggel, magánnyal és titkos örömökkel.
És azok az utolsó, sorsfordító mondatok!
Egy-két novellára örökké emlékezni fogok.

>!
Sola P
Anna Gavalda: Életre kelni

Egyszerű novellák gyűjteménye, egyik sem olyan kimagasló, mégis etette a lelkemet. Kissé letargikus hangvételű az összes írás, az írónő nem tudta megtagadni önmagát, valahol túlságosan ő volt minden főszereplő. Olykor erőltetettnek éreztem, mintha a törekvés a művésziességre, több lenne mint a valós művészet, és tehetség az íróban. Anna Gavalda ítéletem szerint nem művész, és nem költő, de inspiráló, szerettem a könyvét.

>!
pipacstappancs
Anna Gavalda: Életre kelni

Regényre számítottam, és egy csodás 21. sz.-i novellagyűjteményt kaptam cserébe. Igazi felüdülés volt műfajilag, stílusát és tartalmát illetően. is!
Minden novella merőben más, de olyan ember a főhőse mindnek, aki valamiért elsodródott a közegétől, és magányában egy-egy találkozás, beszélgetés, gesztus (egyszóval egy másik Valaki) személyében találta meg az utolsó kapaszkodót. Nagyon hétköznapi volt, és tanulságos. Amíg él bennem a könyv, biztos igyekszem érzékenyebben fordulni másokhoz, hiszen egy jó szó is lehet sorsfordító… én ezt tanultam belőle legalábbis. :)
Nyelvezete inkább mai szlenges-vulgáris néha, de csak amennyire a mai emberek- a mesélők sajnos. Úgyhogy gyerekemnek inkább 15 fölött ajánlanám.

>!
geszti
Anna Gavalda: Életre kelni

„Élünk egy életet, álmodunk egy másikat, de amit álmodunk, az az igazi életünk.”

Már ezért az egy gondolatért érdemes volt elolvasni…
Ebben az egy mondatban benne is van minden, ami Gavalda. Tömören és egyszerűen fogalmaz meg olyan érzéseket, gondolatokat, amit mindannyian megélünk és tapasztalunk, mégsem tudjuk ilyen nemes egyszerűséggel szavakba préselni.


Népszerű idézetek

>!
geszti

Élünk egy életet, álmodunk egy másikat, de amit álmodunk, az az igazi életünk.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
olvasóbarát P

Amikor belépünk, rám tör az émelygés. Az egyik alkalomtól a másikig elfelejtem, mennyire utálom a McDonald´sot. (…) Miért állnak olyan engedelmesen sorba az emberek? Miért szól ez a hangulatzene? Mégis milyen hangulat ez? Türelmetlenül toporgok. Csupa neveletlen vevő áll előttünk. A lányok közönségesek, a fiúknak üres a tekintetük. Már így sem rajongok az emberiségért, nem lenne szabad ilyesféle helyekre járnom.

124-125. oldal, Happy Meal

Kapcsolódó szócikkek: McDonald's
>!
Trixi_Adzoa P

Mind tudjuk, hogy a boldogság nem létezik, és hogy milyen sok munkába kerül, hogy ennek ellenére is boldogok legyünk (…).

85. oldal, Nők illegalitásban (Magvető, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Trixi_Adzoa P

Nem kell bedőlni a látszatnak. Közönséges vagyok, de ez csak az álcám. Olyan vagyok, mint a gekkó a fák törzsén, vagy a sarki róka, ami télen bundát vált: ami látszik belőlem, nem az az igazi színem.

14. oldal, Trubadúrszerelem (Magvető, 2017)

>!
Trixi_Adzoa P

A katonáknak van egy szellemes mondása: „A laktanyában az ember nem csinál semmit, de azt nagyon korán és a többiekkel együtt teszi”, és igen, pontosan erről van szó.

64. oldal, Nők illegalitásban (Magvető, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: katonaság
>!
olvasóbarát P

Az életben vannak az iskolai barátok, az egyetemi barátok, a régi barátok, a Monteigne és La Boétie barátságához hasonlók, és vannak az olyan találkozások, amilyen a miénk is volt. Az effélék azért számítanak nagy ajándéknak, mert nem a közös múlton, közös alapokon nyugszanak, és éppen ezek teljes hiánya miatt, valami egészen más címszóval (esetünkben a férficipők kapcsán) nagyobb elengedettséget tesznek lehetővé.Amikor semmit sem kell kimondani, mert minden magától értetődő.
Avagy: a titkos barátságok láthatatlan hozadéka.

175. oldal, A baka

>!
olvasóbarát P

A peron legeslegvégén, ahol a sín beér a pályaudvarra, ott állt az egyik lány, és egy kulcscsomó himbálózott az ujja hegyén.

Hogy melyik lány volt az?
Ó, amelyiket szeretnék, barátaim!

Egy fiú

>!
modus_operandi

Mert jól ismerem magamat: én egész életre szeretek, de nem szeretek meg könnyen valakit.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
modus_operandi

Húúú. Állati cidri van. Odakint. Odabent. A fejemben és az utcán is. Jéggé dermedtek az ujjaim, és a kedvem is. Ez pontosan az a pillanat, amikor állati rossz ötlet mérleget vonni az életéről az embernek, és pontosan az a pillanat, amikor mégis megteszi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Munro: Mennyi boldogság!
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Lev Tolsztoj: Három halál
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála / Szergij atya
B. Lőrinczy Éva: Meddig még?
Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak
Karin Slaughter: A jelentéktelen szív
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?