Együtt ​lehetnénk 478 csillagozás

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk Anna Gavalda: Együtt lehetnénk Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Egy ​ügyefogyott, dadogós, fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, ám fölöttébb morcos szakács, valamint az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagymama – az élet sodrába beilleszkedni képtelen, magányos emberek. Az arisztokrata megmenti a lány életét, a lány a szakácsot és a bolondos arisztokratát, s együtt megszépítik a nagymama utolsó hónapjait, majd némi bukdácsolás után ők maguk is rálelnek a boldogságra. A helyszín egy hatalmas, kongóan üres párizsi lakás – à la Utolsó tangó Párizsban –, egy bűbájos vidéki házacska, a párizsi elegáns éttermek konyháinak hajszolt mindennapjai, és maga Párizs a nyüzsgő, lüktető életével, megkopott varázsával. Szellemes, könnyed, néhol megrázó történet a szerelem és a barátság felszabadító erejéről, és arról, hogy csak akkor vagyunk szabadok, ha nemcsak adni, hanem kapni is tudunk. Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül – erről szól Anna Gavalda új könyve, mely rövid idő alatt óriási siker lett Portugáliától… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Magvető, Budapest, 2018
628 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438253 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2016
628 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425147 · Fordította: Tótfalusi Ágnes
>!
Magvető, Budapest, 2013
628 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631425147 · Fordította: Tótfalusi Ágnes

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jean-Jacques Sempé


Kedvencelte 197

Most olvassa 17

Várólistára tette 362

Kívánságlistára tette 208

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

A szokásos remek stílus és hangulat. Nagyszerű könyv volt ez is, mint az összes Gavalda, amit olvastam ezidáig. Nehéz bármit is írnom róla, mert olyan könyv amit olvasni kell, hogy átérezd a hangulatot. A párizsi hétköznapokat, a művésziességet Camille életében, a humoros tétovaságot Philibertnél és Franck vagányságát. Kiváló humor, olvasmányos stílus tehát minden adott a kikapcsolódáshoz. Fura módon még nem csalódtam Anna Gavaldában, nem tudom mi a titka. Illetve sejtem, a fenti jellemzők en bloc és az, hogy lezseren képes megszólítani a fiatalságot (de hiszem ő is fiatal, ez nem nagy kunszt). Azt nem tudom, hogy ez a regény milyen érzéséket váltana ki egy ötvenes-hatvanas olvasóból, talán ő is élvezné. Bajban vagyok, nehéz rangsorolni az írónő könyveit. Az tiszta sor, hogy ez is 5 csillag (4,8 pont), csak a pontos helye a ranglistámon hol lehet? Valahol elől… Nagyon jó könyv, érdemes olvasni.

12 hozzászólás
>!
ppeva P
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Aranyos volt, kedves, humoros, és bizony lehet gyógyírként is használni, ha az ember hasonlóan nehéz helyzetben érzi magát. Jó volt olvasni.
De a végére sokallottam már az édességet, hiába volt benne az a sok spoiler, illetve csípje meg a kánya. A tündérmesék szoktak ennyire vigasztalóak és kiszámíthatóak lenni, hogy minden szál rendben elvarródik a történet végére spoiler. Szóval: Friede, Freude, Eierkuchen,* vagy hogy is mondhatják ezt franciául…
Örültem volna egy kicsit kevesebb, szűkebb körű happy endnek. Mert az élet azért ennyire nem derék kislány.

* „béke, öröm, palacsinta”

5 hozzászólás
>!
tündérrózsa
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Eddig még sosem olvastam Anna Gavalda-t, de egészen biztos, hogy nem állok meg egynél. Mikor megkaptam, legszívesebben már akkor elkezdtem volna, de épp mást olvastam, nem akartam azt félbehagyni, vagy amellett belekezdeni ebbe. Míg várakozott a sorára, többször is kezembe vettem, vonzotta a tekintetemet, mintha csak azt mondaná: engem olvass már, kezdj el végre. Aztán elkezdtem és nem tudtam letenni. Magába húzott, teljesen beszippantott, nem engedett egy percre sem, akkor is ezen járt az agyam, ha félbehagytam valamiért. Együtt éltem a szereplőkkel, megszerettem, megismertem őket, én is beköltöztem hozzájuk abba a hatalmas, párizsi lakásba. Négy teljesen különböző ember mellé, akik nem tökéletesek, de nagyon-nagyon szerethetőek. Csetlenek-botlanak és lassan-lassan megnyílnak egymás felé. Különleges hangulata van, egyszerre vicces és szomorú, de mindenképpen nagyon megindító. Azt hiszem, most új kedvencet avattam. :)

Köszönöm @Böngyör6, hogy útnak indítottad, különben talán sosem jutott volna eszembe elolvasni.

3 hozzászólás
>!
Mariann_ P
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Különös , hogy éppen az lesz maradandó élményt adó könyv, amiről nem is gondoltam.
Éppen azokról szól, akikről ritkán szoktak könyveket írni, nem a jól bevált karakterek.
Pedig egytől egyig szerethetőek.
A dadogós arisztokrata fiú, a csontsovány lány, aki takarít, de egyébként tehetséges festő, a fiatal , mindig fáradt szakács, aki zseniálisan főz, és az idős nagymama, aki nem akar idősotthonban élni.
Lehet ebből a szereplőgárdából olyan történetet írni, amit rövid idő alatt sikerül elolvasnom.
Évek óta várakozott a polcomon.
Most azon gondolkodom, hogy vajon hány remekművet rejtegetek még itthon , amiről fogalmam sincsen mit takar, mert nem olvastam.
Korhatár nélkül ajánlom !

7 hozzászólás
>!
Chöpp 
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Ez egy Csodálatos Gyönyörűség, úgy, ahogy van. Öröm volt minden lapja és az együtt töltött idő szintúgy! Ezeket a csodás őszi napokat igazán beragyogó történet volt. Könnyed és valóságos, hiteles és lélekemelő.
Egyetlen „bajom” volt vele: sohasem tudtam akkor letenni, amikor „akartam”, csak mintegy 15-20 oldal/1-2 fejezet múlva. Akkor is „erőszakkal”. A leggavaldásabb sztori, ami eddig olvastam tőle.

4 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Ez volt Gavalda legmegrázóbb könyve számomra, és egyben a legromantikusabb is. Megrázó, mert Camille-nak vannak komoly étkezési zavarhoz kapcsolódó problémái, és egyébként is szörnyű a jelenlegi élete. Romantikus, mert annyi szeretet van a könyvben, és nemcsak szerelem, hanem tényleg igazi szeretet is. Valahol tudtam, hogy mi lesz a vége, mégis kíváncsian olvastam tovább, és vártam a csavarokat benne, és volt is rendesen.
Paulett übercuki nagyi anyag, úgy izgultam érte mindig. És hogy megszerette Camille-t és Philibert-t. :-) Franck látva a jó kapcsolatot lakótársai és nagymamája között, újra elkezdte igazán, boldogan szeretni a nagymamáját, és a többieket is, és el tudott vonatkoztatni attól, hogy félteni kell Paulette-et. Mindegyik szereplő igazán szerethető. Camille a néha idegesítő gondolkodásával, Franck az agresszív-flegma énjével, Philibert a szerencsétlenségével, Paulette a mellőzöttség érzésével. Mindenki!

14 hozzászólás
>!
mbazsa
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Még tavaly voltam egy beszélgetésen, ahol a kortárs francia irodalomról esett szó. Persze a rendezvény marketing fogása működött, hiszen kedvet kaptam ahhoz, hogy fogyasszak, és így jutottam el most Gavaldáig. Nagy volt az elvárás, hiszen előtte Houellebecq, Énard és Bourdeaut műveit emésztgettem. Azonban hamar rá kellett, hogy jöjjek, Gavalda teljesen más súlycsoportba tartozik. (Persze az olvasás előtt voltak árulkodó jelek, előfeltevések, ha csak a Gavalda-könyvek címeit, borítóit nézegettem, de nem akartam egyből skatulyázni.) A könyv, nem tagadom, olvastatja magát, de sajnos nincs benne meg az a mélység, amelyek a korábban említett szerzők műveiben. A mondatok és a történetvezetés sokszor közhelyes, sablonos, klisészámba ment. Nyilván a regényt a maga kategóriában kellett értékelnem, így nem a magas, hanem a lektűr irodalomba kellett sorolnom. Itt viszont már megállta a helyét. Könnyed limonádéként elment, és a maga módján szórakoztató volt, mert inkább viccesnek, humorosnak találtam, mint komolynak. Persze nem arról van szó, hogy a szerelemről nem lehetne szépen és meghatóan írni, hiszen a fent említett úriemberek könyvei rá az élő bizonyíték. A Bojangles tkp. a holtomiglan holtodiglan szerelemről szól, arról, hogy az igazi szerelembe bele kell halni. Az Iránytű olvasása során is végig azért szurkoltam, hogy az elbeszélő összejöjjön szíve hölgyével. Na, és persze Houellebecq legtöbb regényében is egy szerelmes férfi áll a középpontban. Az alapvető különbség az, hogy a többieknél jól meg van írva a szerelem téma, itt viszont meg nincs. Persze mindezek ellenére jól szórakoztam, mert Gavaldának van humorérzéke. (Csillagos pontozással bajban vagyok, mert ha „A” kategóriába sorolom, akkor le kell, hogy pontozzam, ha meg „ZS”-be, akkor meg föl. Ezt a pontozásos problematikát először lusta voltam megoldani, de végül csak sikerült :)

>!
Mes
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Húha, ez aztán fantasztikus volt, csak úgy habzsoltad a lapokat kedves Emese, aztán néha megálltál, mert túl jó volt, és akkor el kellett merengened, egy kicsit. Az életről, meg a nagy dolgokról. Mert az élet néha olyan finom, mint Franck főztje, néha meg odakozmál az egész, de muszáj megenni, és hiába fordítjuk el a fejünket, tudjuk, hogy előbb – utóbb a nem olyan finom dolgok is eltűnnek a tányérról. Szóval szuper kis könyv volt, olyan életszagú. Részemről felhatalmazom minden ismerősömet, hogy meglephet ezzel, vagy az írónő bármelyik könyvével. :)

>!
szadrienn P
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Próbáltam küzdeni a könyv varázsa ellen – csak semmi érzelgősség.
De alattomos ez a könnyed francia báj, csak levett a lábamról végül.

1 hozzászólás
>!
zsofigirl
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

És akkor ez most felkerült Az igazi Madeline és Az időutazó felesége mellé. Képletesen és fizikai valójában is. Annyira egyszerű és szép és reményt adó. Otthon éreztem magam a könyvben. Még ilyet, még, még. (Újraolvasós lesz. Olyan, amit talán évekig fogok dédelgetni, mielőtt újra belekezdenék megint. Talán. Vagy holnap lekapom a polcról megint.)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
painperduu

A kéz jó dolog.
Nem kötelezi el azt, aki odaadja, és megnyugtatja azt, aki elfogadja.

576. oldal, 10. fejezet (Magvető, 2006)

>!
geszti

– Franck!
– Igen?
– Nekem hat húgom van.
– Igen, és?
– Úgyhogy egészen egyszerűen csak azt tanácsolom neked: hagyd. Amit a nő akar, azt isten akarja.
– És ezt ki mondta?
– Ez egy közmondás…
– Na, kezdődik! Az agyamra mentek az idézeteitekkel!

334. oldal

>!
szanoca

Mire jók az érzelmek, ha egyedül van az ember?

234. oldal

>!
Bi_bi_bi

Légy kedvesebb azokhoz, akik rendesek veled. Majd ha öregebb leszel, te is rájössz, hogy nincsenek olyan sokan.

66. oldal

>!
tasiorsi

Nincs olyan bánat, amelyet egy könyv ne tudna orvosolni, mondta Montaigne, és Montaigne-nek mindig igaza volt.

234. oldal

>!
PuPilla

Az a Pokol, amikor nem láthatod azokat az embereket, akiket szeretsz.. Az összes többi nem számít.

347. oldal

4 hozzászólás
>!
painperduu

Jobb család volt ez, mint egy igazi, mert ezt ők akarták, ők választották, ők harcoltak meg érte, és cserébe csak annyit kellett tenniük, hogy így, együtt boldogok legyenek. Nem, még csak nem is kellett boldognak lenniük. Már nem voltak ilyen nagyigényűek. Csak együtt voltak, ez minden. És már ez is több annál, amit reméltek.

434. oldal

13 hozzászólás
>!
geszti

– Igazad van, nem sikerülne. Tényleg jobb, ha elhúzol. De hadd mondjak neked két dolgot, mielőtt jó utat kívánnék: az első éppen az értelmiségiekkel van kapcsolatban: könnyű beleszarni a pofájukba. Állati könnyű. Általában nem túl izmosak, meg aztán nem is szeretik nagyon a verekedést. Nem izgatja őket jobban a csizmák döngésénél, a kitüntetéseknél vagy a nagy limuzinoknál, tehát nem túl nehéz. Elég csak kitépni a kezükből a könyvüket, a gitárjukat, a ceruzájukat vagy a fényképezőgépüket, és akkor már nem is jók semmire ezek az élhetetlen alakok. Egyébként ez a diktátorok első dolga is: összetörni a szemüvegeket, elégetni a könyveket és betiltani a koncerteket; nem kerül nekik sokba, és későbbi bosszúságtól menekedhetnek meg általa… De tudod, ha értelmiséginek lenni azt jelenti, hogy az ember szereti képezni magát, szeret érdeklődő, figyelmes lenni, szeret valamit csodálni, valamin meghatódni, és megpróbálni megérteni, hogy áll meg a lábán ez az egész, és megpróbál kicsit kevésbé hülyén lefeküdni, mint az előző nap, akkor igen, teljes hittel vallom: nem egyszerűen értelmiségi vagyok, hanem büszkén vállalom, hogy az vagyok. Sőt, állati büszkén. És éppen azért, mert okostojás vagyok, ahogy te mondod, muszáj volt elolvasnom a motoros újságjaidat a klotyón, és ezért tudom, hogy az új behemót R 1200 GS-nek van egy kis motoros bigyulája, ami lehetővé teszi, hogy szennyezett olajjal is menni tudjon…Á…

288. oldal

>!
painperduu

Klikk-klak.
Senki ne mozduljon.
Felfüggesztett pillanat.
Boldogság.

336. oldal

>!
Bélabá P

– Akkor melyiket válasszam?
– Hát, ahogy gondolja…
– Csakhogy én sajnos nem gondolom sehogy.
– Vegyen egy olajradiátort, nem túl drága, és jól fűt. A Calor Oléója például nem rossz.
– És vannak görgői?
A fiú belemerült a használati utasításba.
– Várjunk csak, mechanikus termosztát, zsinórbehúzó, szabályozható teljesítmény, beépített párásítás, blablaba, görgök! Igen, kisasszony!
– Szuper! Így odatehetem az ágyam mellé.
– Izé, ha nem bántom meg, tudja, erre egy férfi is jó, az ágyat ő is átmelegíti.
– Igen, de nincs zsinórbehúzója.
– Hát, az nincs…

81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Guillaume Musso: Az angyal hív
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Guillaume Musso: Ott leszel?
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök