35 ​kiló remény 329 csillagozás

Anna Gavalda: 35 kiló remény Anna Gavalda: 35 kiló remény

A 35 kiló remény egy francia kiskamasz története, akinek remek a kézügyessége, hatalmas a szíve, de iskolába járni nagyon nem szeret, hiszen nem igazán tud megfelelni az ottani követelményeknek. Grégoire, bármit megszerel, szívesen segít barkácsolni imádott nagypapájának, de a matekkal és a szüleivel hadilábon áll. A helyzet napról napra romlik, kicsapják az iskolából, és senkinek sincs ötlete, hogyan tovább…

Anna Gavalda ifjúsági regényében minden írói erényét megvillantja: egy hétköznapi történetet mesél el rólad vagy a szomszéd fiúról, egy családról, ahol mindig lenne mit tenni, elfogadásról és elutasításról, és arról, hogy gyerekként sem könnyű az élet.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Magvető, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438260 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Magvető, Budapest, 2018
80 oldal · ISBN: 9789631438178 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Magvető, Budapest, 2009
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427066 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 5


Kedvencelte 24

Most olvassa 3

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

A probléma valós.

Görcsbe rándult gyomrú és szétvert önértékelésű gyerekek tömegét állítják elő az iskolák.
Nálunk bizonyára sokkal nagyobb tömegben, mint Franciaországban.

Az általános iskolai osztályom jó negyede osztály bolondjaként pózolt, vagy láthatatlan emberként próbált meglapulni, és kibekkelni azt az időt, amit kénytelenek voltak a suliban tölteni.
A keresztlányom nyűgeit ismerve azóta talán még rosszabb lett a helyzet.

De attól, hogy a valós a problémát ragad meg a könyv, még nem lesz jó.

Nem ártana néhány hús-vér szereplő. Itt ugyanis csak a főszereplőnek van egyáltalán valami jellemfélesége. Mindenki más egydimenziós kellék.
A 13 éves főszereplő és az E/1 az elbeszélésmód ellenére a karakterek egymáshoz való viszonyát ennél azért mélyebben kellett volna bemutatni.
Gregoire-t nagyapjához fűző viszony pedig nem hiteles.

S mivel nem hiteles, ezért a történet csúcsát jelentő dráma is hatásvadásszá válik.

És engem ez nagyon zavart, még akkor is, ha egyébként hatott rám a könyv.
Igaz, az írónő szándéka szerinti katarzis helyett inkább dühöt éreztem.

Miért kell egy jó történetet így összecsapni?

Megjegyzem, hogy azért egy hasonló gondokkal küzdő kiskamasz kezébe szívesen belenyomnám ezt a könyvet, mert őt bizonyára nem zavarnák a könyv irodalmi hiányosságai, és tudna azonosulni a szereplővel.

3 hozzászólás
egy_ember>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Ezt az Annát úgy elvinném egyszer vacsorázni. Mesélnék neki a nagyapámról meg a fiamról. Elmondanám neki, hogy azért nem ilyen egyszerű ez. Meg azt is elmondanám neki, hogy egyetlen jó mondatra nem lehet egy egész könyvet alapozni, még egy novellát sem. Azt meg megüzenném vele a kiadójának, hogy több művet is ki lehet adni egy kötetben. Nem eretnekség az.

5 hozzászólás
ziara>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Anna Gavalda kisregénye egy estés olvasmány, magával ragadja az embert: rövid mondatokban „beszél”, hűen visszaadva egy 13 éves kamasz fiú mentalitását, gondolatait a világról és környezetéről.
A regény ezekkel a mondatokkal kezdődik: „Utálok suliba járni. Az égadta világon semmit nem utálok így.” A mai világban, mikor szinte minden iskolai osztályban vannak tanulási zavarokkal küzdő, tanulásban akadályozott gyerekek, akiket elnyel az iskolarendszer, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos oktatás kereteibe, különösen aktuális Anna Gavalda könyve.
Gregoire Dubosc, a főhős sem tud magolni, a könyvek fölött görnyedve tanulni, talán kicsit nehezebb is a felfogása, mint a többieknek, gyakorlatiasabb, mint társai, találmányai vannak, szeret bütykölgetni mindenfélét nagyapja sufnijában. Gregoire sok kudarc és megalázó élmény után egy neki való iskolában megtalálja a számítását, és önmagába vetett bizalma is helyreáll.

AniTiger P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

OFF: Hogyan került a kezembe ez a könyv? Nem hazudok, nem terveztem elolvasni, ám a „Igen nehéz, pontgyűjtős – könyves társas” kihívás havi fordulójába a gyermeksorsok témakör futott be és ez az egyik ajánlott könyv. Így kölcsönkértem, elolvastam és csak ajánlani tudom!

Dubosc Grégoire egy tizenhárom éves kölyök, aki hatodikos volt, aztán kirúgták a suliból… nem is szeretett odajárni. Ő barkácsolni szeret, sőt kifejezetten jó benne! A szülei nem kompatibilisek, így csak a zűrzavar van odahaza és a gyerek menedéke a nagyapja műhelye.

Lehet ebből jó sztorit írni? Hááát… nem. – gondoltam fantáziátlanul.
És sikerült-e az írónőnek? NANÁ!

Az első pillanatban húztam a számat, aztán magával ragadott a nehezen tanuló gyerek története, helykeresése. A könyv megható, a vége felé elbőgtem magam. Összességében boldog vagyok, hogy a kezembe került ez a rövid, ám tartalmas történet. Én ezt tenném kötelező olvasmánnyá… lélekkönnyítő olvasmány.

Kedvenc: Léon apó és Léonland.

Blogon – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/35kg-remeny.html

>!
Magvető, Budapest, 2009
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427066 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
Youditta>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Aktuális, jó téma. Vannak gyerekek, akik nem kompatibilisek az iskolai rendszerrel, ilyen-olyan okból kifolyólag. Gyengébb tanulók problémákkal (vagy mostani szóval SNI-sek), érzelmi, fizikai bántalmazásukból ered vagy szimplán lusták. Na ez a világ nem nekik áll. Kivetik őket, nem helyén kezelik a dolgokat többnyire.
Ezért örültem meg ennek a könyvnek, mert erről is beszél, még hozzá egy kamasz fiú szemszögéből. Ó, még jobb. De valami bent maradt. A könyv ifjúsági, tehát a nyelvezetére nem mondok semmit, mert kamasz mesél,rendben. A baj inkább, hogy nem felépített az egész könyv, nem is könyv, hisz ez egy 80 oldalas nagybetűs szösszenet. Kérem szépen erre egy komplett regényt kellett volna felépíteni, ez így lóg a levegőben, nem lett igazán íve. Mire elkezdtem igazán gondolkodni rajta, mire jöhetett volna a feszültség, véget ért az egész. Illetve a végkifejlet nekem kicsit mesés, nem látom ilyen egyszerűnek a dolgot, bármennyire is optimista vagyok.

Szóval Anna Gavalda még nem bizonyított nekem, de ígeretet tett, hogy egy hosszabb regénnyel lehet tudna.

6 hozzászólás
cseri P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Olyan rövidke ez a történet, hogy nehezen lehet róla értékelést írni önmagában. Amúgy Anna Gavaldától anno nagyon szerettem a szerelmes könyvét (Együtt lehetnénk), az első novelláskötete is jó szerintem, a többi könyve inkább feledhető kategória. Ez a könyv meg inkább ifjúsági. Azt hittem, kiolvasom a fodrásznál, míg várom, hogy hasson a festék. Ettől függetlenül gyerekeknek ez egy tanulságos, jó történet, biblioterápiára is el tudnám képzelni.

vorosmacska>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Első olvasásom Gavaldától, szóval nincs tapasztalatom valójában milyen a stílusa. Rövid, könnyen olvasható ifjúsági regény ez, középpontjában a 13 éves Gregoire-ral. Gregoire igazi lúzerként éli meg a saját kis világát: kudarcot kudarcra halmoz az iskolában, a szülei szinte csak vitatkozni tudnak, barátja nincs. Az egyedüli hely, ahol jól érzi magát, az a nagypapa sufnija, ahol kiélheti barkács- és feltaláló szenvedélyét, feltöltődhet, és orrában a sufniparfüm illatával, végig vonszolhatja magát a következő iskolai napon. A nagypapa nem csak sufni-társ, hanem ő az, akivel valódi kapcsolata van a kiskamasznak.
Gavalda nagyon jó érzékkel fogta vissza a gyeplőt, és mondhatni a határon táncolt, hogy regénye ne váljon érzelmes giccshalmazzá. Különösen tetszett a karakter és téma választása. Úgy érzem, egy hasonló cipőben járó kiskamasznak valódi mentőöv lehet ez a könyv. Felemel, és ezt nagyra értékelem a műben.

adrienn_szucs>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Keserédes történet, amiben végig drukkol az ember, hogy ne az történjen, amire mégis utal az író. Szomorú olvasni ( és látni a közvetlen környezetünkben, mert mindenkinek van ilyen gyerek a közelében, ha nem pont ő maga-volt- az a gyerek) hogy azt, aki „különleges” kirívó, nem átlagos, azt megbélyegzik, kezdve a saját családjától. Hány gyerek szerez örök sebet amiatt, hogy nem ismerik fel, ő miben tehetséges, nincs idő kivárni, megvárni, hogy felfedezze saját magát, az érdeklődési körét, a tehetségét. Ebben az esetben szerencse, hogy volt Léon apó, aki ott volt, aki hitt a saját unokájában. Ezt is elolvastatnám bizonyos szülőkkel ,csak az a baj, hogy pont azok nem értenék meg, akiknek igazából szól.

csgabi P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Az eleje egészen jól kezdődött, idővel (ami gyorsan eljött, hiszen rövidke kis olvasmányról van szó) azonban nem láttam fejlődést a könyvben. Jól fogalmazta meg valamelyik értékelésben egyik molytársam: a kis Gregoire kivételével egyik karakter sem volt kidolgozott, és ez is zavart. Mintha mindenki „kiradírozva” menetelt volna a történetben. A szülők csak veszekedtek, de nem ismerhettem meg őket alaposabban, de mindenki másnál így éreztem. Talán csak a nagyapa volt kicsit kidolgozottabb még.

Jó kis történet lehetett volna, mert a téma érdekes, és fontos, és egyre több gyereket érint – azt hiszem. De ebben a könyvecskében – bár élveztem az olvasást – csak az összecsapottságot éreztem.
Sajnáltam Gregoire-t. Nehéz olyan szülőkkel élni, akiknek maguknak is komoly segítségre lenne szükségük.

bagie P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Nagyon tetszett, gyorsan olvasható (sokat segített, hogy túl lépjek az olvasási válságomon :)), létező problémát feszegető könyv, de súlytalanná tette számomra a könyv vékonysága.

Elképzeltem a saját nagyapáimat, de lehet, hogy csak az a tény, hogy én lány vagyok és nem lehetett rávenni, hogy barkácsoljak, vagy ők nem voltak igazán alkalmasak egy lányunoka pátyolgatására…kicsit elkeserített… de aztán eszembe jutott az Apám, na neki én voltam a barátja akivel kölcsönösen bármit megtettünk egymásért a nekünk adatott 33 évben…


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

Ide hallgass, kis haver: boldogtalannak lenni sokkal könnyebb, mint boldogulni, márpedig én ki nem állhatom, ha valaki beéri a könnyű megoldással, ki nem állhatom a siránkozókat! Boldoguljál, a teremtésit! Tegyél a boldogságodért!

29. oldal

zsofigirl>!

Amikor röhögtetünk másokat, megmelegszik a szívünk tája, aztán már olyan, mint a drog: minél nagyobb a röhögés, annál jobban hajtod.

21. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A Grandchamps Iskola Igazgatójának
Tisztelt Igazgató Úr!
Szeretnék az iskola tanulója lenni, noha eddigi iskolai szereplésem alapján nem vennének fel.
Az iskola tájékoztató prospektusában láttam, hogy az iskola rendelkezik szerelő- meg asztalos műhelyekkel, számítástechnikai termekkel, melegházzal és hasonlókkal.
Szerintem nem csak az osztályzatok számítanak. A motiváció sem mindegy.
Azért szeretnék Grandchamps tanulója lenni, mert azt hiszem, itt lennék a legboldogabb.
Kis súlyú vagyok, 35 kiló remény.
Remélem, találkozunk.
Grégoire Dubosc
1. utóirat: Életemben először könyörgök azért, hogy iskolába mehessek, félek, hogy ez már beteges.
2. utóirat: Mellékelem egy banánhámozó gép terv-rajzait, hétévesen készítettem.

46. oldal

2 hozzászólás
Nikkincs>!

(…) a gyilkos házi feladaton a sor. Ha anyám segít, a végére mindig elsírja magát. Ha apám, a végére mindig én sírom el magamat.

17. oldal

7 hozzászólás
geszti>!

Mikor így mosolygott rám, mindig az jutott eszembe, hogy őt szeretem legjobban a világon, ne merészeljen meghalni nekem. Soha.

40. oldal

zsofigirl>!

Utálok suliba járni.
Az égadta világon semmit nem utálok így.
És ezzel még keveset mondtam.
Rámegy az életem.

Dölfike>!

(…) boldogtalannak lenni sokkal könnyebb, mint boldogulni (…)

29. oldal

AniTiger P>!

Érte, ha kell, én hegyeket hordanék el, felnégyeltetnem, lassú tűzön megsüttetném magamat. Magamhoz ölelném és körbeszaladnám vele az egyenlítőt, bármit, hogy megmentsem, de egyszerűen nincs mit tenni. Csak a várakozás.

Miamona>!

Imént meséltem, hogy az iskolaszagtól hányingert kapok; hát az ittenivel meg nem tudok betelni, maga a boldogság. Kátrány, gépzsír, villanyradiátor, forrasztópáka, műgyanta, bagó és még mi minden. Valami fenséges. Egyik nap elhatároztam, lepárlom Sufniparfümnek. Hogy beszívhassam, mikor ver az élet.

26.

Kapcsolódó szócikkek: forrasztópáka · gépzsír · kátrány

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Kelly Oram: Cinder és Ella
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Joss Stirling: Summer
Leiner Laura: Maradj velem
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Leiner Laura: Bábel