35 ​kiló remény 353 csillagozás

Anna Gavalda: 35 kiló remény Anna Gavalda: 35 kiló remény

A 35 kiló remény egy francia kiskamasz története, akinek remek a kézügyessége, hatalmas a szíve, de iskolába járni nagyon nem szeret, hiszen nem igazán tud megfelelni az ottani követelményeknek. Grégoire, bármit megszerel, szívesen segít barkácsolni imádott nagypapájának, de a matekkal és a szüleivel hadilábon áll. A helyzet napról napra romlik, kicsapják az iskolából, és senkinek sincs ötlete, hogyan tovább…

Anna Gavalda ifjúsági regényében minden írói erényét megvillantja: egy hétköznapi történetet mesél el rólad vagy a szomszéd fiúról, egy családról, ahol mindig lenne mit tenni, elfogadásról és elutasításról, és arról, hogy gyerekként sem könnyű az élet.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Magvető, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438260 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Magvető, Budapest, 2018
80 oldal · ISBN: 9789631438178 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
>!
Magvető, Budapest, 2009
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427066 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 8


Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Teljesen véletlenül olvastam el. Reggel munka előtt belelapoztam, és hopp elolvastam a felét. Munka után meg csak felvettem újra, és már kész is volt. De véletlenül sem lettem boldog tőle. Értem mit szeretett volna az írónő, de rettentően dühös vagyok a főszereplő környezetére. A szülőkre (főként rájuk) az iskolákra, de még a nagyapjára is. Hát senki nem tudott erre a gyerekre elég időt, figyelmet szánni? A nagyapja meg mi a fenéért nem rázta meg a szüleit? Tudom, hogy a valóságban is pont így van ez, talán azért is végtelen dühítő. Mindenesetre nem hagyott érzelem nélkül.
Többen írták, számomra is probléma, hogy 79 oldalnak külön keménytáblást kiadást szenteltek, elfért volna ez a mű egy gyűjteményes kötetben.

vicomte P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

A probléma valós.

Görcsbe rándult gyomrú és szétvert önértékelésű gyerekek tömegét állítják elő az iskolák.
Nálunk bizonyára sokkal nagyobb tömegben, mint Franciaországban.

Az általános iskolai osztályom jó negyede osztály bolondjaként pózolt, vagy láthatatlan emberként próbált meglapulni, és kibekkelni azt az időt, amit kénytelenek voltak a suliban tölteni.
A keresztlányom nyűgeit ismerve azóta talán még rosszabb lett a helyzet.

De attól, hogy a valós a problémát ragad meg a könyv, még nem lesz jó.

Nem ártana néhány hús-vér szereplő. Itt ugyanis csak a főszereplőnek van egyáltalán valami jellemfélesége. Mindenki más egydimenziós kellék.
A 13 éves főszereplő és az E/1 az elbeszélésmód ellenére a karakterek egymáshoz való viszonyát ennél azért mélyebben kellett volna bemutatni.
Gregoire-t nagyapjához fűző viszony pedig nem hiteles.

S mivel nem hiteles, ezért a történet csúcsát jelentő dráma is hatásvadásszá válik.

És engem ez nagyon zavart, még akkor is, ha egyébként hatott rám a könyv.
Igaz, az írónő szándéka szerinti katarzis helyett inkább dühöt éreztem.

Miért kell egy jó történetet így összecsapni?

Megjegyzem, hogy azért egy hasonló gondokkal küzdő kiskamasz kezébe szívesen belenyomnám ezt a könyvet, mert őt bizonyára nem zavarnák a könyv irodalmi hiányosságai, és tudna azonosulni a szereplővel.

3 hozzászólás
egy_ember>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Ezt az Annát úgy elvinném egyszer vacsorázni. Mesélnék neki a nagyapámról meg a fiamról. Elmondanám neki, hogy azért nem ilyen egyszerű ez. Meg azt is elmondanám neki, hogy egyetlen jó mondatra nem lehet egy egész könyvet alapozni, még egy novellát sem. Azt meg megüzenném vele a kiadójának, hogy több művet is ki lehet adni egy kötetben. Nem eretnekség az.

5 hozzászólás
Jagika P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Ez is egy kamaszmonológ, csak kicsit nagyobb terjedelemben, mint a Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé című könyvében olvasható írások. Ennek megfelelően megjelennek a generációs különbségek és a kortárs csoportok konfliktusai. Főhősünk ráadásul még tanulási nehézségekkel is küzd, ami alaposan megnehezíti ezt az időszakot. Még jó, hogy a nagypapa mellette áll, segíti őt, utat mutat. spoiler

ziara>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Anna Gavalda kisregénye egy estés olvasmány, magával ragadja az embert: rövid mondatokban „beszél”, hűen visszaadva egy 13 éves kamasz fiú mentalitását, gondolatait a világról és környezetéről.
A regény ezekkel a mondatokkal kezdődik: „Utálok suliba járni. Az égadta világon semmit nem utálok így.” A mai világban, mikor szinte minden iskolai osztályban vannak tanulási zavarokkal küzdő, tanulásban akadályozott gyerekek, akiket elnyel az iskolarendszer, akik nem tudnak beilleszkedni a hagyományos oktatás kereteibe, különösen aktuális Anna Gavalda könyve.
Gregoire Dubosc, a főhős sem tud magolni, a könyvek fölött görnyedve tanulni, talán kicsit nehezebb is a felfogása, mint a többieknek, gyakorlatiasabb, mint társai, találmányai vannak, szeret bütykölgetni mindenfélét nagyapja sufnijában. Gregoire sok kudarc és megalázó élmény után egy neki való iskolában megtalálja a számítását, és önmagába vetett bizalma is helyreáll.

AniTiger P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

OFF: Hogyan került a kezembe ez a könyv? Nem hazudok, nem terveztem elolvasni, ám a „Igen nehéz, pontgyűjtős – könyves társas” kihívás havi fordulójába a gyermeksorsok témakör futott be és ez az egyik ajánlott könyv. Így kölcsönkértem, elolvastam és csak ajánlani tudom!

Dubosc Grégoire egy tizenhárom éves kölyök, aki hatodikos volt, aztán kirúgták a suliból… nem is szeretett odajárni. Ő barkácsolni szeret, sőt kifejezetten jó benne! A szülei nem kompatibilisek, így csak a zűrzavar van odahaza és a gyerek menedéke a nagyapja műhelye.

Lehet ebből jó sztorit írni? Hááát… nem. – gondoltam fantáziátlanul.
És sikerült-e az írónőnek? NANÁ!

Az első pillanatban húztam a számat, aztán magával ragadott a nehezen tanuló gyerek története, helykeresése. A könyv megható, a vége felé elbőgtem magam. Összességében boldog vagyok, hogy a kezembe került ez a rövid, ám tartalmas történet. Én ezt tenném kötelező olvasmánnyá… lélekkönnyítő olvasmány.

Kedvenc: Léon apó és Léonland.

Blogon – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/11/35kg-remeny.html

>!
Magvető, Budapest, 2009
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631427066 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa
Youditta>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Aktuális, jó téma. Vannak gyerekek, akik nem kompatibilisek az iskolai rendszerrel, ilyen-olyan okból kifolyólag. Gyengébb tanulók problémákkal (vagy mostani szóval SNI-sek), érzelmi, fizikai bántalmazásukból ered vagy szimplán lusták. Na ez a világ nem nekik áll. Kivetik őket, nem helyén kezelik a dolgokat többnyire.
Ezért örültem meg ennek a könyvnek, mert erről is beszél, még hozzá egy kamasz fiú szemszögéből. Ó, még jobb. De valami bent maradt. A könyv ifjúsági, tehát a nyelvezetére nem mondok semmit, mert kamasz mesél,rendben. A baj inkább, hogy nem felépített az egész könyv, nem is könyv, hisz ez egy 80 oldalas nagybetűs szösszenet. Kérem szépen erre egy komplett regényt kellett volna felépíteni, ez így lóg a levegőben, nem lett igazán íve. Mire elkezdtem igazán gondolkodni rajta, mire jöhetett volna a feszültség, véget ért az egész. Illetve a végkifejlet nekem kicsit mesés, nem látom ilyen egyszerűnek a dolgot, bármennyire is optimista vagyok.

Szóval Anna Gavalda még nem bizonyított nekem, de ígeretet tett, hogy egy hosszabb regénnyel lehet tudna.

6 hozzászólás
csgabi P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Az eleje egészen jól kezdődött, idővel (ami gyorsan eljött, hiszen rövidke kis olvasmányról van szó) azonban nem láttam fejlődést a könyvben. Jól fogalmazta meg valamelyik értékelésben egyik molytársam: a kis Gregoire kivételével egyik karakter sem volt kidolgozott, és ez is zavart. Mintha mindenki „kiradírozva” menetelt volna a történetben. A szülők csak veszekedtek, de nem ismerhettem meg őket alaposabban, de mindenki másnál így éreztem. Talán csak a nagyapa volt kicsit kidolgozottabb még.

Jó kis történet lehetett volna, mert a téma érdekes, és fontos, és egyre több gyereket érint – azt hiszem. De ebben a könyvecskében – bár élveztem az olvasást – csak az összecsapottságot éreztem.
Sajnáltam Gregoire-t. Nehéz olyan szülőkkel élni, akiknek maguknak is komoly segítségre lenne szükségük.

cseri>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Olyan rövidke ez a történet, hogy nehezen lehet róla értékelést írni önmagában. Amúgy Anna Gavaldától anno nagyon szerettem a szerelmes könyvét (Együtt lehetnénk), az első novelláskötete is jó szerintem, a többi könyve inkább feledhető kategória. Ez a könyv meg inkább ifjúsági. Azt hittem, kiolvasom a fodrásznál, míg várom, hogy hasson a festék. Ettől függetlenül gyerekeknek ez egy tanulságos, jó történet, biblioterápiára is el tudnám képzelni.

GTM P>!
Anna Gavalda: 35 kiló remény

Szégyen, nem szégyen, én nem olvastam még Gavaldát, és töredelmesen be kell vallanom, ez nem az a könyv, ami után kapkodva keresem, mit is olvashatnék még a szerzőtől. De ez nem jelenti azt, hogy nem jó. Csak nekem ez most kevés ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésem.
Ifjúsági könyvként viszont sokra becsülöm. Egyszerű mondatszerkesztés, könnyen befogadható, mégis igényes stílus jellemzi. Könnyebben megbirkóznak vele még a nehezen olvasó gyerekek is, mint az előírt kötelezőkkel. A téma is közel áll hozzájuk, hiszen az ő mindennapjaikban játszódik: kis Gregoire-k mindenhol vannak. Hasonló helyzeteket átélhetnek a gyerekek akár otthon, akár az iskolában. És ha olyan szerencsések, hogy nem, akkor biztos, hogy találkoztak már hasonló iskolatárssal. Aki kilóg a sorból, aki más, mint az átlag, aki nem abban ügyes, amit a legtöbb iskolában elvárnak. Remélhetőleg bennük is szimpátiát kelt és empátiára nevel Gregoire története.
Ami előnye a könyvnek, az a hátránya is. Terjedelme nem teszi lehetővé a részletesebb kidolgozást. Engem is zavart, hogy a szülőket, a társakat, a nagymamát nem igazán ismerjük meg. Mindvégig csak a főszereplőre koncentrálunk. Így volt egy kevés hiányérzetem, de be kell látnom, hogy a célközönség számára az egyszerűsége és rövidsége teszi igazán befogadhatóvá a kisregényt.
De azért így a végén csendben megjegyzem, hogy a felnőtteknek is tanulságos lehet ez a kis történet. Ajánlom elolvasni.


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

Ide hallgass, kis haver: boldogtalannak lenni sokkal könnyebb, mint boldogulni, márpedig én ki nem állhatom, ha valaki beéri a könnyű megoldással, ki nem állhatom a siránkozókat! Boldoguljál, a teremtésit! Tegyél a boldogságodért!

29. oldal

zsofigirl>!

Amikor röhögtetünk másokat, megmelegszik a szívünk tája, aztán már olyan, mint a drog: minél nagyobb a röhögés, annál jobban hajtod.

21. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

A Grandchamps Iskola Igazgatójának
Tisztelt Igazgató Úr!
Szeretnék az iskola tanulója lenni, noha eddigi iskolai szereplésem alapján nem vennének fel.
Az iskola tájékoztató prospektusában láttam, hogy az iskola rendelkezik szerelő- meg asztalos műhelyekkel, számítástechnikai termekkel, melegházzal és hasonlókkal.
Szerintem nem csak az osztályzatok számítanak. A motiváció sem mindegy.
Azért szeretnék Grandchamps tanulója lenni, mert azt hiszem, itt lennék a legboldogabb.
Kis súlyú vagyok, 35 kiló remény.
Remélem, találkozunk.
Grégoire Dubosc
1. utóirat: Életemben először könyörgök azért, hogy iskolába mehessek, félek, hogy ez már beteges.
2. utóirat: Mellékelem egy banánhámozó gép terv-rajzait, hétévesen készítettem.

46. oldal

2 hozzászólás
Nikkincs>!

[…] a gyilkos házi feladaton a sor. Ha anyám segít, a végére mindig elsírja magát. Ha apám, a végére mindig én sírom el magamat.

17. oldal

7 hozzászólás
geszti>!

Mikor így mosolygott rám, mindig az jutott eszembe, hogy őt szeretem legjobban a világon, ne merészeljen meghalni nekem. Soha.

40. oldal

zsofigirl>!

Utálok suliba járni.
Az égadta világon semmit nem utálok így.
És ezzel még keveset mondtam.
Rámegy az életem.

Dölfike>!

[…] boldogtalannak lenni sokkal könnyebb, mint boldogulni […]

29. oldal

lizke>!

Abban a korszakomban mindenkit szerettem, és azt hittem, mindenki szereti egymást.

7. oldal

AniTiger P>!

Érte, ha kell, én hegyeket hordanék el, felnégyeltetnem, lassú tűzön megsüttetném magamat. Magamhoz ölelném és körbeszaladnám vele az egyenlítőt, bármit, hogy megmentsem, de egyszerűen nincs mit tenni. Csak a várakozás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Higgy nekem
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Kelly Oram: Cinder és Ella
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum
Leiner Laura: Ég veled
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Joss Stirling: Summer