Kim ​Dzsongun 33 csillagozás

Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Termetes ​toka, ízléstelen frizura és furcsa öltözék – a nyugati híradásokban úgy jelenik meg Kim Dzsongun, mintha önmaga paródiája lenne. Kim Dzsongun azonban nem egy vicc, hanem egy, a világpolitikában megkerülhetetlen, nem mellesleg nukleáris fegyverekkel rendelkező diktatúra kiszámíthatatlan vezetője.
Miközben a világ nagyhatalmai kénytelenek nagyon is komolyan venni az észak-koreai diktátort, a hírszerző szolgálatok és a közvélemény szinte semmit nem tudnak róla. Az információhiány pedig a legjobb táptalaja a képtelen találgatásoknak: tényleg odadobta a nagybátyját egy falka kiéheztetett kutyának, hogy azok falják fel? Valóban kivégeztette az exbarátnőjét?
Nem. Ugyanakkor az ezekhez hasonló kompilációk miatt is itt az ideje, hogy összegyűjtsük a megbízható információkat, és áttekintsük, mit tudunk valójában Kim Dzsongunról. Ki ez a hivalkodó luxusban felcseperedő, a legnevesebb svájci magániskolát kiváló eredménnyel elvégző diktátor, akinek legfőbb példaképe Clint… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336167 · Fordította: Tábori László
>!
Libri, Budapest, 2020
360 oldal · ISBN: 9789634337751 · Fordította: Tábori László

Enciklopédia 7


Kedvencelte 1

Most olvassa 17

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

teemaci P>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

A könyv nem csupán Kim Dzsongun életrajza, hanem bemutatja a Kim dinasztia felemelkedését, hatalomra jutását, valamint az észak-koreai nép zárt világát, az egyszerű emberek és az elit réteg, az úgynevezett pénzmesterek mindennapjait is.
A történetet Kim Ir Szen (Nagy Vezér) gyermekkorától kezdi, beleszövi Kim Dzsongil (Kedves Vezető) életét is, akinek halálakor Kim Dzsongun veszi át a stafétabotot.
Megtudjuk hogyan folynak az utódlás előkészületei, hogyan építik fel tudatosan (hazugságokkal jócskán megtűzdelve) Kim Dzsongun vezetői arculatát, hogyan adagolják a népnek az új vezetőjük kilétét.
Nem mintha az emberek beleszólhatnának bármibe is. Hihetetlen, hogy ennyire semmibe veszik az emberi jogokat.
A rezsim információs zárlatot igyekszik fenntartani, hogy a lakosságnak ne legyen hozzáférése a külvilág híreihez, a mobiltelefonok nincsenek kapcsolatban a külvilággal, nincs internet hozzáférés. Aztán a táborokról, börtönökről, éhínségről nem is beszélve… Ezzel szemben a kormányzat kiberhaderőt hoz létre, elithackereket nevel ki, atomhatalommá válik, nukleáris fegyvereket fejleszt ki. Groteszk.
A műfajhoz és témához képest olvasmányos, viszont helyenként elkerülhetetlen a száraz információáradat. Alaposan el van látva hivatkozásokkal, de ezek teszik hitelessé.

“Észak-Koreában senki se mondhatja ki, hogy a király meztelen, mert nem éri meg a másnapot.”

Sadie>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Szürreális, döbbenetes, kegyetlen. Ezen szavak valamelyike valamilyen formában biztosan eszünkbe jut, ha felbukkan a médiában egy újabb hír Észak-Koreával és annak “Szeretve Tisztelt Vezetőjével” kapcsolatban. Évek óta egyre növekvő aggodalommal figyelem Kim Dzsongun akcióit, mégis, komolyabban még sosem ástam bele magam a témába.

A szerző fél életét az ázsiai térség ügyeinek szentelte. A The Washington Post újságírójaként maga is számtalanszor járt már ebben az elszigetelt országban, tudósításainak köszönhetően pedig mára Észak-Korea-szakértőként tartják számon. Saját, csaknem két évtizedet felölelő tapasztalatai, más hozzáértőkkel való beszélgetések és menekültek beszámolói képezik alapját ennek a tényfeltáró írásnak, melyben egyaránt bemutatja a diktatúra működését, és alkot egyfajta portrét az aktuális vezetőjéről, Kim Dzsongunról.

Rendkívül hálás vagyok, amiért a Libri Magyarországra is elhozta ezt az írást, hiszen nagy hasznunkra válhat egy ilyen jellegű olvasmány. Részletesen, átfogóan és több aspektusból mutatja be a rezsimet és az aktuális Kimet, mindezt hiteles beszámolókra támaszkodva, kellően objektíven, humorosan, máshol ironikusan, és összességében olvasmányosan. Remélem, sokatok érdeklődését felkelti majd.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/07/anna-fifield-kim…

Smici P>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Számos olyan téma van a világon, melyet könnyen el lehet adni. Észak-Korea, és minden, ami hozzá kapcsolódik is ide tartozik. Egy ilyen elszigetelt országból nagyon lassan és nagyon vékonyan szivárog ki bármilyen információ, a turizmus minimális, a szökevények száma is csekély, így kevesen tudnak beszámolni arról, mi is folyik ebben a remetekirályságban.

Észak-Korea immár egy harmadgenerációs „családi” vezetés alatt sínylődik. Az ország teljhatalmú vezetője Kim Dzsong Un, bár sokan kételkednek benne, hogy ténylegesen ő irányít-e, vagy csak egy amolyan kirakatbábu a régi káderek, öreg pártfunkcionáriusok árnyékában.
Ki is tehát ez az ifjú vezető? Erre, és számos egyéb kérdésre ad választ Anna Fifield könyve. Kim Dzsong Un születésétől fogva, egészen a legújabb, vele és országával kapcsolatos eseményekig követhetjük az írónő tényfeltárását.
Betekinthetünk a vezető gyerekkorába, iskolai éveibe, a hatalomátvétel időszakába, Csang bácsikája kivégzésébe, Dennis Rodmannel és Trumppal való találkozásának „kulisszatitkaiba”.

Fontos megjegyezni, hogy rengeteg anekdota, élmény volt iskolatársaktól, politikusoktól, menekültektől és nem utolsó sorban családtagoktól származik. Természetesen ezek a családtagok is már például az USA-ban, vagy mint féltestvérének fia, Makaon és más helyeken élnek.
A könyv egyik igazán pozitív hozadéka, hogy betekintést enged nemcsak Dzsong Un, hanem apja és nagyapja államvezetési stílusába, bemutatja az ő személyiségüket is, éppúgy, mint féltestvérei, testvérei életét is. Ezáltal jobban összeáll a kép, jobban megértjük, mi miért és hogyan történik Koreában.
Így többek közt nemcsak azt értjük meg, miért nagyapjára, az államalapító Kim Ir Szen-re akar hasonlítani, hanem azt is, hogyan és miért van feltörekvőben húga, Kim Jodzsong.
Végezetül, de nem utolsó sorban a koreai hétköznapok, az egyszerű emberek évtizedek óta sanyargatott életébe is bepillantást nyerünk.

Anna Fifield könyve igényes, tartalmas, mindent kielégítő életrajz világunk egyik legelzártabb országáról és annak teljhatalmú diktátoráról.
Precíz geopolitikai, riportszerű tényábrázolás, és bármilyen fájó is ezt kijelenteni, de egy észak-koreai látogatás esetén döbbenetes útmutatásként is funkcionálhat, hogy mit tegyünk, és mit ne.

7 hozzászólás
Sytka P>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Nem elég a jó téma, azt jól is kell megírni: nos, Anna Fifield túlteljesítette ezt az elvárást. Remek könyvet írt egy furcsa emberről – ez persze bizonyos értelemben hálás téma. A diktátorok ugyanis rendelkeznek azzal a furcsa tulajdonsággal, hogy miközben elborzasztanak, az őket körülvevő titokzatos aura miatt kíváncsivá és érdeklődővé is tesznek maguk iránt.

Kim Dzsongun, vagyis Észak-Korea diktátora tökéletesen tisztában van ezzel, Fifield pedig kiváló stílusban, pergő lapokon, elképesztő újságírói körültekintéssel mutatja be, hogyan manipulálja ez a nagytokájú, borzalmas öltözetű, kultikus politikus a saját népét, miközben képes arra is, hogy a külpolitikai szereplőket meggyőzze önnön különlegességéről. A könyv nemcsak Kim Dzsongunról szól, hanem érthetővé teszi azt a dinasztikus uralkodói struktúrát, mely sok évtizede karakterizálja Észak-Korea mindennapjait. Leírja Kim Dzsongun gyermekéveit, beszél svájci tanulmányairól, a kosárlabdával és Dennis Rodman-nel kapcsolatos hóbortjairól, valamint a Donald Trump-pal történt két találkozóról is.

A könyv vastag – ahhoz képest, mennyire enged bárkinek is betekintést ez az ország a saját miliőjébe, különösen ami a Nagy Vezért illeti. De vékony is – ahhoz képest, hogy az embert annyira magával ragadja ez a különös észak-koreai világ a maga nyomorával, képmutató hajbókolásával és személyi kultuszával, hogy szívesen olvasna még többet erről. Akárhogy is, ha kíváncsi vagy egy diktátor lelkére és egy olyan országra, amely néha úgy tűnik, mintha nem is ezen a bolygón lenne, ne kerüld ki ezt a könyvet!

TheRiddler P>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Nem merek kevesebb csillagot adni. Ok, csak viccelek.

Nos, Kim Dzsongunnál hálásabb téma manapság maximum a pandémiás helyzet. De Anna Fifield ahelyett, hogy hatásvadász maszlagot akarna lenyomni az olvasó torkán, írt egy olyan megdöbbentően olvasmányos regényt erről a furcsa emberről és annak családjáról, az őt körülvevő emberek hadáról és Észak-Koreáról, hogy nem győztem pillogni.
Bevallom, faltam a sorokat. Észak-Korea mindig is titok marad, de most mintha egy réteget lerántottunk volna róluk.

Aki szereti az életrajz-szerű dokumentumregényeket, annak igazi kis csemege ez. Ajánlom mindenki figyelmébe, de előre szólok: letenni nagyon nehéz!

szofisztikáltmacska>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Anna Fifieldnek sikerült egy kicsit emberibbé tenni Kim Dzsongunt. Emberibbé, de kevésbé sem kedvelhetővé, ezt hozzá kell tennem. Azt hiszem, hogy pontosan ilyennek kell lennie egy jó tényfeltáró/életrajzi regénynek. Sokféle aspektusból, nagyon aprólékosan és logikusan felépítve vezetett be bennünket az észak-koreaiak világába, tár fel egy olyan diktatúrát, benne egy olyan vezetővel, akiről mindenki hallott már, de igazán senki sem ismeri.
Elképesztő, mennyi munka van ebben a könyvben, egy olyan országról, ahonnan alig érkeznek hírek a külvilágba. Nem csak döbbenetes dolgokról olvashattam, hanem rengeteget tanultam is a könyv által, és most már teljesen másképp tudok minden észak-koreai híradást befogadni – sok minden kitisztult, világos lett ezzel a rendszerrel és a cselekedeteikkel kapcsolatban.
Talán a töménysége az, ami sokakat elriaszthat, de érdemes kitartani, mert sokkal átláthatóbb és érthetőbb lesz Észak-Korea, Kim Dzsongun tettei és maga a diktatúra természete is.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/07/31/anna_fif…

Szencsike P>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Nagyon jó összefoglalója a könyv Kim Dzsongun életének és hatalomra kerülésének, de legfontosabb kérdés, hogy ez a harmadik generációs diktátor vajon hány évig fog uralkodni a világ egyik legszegényebb, de atomban leggazdagabb országában és milyen következményei lesznek az uralkodásának?

havaska>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Nem vartam vilagmegvalto igazsagokat a konyvtol, de azert kicsit tobbet szerettem volna megtudni a Kim Ir Szen sushi szakacsanak, vagy a nyugatra szokottek beszamoloin kivul…

olvasoterem>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Észak-Koreával kapcsolatban a legnagyobb kérdés talán az, hogy mivel képes ez a harmincas éveiben járó fiatalember fenntartani uralmát az évtizedek óta embertelen elnyomásban élő, és a tűréshatárát valószínűleg rég túllépő nép felett, illetve mi kellene történnie ahhoz, hogy ez véget érjen. A szerkezetileg jól felépített és kiválóan tematizált könyvből mindkettőre megkapjuk a választ, de emellett számos egyéb információt is megtudhatunk Kim Dzsongun magánéletéről és politikai felemelkedéséről.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2020/08/07/anna-fifield-ki…

lewis44>!
Anna Fifield: Kim Dzsongun

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Várom a bukásáról szólót.


Népszerű idézetek

Aoimomo P>!

„(…) Észak-Korea állítólag jószándékú és mindentudó vezetői bevett gyakorlatukká tették, hogy bejelentés nélkül felbukkanjanak és megmondják a parasztoknak, mi módon lesz a legjobb a gabonatermés, illetve a gyárigazgatóknak, hogyan lehet legjobban acélt előállítani. Fényképek tanúsítják, hogy e tudások címzettjei kis jegyzetfüzetekbe mindent szorgalmasan lejegyeztek.”

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Aoimomo P>!

Svájc valóban híres a diszkréciójáról mindenben, a bankszámláktól kezdve a diktátorok gyerekeinek oktatásáig (…)

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Aoimomo P>!

Még a nevetséges megjelenés is meg volt tervezve. (…) Az egész megjelenése Kim Ir Szen-i évjáratot tükrözött, a régi jó napokra emlékeztetve az észak- koreaiakat.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Aoimomo P>!

– Mindenki tudta, hogy Kim Dzsongil és Kim Dzsongun egyaránt hazudik. Tudtuk, hogy amit a hírekben hallunk, az mind hazugság, de nem mondhattunk semmit, hiszen mindenki szigorú megfigyelés alatt állt (…) – Ha valaki berúg, és azt mondja, hogy Kim Dzsongun tetű alak, azt többé senki nem látja élve.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

balloontheory >!

Amikor 1984. január 8-án megszületett – abban az évben, amely a külvilág számára George Orwell író jóvoltából örökre összekapcsolódott az elnyomással és a reménytelenséggel –, a kisfiú nagyapja már harminchat éve irányította a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot.

28. oldal

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Kapcsolódó szócikkek: 1984 · George Orwell
Aoimomo P>!

Azzal az érzéssel nőtt fel, hogy ő a legkülönlegesebb kisfiú a világon, olyan fiú, aki az öngondoskodás mellett tör majd lándzsát, miközben valójában szolgálók, ellátók és oktatók hada gondoskodik róla.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

szofisztikáltmacska>!

Jól akarnak élni, ezért rengeteg pénzt ellopnak az államvagyonból, és ügyelnek rá, hogy azok az emberek, akik hatalomban tartják őket, szintén jól éljenek.
Ami ezt a kiváltságos elitet illeti, tisztában vannak vele, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel tartják meg pozíciójukat, ha a hatalom a királyról a hercegre száll, mint ha családon kívül öröklődik tovább. Így komoly érdekük fűződik hozzá, hogy a fiú legyen az utód.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

szofisztikáltmacska>!

Mindegyik lakókörnyék fel van osztva harminc-negyven háztartást magába foglaló csoportokra. A csoportvezető mindig egy kotnyeles középkorú asszony. Az ő dolga nyitva tartani a szemét, hogy a fennhatósága alá beosztott háznépek miben mesterkednek. Az észak-koreaiak előszeretettel hangoztatják, hogy az ő csoportvezetőjüknek azt is tudnia kell, hogy az egyes háztartásokban hány evőpálcika és kanál van.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

szofisztikáltmacska>!

Miközben más diktátorok megpróbálták álcázni azt a tényt, hogy öregszenek, és ebből következően halandók – lásd, ahogy Szaddám Husszein és Moammer Kadhafi festette a haját – Kim Dzsongun pont fordítva járt el. A fiatal önkényúr megcsinálta magából a nagyapja reinkarnációját. Bicegve járt, és a hajviselete egyenesen a negyvenes évek Szovjetunióját idézte. A nagyapjáéra emlékeztető, mély, dörmögő, rekedt hangot vett fel, mintha napi két dobozzal szívna. És ami valamennyi közt a legszembeötlőbb volt: minden nyilvános megjelenésekor egyre kövérebb és kövérebb lett.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

szofisztikáltmacska>!

– A cipők és a mobiltelefonok voltak a nagy státuszszimbólumok. Ha valaki megengedhette magának az okostelefont, akkor csakis gazdag családból származhatott – emlékezett vissza a diákkorábban élvezett életmódjára.
– A másik, amit néztünk, az a szerkójuk volt. Ha észak-koreai cuccban voltak, akkor nem jöhettek számításba. Csak aki külföldi ruhát viselt, azzal álltunk szóba
A külföldi általában kínait jelentett, és az oké volt.

A nyugati világban a kínai gyártmányú ruhaneműt alkalmasint olcsónak és silánynak tartják, de Észak-Koreában még a kínai ruhák is a gazdagságot és a kifinomultságot jelzik.

Anna Fifield: Kim Dzsongun Az észak-koreai diktátor felemelkedése és uralma

Kapcsolódó szócikkek: Észak-Korea · mobiltelefon · okostelefon

Hasonló könyvek címkék alapján

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk
Pak Janmi: Élni akartam
Pan-dji: Vádirat
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól
Csoma Mózes: 1989 – Diszkózene a Kvangbok sugárúton
Palasik Mária: Parlamentarizmustól a diktatúráig (1944–1949)
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG