A ​dzsihád jegyese 87 csillagozás

Toboroz az iszlám állam
Anna Erelle: A dzsihád jegyese Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Az ​Iszlám Államot 2014 nyarán kiáltotta ki egy dzsihádista csoport azzal a céllal, hogy a világ összes muszlimja fölött közvetlen politikai és vallási befolyást szerezzen. A magát kalifátusnak tekintő terrorszervezet sem területi, sem ideológiai terjeszkedése során nem válogat az eszközeiben: előszeretettel szervez be soraiba harmadik generációs, európai születésű muzulmánokat köztük egyre több nőt is.
Az Anna Erelle álnéven publikáló fiatal francia újságíró könyvében annak próbál utánajárni, hogyan zajlik a toborzás a virtuális térben, vagyis a közösségi portálokon. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája, amely idő alatt a szerző az Iszlám Állam belső köreihez tartozó egyik terroristavezér jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezetet működése közben.
A nemzetközi bestseller, amelynek megjelenése óta Anna Erelle állandó rendőri felügyeletet kap, nem csupán izgalmas, valós történet, de annak megértésben… (tovább)

Eredeti cím: Dans le peau d'une djihadiste

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2016
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633106136 · Fordította: Király Katalin
>!
Libri, Budapest, 2016
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633106136 · Fordította: Király Katalin
>!
Libri, Budapest, 2015
268 oldal · ISBN: 9789633107393 · Fordította: Király Katalin

1 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 10

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Még így több nappal a befejezése után sem igazán tudom, hogy mit írjak erről a könyvről. Tetszett a témája és ahogy megírták, de valahol kevésnek éreztem mindezt. Az írónő mindenhol csak arról beszélt, hogy ez mekkora áttörés volt, mennyi információt tudott meg erről a fiatal, naiv kislányok elmennek meghalni Szíriába dologról. Nekem valahogy nem adott annyi újat, mint amire számítottam. Hiányoltam az érdemi információkat, amikről úgy érzem, hogy ki lettek hagyva. Simán lehetséges, hogy a francia ilyen-olyan szervek kérésére/utasítására, de mégiscsak hiányoztak.

Amiért viszont nagyon tetszett, hogy magyarázattal is szolgált a legnagyobb kérdésemre a témával kapcsolatban: mit mondanak ezeknek a lányoknak, hogy gondolkodás nélkül elmennek a majdnem biztos halálba? Szerelmet, törődést ígérnek nekik, ami valószínűleg 90%-uk életéből hiányzik valamilyen formában. Arról pedig nem is beszélve, hogy tinédzserként ki ne vágyna egy lángoló, szenvedélyes szerelemre?! Néha komolyan mondom én is hittem Bilelnek és a kedves szavainak.

A probléma már csak az, nem a könyvvel, hanem ezzel a helyzettel, hogy alig-alig lehet megakadályozni. Még ennyi információ tükrében is.

PS: Egészen biztosan nem kockáztattam volna ennyit egy jó sztoriért. Nem húznék ujjat önszántamból egy terrorszervezettel, arról nem is beszélve, hogy mennyire skizofrén helyzet alakulhatott ki az írónőben a két személyiség miatt.

>!
Dariaa
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Alapjáraton nagyon érdekelt mindig az iszlám kultúra és minden ami ehhez kapcsolódik szóval alig vártam, hogy olvashassam ezt a könyvet.
Abszolút letehetetlen! Sodródtam a történettel. Ott ültem Annaval a szobában. Vele együtt izgultam és féltem. Néha azon kaptam magam, hogy hevesen ver a szívem.
Anna egy iszonyatosan bátor és némileg őrült nő (ehhez a munkához kell is egy adag őrület). Egészen elképesztő amit művelt. A hideg is kiráz ha belegondolok, hogy egy hidegvérű gyilkossal, egy terroristával kéne skype-on cseverésznem. Szerintem még így, interneten keresztül is rettegnék tőle.
Teljesen a könyv hatása alatt vagyok és valószínűleg még jó ideig kattogni fogok a történeten. Cikáznak a gondolataim… Annan, hogy vajon mi lehet vele? Lányokon, akik azt tartották a legjobb útnak, hogy Szíriába menjenek, hogy egy finoman szólva is hamis ügy mellé álljanak. Gyerekeken, akik nap mint nap borzalmaknak vannak kitéve. A világon, hogy mennyire felbolydult… Mielőtt túlságosan elábrándoznék. A lényeg: ez a könyv nyomott hagyott bennem.

>!
Szantii
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Érdekes volt arról olvasni, hogyan is manipulálja az Iszlám Állam a sebezhető fiatalkoat, milyen ígértekkel csábítják magukhoz az embereket. Noha nem egy eseménydús könyv, mégis fent tudta tartani folyamatosan az érdeklődésem. Sok új információval is szolgált számomra, ezáltal kicsit jobban belepillanthattam a muszlim vallásba és szokásokba. Tisztelet az írónőnek, amiért csupán egy cikk kedvéért (amiből, mint láthatjuk, könyv lett) ekkora kockázatot mert vállalni.

>!
JustABookishSoul P
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Abban a hiszemben akartam elolvasni a könyvet, hogy jobb rálátásom is legyen arra a veszélyre amiről sokan nem vesznek tudomást. Ennél megfelelőbb könyvhöz nem is nyúlhattam volna legelsőként!
Olyan információkat tudhattam meg, amiről eddig nem sok helyről hallottam.
Az írónőt nagyra becsülöm, mivel elhivatottan kitartott a munkája mellett, még azután is, hogy egyre veszélyesebb lett számára a folytatás. Nagyon bátor!
Maga a gondolat, hogy még így bő 1 évre rá a könyvben történtek után, mekkora befolyása van az Iszlám Államnak megrémít. Egyre többen csatlakoznak hozzájuk, főként olyan fiatalok akiknek nincsen életcélja, emiatt könnyen befolyásolhatják őket a technológia világában.
Engem, személy szerint ez a könyv megfogott, elgondolkodtatott és kétségbe ejtett. Nagyon gyorsan lehetett vele haladni, és egy pillanatra sem kalandoztam el annyira lebilincselő és félelmetes volt a kibontakozó cselekmény.

>!
Roxa
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Rengeteg informàció arról, hogy mi is zajlik most a világban. Annyi minden kavarog most bennem, túl sok mindent tudtam meg. Örülök, már tisztábban látok, és kicsit riaszt is az, amiről nem veszünk tudomást, ami mellett inkább szemlesütve elmegyünk, vagy amiről úgy vélkjük, ha nem tudunk, nem is történik meg. Egy új vilàgot láttam, ami a pokol lehet azoknak, akiket közvetlenül érint, ès azoknak akik benne élnek.

>!
Video
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Alapvetően érdekes volt a könyv, sok olyan dolgot megtudtam belőle, amiről eddig fogalmam sem volt. A szerző néha túlságosan érzelmes (erkölcsi problémái vannak például azzal, hogy az Interneten másnak adja ki magát egy cikkért cserébe), máskor pedig túl hosszan meséli az általa megszemélyesített kitalált személy kitalált érzelmeit, de ezeket leszámítva izgalmas volt a könyv. Nem tudom, hogy fordítási hiba-e, vagy a szerző beszél össze-vissza, de több alkalommal is leírta, hogy nem lehet őt lenyomozni, mert „Skypeolás után törölte az IP címét”. He?…

Egy gyors olvasást megér.

1 hozzászólás
>!
Sz_Flóra
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Becsülöm Anna Erelle-t, amiért ekkora kockázatot vállalt! Amit ő csinált, azzal nem pusztán beleásta magát a témába, hanem olyan területekre merészkedett, melyek életveszélyesek.
Eleinte a kíváncsiság vezérelt, a könyv kezdetekor nem gondoltam volna, hogy így le fog sújtani. Mert azon túl, hogy a történet betekintést enged a dzsihádisták és terroristavezérek tevékenységei közé, megdöbbentően személyes jellegű, kisebb skizofrén tüneteket produkálva az írónő részéről.
Mikor Anna már a kutatásának végéhez közeledett, feszült figyelemmel meredtem a betűkre. Olvasás közepén felhívtak telefonon, összerezzentem, és alig tudtam egy mukkot kinyögni a beszélgetés során, annyira a történet hatása alá kerültem.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen hatalmas bátorság és elhivatottság kellett ahhoz, hogy Anna tudatosan elvállalja ezt a riportot. A személyiségének jelentős része megváltozott, sőt, egy teljesen más személyiség kerekedett belőle, amikor Mélodie bőrébe bújt. Komolyan, gigantikus gratuláció illeti az írónőt! Ha most nekem továbbra se csillapodik a szorító érzés a mellkasomban, elképzelhetetlen, vajon ő min megy keresztül a jelenben. Remélem, minden rendben vele, és biztonságban van!

>!
Jasminee
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Jó ideje befejeztem már ezt a könyvet. Azóta érlelődött bennem az értékelés.
Sok könyvet olvastam már az iszlámmal kapcsolatban, figyelemmel követem az eseményeket amiket az ISIS-hez kötnek, vagy köthetők.
Mindig is érdekelt ez a téma. A terrorizmus, a fanatizmus az iszlámmal szemben. Igen, ez kicsit morbid dolog is tőlem.
Faltam minden sorát, Annával egyetemben én is elkezdtem kötődni Mélodie-hoz, átéreztem, amiket Mélodie-ként beszélt Bilellel, azt hiszem értem, hogy milyen lányokat cserkésznek be nap, mint nap az internet sötét bugyraiban. Hihetetlen, hogy pár skype beszélgetés után/alatt mennyire erőszakossá vált Bilel, és azt hiszem, ha tényleg egy Mélodie ült volna a skype előtt, csak akkor jön rá, hogy milyen ember is Bilel, ha már ott van mellette. Nagyon megrendített az a nyomulás és folytonos „lekövetés” Bileltől, amit Annával szemben alkalmazott, mikor amaz szerzett egy feltöltő kártyás mobilt.
Rettentően aggódtam, hogy hogyan ússzák meg ezt az egészet, mikor már Amszterdamban jártak. Az utolsó pár fejezetet egy ültő helyemen olvastam el, nem tudtam letenni.
Fél csillag levonás, mert az írónő nem bátor.. hanem botor. Anna, vigyázz magadra.

>!
judit_juhasz
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Nagyon sok érdekes dolgot tudtam meg a könyvből ami napjaink néha egyoldalú médiazajában valahogy elvész. Ijesztő volt olvasni, hogy az Európában élő akár második generációs fiatalokat milyen könnyen megtalálják az ISIS emberei a digitális világ segítségével. Elkeserítő belegondolni hogy ezen fiatalok nagy része keresi Önmagát, származását, az Élete miértjét, helyét, gyökereit, őseit, vallását. Akik nem tudnak gyökeret ereszteni keresnek valamit és nem biztos hogy a legjobb út felé sodródnak. Lehetne még sokat írni, de inkább el kell olvasni a könyvet…

>!
Mágikalány
Anna Erelle: A dzsihád jegyese

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

Nagyon égető és aktuális kérdéseket feszeget a könyv. Megdöbbentő volt olvasni a módszereiket, még most sem tudok napirendre térni felette, az éjszakám sem volt zavartalan. Talán az a legfélelmetesebb ebben a könyvben, hogy ez a jelenünk: a jelene azoknak a nőknek, lányoknak, akiket már behálóztak, vagy épp most próbálnak befűzni az ISIS-be, akikkel elhitetik, hogy szebb jövő vár rájuk, ha fegyvert fognak és megöletik magukat. És Európa jelene is egyre inkább. Mindezek után még érthetőbb, hogy mi elől menekülnek vészes sebességgel a tömege – és érthetőbb a félelem, hogy mit akar megakadályozni Európa. Hiszen jelen kell lennie az emberségnek, de hol a határ? Mi biztosítja, hogy a most érkező pici gyerekek pár év múlva nem döntenek úgy, hogy visszamennek a pokolba?

Én úgy látom, hogy a felelősség többek vállán nyugszik. Az oktatást is fontos behívni: az érintett országokban legyen téma, beszélgessenek róla, hozzák fel a kavargó érzelmeket és – ahogy az írónő teszi is – beszéljenek nyíltan arról, hogy milyen módszereik vannak. És a szülőket is várja a feladat, hogy szóra bírják a gyerekeiket, hogy beszélgessenek. Mindannyian voltunk tinédzserek, mindenki tudja, hogy nagyon nehéz korszak rendeget kérdéssel magunkról és a világról. Egy olyan környezetben, ahol ilyen gyorsan és könnyen megy a radikalizálódás, annál is inkább fontos a mély, őszinte beszélgetés a szülőkkel. Hiszem, hogy ha jól közelít egy anya vagy egy apa a gyerekéhez, szeretettel és megértéssel fordul felé, sok minden elkerülhető és tisztázható.

Én szerettem azokat a részeket, ahol Mélodie lelkivilágát írta le Anna, hiszen fontos, hogy lássuk, milyen lányok és fiúk eshetnek áldozatul. Az a fiatal, akinek megingathatatlan nézetei vannak a jóról és a rosszról, aki megfelelő erkölcsi nevelést kapott és biztos háttérrel rendelkezik (erős, támogató család), sokkal kisebb esélye lesz radikalizálódni.

Sokszor nagyon nehéz volt emlékeztetni magam, hogy ez nem fantázia, nem kitaláció: ez a kegyetlen valóság. És még egy fontos dolog: az ISIS valódi ereje abban van, hogy félelmet okoz. Bármilyen nehéz is, nem lehet félni. A félelem elveszi a jövőt, a derűt, a szeretetet. Épp ez akarják – és ezt nem lehet hagyni.

Imádkozom Annáért, mert bátor tett volt, amit végigcsinált, most pedig fizeti az árát… Érdemes vele pér interjút megnézni, bár behatóbban nem mesél a történtekről, végül is arra ott a könyv, de mégis érdekes beszélni hallani őt arról, milyen érzés volt ezt véghezvinni és most milyen az élete.


Népszerű idézetek

>!
ÁrnyékVirág

Két üldögélő értelmiségi soha nem jut olyan messzire, mint egy bunkó, aki megy.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Olympia_Chavez P

Ahogy a riportom vége felé hallom majd egy ügynöktől: „Nem figyelhetünk meg mindenkit, aki mélyen vallásos országokba jár, hogy elmélyedjen a hitben. Ettől nem válik terroristává, éppen ezért olyan bonyolult az ügy. Vagy azzal vádolnak bennünket, hogy tehetetlenek, vagy azzal, hogy iszlámgyűlölők.”

99. oldal (Libri, 2015)

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
ÁrnyékVirág

Mélodie érzi, hogy szeretik. Érzi, hogy fontos. Értelmet keresett az életének, és
megtalálta.

5. oldal

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

A „figyelmes barátnő” szerepe kapóra jön annak, aki, mint ő, el akarja hallgatni a saját bajait. Megfeledkezik a saját kétségbeeséséről, ha másokon segít. Rövid időre nem érzi magát annyira üresnek.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

A halál nem rémít meg. Az erőszak igen.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Leilaa

… mindig háborúk előzték meg a békét.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

Egy gyerek maga az ártatlanság, a tisztaság: nem lehet ellenfele senkinek sem…

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

(…) az ember általában nem egyedül hozza meg a döntést: mindig van valaki a környezetünkben, aki átformál és buzdít abban, hogy a tettek mezejére lépjünk.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

A riporter élete egészen más, mint a képernyő mögött ülő újságíróé. Felkeresni a helyszínt, saját nyomozást folytatni, menni az orrod után nem mindig hajaz a szó szoros értelmében vett újságírásra. Veszélyes mesterség, amely megköveteli, hogy az érzelmeid és a feldolgozni kívánt téma tárgyilagos megfigyeléséhez szükséges távolságtartás között egyensúlyozz. Van úgy, hogy az egész egyáltalán nem érint meg. Máskor előfordul, hogy belőled is ott marad egy darabka.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam

>!
Szantii

Az az elvem, hogy mindig a jót kell keresni egy emberi lényben, akármilyen is, és azt hiszem, léteznek megoldások azokra a bonyolult helyzetekre, amelyekkel az élet elkerülhetetlenül szembesít minket.

Anna Erelle: A dzsihád jegyese Toboroz az iszlám állam


Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Jean Sasson: A fátyol mögött
Salman Rushdie: Szégyen
Salman Rushdie: Joseph Anton
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért
J. R. dos Santos: Isten haragja
Moses Isegawa: Afrikai krónikák
Michel Houellebecq: A csúcson
Orhan Pamuk: Isztambul