Kétség 7 csillagozás

Anna Ekberg: Kétség

Louise ​boldogan él író szerelmével Christianso szigetén, ahol egy kis kávézót vezet. Egy nyári napon megjelenik náluk egy férfi, és azt állítja, hogy Louisét valójában Helenének hívják, és az ő felesége. A nő teljesen értetlenül áll a helyzet előtt, ami a férfi makacssága miatt kissé elmérgesedik, ezért a rendőrséget is kihívják.
A kihallgatás során a semmiből felbukkant férfi, Edmund, mutat néhány fényképet három évvel korábban eltűnt feleségéről, aki a megtévesztésig hasonlít Louisére. Egy vizsgálat hamarosan bebizonyítja, hogy Louise valóban nem az, akinek hiszi magát, és hogy korábban olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, amelyek akár emlékezetvesztést is okozhattak. Most már kétség sem férhet ahhoz, hogy Louise valójában Helene Söderberg, Edmund felesége, két gyermek édesanyja és egy cégbirodalom örököse. A nő úgy érzi, hogy nincs más választása: vissza kell térnie a régi életéhez. El kell hagynia a férfit, akit szeret. És rá kell jönnie, hogy mi történt az eltűnése… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789633245880 · Fordította: Sulyok Viktória
>!
Animus, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245873 · Fordította: Sulyok Viktória

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Vittorio de Sica


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Anna Ekberg: Kétség

Korántsem a skandináv thrillereket idéző „sötét” történet, inkább a szórakoztató irodalom körébe tartozó regény. Jobban hajaz a nyolcvanas évek erősen domestic thrillerjeire, amelyek fekete-fehérre butított történeteikkel a család szentségét hirdették mindenek felett. Az emlékeink tesznek minket azzá, akik vagyunk? Van bennünk valami eredendően jó, amit hosszú távon nem lehet elnyomni? Ekberg az amnézián keresztül kívánta bemutatni a felejtés azon aspektusait, amelyek megtörténtével nemcsak az egyén élete, hanem az egész világ értelmetlenné válik. Ezáltal kapcsolja össze a drámai és a krimi szálakat, nemcsak a téma hálás mivolta folytán, hanem azért is, mivel könyvében a rettegés és a lelki trauma kettőse teljességgel rokon síkon futnak. Mikor a boldogság pillanatnyi, törékeny, és a múlt árnya mindig ott ólálkodik, hogy a lehető legváratlanabb pillanatban csapjon le. Bár van néhány momentum, amelybe minden bizonnyal bele lehet kötni, engem magával ragadott és nem eresztett a történet sodró lendülete. Világot nem vált meg, és talán hetekkel később nem is emlékszem majd rá, de az összképet tekintve abszolút nem rossz könyv, csak spoiler

>!
Barbár
Anna Ekberg: Kétség

Nem tetszett ez a történet, amely emlékezetvesztés egy fajtájára, a retrográd amnéziára épül. Már a sokadik e témakörben, és újat nem tud nyújtani. Amikor sokkolni akar, az sem jön be, mert már régóta tudjuk, hogy mi fog következni. A szereplők nem hitelesek, az pedig, hogy két szereplő sem tudja magáról, hogy kicsoda, sok egy történetben. Az olyan falmelléki bölcselkedések, hogy akit nem szeretnek, az vagy tönkremegy, vagy nagy művész lesz belőle, nem javítanak az összképen.

>!
Dagan72
Anna Ekberg: Kétség

Hm. Furcsa volt. Nyilván nem szabad a skandináv krimikhez hasonlítani (bár a szinte elmaradhatatlan náci múlt szál azért itt is megvolt :)). Sok helyen inkább éreztem romantikus regénynek, mint kriminek, bár tény, hogy nyomoztak benne sokat. Az első pár oldal annyira hatásvadász volt, hogy nem is akartam továbbolvasni, de aztán beindult.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Egyedül semmik vagyunk, csak másokkal együtt kezdünk el létezni.

274. oldal

>!
mate55 

A sötét az ember barátja, bár ezt kevesen tudják.

256. oldal

3 hozzászólás
>!
mate55

Egy nő legerősebb fegyvere mindig is az volt, hogy teherbe esik egy férfitól.

244. oldal

3 hozzászólás
>!
mate55

Az egyikfalon egy film plakátja lógott. Biciklitolvajok.

353. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vittorio de Sica
>!
mate55 

Blicher írta a világ első krimijét, és nem mellesleg hozzájárult a dán demokrácia kialakulásához. Joachim boldogult ifjúkorában kétszer is nekifutott az említett kriminek, A vejlbyi papnak.

277. oldal

>!
mate55 

Ez biztosan valamilyen túlélési mechanizmus.

(első mondat)

>!
mate55 

Az olasz bemondó követhetetlenül gyorsan hadart, zenei ízlése megrekedt a nyolcvanas években. You’re my heart, you’re my soul…

346. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Modern Talking
>!
mate55

– Minden nagy vagyon bűncselekménnyel jött létre.

352. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dan Brown: Angyalok és démonok
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Mur Lafferty: Hat ébredés
Kimberly Belle: Hazugság