Tokióban ​ébredek 30 csillagozás

Anna Cima: Tokióban ébredek

Amikor a tizenhét éves Jana álma teljesül, és Tokióba utazhat, legszívesebben örökre ottmaradna. Hamarosan rájön, hogy egy ilyen kívánságnak beláthatatlan következményei lehetnek, ugyanis egy varázslatos kör foglyaként a forgalmas Sibuja negyedben találja magát.

Amíg Jana fiatal énje a város utcáit rója, meglepő helyzetekbe keveredik, és a hazafelé vezető utat keresi, a huszonnégy éves Jana japanológiát hallgat Prágában, Tokióba szóló ösztöndíjért küzd, és egy felsőbb éves diákkal együtt törik a fejüket egy japán novella fordításán. A novella szerzője, a sokáig elfeledett Kavasita sokkal nagyobb hatással lesz az eseményekre, mint arra bármelyik Jana számítana…

Olvasmányos és friss, fiatalos lendületű regény az útkeresésről, a valóság összetettségéről és egy valóra vált álom kockázatairól.

Eredeti cím: Probudím se na Šibuji

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Metropolis Media, Budapest, 2020
400 oldal · ISBN: 9789635510160 · Fordította: Kolláth Anna Laura
>!
Metropolis Media, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510153 · Fordította: Kolláth Anna Laura

Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

szilvamag P>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Régóta szemeztem már ezzel a könyvvel, amit igazából nem is magamnak szántam, hanem a fiamnak, aki kb. egy éve teljes japán-lázban ég. Gondoltam érdekelni fogja majd ez a könyv, de én hamarabb lecsaptam rá. És bár annak ellenére, hogy a regény hangulata nem húzott magába, élveztem az olvasását. Hihetetlen, hogy milyen jól kidolgozott és kivitelezett, mennyire összetett és ötletes, és hogy milyen egyedi és különleges volt ez az egész.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2020/11/anna-ci…

Teetee>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

De jó volt ez!
Ezzel a könyvvel is szemezgettem már cseh verzióban a könyvesboltban (lehet, hogy azért vagyok reménytelenül szingli, mert a könyvesboltban mindig csak könyvekkel szemezek), és csehül bizonyára még jobban élveztem volna (egyszerűen azért, mert ezt a mai, a szleng és az irodalmi nyelv határán egyensúlyozó csehet nagyon élvezem), de így is nagyszerűen szórakoztam. Többször hangosan felröhögtem (ilyen más könyveknél is szokott lenni), de az egyik konkrét jelenet még jóval később is eszembe jutott egy teljesen random szituációban, és akkor is hangosan felröhögtem, sőt, alig bírtam abbahagyni.
A sztori főhőse Jana, a japánmániás cseh lány, aki japánt tanul a Károly Egyetemen, egy doktorandusszal egy elfeledett japán író elbeszélését próbálják együtt lefordítani, és közben élik az egyetemisták életét…
(És hogy én mennyire szeretem az ilyen történeteket, ahol az egyetemisták élik az egyetemisták életét, főleg, ha bölcsészek ezek az egyetemisták: járnak órákra, írnak szemináriumi munkákat, olvasnak, a könyvtárban gondolkodnak, söröznek, haverkodnak, szerelmesek lesznek, hülyeségeket csinálnak, a városban lófrálnak stb. – igazából erről folyamatosan bírnék olvasni, mert egyetmistának lenni annyira jó volt, és ahogy a sok ilyen könyv mutatja, ezzel nem vagyok egyedül.)
Ez a japán író írt egy Kettéválás című novellát is, amely arról szól, hogy egy író akar írni egy könyvet egy gyilkosságról, amihez elutazik a helyszínre adatokat gyűjteni, de végül nem talál eleget, viszont annyira a téma megszállottja lesz, hogy a lelke egy része ott ragad a bűntény helyszínén…
És az a helyzet, hogy főhősünk és az elfeledett japán író, bizonyos Kavasita sorsa kezd elég érdekes párhuzamokat mutatni…
Ez a könyv úgy okos, hogy nem megcsinált (miközben nyilván az, csak nem lehet észrevenni), annyira ügyesen játszik el ezekkel az „amit-éppen-olvasok-ahhoz-valami-nagyon-hasonló-történik-velem” helyzetekkel, és még valami egészen enyhe murakamis beütése is van az egésznek (nem utánzósan, hanem ilyen intelligens tisztelgésként az író előtt), a cselekmény szálai várt és váratlan helyeken fonódnak össze, miközben mégsem gubancolódnak össze menthetetlenül, és, ahogy mondtam már, eközben nagyon jókat lehet röhögni.

Bódis_Éva I>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Magas elvárásokkal mentem neki a könyvnek, hiszen régóta rajongok Japánért, és teljesítette is ezeket a magas elvárásokat.
Élveztem, hogy ennyire könnyed, hogy szórakoztató, és mégis tűpontos, és hogy úgy ábrázolja Japánt és a japánokat, ahogyan én is látom őket.
Jana pedig a kedvenc hősnőm lett.

A könyvről bővebben is írtam a blogon:
https://rileyeraines.blogspot.com/2020/03/tokioban-ebre…

pufirizs>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

ennyire sokrétű könyvet rég nem olvastam.
azon túl, hogy egy hatalmas utazás volt mind Japánba, mind Csehországba, így egyszerre barátkoztunk két kultúrával, jártunk cseh sörözőkben, egyetemen, megismertünk egy tonnányi japán írót (és tök jó, hogy az összeset felsorolja a könyv végén), kifejezést, tokiói utcát, még valami sejtelmes hangulata is volt az egésznek, mintha köd ült volna a regényen.
szellemek, rég elfeledett írók, visual kei bandák, bölcsészek, poros könyvtárak, neon feliratok, eltérő idősíkok, összefonódó sorsok, temetők, ablakmosók. elképesztő, hogy mennyi minden belefért ebbe a könyvbe mindenféle erőlködés nélkül. tetszett.

Heni_s_BookBar>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Anna Cima: Tokióban ébredek című regénye igazán furdalta a kíváncsiságomat, mert mint a cím is mutatja, a történet Japánban játszódik. Japán mindig is közel állt hozzám, amely az animék és mangák iránti rajongásomnak köszönhető. Ez az ország mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. :)
Izgatott voltam, mert mangákon kívül még sosem olvastam ezidáig olyan regényt, amely Japánban játszódott volna. Bevallom őszintén, hogy a fülszöveg alapján én egy laza, iskolás regénye számítottam. Viszont teljesen meglepett a könyv, mert sok komoly témát dolgozott fel az írónő, úgy, hogy a komolyság ellenére szórakoztató is volt egyben a történet. A könyvben megtalálható bizonytalanság, amellyel lássuk be nagyon sokan küzdenek. Kifejezetten tetszett a könyvben, hogy felváltva ismerhettük meg Jana fiatal és már idősebb, fősulis életét és személyiségét.
A hangulata, a szereplői, a története mind egyedi volt és abszolút megérdemli tőlem az 5 csillagot.

Könyvajánlóm: https://henisbookbar.blogspot.com/2020/06/anna-cima-tok…

Disha>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Még csak március van, de biztos vagyok, hogy 2021 legnagyobb meglepetése ez a könyv lesz a számomra. Megjelenésekor felkeltette az érdeklődésemet. Mindig is szerettem Japánt, a kultúrát, az irodalmat, a zenét és természetesen az animéket és mangákat is. Viszont nem éreztem azt, hogy ez a könyv mindenképp kell nekem.
Mikor elkezdtem olvasni, az elején megijedtem, hogy Jana is egy I'm not like other girls! főszereplő lesz. Az is lett végül, de nem az idegesítő fajtából. Egészen megkedveltem.
A könyv nagyon összetett, a történet három szálon fut: Jana Prágában, Jana Sibujában és Kavasita története. A két Jana története sokáig külön életet él, aztán az itt is ott is felbukkanó szereplők összekötötték őket. Kavasita története (vagy inkább személye?) mindkét másik szálat átitatja. Egy ponton azt vettem észre, hogy jobban érdekelt, mi történik a Szeretőkben, mint az, hogy Janával mi történik.
Kifejezetten élveztem azt a rengeteg japán irodalmi, popkultúrális és egyéb utalást a könyvben. Mindig nőtt a szerotonin termelésem, amikor olyasmivel találkoztam, amit ismertem. Mikor előkerült a visual kei, egyszerre éreztem büszkeséget és szégyent. off
A befejezés váratlanul ért. Ám miután elmúlt az első sokk, egyáltalán nem volt hiányérzetem, nem éreztem a frusztráltságot, hogy így lett vége. Egy ilyen könyvhöz egy ilyen befejezés tökéletesen illik.

Stamcs>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Meglepő könyv volt számomra.
Bevallom, teljesen más történetre számítottam a tartalom alapján, de azt kell mondjam, talán még jobb volt, mint amire vártam.
Eleinte egy könnyed, egysíkű történetre gondoltam, ami nem fog megragadni bennem. De tévedtem.. Nagyon is megragadt bennem a történet, mert ez sokkal mélyebb, sokkal jelentősebb, mint képzelnénk.
Nagyon tetszett, hogy két síkon játszódik a történet, hogy Prágában megismerjük a japán szakos Jana-t, aki bármit megtenné azért, hogy megtudjon mindent arról a bizonyos japán íróról, miközben ott van Shibujában a fiatal, 7 évvel ezelőtti Jana kivetülése. A végére pedig össze kapcsolódik a két sík azzal, hogy egyes karakterek feltűnnek Prágában, majd később Tokióban is. Különös az egész, de mégis izgalmas, hiszen kíváncsiak leszünk, hogy mi fog kisülni belőle.
Könnyű olvasni, a fejezetek nem túl hosszúak. Minden szempontból kellemes olvasmány volt.

bijancska>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Már első olvasásra a kedvenc könyveim közé tornászta fel magát, és ilyen még nem volt. Mivel nem vagyok egy nagy japánőrült – bár kamaszként még érdekelt –, kicsit féltem attól, hogy sok mindent nem fogok érteni,de szerencsére nem így történt. A cselekmény két tér- és idősíkon játszódik, és amikor Jana éppen Sibujában van az az enyhe misztikum teljesen egy Ghibli Studio-s animére emlékeztet, amiket mostanában nagyon szeretek.

Nagyon reménykedem abban, hogy még hallunk/látunk a szerzőtől valamit, mert az irodalmi jártassága igazán fiatalos és lendületes prózával párosul, elgondolkodtat és meg is mosolyogtat. Ennél jobb kombinációkat el sem tudnék képzelni. A könyvben található rajzok pedig a szerző saját alkotásai, szóval ajánlom megnézni az Instagram-oldalát is: https://www.instagram.com/annacimadrawing/

Bővebben itt írok a könyvről :)
https://bijancska.blog.hu/2020/08/24/anna_cima_tokioban…

eenca P>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Először is szeretném megköszönni az ajánlást a @Galaktika -nak :)
Egyelőre nagyon elégedett vagy a szépirodalmi könyvsorozattal, jó hogy olyan kortárs szerzőktől olvashatok akiket eddig még nem ismertem és ezáltal olyan országok íróit ismerem meg, ahonnan eddig az égvilágon semmit sem olvastam.
Jana egy olyan karakter aki bármelyikünk lehetne, és mégis a kitartása sokunk számára lehet példamutató. A könyvnek a fő motívuma a „kettéválás” ami, először nem is volt egyértelmű és szerintem ez ad az egész történetnek egy érdekes színt/ízt. A másik ami igen szórakoztató volt, hogy az ember mit gondol 17 évesen a világról, arról hogy mit és kit szeretne és ez hogyan változik meg évekkel később. Ezt valószínűleg a 17 éves önmagunk el se akarná hinni, vagy egyenesen árulásnak érezné :)))
Összességében ez egy nagyon kellemes olvasás volt, teszettek az illusztrációk és szerintem a kiadás is egyszerű de mégis nagyszerű!
Következő olvasásom a szépirodalmi sorozatban a A Nap Magja lesz.

Költsei_Firincz>!
Anna Cima: Tokióban ébredek

Vannak olyan témák, melyek valamiféle – ismeretlen eredetű – együttállás okán időről-időre erősebben megjelennek a magyar könyvpiacon. Persze, simán lehet, hogy ez csak valamiféle szubjektív benyomás, de tény: évek óta nem láttam annyi új Japán témájú könyvet, mint most a pandémia környékén. Nyilván nem ezzel függ össze, de most jelent meg a Pallas Athéné kiadásában az A JAPÁN ÉSZJÁRÁS című könyv (Roger J. Davies, Osamu Ikeno), nemrégiben pedig a Typotex Kiadó jelentetett meg egy JAPÁN/ÉLETKÉPEK című kötetet (Luk Van Haute). A „japánozás” legérdekesebb darabja mégis egy cseh regény, egy elsőkönyves szerző nagyszerű munkája, mely bár nagyjából 50 %-ban Tokióban játszódik, mégis otthonosság érzetét keltheti a közép-európai olvasóban.
Lebilincselő, rafinált regény, melyben összeér, ütközik és keveredik a két világ: az ismerős közép-európai(hiszen Prágában majdnem otthon vagyunk), és az ismeretlen Japán. Hallatlanul izgalmas, hogy a két történetszál időben párhuzamosan játszódik, s mindkettőnek ugyanaz a lány a főszereplője. De míg a prágai vonal a egy japán szakos egyetemista lány valós életét és Japánba vágyódását (szakdolgozatra készülését) és érzelmi életét tárja elénk, addig a „tokiói-vonal” elemelkedik ettől a valóságból és a prágában megismert leánynak japánban rekedt lelkét (szellemét?) követi… és teszi egy történet cselekvő részesévé. Hallatlanul izgalmas, ahogy a két történet között létrejönnek a valódi kapcsolódási pontok… ahogy a szereplők némelyike átkerül az egyik helyről – az egyik történetből – a másikba.
Az pedig, ahogy a két különböző anyag végül összeáll egyetlen anyaggá, egészen-egészen közel van a zsenialitáshoz, s akkor még nem beszéltünk arról, hogy a könyv kimondottan könnyen olvasható (olvastatja magát), s nem kényszeríti arra az olvasót, hogy rejtvényfejtővé lényegüljön át. A rejtélyek kibogozása ebben az esetben az író (és a szereplők) dolga.
A legjobb cseh irodalmi hagyományok „globális kiterjesztésének” lehetünk tanúi.


Népszerű idézetek

Heni_s_BookBar>!

Ha már olvasok, sokáig akarok olvasni. Nem fél óráig. Egész nap olvasni akarok.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Kasztór_Polüdeukész>!

Akkoriban a lányok, akiket ismertem,
Daniel Radcliffe-re buktak a Harry Potterből meg a vámpír Robert Pattinsonra az
Alkonyat ból, de nekem egy kicsit sem imponáltak ezek a nevetséges fiúkák. Ellenben az izzadt
Mifune szamurájgöncökben jelentette a legjobb kikapcsolódást.

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Radcliffe · Robert Pattinson
ReniK>!

Több száz színes borító és könyvgerinc mellett sétálok el a polcokon. Vannak emberek, akik éveket töltenek el ilyen helyeken álldogálva. Fekete-fehér oldalakba bámulnak, és olyan világokban merülnek el, amik nem az övék. Én is ezt csinálom. Máskülönben már rég megőrültem volna a magánytól.

294. oldal, kilencedik rész Sibuja - 1., (Metropoli Media Group, 2020)

Kasztór_Polüdeukész>!

– Jézusom, hát az, hogy egyenlő jogaink vannak, és tiszteletben tartjuk egymást, még nem
jelenti azt, hogy mind egyformák is vagyunk! – mondta aztán otthon apának.
– Ha egy vietnámit lát, akkor olyannak fogja kiszínezni, amilyennek látja! A ferde szemével együtt!
És ő ezt teljesen normálisnak is gondolja!
– Hát, az óvónő tényleg túlzásba vitte egy kicsit. Attól fél, hogy a gyerekek csúfolni fogják
Longot. Tudod, milyen gonoszak tudnak lenni.
– Épp ellenkezőleg, azzal hívja fel a figyelmet a másságára, ahogyan ezen pörög!
– Így
tudtam meg, hogy Long vietnámi.

ReniK>!

…a lányregények összes vámpírjával és démonával ellentétben ennek … legalább van agya. És engem meg ez izgat.

226. oldal, Prága hetedik rész - 17., (Metropoli Media Group, 2020)

ReniK>!

Ki kell jutnom erről a helyről. Tovább kell mennem, valahová máshová, egy másik világba. Már nem is emlékszem rá, mikor kívántam valamit ennyire erősen. Annyira szívesen megnézném, hogy mi van a Határon túl.

325. oldal, kilencedik rész Sibuja - 1., (Metropoli Media Group, 2020)

pufirizs>!

Több száz színes borító és könyvgerinc mellett sétálok el a polcokon. Vannak emberek, akik éveket töltenek el ilyen helyeken álldogálva. Fekete-fehér oldalakba bámulnak, és olyan világokban merülnek el, amik nem az övék.

294. oldal

ReniK>!

Van mostanában egy amolyan trend, ami a lányoknak szóló könyvekben terjed. Egy átlagos lány beleszeret egy nagyon menő srácba, aki az első ránézésre több mint elérhetetlennek tűnik, de nem telik el sok idő, és ez az elérhetetlen hős beleszeret – ki hitte volna – épp ebbe az átlagos lányba, aki pont olyan, mint az önbizalomhiányos (sic!) olvasók, akik valami felforgatóra vágynak, olyasmire, amire soha nem lesznek képesek, és ami igazából nem is létezik. Lehetőleg legyen az egy csillogó vámpír. Hánynom kell tőle.

226. oldal, Prága hetedik rész - 17., (Metropoli Media Group, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: trend · vámpír
pufirizs>!

Nem szeretek lányokkal beszélgetni. A lányok unalmas dolgokat mondanak.

7. oldal

pufirizs>!

Akkoriban fedeztem fel Murakamit. Megtetszett az After Dark könyvborítója, és elmentem megvenni. Teljesen elvarázsolt. Már előtte is írogattam versecskéket, de most tömegével ömlöttek belőlem a novellák. Kényszerítettem apát, hogy olvassa el és véleményezze őket. Murakami mintájára az én szereplőim is macskákkal beszélgettek, rejtélyesen eltűntek és álmokban bukkantak fel, céltalanul bolyongtak a városban, és ilyen mondatokkal álltak elő: Teljesen átlagos volt, nem is tudom, miért szerettem bele, azt pedig végképp nem tudom, miért mesélem ezt el önöknek, hiszen igazából jelentéktelen eset volt.

20. oldal


Népszerű triviák

annalaura>!

A prágai egyetemen játszódó részeket Anna Cima japán szakos bölcsészként szerzett élményei ihlették, a Japánban játszódó részekhez pedig saját utazásaiból is merített.

[www.lidovky.cz]

Kapcsolódó könyvek: Anna Cima: Tokióban ébredek

Anna Cima: Tokióban ébredek

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Murakami Haruki: Norvég erdő
Jan Šmíd: Életem ártatlan örömei
Elena Ferrante: Az új név története
Irena Dousková: Anyegin ruszki volt
Tereza Bouckova: Ha szeretsz egy férfit
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság
Lengyel Péter: Mellékszereplők
Ilsa Madden-Mills: Dirty English – Balhés brit
Dévényi István: Hádujudú