Lagom 45 csillagozás

A boldogság svéd titka
Anna Brones: Lagom

Manapság ​arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk.
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről.
A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként… (tovább)

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332626 · Fordította: Kurdiné Mohácsi Gabriella
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
222 oldal · ISBN: 9789634333272 · Fordította: Kurdiné Mohácsi Gabriella

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

svéd


Most olvassa 9

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

In Hungary we don't say lagom, we say jóleszazpista, haggyada'csába, and I think that's beautiful.

9 hozzászólás
>!
vorosmacska P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Megkerülhetetlen, hogy az ember belefut ilyen fogalmakba mint lagom, hygge, lykke, fika, sisu, ikigai… Szeretném tisztán látni a dolgokat, így a lagommal elkezdtem a sort. Gyakorlatilag olyan a könyv, mint egy lakber, egy DIY és egy stílus magazin egyvelege, amiben az egészséges életmódról is szót ejtenek néhány recept kíséretében. A kiadvány igényes képanyaggal bőven ellátott, és különböző, a fent említett témákat érinti, a lagom jegyében és a svéd hagyományok tükrében. A lagom lényege az egyensúly és a boldogság megtalálása a jelenben, a környezetünkben, a közösségben és a mindennapi életünkben.
A lagom nem rossz dolog, rá kellett jönnöm, hogy bizonyos dolgokban magam is lagom módon élek és gondolkozom, anélkül, hogy ennek tudatában lettem volna. Ilyen például a fogyasztás visszaszorítására való törekvés spoiler, aminek a lényege nem pusztán az újra hasznosítás, hanem az eleve leredukált vásárlás. Vagy pl. a hagyományos dolgok megtartása és ötvözése a modernekkel, törekvés az egészségesebb étkezés, stresszmentesebb életvezetés, ún. slow life (könyvből vett kfejezés) stb. stb elérésére. Nem véletlen, hogy a svédeknél tesztelik a négy napos munkahetet, amivel pl. mélységesen egyetértenék magam is.
A könyv némi magyarázatot ad pl. az Ikea-jelenségre. A svédeknél alapelvnek számít a közösség előtérbe helyezése az egyén fölött. Ezt láthatjuk az adózásuk tekintetében, és pl. az Ikea esetében: a design legyen a mindennapi élet része, és elérhető a nagytöbbség számára. Ugyanakkor a szintén svéd cégóriás, a H&M egyáltalán nem mondható lagomnak, hiszen az alacsony árú fast fashion bevezetésével igencsak fogyasztásra ösztönzi az embereket.

>!
Molymacska P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Alapvetően nem vagyok az a fajta ember, aki az életmód könyveket olvasna, mivel a legtöbb hasznos tanáccsal tisztában vagyok (ha nem is alkalmazom) és emiatt kicsit ez a könyv is olyan nesze semmi fogd meg jól típusba tartozott.
Az első, ami számomra borzalmas volt, hogy nagyon sokszor használták a lagom szót, miközben szinonima (mértékletesség) mégis csak jobban illet volna sok helyre. Ha ezt nem is nézzük, de a lagom negatív hatásait is láthatjuk több helyen (egy kifejtős rész is van benne, amikor az egyéniség elnyomásáról írnak). Én emiatt sokszor éreztem azt, hogy inkább negatív hatással lenne rám ez az életmód, mint pozitívan.
Több fejezet is volt az élet minden részére, hogy megtanuld használni a lagomot, és sokszor éreztem, hogy a tanácsok beválthatóak HA… munkánál vezető vagy (vagy legalább nem annyira kötött a munkád), a magánéletben szereted a minimált, ha képes vagy svédül gondolkozni. És én sokszor ilyenkor megbukom. Emellett akármennyire is nem erre számítottam, a mindfullness itt is utolért, és azokat az általános szabályokat pufogtatja itt is, amit a többi hasonló könyv :(
Ami pozitívum volt benne, hogy a fenntarthatóságról rengeteg beszélt, és volt értelme emiatt elolvasni. Bár gyakorlati tanács kevés volt, a főbb vonalakat reprezentálta a könyv, ami miatt egy kicsit közelebb kerültünk a környezet- és természetvédelemhez. Nem nagyon, csak úgy lagom módra…
A könyv nem rossz, de nekem mégsem jött be. Ettől még más lehet, imádni fogja, hiszen színes-szagos életmód könyv, ami mostanság igazán népszerű… csak tudnám miért?

>!
Sister P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Nem ez az első könyv, amit a Lagomról olvastam, és valószínűleg nem is az utolsó. :) Sok újat nem tudott hozzáadni, de tény, hogy egy ízléses, amolyan „katalógus-szerű” kiadványról van szó, ahol a szerző ráadásul nem is svéd, hanem az Egyesült Államokból származó. Ez adott egy kis pluszt az egészhez, hiszen kicsit külső szemmel mutatta be a lagom jelenlétét a hétköznapi életben.

Érdekes, hogy saját magamon is tapasztalom, hogy ezzel az elvvel tökéletesen azonosultam az elmúlt két évben, sőt, bizonyos dolgokhoz teljesen másképp állok, mint korábban. Ilyen szempontból örülök, hogy nem engedek a túlfogyasztásnak, és egyre inkább a „pont elegendő” jelige mentén próbálom élni a mindennapjaimat. Nincs új a nap alatt, és nyilván nem lehet összehasonlítani bármely más, nem jóléti állammal, de abban egészen biztos vagyok, hogy bizonyos elemeket át tudunk menteni, és mi magunk is meg tudjuk valósítani, bárhol is legyen az otthonunk.

A kötet maga igényes, a fotókat külön kiemelném, ám a vége felé megint telítődtem az információkkal, és közben kicsit elveszett a lényeg.

>!
klaratakacs +SP
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Ez egy nagyon gyenge könyv volt a lagom szemléletéről, gyakorlatilag ugyanazt a két mondatod ragozta végig az író. Átjött az is, hogy ő csak félig svéd, alapvetően Amerikában nőtt fel, abból tud csak kiindulni, ahhoz a rendszerhez viszonyít.
A képek messze nem illettek a könyvhöz, semmi skandináv hangulatot nem hoztak. A legjobbak még talán a receptek voltak, ott még a képek is passzoltak.

>!
Nienna001 P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

A Lagom svéd életérzés. A kiegyensúlyozottságot, a pont jóságot jelenti. Egy szemléletet jelent, amit nem biztos, hogy át tudnék venni, idegen tőlem. Amit hasznosnak találtam belőle, azt a munka részben találtam meg. Sokkal stresszmentesebb lesz az életem, ha a számomra fontos dolgokban nem az elérhetetlen tökéletességre törekszem, hanem megelégszem a „pont jósággal”.

Az elején fárasztó volt a svéd életszemlélet dicsérete, ezért a csillag levonás. Egyébként gyorsan olvastatta magát, szép kiadás, a képek pedig hangulatosak benne. Kicsit sajnálom, hogy nem volt nálam papír is toll, pár idézetet kiírhattam volna belőle.

Véletlenül talált meg a könyv. A kölcsönzésnél az előttem lévő úriember leadta a könyvet én meg elkértem és hozzácsaptam a saját kölcsönzéseimhez.

>!
Sisyll
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Ez a könyv tényleg elég lagom. Se túl sok, se túl kevés.
Bár az eleje kicsit idegesített, mert nagyon szájbarágósan írta le az életmód jelentését az írónő… De utána egészen jól esett olvasni, igazán pihentető volt.
Nekem szimpatikus volt, amit olvastam. A munkáról szóló rész elég érdekes. Főleg most, mikor itt Magyarországon pont tüntetések zajlanak a túlórák miatt. A svédeknél a munka minőségén van a hangsúly, a jól végzett munkán. Nem pedig az órák számán.
Nem csak a munkahelyen lévő feladatokra, de az otthoni teendők elvégzésére is ad útmutatót.
A lakberendezés rész is nagyon tetszett. Szeretném azt hinni, hogy nekünk sikerült elég lagom módra berendezni a kuckónkat, még ha nem is ez volt a cél, hogy alkalmazkodjunk az életstílushoz. Egyszerűen csak világ életemben írtóztam a túl csömören berendezett helyektől. Persze arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy azért egy kisebb térben nehéz lagom módra berendezkedni, mint egy nagyobb szobában.
A dekorációs rész nem okozott túl nagy meglepetést. Szerintem elég elterjedt már ez is kis hazánkban. Köszi Ikea! :)
A receptek érdekesek, lehet egy párat meg is fogok csinálni.

Nem volt rossz olvasmány. A sűrű ismételgetések zavartak, meg akadtak dolgok, amiket alapvetően nem svédnek éreztem, hanem egyszerűen logikusnak és magamtól is tudtam. Ettől független valahogy úgy éreztem, hogy egyféle meditáció vált az olvasásából, ami igazán jót tett a lelkemnek. A pozitív végkifejlet miatt úgy gondolon jöhet a többi életmód könyv is.

>!
Lobo P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Szeretem ezeket a skandináv életmód könyveket amúgy, még akkor is, ha a bennük lévő életvezetési tanács igazából két oldalban összefoglalható, mert annyira egyszerű és egy kis józan ésszel tényleg lehet alkalmazni még itt Közép Európában is a nagy részét. Viszont a könyvek pont annyira kellemesek és kedvesek és tele vannak jó ötletekkel meg receptekkel, mint egy IKEA katalógus, amit szintén minden évben újra és újra izgatottan vár az ember és végiglapoz, pedig mondjuk az elmúlt 5 évben nem volt benne olyan nagy újdonság, de mégis hihetetlenül vonzó az egész stílusa és az oldalakról áradó élvezete az életnek. Svédeknek marha jó a marketingjük.
Anna Brones könyve is valahol ezen a vonalon mozog. Eléggé egyszerű volt, személyesebb és kevésbé általános meg nagyon Svédországot magyarázó kötet volt, mint a másik Lagom könyv, amit olvastam, de tökéletesen érhető és egész sok kipróbált receptet közöl. A fotókkal azonban valahogy nem voltam kibékülve, néhány közülük nem hozta igazán a valódi skandináv érzést, itt-ott mintha csak véletlenül lettek volna beválogatva a kötetbe. Ráadásul még a sok ismétlés is zavart, de ha belegondolok, hogy igazából amerikai piacra készült a könyv, akkor viszont abszolút hozta azt a stílust ami annyira jellemző a tengerentúli ismeretterjesztő, meg önfejlesztő könyvekre (ismétlés, ismétlés, szájbarágás).

Aki nagy vonalakban akar megismerkedni a lagom fogalmával és koncepcióival és máshol még nem olvasott róla, annak jó bevezetés lehet ez a kötet is.
Részletek: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2018/02/05/anna-bron…

>!
Saille P
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Ez a Lagom-könyv kicsit jobban tetszett mint a másik Lagom könyv. :) Bár nagyjából ugyanarról szólt, de szívemhez közelebb álló, megengedőbb stilusban, a szerénységről, a megelégedettségről, az ünnepi kihágásokról, de azt is körbejárja, hogy mennyire jó vagy nem annyira jó, ha annyira egyenlő szintre hozunk kényszerítünk mindenkit (mint a kommunizmusban), de a környezettudatosságról, a skandináv lakberendezésről, na és persze a fika-ról sem feledkezik meg, (nem tehetek róla, mindig más jut eszembe róla nem a kávé :D ). Ami viszont nagy erénye a könyvnek, hogy csodaszép, hangulatos művészi fotókkal támasztja alá a mondandóját, a hámló vakolatok, a falnak támasztott retró bicikli, a vintage étkészlet, a kopasz ágakon átsejlő délutáni napfény pászmái…andalító, nah!
(Mondjuk azért én maradok a hyggénél – sokkal cukibb életfelfogás!)

Borító 3*

>!
Jako_Doro
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Ha egy dolgot fogok alkalmazni ebből a könyvből, az a mértékletesség. A mániákus mindentfelhalmozók szemében ez egy teljesen új létforma, és egyre inkább érzem érvényességét a mai világban. A „pont jónak lenni” dolog pedig első olvasásra ijesztő volt számomra, de azóta gyakran elgondolkodom ezen, és egyre szimpatikusabb.
… azért mértékletesség ide vagy oda, ezt a könyvet beszerzem itthonra + egyre szimpatikusabbak a svédek! :)


Népszerű idézetek

>!
szeklarka

A tárgyak nem határoznak meg bennünket. Az általuk közvetített gondolatok, érzések és tapasztalatok a fontosak.

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
Kukuucs P

A munka és magánélet egyensúlya a sorrend felállításáról szól: meg kell teremteni a helyet azoknak a dolgoknak, amiket elhatároztunk és fontosak. „Nincs időm!" – használjuk gyakran a „Nem szánok rá időt" helyett.

72. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

1 hozzászólás
>!
Kukuucs P

Ünnepeljük a mindennapokat! Ha a jelenben töltjük az időnket, az lehetőséget kínál, hogy megelégedjünk a mosttal ahelyett, hogy valami olyanban reménykednénk, ami csak a jövőben jön el.

176. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
Lina1216

Ha az életünk végtelen üdülés, nehéz lesz megtalálni az örömöt egy nyaralásban. Az élvezet jó dolog, mert nincs mindig részünk benne. Törekednünk kell az egyensúly elérésére, mert ettől leszünk kiegyensúlyozottak.

18. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
Kukuucs P

A munka és magánélet egyensúlya nemcsak arról szól, hogy mivel töltjük a munkaidőt, hanem legalább annyira arról is, hogy mihez kezdünk a szabadidőnkben.

71. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
theodora

Svédország a szélsőségek hazája.

(első mondat)

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

Kapcsolódó szócikkek: Svédország
3 hozzászólás
>!
szeklarka

Azt, hogy kik vagyunk, nem a sikereink és a hibáink határozzák meg, hanem az, hogy miként élünk ezekkel együtt.

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
nadetti

A Jante-törvény „általában véve helyteleníti az ambíciót és a versenyszellemet, ami leginkább a gyerekekre van hatással: az eszes, kiemelkedő teljesítményt nyújtókat gyakran visszafogják az iskolában, különösen tudományos téren – állítja Booth. – Az rendben van, ha valaki jó kézilabdában vagy más csapatjátékban, egészen addig, amíg valami kimagaslót nem tesz.”
Ez a hozzáállás nem csak Svédországban figyelhető meg: Ausztráliában „magasra nőtt mák szindromá”-nak hívják, s más angol nyelvű országokban, így Új-Zélandon vagy Kanadában is létezik. Van egy holland közmondás, ami szintén hasonló attitűdöt ír le: hoge bomen vangen veel wind, vagyis „a magas fák sok szelet kapnak”. Ezek mind olyan társadalmi korlátok, amelyek egyrészt biztosítják az egyenlőséget, ugyanakkor könnyen vissza is tartják az embereket, ahelyett, hogy kihívást nyújtanának; azt tanítják, hogy nem szabad kitűnni, vagy ami még rosszabb: vissza kell fogni azt, aki sikeres vagy kitűnik a tömegből.

34. oldal, Bevezetés

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

1 hozzászólás
>!
Mithrel

Sosem lesz több időnk, ezért meg kell tanulnunk jól felhasználni azt, ami van.

72. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka

>!
Aiden

Az agynak tér kell az álmodozáshoz.

69. oldal

Anna Brones: Lagom A boldogság svéd titka


Hasonló könyvek címkék alapján

Linnea Dunne: Lagom
Bertil Marklund: 10 aranyszabály avagy hogyan éljünk 10 évvel tovább
Louisa Thomsen Brits: Hygge
Joanna Nylund: Sisu
Anne Berest – Audrey Diwan – Caroline de Maigret – Sophie Mas: Legyél te is párizsi nő
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Jen Sincero: Vagány vagy!
Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni