Tudatos ​jelenlét 17 csillagozás

Mindfulness a mindennapokban
Anna Black: Tudatos jelenlét

Életünk ​nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk.

Aki hagyja, hogy figyelme elkalandozzon attól, ami éppen megtörténik vele, az lemarad saját életének tekintélyes részéről. Elszalaszt sok apró, értékes pillanatot, legyen az egy szép épület látványa munkába menet, egy szerető gonddal elkészített étel íze vagy a felismerés, hogy szeretteinknek szükségük van ránk. Aki „tudatosság nélkül” él, és nem ismeri saját hibáit és belső erejét, az elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit.

A mindfulness meditációs gyakorlatok segítségével képesek leszünk teljes valónkkal, tudatosan jelen lenni a pillanatban. Megtanulunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, mint az éjszakai égbolt látványa, de akár frusztrálóak is, mint egy heves vita a szeretett személlyel. Tudatosítjuk előítéleteinket a… (tovább)

Eredeti cím: Living in the Moment

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Angyalműhely Könyvek Partvonal

>!
Partvonal, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283406 · Fordította: Vajda Tünde

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Nagyon igényes kiadvány, mind a tartalmát, mind a grafikáját tekintve. A bevezető fejezetekben rövid, de mégis átfogó képet ad a mindfulness-ről, annak hatásairól, illetve a stresszreakciókról. Majd következnek a főként informális gyakorlatok, amelyeket hasznos tanácsok és a szerző személyes észlelései tesznek még inkább befogadhatóvá. Aki John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban 8 hetes programja helyett (vagy mellé) egy könnyebben emészthető, időben és feladatokban személyre szabható gyakorlásra vágyik, nem fog csalódni ebben a könyvben, amit én is biztosan sokszor leveszek majd a polcról.

Nienna001 P>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Ez nem egy olyan könyv, amit csak végig olvasod és leteszed nem is gondolva rá. Sokkal inkább technikák vannak benne, nem csupán elmondja mennyire jó, meg hasznos a mindfulness, hanem kis feladatokkal meg is mutatja hogyan érheted el.

Szép kiadvány, hangulatos kis rajzokkal. Sokszor előveszem majd, mert szeretném gyakorolni, hogyan is lehet jobban a jelenben élni.

Éli P>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

A tudatos jelenlét annyit jelent, hogy magunkba nézve tapasztaljuk meg a környezetünkből jövő behatásokat. Gyakorlatilag a testünk és az érzelmeink közé építhetünk egyfajta hidat. A lelki gondjaink vagy zavaraink miatt létrejövő testi betegségeinket nyomon tudjuk követni és ott ahol ténylegesen fáj vagy az elhanyagolt területeinkre tudunk figyelmet fordítani. A könyvben leírt gondolatok és gyakorlatok mind segítenek egy-egy rossz szokást megvizsgálni és semlegesíteni azokat (ha kell). Nagyon tetszik az a gondolat, hogy nem kell mindent kizárnunk az életünkből, mivel valamit nem is lehet, mivel vannak zavaró dolgok amik hozzánk vannak nőve, de segít együtt élni velük. Persze, ha az ember változtatni akar, akkor változtat rajta!
Nekem nagyon sok dologban tudott segíteni a könyv. Fel sorolom őket:
– Légzés fejlesztése: Keveset lélegezzem, de mélyeket.
– A testtudatosság fejlesztése: vegyem észre testem minden apró sebeit, fájdalmát és összpontosítsam a figyelmemet az adott végtagjaimra, szerveimre.
– Tudatos étkezés: régi munkahelyemből adódván szinte ebédszünet nélkül, az 5 perces étkezés minősége és mennyisége sokat rontott az alakomon és az erőlétemen. Mostanra tudatosan rágom hosszan az ételt és túlsúlyban több növényit viszek be.
– Ételkészítés: magam főzöm meg az ételt. Nagyon sok egyszerű recept található az interneten amelyek előkészítéssel együtt maximum 1 órásak és 2-3 napig is kitartanak.
– Megélni a jót: ide veszem a csendjeimet, a tiszta éjszakai égbolt megcsodálását és a nyugtató gyógyteázásokat.
– Kapcsolataim megtartása: a barátaimmal jobb minőségben beszélgetek. A szüleim (néha régimódi) felfogását egyre jobban kezelem. Régen vitákat generáltak a beszélgetéseink, most viszont végighallgatom őket és ők is ezt teszik, mivel megbeszéltem velük a helyes kommunikáció alapjait.
– Az ellenállás figyelése: Sokszor nem jönnek össze a dolgaink a terveink szerint. Igazából felteszem magamnak a kérdést, az adott problémát tudom befolyásolni? (pl) esik az eső. Nem! Ha nem is mentem el tollas labdázni a barátaimmal én akkor is örülök, mert eső után sétálni egy jót a közeli erdőben isteni érzés.
Nagyon sok pontot írhatnék még. Ebben a témában csak ezt az egy könyvet olvastam el, így nincsen összehasonlítási alapom más könyvekkel, de nekem mindenképp megérte!
A könyvben a fontosabb dolgok feketén félkövér betűvel ki vannak emelve, így ha szükségem lenne valamire az elejéről, akkor nem kell újra átolvasni az adott fejezetet. A gyakorlatok benne egyszerűek, kivéve az „álló mozgásgyakorlatok-nál” éreztem azt, hogy több rajzra lenne szükség, mivel a gyakorlat helyes beállásakor nehéz a könyvet is olvasni. Nagyon jó könyv, ajánlom mindenki figyelmébe!

AnZsu_01 P>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Csodálatos kiadású könyv, amit már emiatt is öröm kézbe venni. Emellett tényleg nagyon jól használható gyakorlatokat tartalmaz. Ráadásul nálam plusz pont, hogy a lényeges, iránymutató gondolatok vastagon vannak szedve, így amikor az ember újra olvasgatja, akkor azonnal, ahogy kinyitja bárhol, rögtön látja a lényeget.
Amikor először olvastam még kevéset tudtam erről az egész mindfulness dologról…azóta beleástam magam a témába és most másodjára olvasva már tényleg igazi kézikönyvként tudtam használni.

Zseti>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Felüdülés volt ezt a könyvet elolvasni. Sok jót hallottam már róla korabban így elhatároztam, hogy most kicsit nyugodtabb időszakomat élem, legyen elolvasom.
Kívülről befelé haladva egy nagyon szépen kivitelezett könyvvel találjuk magunkat szembe. Különleges érzete van a borítónak és kifejezetten szépek az illusztrációk, eltekintve attól hogy szerintem bizonyos helyeken hiányoznak vagy nem a megfelelő van ott. Pl: helyes ülést számomra egy képről könnyebb felidézni és megvalósítani mint 10 mondatból. Viszont mentségként szolgálkon, hogy össze függően és érthetően van megfogalmazva, hogyan is kellene helyesen ülni vagy állni. (Megfelelő vállaszélességű terpesz) Sok gyakorlatnál volt a "jaj de jó ezt magam is használom„ érzés. Voltak dolgok, amelyek számpmra visszaigazolást nyújtottak és rá világítottak hogy pl futás közben én ezt gyakorlom csak nem volt tudatos. Nagyon jó érzés mikor úgymond tisztában vagy a jelennel és nem idegeskedik az ember se a múlton se a távoli jövőn és képes megélni a jel szép és jó de néha nehéz és rossz pillanatait egyaránt!
Biztosan át fogom még pörgetni az oldalait és a mindennapokba lehetőség szerint beépítem a tanultakat.

Hiranneth>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Lehet, hogy erre én még nem vagyok elég nyitott, vagy nyugisabb időszakomban kellett volna olvasnom, mindenesetre most nem éreztem az én könyvemnek. Nem mondom, volt 1-2 dolog, ami felkeltette az érdeklődésemet, de egyelőre inkább csak távolabb került tőlem ez a felfogás :D.

Lilla_Miko>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Nem is tudom, hogyan értékelhetném ezt a könyvet, mivel ez az első, amit a mindfulness témában olvastam. Egyrészt másra számítottam. Nem tudom, mire, de nem erre. Gyakorlatokat kaptam, amiket jómagam, mint kezdő, nem tudok megítélni. Igazi értékelést akkor tudnék írni, ha hetekig gyakorolnám a leírtakat.
Annyit tudok, hogy nekem a grafika nem igazán jött be. Kb. 45 oldal után abba akartam hagyni, mert untatott, de átlapoztam izgalmasabb témákhoz spoiler, ami jobban érdekelt, és a végére hagytam azokat, ami kevésbé. Nem tudok jobbat adni rá, mert annyira nem jött be, de kevesebbet sem, mert lehet, jó könyv ez, csak én nem vagyok még hozzá elég tájékozott a témában.

Danadia>!
Anna Black: Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Nem is tudom. Megismerteti az olvasót a könyv a mindfulnessel, de eléggé ismétlődőnek találtam a különböző helyzetek leírásait. Szóval eléggé egy kaptafára írja le a zuhanyozás, a séta, a várakozás, a mosogatás „megélését”.
Engem legjobban a tudatos étkezés érdekel, le is van írva 2 oldalban. Ez a könyv teljes egészében erről szól: Jan Chozen Bays: Tudatos étkezés


Népszerű idézetek

Málnika >!

Aki másokkal foglalkozik, nem tud egykönnyen időt szakítani magára. Az ember azonban elsősorban önmagáért felelős, csak így képes jobban ellátni másokat.

24. oldal

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

theodora >!

A figyelem hiánya oda vezet, hogy sok mindent elmulasztunk, sok minden mellett elmegyünk, ez pedig kihat a kapcsolatainkra is. Egyszerre több dolgot csinálunk, és meg sem állunk, hogy számba vegyük, hányadán állunk. … Olykor elakadunk, lebénít bennünket a „mi lenne” és a „bárcsak” képzete; nem engedi, hogy haladjunk, és azzal törődjünk, ami akkor és ott történik körülöttünk. Ezek a negatív lelkiállapotok még inkább visszahatnak ránk. Szorongást, depressziót okoznak, vagy "önkezelés' formájában drog és alkohol után nyúlunk, az ördögi kör pedig bezárul.

6. oldal Bevezetés

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

_Katie_ P>!

Amikor megnevezünk egy érzelmet, azzal úgy kezeljük, mint egy objektumot, s aki a nevet adja, megfigyelővé válik, más a perspektívája, mint annak, aki csak „féltékeny” – ez ugyanis nem sugall mást, mint hogy rabul ejtette ez az érzelem. Kutatások igazolják, hogy az érzelem megnevezése aktiválja agyunk önrendelkezésért felelős területét. Fontos az érzelem megnevezésének puszta ténye, fontosabb, mint bármelyik tanulság, amit levonunk belőle.

133. oldal, 6. fejezet - Együtt a bajjal (Partvonal, 2015)

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Málnika >!

A tudatos jelenlét gyakorlásával mintegy ajtót nyitunk az esélynek, hogy másképpen reagáljunk. Teret adunk a meggondolásnak, vajon jó-e megszokott reakcióinkra hagyatkozni. Egy kis elmozdulás is elegendő lehet ahhoz, hogy más irányba forduljunk, és bölcsebben reagáljunk.

21. oldal

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Málnika >!

A tudatos jelenlét lényege, hogy minden tapasztalásra nyitottak vagyunk, a jóra éppúgy, mint a rosszra és a semlegesre. Tudomásul kell vennünk és meg kell élnünk a sötétet és a világosat, s köztük a szürke minden árnyalatát. Ha kinyílunk a teljes színskálára, akkor észrevesszük, hogyan változnak a körülmények, hogyan áradnak és apadnak a lelkiállapotok, akár a tenger, s hogy semmi sem állandó. Mindig van lehetőség a változásra, még akkor is, ha az nem túl nagy.

28. oldal

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

theodora >!

A tudatos jelenlét lényege, hogy minden tapasztalásra nyitottak vagyunk, a jóra éppúgy, mint a rosszra és a semlegesre. … Amikor azt mondjuk: „megélni a pillanatot”, ez nem azt jelenti, hogy nem gondolunk a jövőre. A pillanat megélése pusztán annyit jelent, hogy figyelmet szentelünk a tapasztalásainknak akkor, amikor történnek. Ha ismerjük (és elismerjük) a valós pillanat eseményeit, akkor jobban tudunk vigyázni arra és képesek vagyunk befolyásolni azt, ami utána történik.

28. oldal Mit jelent a mindfulness?

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

_Katie_ P>!

Kulturálisan arra vagyunk kondicionálva, hogy a bajainkra összpontosítsunk – olyasmire, amit nem tudunk megcsinálni, amin javítani vagy változtatni szeretnénk. Csináljunk valami mást: akarjunk észrevenni mindent, ami jó bennünk.

77. oldal, 3. fejezet - A jóllét erősítése (Partvonal, 2015)

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

_Katie_ P>!

Bölcs változásokat csak akkor tudunk végrehajtani, ha tudatában vagyunk tapasztalásaink igazi természetének.

21. oldal, 1. fejezet - Mit jelent a mindfulness? (Partvonal, 2015)

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

theodora >!

Életünk jó részében önjárók vagyunk, mint amikor a repülőgépet robotpilótára állítják.

(első mondat)

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban

Éli P>!

hogyan remélhetnénk, hogy másokhoz kedvesek tudunk lenni, ha magunkhoz nem vagyunk kedvesek? Amikor magunknak kínálunk kedvességet, az olyan értékes gyakorlat, amit nem lehet elégszer elvégezni.

95-96. oldal

Anna Black: Tudatos jelenlét Mindfulness a mindennapokban


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté: Tudatos változás
Alexandra Frey – Autumn Totton: Vissza a természetbe
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Popper Péter: A belső utak könyve
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Elisabeth Lukas: Mondj búcsút a kiégésnek!
Michael Acton Smith: Belső csend
Ichiro Kishimi – Fumitake Koga: Vállald fel bátran önmagad