A ​jóga tudománya 22 csillagozás

Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért
Ann Swanson: A jóga tudománya

A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336839 · Fordította: Mátics Róbert

Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

mezei P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Már évek óta játszom a gondolattal, hogy jógáznom kellene. Ennek több oka van, – sérv, gyógytorna – és mire életvitelszerűen feljutottam Pestre és a gondolatot tettekre akartam váltani, elérkeztünk a 2020-as évbe. A többit nem kell ugye részleteznem. Ilyen az én szerencsém. De a jógáról semmiképpen sem akartam/akarok lemondani, ezért nagyon megörültem, amikor megláttam @Bori_L értékelését erről a könyvről. Úgy éreztem, ez az én könyvem lesz. Ezek után az olvasás kicsit csalódás volt. Az eleje számomra túl sok biológiát/anatómiát tartalmazott, a vége – a „Kérdések és válaszok” – pedig elsősorban a meditáció az agyra, agyi tevékenységekre vonatkozó hatását emeli ki. A kettő között volt a „lényeg”: a leggyakoribb ászanák részletes leírása és azok ábrázolása. Amin meglepődtem, hogy ezeknek az ászanáknak a többségét úgymond ismerem: végeztük általános iskolai torna órákon, edzések végén nyújtásoknál. Kellőképpen informatív és igényes könyv, de én kevesebb latint valamint meditációt, és több tornát vártam.

12 hozzászólás
Milli88 P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

„Úgy mondják, hogy ha hiszünk abban, hogy a jógagyakorlatok erőteljes hatást gyakorolnak ahhoz, hogy jótékony hatásuk hasznunkra legyen, annak is tudatában kell lennünk, hogy megvan az erejük ahhoz is hogy, kárt tegyenek és ehhez mérten is kell tisztelnünk őket.”

Ebben a kötetben iszonyatosan nagy mennyiségű információ és magyarázat tárul az olvasó szeme elé. Tudományos magyarázatot kapunk úgy, hogy ez még mindig fogyasztható és értelmezhető marad a laikus olvasó számára. Pontos és részletes leírást ad az ászanák helyes kivitelezésével, az izmok elhelyezkedésével kapcsolatban.
A könyv végén található Q&A ha lehet, még pontosabban összefoglalja a jógával kapcsolatos ismereteket, tévhiteket.
Örülök, hogy a polcomon tudhatom gyakran fogom forgatni.

kriszet_Paulinusz P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Mindenképpen hiánypótló könyv, annak ellenére, hogy én néhol már nagyon tudományosnak találtam. A végére rájöttem, hogy ez nem is baj.
A kiadvány nagyon szép, minőségi. Színes, rajzos ábrákkal van tele, akár egy anatómia könyv. Teljesen az elejéről vezet minket kézenfogva. Az aprólékosságon nem kell csodálkozni, mivel írónk egy NASA mérnök lánya.
Az alapoktól indulunk. A csontrendszer, gerinc, aztán vesszük a sejteket. Követi őket az ízületek, izomrendszer/izmok, idegrendszer, agy, teljes endokrin rendszer, légző és emésztőrendszer, érrendszer, nyirokrendszer, tehát a teljes test működése. Érdekes, színes ábrákkal, latin nevekkel. Mondhatnám, hogy felesleges, de nem az (mondjuk a latin neveket túlzásnak találtam, de hát istenem). Utána következnek az ászanák. Ezek is bontva vannak. Ülő, álló, fordított és talajon végzett gyakorlatokra bontva.
A bemutatott színes ábrákkal illusztrált ászanák első leírása, hogy mire hat, milyen hatásai vannak, és hogyan kivitelezzük helyesen, könnyen. Mindezt tényleg nagyon részletesen. Szerintem simán meg lehet ebből a könyvből tanulni a jóga alapjait. A belégzést, a testtartást, a pózokat. Minden fontosat leír: vállak, fej tartása, mit kell érezni vagy nem érezni…stb. Bevallom nekem nagyon tetszik, hogy ennyire aprólékos.
Minden ászanát bemutat négy oldalon keresztül, a pózokat elölről, hátulról és/vagy féloldalról, alulról is megtekinthetjük, attól függ melyikről van szó. Rendkívül látványos. Mutatja, hogy melyik izom dolgozik, melyik működik miközben nyúlik. Tehát teljesen biztosak lehetünk abban, amit csinálunk. Van benne könnyebb, de nehezebb ászana is, de leginkább a teljes test „átlagos” ászanáit vonultatja fel a könyv.
Van egy másik könyvem is a „Jóga anatómia”, ami annyira nem tetszett anno, amikor megvettem, és már tudom, hogy azért, mert nem volt részletes, megmagyarázó, emberközeli. Általánosságban csak arról írt, amit egy jógázó már tud, nem arra készített fel, amit még nem tud és tudnia kellene.
Mindent összevetve nagyon örülök, hogy megvettem, mert nagyon hasznos, informatív és gyakorlásra is alkalmas. Meg lehet jelölni sajátmagunknak összeállított pózokat előre, és csinálni.
Bemelegíteni, kinyitni, gyakorolni, lenyújtani, hengerezni…és ennyi.
Mindenkinek ajánlom, aki vonzódik a jógához, mint én.

4 hozzászólás
Bori_L P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Na, hát én nem tudom, ki mit szeretne olvasni, amikor jógázni kezd (gondolom mindenki mást), de én valószínűleg jóban lennék a szerzővel, ha neki ez a könyv kellett volna akkoriban. Most már jógaterapeutaként biztos a kisujjában van ennek a könyvnek a tartalma, de legalább meg tudta írni, amiért én rendkívül hálás vagyok neki (meg az Ekulturának is, hogy megkaphattam, itt írtam róla egy picit objektívabb ajánlót: http://ekultura.hu/2020/09/23/ann-swanson-a-joga-tudomanya).

Szóval, az van, hogy én mindig fenntartásokkal közeledek mindenhez, amivel kapcsolatban szóba kerül a jóga (vagy a buddhizmus, ha már itt tartunk), ugyanis van egy olyan vetülete ennek a témának, ami rendkívül távol áll tőlem. Nem azt mondom, hogy a jóga pusztán testmozgás nekem, hiszen ugyanúgy képes lekötni a figyelmemet és elcsendesíteni a gondolataimat, mint bármelyik másik sport, ahol nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit hogyan csinálok. De azért szeretek a tudományosan bizonyított tények és a realitások talaján maradni (nevezzetek, földhöz ragadtnak, vállalom!), szóval könnyen el lehet engem veszíteni.

És ezért szerettem nagyon ezt a könyvet, mert végig ezen a bizonyos talajon mozog, egy barátságos, 40 oldalas anatómiai és élettani felvezetés után 30 jógapózt tárgyal részletesen. Hogy kell kivitelezni, melyik izmok dolgoznak és melyikek nyúlnak, és milyen élettani hatása van az adott póznak. Az ábrák egyrészt gyönyörűek, másrészt meg nagyon informatívak, sokszor nem is kell melléjük a szöveg (de persze ott van, nem kell megijedni). Vannak kezdő, középhaladó és haladó ászanák is, szóval minden szinten lehet válogatni belőle. A jóga idegrendszerre gyakorolt hatása szerintem különösen izgalmas téma, úgyhogy külön örülök, hogy Swanson erre is szán egy pár oldalt. Titokban reménykedem, hogy ír még egy-két hasonló kötetet, esetleg további ászanák tárgyalásával, de szívesen olvasnék tőle hosszabb szöveget is a jógával kapcsolatos tapasztalatairól, gondolatairól.
Nekem nagyon hasznos ez a könyv, mostanában tutira nem lesz ideje porosodni a polcon, heti szinten forgatom.

16 hozzászólás
Pandalány P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

„A jóga tudománya az a könyv, amit olvasni szerettem volna, amikor jógázni tanultam.”

Még az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg a jógával, jártam rendszeresen jógaórákra, azonban sajnos abbamaradt. Igazából nem különösebben érdekelt azóta, most viszont, a tavaszi karantén alatt ismét elkezdtem vele foglalkozni és a lehető legjobbkor jelent meg A jóga tudománya című kötet, és ideje alaposabban beleásnom magam a témába.
Egy csodálatosan szép kivitelezésű, nagy alakú, színes könyvről van szó, mely már borítójával felhívja magára a figyelmet.
Szerzője, Ann Swanson a bevezetőben elmeséli, hogy milyen út vezetett ahhoz, hogy ez a kötet megszülethessen és miért más, mint a többi jógával kapcsolatos ismeretterjesztő könyv. Nagyon izgalmasnak ígérkezett, hiszen Ann gyerekkora óta kíváncsi és érdeklődő volt a világ dolgai iránt, és a jógában főként a test és lélek kapcsolatának megismerése vonzotta. A könyv pedig az anatómia mellett központi szerepet ad ennek is.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2020/08/blogturne-an…

tonks>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Jógabarbárként teljesen elégedett voltam ezzel a könyvvel. Szeretnék hajlékonyabb lenni és a hátamra, gerincemre jobban odafigyelni, viszont nem tudom rávenni magam, hogy elmenjek egy jógaórára és még keresgélem a nekem való jóga videóst is, úgyhogy logikus lépésnek tűnt egy könyvvel kezdenem.
Tetszett, hogy a meditáció köré nem volt semmiféle Napfelemelő, csillagbefogadó, lélektisztító massza építve, hanem a gondolatok lecsendesítése, a helyes légzőgyakorlatok kaptak inkább szerepet. A jógapózok több szemszögből is ábrázolva vannak, kitérve arra, hogy melyik izom miért fontos, mire kell figyelni a póztartásnál, úgyhogy nem maradtak bennem kérdések a gyakorlatokkal kapcsolatban. Persze a legtöbb ászanák nem könnyű ezen a kezdő-kezdő szinten, ahol én vagyok, de bőven van miből válogatni, vannak könnyebbek, nehezebbek, meg extranehezek, de már a könnyűeket csinálva is van bennem sikerélmény, ami eléggé növeli a motivációt. Torna közben azért elég bonyolult a testre és a könyvre is figyelni, általában kinézek párat és azokra koncentrálok, majd utána tanulok egy újabbat, ami tökéletes arra is, hogy ne várjak el magamtól mindent is azonnal.

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Hasznos és informatív olvasmány minden jógakedvelőnek. Nekem kifejezetten tetszett ez a könyv, igazából abba sem hagyom az olvasását az ajánló megírása után, mert eddig is szinte naponta lekapdostam a polcról gyakorolni, és nem hiszem, hogy ez megváltozna.

Szerintem ez a könyv nem totál kezdőknek készült, mert nem foglalkozik azzal, hogy tudod kényelmesen, bemelegítve felvenni az említett pózokat és minta jóga programok sincsenek benne, ezért tapasztaltabb kezdőknek és haladóknak javasolnám.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/08/ann-swans…

Boglinc P>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Régóta „jógázgatok”, de csak úgy érzésre. Sosem tudtam, hogyan kéne pontosan végezni egy-egy mozdulatot, mert bár látom a videón, de az az illető teljesen más testi képességekkel rendelkezik, mint én. (Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy stúdió nálam esélytelen, mert képtelen lennék mások előtt ilyesmit művelni. :D)

Számomra éppen ezért rendkívül hasznos volt ez a kötet, ami nem csupán száraz leírásokkal dobálja elém az ászanákat, hanem mindent, de tényleg mindent elmond a jógázásról.

Konkrétan az egészet a humán anatómiával kezdjük, ahol megtudhatjuk, hogy melyik szervrendszerünkre milyen hatása van a jógának, majd különböző csoportokra bontva megismerhetjük az egyes tartásokat 4-4 oldalon keresztül. Egy tonnányi látványos rajzot kapunk, hogy éppen melyik izmunknak kéne nyúlnia egy helyesen végzett mozdulat esetén, s mindezt elöl-, hátul- és gyakran alulnézetből is megkapjuk. Emellett pedig sok más hasznos tanáccsal és ábrával is ellát bennünket.

A kötet legvégén kérdezz-felelek is van olyan témakörökkel, amik sokakat foglalkoztatnak, továbbá mítoszokat rombol le, és még intelmek is helyet kaptak benne.

Rendkívül komplex, eszméletlenül látványos, és nagyon-nagyon informatív. Csak ajánlani tudom!

Itt bővebben is írtam róla, ha kíváncsi vagy:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/08/ann-swan…

>!
Libri, Budapest, 2020
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336839 · Fordította: Mátics Róbert
szofisztikáltmacska>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Mondhatnám, hogy ez a könyv a jógázók bibliája, de nem teszem, mert ez az első ilyen jellegű olvasmányom, másrészt pedig laikusként nem tudom teljes mértékben megítélni a hasznosságát – de nekem, kocajógázónak nagyon, nagyon hasznos és információdús olvasmány volt, olyan könyv, amit sokszor fogok forgatni, nem csupán a polc dísze lesz – habár a gyönyörű kivitelezése erre is alkalmassá teszi.
Száz szónak is egy a vége: ha érdekel a jóga, akkor mindenképpen erősen ajánlott könyv.
Bővebben, képekkel: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/08/09/ann_swan…

Mária_Hans>!
Ann Swanson: A jóga tudománya

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Tavaly megjelent Ann Swanson-tól A jóga tudománya és már akkor felkeltette az érdeklődésemet. Be kell valljam most, hogy elolvastam azt tudom mondani erről a könyvről, hogy nagyon jó és bátran tudom ajánlani kezdőknek, de akár haladóknak is.

A könyv 3 fejezetből áll: 1. Humán anatómia, 2. Ászanál, 3. Kérdések és válaszok.

1.Humán anatómia:

Ebben a részben az emberi testet vesszük át (idegrendszer, csontok, emésztőrendszer, szív- és érrendszer, medence, izmok stb.), hogy hogyan hat a jóga a különböző területekre és persze röviden átnézhetjük róluk, amit biológián már tanulhattunk.

2.Ászanák:

Ezt a rész 4 részre osztotta: üllő, álló, fordított testhelyzet és a talajon végzett ászanák.

Itt is leírja, hogy a pózok mire hatnak a szervezetünkbe. Pontos instrukciókat kapunk, hogy hogyan kivitelezzük az adott pózokat és ezeket ábrákkal is szemlélteti.

3.Kérdések és válaszok:

Különböző témakörökre ossza (ízületek és hajlékonyság, gerinc, terhesség, különböző életszakaszok, intelmek stb.) és azon belül, hogy válaszol a kérdésekre ír hozzá egyéb információkat is az adott dologhoz. Hogyan működik…? Hogyan segíthet…? Hogyan gyakoroljuk…? és még sok más kérdés fajta elhangzik benne.

Az írónő lényegre törően, érthetően ír. Engem megnyert és ezt a könyvet is használom a jógázáshoz. Nem azt mondom, hogy minden egyes póznál, mozdulatnál szükségem van rá, de így ami esetleg nem jut eszembe vagy most éppen bele vennék mást is, amit nem mindig használok jól jön, hogy kéznél van. Hasznos információkat tartalmaz és nem is egetrengetően vastag könyvről beszélünk.


Népszerű idézetek

Boglinc P>!

[…] a jóga nem a teljes testtartásról szól, hanem hogy tökéletes összhangban legyél a testeddel és az elméddel az adott pillanatban.

6. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Boglinc P>!

Ne feledd: ha tudsz lélegezni, akkor tudsz jógázni.

45. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Boglinc P>!

A jóga eszközt ad ahhoz, hogy megszabaduljunk mindazoktól a gondolati és érzelmi mintáktól, amelyek már nincsenek hasznunkra.

192. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Boglinc P>!

A jóga javítja a test-elme kapcsolatot, mert arra bátorít, hogy hallgass a testedre.

58. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Pandalány P>!

A jóga tudománya az a könyv, amit olvasni szerettem volna, amikor jógázni tanultam.

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Boglinc P>!

Kutatásokból tudjuk, hogy az agy életünk végéig megőrzi alkalmazkodó képességét, vagyis bármikor tudunk változtatni negatív viselkedésmintáinkon.

25. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

Boglinc P>!

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a légzésünkön keresztül képesek vagyunk az idegrendszer szabályozására.

30. oldal

Ann Swanson: A jóga tudománya Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért


Hasonló könyvek címkék alapján

Mircea Eliade: A jóga
Tara Stiles: Gyógyító jóga
Tara Stiles: Élj egészségesen a saját szabályaid szerint
Rachel Brathen: Jógacsaj
Jennie Bittleston: Jóga
Lorena V. Pajalunga: Jó reggelt jóga
Lorena V. Pajalunga: Jó éjszakát jóga
Dr. Vígh Béla: A jóga orvosi szemmel
Szvámi Ambikananda Saraswati: A gyógyító jóga kézikönyve
Sally Parkes: A jógaanatómia kézikönyve