Ezüst ​madarak 56 csillagozás

Ann Napolitano: Ezüst madarak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​nyári reggelen a tizenkét éves Edward felszáll egy New Yorkból Los Angelesbe tartó repülőgépre. Rajta kívül száznyolcvanhatan utaznak Kaliforniába: többek között egy tőzsdecápa, egy Afganisztánban szolgált veterán, egy fiatal nő, aki nemrég tudta meg, hogy gyermeket vár, egy haldokló iparmágnás és egy szabad lelkű asszony, aki a kontrollmániás férje elől menekül. Nem is különbözhetnének jobban egymástól. Egy dolog azonban összeköti őket: mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezett. A sors azonban mást tartogat számukra: a repülő félúton lezuhan. Edward az egyedüli túlélő.
Csodával határos megmenekülése egész Amerika érdeklődését felkelti, és a fiúból akarata ellenére egy csapásra híresség lesz. Ám nemcsak a nemkívánt ismertséggel kell megküzdenie, hanem a baleset következményeivel is.

Ann Napolitano életigenlő regényében az emberi sors nagy kérdéseire keresi a választ. Miből merítünk erőt a mindennapokhoz? Hogyan bízhatunk meg másokban? Hogyan lehet teljes szívvel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
General Press, Budapest, 2020
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523932 · Fordította: Frei-Kovács Judit
>!
General Press, Budapest, 2020
376 oldal · ISBN: 9789634523949 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 117

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

”Egyszer minden véget ér. Ezen nincs mit szomorkodni. Az a fontos, hogy mi kezdődik el.”

Ann Napolitano első magyarul megjelent könyvére a szemet gyönyörködtető borító hívta fel a figyelmem, ám azt korántsem sejtettem, hogy ennyire a hatása alá kerülök majd. A repülőszerencsétlenségről szóló regény a szívemig hatolt, miközben a hihetetlenül szemléletes írás azt a benyomást keltette, hogy mindez pont a szemem előtt játszódik le. A Los Angeles felé tartó gép lezuhan, 191 halálos áldozatot követelve, miközben az egyetlen túlélő a 12 éves Edward, aki szüleivel és bátyjával utazott a járaton. Nemcsak avval kell megküzdenie, hogy ilyen fiatalon mindenkit elvesztett, aki fontos volt számára, hanem avval a tudattal is, hogy miért egyedül ő maradt életben a gép utasai közül. A kisfiú traumája, bűntudata és önkeresésének rögös útja mellett a repülőgép néhány áldozatát is megismerhetjük, így ők sem csupán “arctalan nevek” maradnak a sorok között. Csodálatos írás szeretetről és újrakezdésről, amely kiválóan megragadja, milyen törékeny is az emberi élet és hogyan lehet egy ilyen feldolgozhatatlan tragédia után tovább élni.

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

A regényt 2010. május 12-i líbiai Tripoli repülőterén lezuhant, líbiai légitársaság Dél-Afrikából érkező repülőgép balesete ihlette, ahol a katasztrófát csak egy kilencéves holland kisfiú élte túl. Napolitano Edwardja szintén egyetlen túlélő, 12 évesen elveszti családját, biztonságát, meg kell küzdenie a gyászfolyamat különböző szakaszaival. A trauma, a szorongás, a kilátástalanság, a bűntudat, hogy miért ő maradt életben, míg a média csodagyerekként kezeli. A feldolgozás hosszú időt vesz igénybe, meg kell tanulnia együtt élni a fájdalmas emlékekkel. Közben bepillanthatunk egyes elhunyt utasok életébe, vágyaiba, valamint a hozzátartozók Edwardnak írt leveleibe.

Linszyy P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Nem vártam, hogy ennyire megrázzon ez a könyv, mégis így történt.
Valós történet alapján íródott ez a regény, így olvasás után fel is kutattam a valódi repülőgép-szerencsétlenséget, ami nem segített abban, hogy könnyebben megemésszem Edward történetét.
Szerintem az, hogy az írónő válaszokat akart kapni egy ilyen tragédiát átélt kisfiú további életéről, és ezért írta meg a regényt, példaértékű. Ő nem zaklatta a valódi túlélőt, helyette megírta a történetét, amit szintén nem kötött a család orrára. És nagyon meglepő, de van néhány túlélő még a világon, akik ilyen trauma után kell, hogy továbbéljék életüket.
A könyv nem arra keresi a választ, hogy hogyan zuhannak le az utasszállítók (ami szintén döbbenetesen sokszor történik meg), hanem hogy hogyan lehet ezek után továbbélni.
Mind Edward gondolatai, mind pedig az, ahogyan a többi ember viszonyul hozzá, nagyon hiteles volt. Felháborodottan olvastam Edwarddal azokat a leveleket, amikben megmondják neki, hogy mit kezdjen az életével, mennyire becsülje meg és használja ki. Ő nem kérte ezt a kitüntetett szerepet, ő csak egy 12 éves kisfiú, aki még azt sem tudja, mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Borzalmas terhet raknak rá az emberek, és egyáltalán nem érzik azt, hogy rosszat tennének ezzel. Hajlamosak elfelejteni, hogy Edwardnak is meghalt a családja, nem csak nekik, és ők persze nem kezdik el megvalósítani elhunytjaik álmait, eszükbe sem jut.
Szóval eléggé felkavart ez a történet, megérte elolvasni, de kell hozzá erő, mert elég szomorú és nyomasztó könyv.
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Egy repülőgép szerencsétlenség egyetlen túlélője Eddie (Edward) , a 12 éves fiú.
191 ember meghalt, köztük szülei és bátyja.
Másik államba, rokonokhoz kerül.
Felejteni nem lehet, nem is kell, ami történt, belevésődött a csontjaiba, a bőre alatt tovább él , nem fog elmúlni, egész életét végig kíséri. Meg kell tanulnia ezzel együtt élni.
Hosszú ideig tart, míg némi javulást érnek el a vele dolgozó szakemberek.
Egy idő után szembesül a levélrengeteggel, amit az elhunytak hozzátartozói írtak neki.
Kérések, adomány , bepillanthatunk az utasok életébe.
A könyv 6 évet dolgoz fel, felváltva a szerencsétlenség napjának történéseivel.
Az ezüst madár az emlékmű, egy repülőgép, körülötte 191 repülő ezüst madárkával.
Szép történet volt.

_Fecsegőposzáta_>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

„Meghalni a kanapén ülve, miközben az ember magányosan bámulja a tévét – tragédia. Meghalni, miközben olyasmit csinálsz, amit minden porcikánkkal imádsz – varázslat. Én varázslatot kívánok neked, Edward."

Megható, csodálatos történet Edwardról, na meg azokról az utasokról, akiket egyre jobban megszeret az ember. Rengeteg dolog kavarog a fejemben a könyv kapcsán, de a lényeg annyi, hogy mindenkinek el kéne olvasnia ezt a regényt. A gyász feldolgozásának bemutatása ugyanolyan gyönyörű és valóságos, mint maguk az utasok. Nagyon megkedveltem őket (talán Benjamint a legjobban), a sokszínűségükkel és a problémájukkal együtt. Elszomorító, hogy valóságos történet alapján íródott a könyv.

Talán jobbkor meg sem kaphatott volna.

cintiatekla P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Nem az a megríkatós fajta, sokkal inkább olyan, amin az olvasó elgondolkodik, hogy vajon ő mit tenne egy ilyen helyzetben: belerokkanna, vagy menne tovább, ahogyan a tizenkét éves kisfiú, aki a lapokon keresztül szép lassan felcseperedik, és egyetemre megy, majd pedig az epilógusban megkapja a boldog befejezését, amiben szerintem mindenki reménykedik többé-kevésbé egy gyász után, vagy amit mindenkinek mondanak, akinek túl sok pofont ad az élet.

Az én olvastaomban a gyász a központi szereplője a történetnek, de ennél többről szól: a család és a barátság kérdéseit is feszegeti: vajon egy ekkora terhet elbír egy házasság? Vajon hogyan küzd meg Edward és Shay előbbi kivételezett helyzetével? És vajon van-e megoldás az eltávolodásra?

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2020/02/ann-napolitano-ezust…

Ildiko_Szabo_2 P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Megérintett Ann Napolitano könyve.
Nem olvastam korábban róla semmit, így nem számítottam semmire, nem voltak elvárásaim.
Egy repülőszerencsétlenség van a középpontban, két szálon fut a történet. Az egyik szál a repülő utasai közül mutat be néhányat, a másik a szerencsétlenség egyetlen túlélőjét követi nyomon a baleset után.
Nagyon tetszett, ahogyan a gyászt, a lassú, nagyon lassú felépülést, és gyászfeldolgozást mutatja be.

Lori_ P>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Az írónő első magyarul megjelent könyvét valós események ihlették. 2010 tavaszán leszállás közben lezuhant a líbiai Afriqiyah Airways egyik gépe. A katasztrófában százhárman meghaltak, de egy holland kisfiú megmenekült. A könyv 2 szempontból vezeti a történetet, az egyik szál magát a katasztrófát vezeti végig, a másik szál az egyetlen, csodával határos módon megmaradt túlélő, Edward éveit mutatja be, közvetlenül a baleset után. Ez a történet egyben szép és szomorú. Eddie próbálja feldolgozni a lehetetlent: új élet várna rá Los Angelesben, ehelyett megtörténik vele a legrosszabb, repülőszerencsétlenségben elveszti a családját, szüleit és imádott bátyját. Csak ő marad életben… Miért éppen ő? Nem lett volna jobb, ha ő sem éli túl? A járaton 192-en utaztak, és öt ember sorsát is szemügyre veszi a kötet, nem túl mélyen, épp csak felszínesen ismerünk meg 5 utazót, különböző sorsokat, terveket. Mindegyikük mást akart, miután leszállt volna a gép, ami végül nem történt meg. Gyönyörű fejlődésregény, a gyászé, túlélésé, a ki nem mondott szavaké, beszélj róla, tedd meg, amíg nem késő, mert sohasem tudhatod. Szerencsére Edwardnak nem egyedül kell megküzdeni a felfoghatatlan fájdalommal, Shay, a lány mindvégig ott van mellette. Elképzelni sem tudom szerencsére, mit érezhetnek egy zuhanó repülő utasai, bár többször utaztam már fapados járattal, és volt, hogy kisebb légörvénybe kerültünk, már az is nagyon kellemetlen érzés volt, közel sem fogható ahhoz a borzalomhoz, ami ami egy ilyen esetben lejátszódik. És az egyetlen, aki megmaradt, cipeli az odaveszett életek súlyát, a veszteséget. Olyan történet ez, amely biztosan nyomot hagy az olvasóban, így aki egy felejthetetlen történetet szeretne kapni, mindenképpen ajánlom, olvassa el.

Virágszépe>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Elképzelhetetlenül félelmetes ha egy repülőgép lezuhan, egyszerre sok az áldozat, a gyászoló család, mindenki a fekete dobozt keresi, hogy megtudják az okot. Egyetlen túlélője van a szerencsétlenségnek a regényben, Edward, a kamasz fiú. Hirtelen egyedül, a megszokott támasz nélkül marad, a kérdés számára a hogyan tovább. Az ő sorsát követhetjük és az előzményeket, amikor bepillanthatunk az író által kiválasztott utasok életébe. Különböző korú, életcélú, habitusú karakterek, érdekes élethelyzetek. Felváltva olvashatunk a zuhanás előtti időről a repülőgépen és a földön történtekről. Feszült, szuggesztív stílus, bár egyszerűen természetes helyzetek, lehetséges párbeszédek., érzelmek. Nagyon hatásos, érzelmes könyv.

szdius84>!
Ann Napolitano: Ezüst madarak

Valahogy teljesen másra számítottam, de talán én magam sem tudom megmondani, hogy mire. Talán az zavart végig a könyv olvasása során, hogy oda-vissza ugrált az időben. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha időrendi sorrendben írja meg a történetet, hiszen ez nem egy krimi, ahol a megoldást kell keresni.
Maga a tragédia borzasztó, és rengeteg embert érintő esemény. Egy rossz döntés ennyi ember halálát okozza, és tényleg csodával határos dolog az, hogy egyetlen ember túlél egy ilyen szörnyű balesetet.
Többször is megjelenik egy kis Harry Potter párhuzam a könyvben, ahogy említik is többször, hiszen Edward is egy „kis túlélő”.
spoiler


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Egyszer minden véget ér. Ezen nincs mit szomorkodni. Az a fontos, hogy mi kezdődik el.

191. oldal

Málnika P>!

Drágaságom! Senki sem száz százalékig biztos semmiben. Aki ezt állítja, az hazudik.

87. oldal

Kókuszka>!

Nem tudja meghatározni, mit érez; túl veszélyes lenne kinyitni azt az ajtót. Megpróbál távol maradni az érzésektől és gondolatoktól, mintha bútorok lennének, amelyeket kerülgetnie kell egy szobában.

44. oldal

Málnika P>!

Ő is félig műanyagnak érzi magát, mintha össze lenne tákolva, egy báb, amit óránkénti rendszerességgel összeraknak, hogy eljátszhassa a szerepét: a “tragédiából felépülő fiút”..

134. oldal

Kókuszka>!

Mostanában úgy jelennek meg az emlékek, mint egy rabló, aki figyelmeztetés nélkül betöri a zárt ajtót.

73. oldal

Lori_ P>!

Ha az ember elég sokáig él, minden bonyolulttá válik.

325. oldal

Bihercz_Lóránt>!

Minden motiváció érvényes, ha jó eredményt szül, fiam. És a frusztráció erős motiváció tud lenni.

dalexa>!

A két ember közti levegő nem üres tér.

376. oldal

Panni154>!

Edward minden este úgy keresi az öntudatlanságot, mintha egy folyó közepén rejtőző szikla lenne, amitől távol tartja a heves áramlat. Néha eléri az ujja hegyével, és sikerül elszundítania. De soha nem alussza végig az éjszakát.

Panni154>!

Furcsa, hogy az ember fiatal, mégis kifut az időből, nem igaz?


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Susan Meissner: A körömvirágos sál
Holly Goldberg Sloan: 7esével
John Green: Csillagainkban a hiba
Aly Martinez: A legsötétebb hajnal