A ​szőlőskert titka 26 csillagozás

Ann Mah: A szőlőskert titka

Az ​ízig-vérig amerikai Kate visszatér családja ősi burgundiai pincészetébe, ahol felfedez egy elveszett naplót, egy ismeretlen rokont és egy sötét titkot, amit családja a második világháború óta rejteget.

Kate álma, hogy beléphessen a világ borszakértőinek legpatinásabb klubjába, ám ehhez le kell tennie a hírhedten nehéz bormesteri vizsgát. Kétszer már felsült, a harmadik próbálkozás az utolsó esélye. Amikor Kate váratlanul munka nélkül találja magát, és már csak néhány hónap választja el a vizsgától, Burgundiába utazik, hogy az őszt a nemzedékek óta a családjához tartozó borászatban töltse, elmélyítse tudását, és újra közelebb kerüljön a rokonaihoz. Egyvalakit próbál csak elkerülni: a szomszéd Jean-Lucöt, élete első és egyetlen szerelmét.
A birtokon Kate a családi ház ódon pincerendszerének lomtalanítása közben egy rejtett kamrára bukkan, ahol francia ellenállók röplapjait és egy kivételes borkollekciót talál. Kate kutatni kezd a családtörténetben. A nyomozás… (tovább)

>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
496 oldal · ISBN: 9789633247648 · Fordította: Babits Péter
>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247518 · Fordította: Babits Péter

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Nekem egyértelműen ez 2020 kedvenc olvasmánya! A két idősíkon játszódó történetekben az egyik történeti szál gyakran elnyomja a másikat, itt viszont teljes összhangot éreztem kettejük között. A jelen eseményei kellőképp szórakoztatóak voltak az érdeklődésem fenntartásához, a múlt eseményei pedig egyszerre felemeltek és elborzasztottak.

Azért írom le mindezt, a lehető legvilágosabb szavakkal, hogy senki ne feledje, mi történt velünk. Azért írom le mindezt, mert a saját szememmel láttam, hogy épp azok követelik a legerélyesebben az igazságot, akik a háborúban a leggerinctelenebb módon viselkedtek – árulók, besúgók, feketézők –, remélve, hogy a védtelen bűnbakok meghurcolásával tisztára mosdathatják magukat.
Szégyellem magam. Nem azért, amit az emberek a háború alatt a túlélésért tettek, hanem a képmutatásért. És azért, mert a németekre mutagattak, mikor az ő bűneik sem voltak az övékénél kisebbek.

Úgy döntöttem, jobban félek attól, hogy elrothad az egész belsőm, mint a börtöntől vagy akár a haláltól. Azt hittem, megháborodom, de szó szerint, amiért nem tettem semmit, csak végignéztem ezt a szörnyűséget. Most legalább úgy érzem, hogy újra emelt fővel járhatok.
Büszke vagyok, hogy voltak és vannak ilyen emberek. A legnagyobb tiszteletet ők érdemlik. Ők rájöttek arra, hogy a szabadságot nem lehetett a biztonságért feláldozni, hiszen amíg mások uralkodnak felettünk, addig sosem lehetünk biztonságban.

Mariann_ P>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

A borító nagyon tetszetős, azt gondoltam, hogy egy borozgatós , szőlő körül forgó történetet kapok.
Ugyan volt benne szó erről is, de a második világháború is beleszőtte magát a történettbe a visszaemlékezések során.
Az általam kedvelt két idősíkban játszódott.
A régmúltat olvasva felmerült bennem, kiderül-e hogyan lesz bűnös a németeket mindig elutasító lányból ?
Talán ezt a szálat szívesebben olvastam , de megkedveltem a múltat nem ismerő, eltitkolt időszakot felkutató cselekményt is.
Ismét elmondhatom, hogy hálát adok azért, hogy nem ebben az időszakban éltem, és mélységes tiszteletem a hétköznapi hősöknek !

kriszet_Paulinusz P>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Aki egy romantikus, borozós könyvre vágyik…nos neki nem ez a könyve.
Ez egy nagyon másfajta könyv. Méghozzá kiváló.
Napjainkban játszódik a történet, amibe beszüremlik a múlt, méghozzá a II. világháború minden szennye. A családok megannyi történetet hordoznak és mellé batárnyi titkot. Aki szerencsés annak a családjában szájról szájra járnak az anekdóták, a történetek, de van ahol még a múltat is tagadják. Nem beszélnek róla, tabu. Bűn még rágondolni is. A történetek vázként tartják a családokat össze, sok-sok elképesztő történettel megrakodva, már ahol léteznek ezek a történetek. A múltunk a részünk, letagadhatatlan, megismételhetetlen, és nem lehet meg nem történtté tenni. Van hogy fájdalmas, gyötrelmes, de olyan is van, hogy csodálatos és lélekemelő. Kinek melyik jut? Ezt nem lehet tudni.
A könyv egy fájdalmas, de mégis elképesztő történet egy család múltjáról, ami szinte saját utat tör a múlton keresztül a jelenbe, hogy megszólítson valakit. Izgulhatunk, sírhatunk, aggódhatunk, érzelmek kavalkádja van velünk a könyvben, elképesztő mennyire érdekfeszítő.
Mindenkinek ajánlom, mert olyan képet kaphatunk a világháborúról, amit én eddig legalábbis nem tapasztaltam.

3 hozzászólás
kritta>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Titkokkal, bájos és színes leírásokkal teli, kellemes írói stílusban előadott történetet olvashatunk. Nem eget és földet rengető regény, de mindenképpen olyan, ami kellemes kikapcsolódást ígér, gyönyörű tájakon, történelmi mélységekbe repítve minket. Igazán komfortos olvasási élményt nyújtott ez a könyv.

Részletesen: http://konyvlelo.blogspot.com/2020/05/ann-mah-szolosker…

2 hozzászólás
l2njpx>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Hiába borzasztó érdekes a téma, egyszerűen unalmasan van megírva és nincs egy kedvelhető szereplő sem.

Minci>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Nagyon izgalmas volt és felkavaró. Nem tartoznak a kedvenceim közé a világháború alatt játszódó történetek, de ezt a könyvet alig bírtam letenni, annyira kíváncsi voltam a szereplők sorsára.
A háború borzalmainak csak egy részletét láthatjuk, de egy család életében ez is óriási megpróbáltatásokat jelenthetett.
A jelenben játszódó történet szépen keretbe foglalta az egészet, szerettem ezt a könyvet.

nagy_ági P>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Két idősík egy könyvben, szeretem az ilyeneket. Értsd meg a múlt eseményeit, ismerd meg a családod, hogy tovább tudj lépni a magad jövőjében. Olyan, mint egy modern kori Hamupipőke (mostoha, két féltestvér, az apa eltűnik és meghal?? a mostoha és Helene között a kapcsolat egyre rosszabb) történet, ami a II. vh, alatti idősíkon játszódik. Nagyon jól kidolgozott regény, látszik, hogy az írónő biztos kezekkel vezette a könyv szereplőinek történetét. Azoknak ajánlom, akik szeretik a II. vh alatti borzalmak megismerését fiatal lányok szemszögéből. A mai idősík és érdekes szereplőkkel játszódik, bár egy kicsit egyértelmű, hogy Kate-tel is mi fog történni a könyv végére.

galviktoria>!
Ann Mah: A szőlőskert titka

Számomra letehetetlen olvasmány volt. Annyira beszippantott ez a két idősíkon futó történet, mintha én is szereplője lennék. El tudtam képzelni a jeleneteket, láttam magam előtt a szereplőket, izgultam a család titkai miatt. Megértette velem azt, hogy a kemény borító mögött mindig ott lapulnak a titkok, amikről nem beszélünk. Családok súlyos titkai, akik átélték a II. világháborúk borzalmait. Emellett pedig egy fantasztikus kaland és nyomozás volt ezeknek a titkoknak a felderítése. Nagyon jól kidolgozott regény, nem kis kutatómunkát igényelt. Engem néha a francia kifejezések zavartak egy kicsit, de ez még nem vett el az olvasásélményből.


Népszerű idézetek

nagy_ági P>!

-Nem. – Egy idegszál megfeszült a nyakán. – Én csak azt látom, mekkora idióta voltam, amikor azt hittem, hogy a szerelem elég egy igazi kapcsolathoz. Most már tudom, hogy kompromisszum kell hozzá. Áldozat. Elköteleződés. Mindaz, amit te sosem adhattál meg nekem.

291. oldal

kritta>!

Semmi pénzért be nem vallottam volna, de ez az igazság: megesküdtem rá, hogy sosem térek vissza erre a helyre.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Kristin Hannah: Fülemüle
David Benioff: Tolvajok tele
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Alan Gratz: Menekültek
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Alan Gratz: A végső megoldás: a remény
Amy Harmon: Homokból és hamuból