Négyen ​egy gatyában (Négyen egy gatyában 1.) 155 csillagozás

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Vérbeli kamasztörténet négy barátnőről, egy különleges nyárról és egy mágikus farmernadrágról…

Lena nagyon válogatós fiúügyekben…
Tibby sokat nevet, de sír is ezen a nyáron…
Bridget Nagy Szerelembe esik…
Carmen angyalkából hisztérikus boszi lesz

Eredeti mű: Ann Brashares: The Sisterhood of the Traveling Pants

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Geopen, Budapest, 2007
322 oldal · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes
>!
Geopen, Budapest, 2004
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes
>!
Geopen, Budapest, 2002
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes

Kedvencelte 30

Most olvassa 5

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

"Mielőtt valakiről ítéletet mondasz, sétálj néhány kilométert a cipőjében.
És így, ha elítéled, néhány kilométerrel messzebb vagy tőle, és a cipője is nálad maradt. "
Frieda Norris

Még jó pár évvel ezelőtt, volt szerencsém látni egy filmet, melyben 4 barátnő, akik teljesen más testalkattal rendelkeztek, egy azon farmert hordtak..(no persze nem egy időben).
Akkor ez a film nagyon megtetszett és a bugyuta felszín alatt, sokkal de sokkalta mélyebb érzelmek és témák találhatóak.

Most egy kihívás keretén belül akadtam a történetre és nyomban kölcsön is kértem egy barátom húgától.

Első ránézésre, mint azt a fenti részben már említettem, egy teljesen átlagos, viszonylag könnyedebb tini regényről van szó.
De…., hogy én anno mennyire örültem volna, hogy egy ilyen regénnyel találom magam szemben.

Mint említettem, először a filmet láttam és bizony, mint lenni szokott itt is vannak eltérések, de az alap ugyan az: négy lány, kisebb és nagyobb problémákkal,(néhol olyanokkal is, ami engem is megviselne, pedig nem vagyok már tini) egymást segítve.
Kevés ilyen támogatást és barátságot láttam a környezetemben, mint amit ebben a történetben elém tárul. (Én szerencsés vagyok, mert van három ilyen barátom is). Szerintem sok tinilánynak, sőt fiatal felnőtteknek is érdemes lenne elolvasni és kicsit másképpen látni az aktuális barátait, -tisztelet a kivételnek- szerintem mindig van mit tanulnunk, és jól jönne egy ilyen barát, minden lánynak, nőnek.
Az is nagyon tetszett, hogy mennyire őszintén és nyersen mutatja be a történet Bridget szexuális vágyait.Nem meglepő, hogy egy 15-16 éves kamaszlánynak már igenis lehetnek vágyai, és nem csak az „igazit”, az érzelmeket keresi…
Teljes átéléssel olvastam és nagyon megszerettem a történetet ismét.

Mindenki levonja a maga következtetéseit is, de nekem ebben az esetben a könyv és a film egyformán tetszett.

Ajánlom! Egy olvasást mindenképpen megér! :)

>!
clarisssa MP
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Na tessék, már megint! Azt sem tudtam, hogyan és merre dugdossam ezt a könyvborítót, amin ott pompázik, hogy: „Szigorúan bizalmas! Csak tinédzsereknek!”… én meg már ugye nem vagyok tinédzser… Oké, de kikapcsolódásnak jól tud esni egy ilyen tingli-tangli lányregény! – mentegettem magam rögtön… A gond ott kezdődött, hogy mennyire megszerettem, megmosolyogtam és megkönnyeztem ezt a történetet.
Négy lány, a majdnem-tizenhat-évesek összes csacskaságával, félelmével, bátorságával, nyíltságával, szorongásával, álmával, tervével… és a belátás és változni tudás képességével, no meg a barátnőik iránti feltétel nélküli szeretettel – szerintem ez utóbbiak olyan dolgok, amikből a legfelnőttebb felnőttek is tanulhatnának. A nyári kalandokról olvasni tényleg igazi kikapcsolódás volt, de elég hamar kiderült számomra, hogy nem tudnak kikerülni olyan komoly témákat sem, amikből mind a négy lány valami nagyon fontosat fog megtanulni. Sokáig próbáltam kedvenc történetszálat választani, de a helyzet az, hogy még az eleinte kevésbé szimpatikus is nagyon hamar a szívemhez nőtt. A fejezeteket elválasztó idézetek pedig igazán feldobták az elbeszélést!
Úgy jó ez a könyv, ahogy van – és olyan jó arra gondolni, hogy még három kötet van belőle! Mennek is szépen a Várólistámra, de majd titkosan kell azokat is olvasnom, mert sajnos ott pompázik rajtuk ez a bizonyos „Szigorúan bizalmas!” kezdetű felirat…

>!
Geopen, Budapest, 2004
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes
>!
h_orsi P
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

A filmet évekkel ezelőtt láttam és nem rég újra megnéztem, így kedvet kaptam a könyvhöz is. Azt hittem, hogy sokkal többet fogok kapni, mint amit vászonra vittek, de nem így lett.
Nagyon sok minden volt benne, ami szinte egy és ugyanaz volt, viszont Lena történetét teljesen átszerkesztették. Viszont utólag nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz döntés volt e. Nekem tetszett mind a két változat :)
A Nadrág ötlete mindig is tetszett. Ez volt az ami a lányokat összetartotta, amikor nem voltak ott egymásnak és ez adott nekik reményt. az is nagyon tetszett, ahogyan a végén kidíszítették. Azonban kicsit szomorú is lettem, amikor a vége felé. Az elején nagyon össze voltak nőve négyen, de az utolsó oldalon már érződött, hogy kezdenek széthúzni. A történet után biztosan barátok maradnak, de ez a 3 hónap teljesen átformálta őket. Mindenki megy majd a saját útján tovább. Ez egy kicsit szomorú, de az olvasó maga is tudja, hogy a dolgoknak ez a rendje.

Összefoglalva: Ez tényleg csak egy tinikönyv. Nem kell tőle eget rengető dolgokat várni, az embernek egyszerűen jól esik, ha olvashatja.

>!
reta09 P
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Gyerekként nagyon szerettem a könyvből készült filmadaptációt. Egy gyönyörű történet volt az összetartozásról, barátságról, egyéni boldogulásról, szeretetről, családról. Nagyjából ugyanezt a könyvben is megkaptam, de a szereplők annyira nem hozták azt a fajta jellemet, amit vártam, hogy nem élveztem annyira, mint a filmet.

Ami a leginkább a bajom volt, hogy erkölcsileg a lányok nagyon megkérdőjelezhetők. Nagyon ki volt hangsúlyozva, hogy mind milyen gyönyörű, főleg a hajuk, a fiúk csak a kinézetük miatt vannak oda értük. Ezen felül viszont hazudoztak, nem vállalták a tetteikért a felelősséget, csak az utolsó pillanatban, kihívóan viselkedtek, nem 15 éveshez méltón.

Tibby karaktere volt a leginkább kedvelhető, benne láttam azt, hogy mekkorát fejlődött a személyisége az elejétől fogva a végéig. Tibby és Bailey barátsága, Bailey fiatal kora ellenére kialakult személeletei eszméletlen jók voltak.

Összességében egy könnyed, gyorsan olvasható ifjúsági regényt olvastam, kissé felszínes és egysíkú karakterekkel. Biztosan folytatni fogom, kíváncsi vagyok, hogy hova fejlődik a karakterük a következő nyárra, viszont ez lehetett volna kicsit mélyebb. Négy szálon futott a történet, amelyből egynek volt úgy igazán jó végkimenetele. A másik három vagy lóg a levegőben, vagy nagyon hirtelen oldódtak meg a konfliktusok.

Bővebben:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/02/ann-bra…

>!
Fummie 
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

A filmet láttam előbb, és azt nagyon szeretem, meglepődtem mennyire eltér egymásától a film és a könyv. Ennek ellenére a könyv is tetszett annyira, mint a film. Nagyon jók voltak az idézetek a fejezetek elején, és hasznos tanácsok meg gondolatok vannak benne. Kicsit már kinőttem belőle, de azért tetszett. :)

2 hozzászólás
>!
Amalthya P
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Kamaszkorom egyik nagy kedvence volt a sorozat. Amikor ezt a könyvet olvastam, jóval fiatalabb voltam a főszereplőknél (2-3 évvel, de olyan fiatalon az is rengeteget számít), és egy kicsit úgy éreztem, ők lehetnének a nem létező idősebb barátnőim. Ittam a szavaikat, és folyton Lena és Bee helyébe képzeltem magam.
Tizenpár év eltelt, és most újra elolvastam, mert hiányzott a könyv hangulata. Most 10 évvel vagyok idősebb a lányoknál, és teljesen más élményt kaptam.
Még mindig úgy gondolom, hogy szuper könyv, tetszik a Nadrág, a nyári hangulat, a fiatalosság. Tibbyt és Carment most sem igazán szerettem. Tibby szála unalmas és szomorú, Carmen igazi hisztikirálynő. Régebben Lenát és Bridgetet bálványoztam; még most is az ő történetszálukat szerettem a legjobban, de lehet, hogy csak azért, mert olyan gyönyörű helyen voltak. Lena túlságosan zárkózott volt, ezzel az élményektől is megfosztotta magát. Bridget meg túl hamar akart felnőni; a rámenősségét már kevésbé éreztem menőnek, inkább csak erőltetettnek.
A négy lány összetartása csodálatos dolog. Persze, ennyi idősen mundenki azt hiszi, egy ilyen kapcsolat örökké fog tartani, de belőlük ki is nézem, hogy küzdeni fognak érte.
Változatlanul azt mondom, hogy ez egy remek könyv fiatal lányoknak, de huszonévesen (és afölött) nem kell csodát várni tőle.

>!
Bogas P
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Elkezdett esni az eső, hideg lett, beköszöntött az őszi időjárás, és kellett valami nyári. Ez úgy eléggé meg is felelt a célnak, főleg, hogy őszinte híve vagyok a farmernadrágoknak. Vissza is kell fogjam most magam, nehogy vegyek egy farmert.
Majd egyszer a filmet is megnézem. Legkésőbb jövő nyáron mindenképp.

26 hozzászólás
>!
MrBones
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Kedves, kicsit szirupos kamaszkönyv volt számomra, nagyobb és kevésbé mély problémákkal küzdő lányok meséje. 4 különböző nyár története, volt, akinek jobban érdekelt a sorsa, és volt, akié kevésbé. Ez volt igazán jó a könyvben, hogy mindenki megtalálhatja azt a szereplőt, azt a helyzetet, azt a reakciót, amivel azonosulhat, ami ismerős neki a saját életéből, amit szeretne elérni, vagy amit nem szeretne semmiképpen sem. kicsit zavart a fordítás, néhol magyartalan szófordulatok, néhol a 4 lány nevének keverése. De szerettem olvasni.

>!
Britta89
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Egy nagyszerű ifjúsági könyv, valódi mondanivalóval. A lányok nyári történeteikről és élményeikről. 4 barátnő, aki ismeri egymást. Vagy még sem teljesen?
Mindegyikük más környezetbe/helyzetbe kerül, ahol próbálnak helytállni. Egész nyáron a nadrág köti össze őket és örökíti meg egy-két eseményüket.
Szerintem remek kikapcsolódás, de ugyanakkor elég komoly témákat boncolgat.
Nekem elnyerte a tetszésemet. Részben a film is vissza tud vinni abba a hangulatba, melybe a könyv által kerültem, de persze a közelébe sem lehet annak a világnak, amit én a képzeletemben alkottam meg. Bárkinek szívesen ajánlom és a filmet is, de szigorúan csak olvasás után! :)

>!
beitghanima
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Erdekes, hogy ezt a konyvet nem akartam tini koromban elolvasni, mar nem is emlekszem miert. Es felnottkent megis kezembe kerul es meglepoen tetszik is.
Szerintem barmelyik korosztalynak ajanlhato, felnottek is betekintest nyerhetnek ezaltal a tini lelekbe.
:)


Népszerű idézetek

>!
vigili

A mai nap az a holnap, amely miatt idegeskedtünk tegnap.

33. oldal

>!
vigili

Láttam a jövőt. Olyan, mint a jelen, csak hosszabb.

109. oldal /2002/

>!
vigili

Mielőtt valakiről ítéletet mondasz, sétálj néhány kilométert a cipőjében.
És így, ha elítéled, néhány kilométerrel messzebb vagy tőle, és a cipője is nálad maradt.
Frieda Norris

171. oldal /2002/

2 hozzászólás
>!
h_orsi P

A Nadrág beszívta magába a nyarat.

323. oldal (Geopen, 2004)

>!
_Réka

– Mitől félsz? – csúszott ki a kérdés Tibby száján, még mielőtt átgondolta volna.
Bailey egy pillanatig elgondolkodott.
– Az időtől – (…) – Megmagyarázom: attól félek, hogy már nincs elég időm arra, hogy megértsem az embereket, hogy milyenek valójában. Vagy hogy egyáltalán magamat megértsem. Félek a hirtelen ítélkezéstől, és félek azoktól a hibáktól, amelyeket pedig mindenki elkövet. Ha az embernek, nincs elég ideje, akkor nem tudja rendbe hozni az elkövetett hibákat. Attól félek, hogy most idő hiányában inkább pillanatfelvételeket látok, nem filmeket.

189. oldal

>!
clarisssa MP

Mindenféle hibát el fogsz követni, ameddig azonban nagylelkű maradsz és igaz, de egyúttal a végsőkig kitartó, nem tudsz komolyan ártani a világnak, és még nagy bajt sem tudsz okozni.

Winston Churchill

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hiba
>!
vigili

Harminchat módja van annak, hogy az ember elkerülje a katasztrófát. Ebből legjobb az, ha az ember elfut.

195. oldal /2002/

>!
madárka

A legtöbb ember a beszélgetések hatására közeledik egymáshoz, és ez az, amitől megnyugvásra lelnek. Lena és Bapi viszont annyira hasonlóak voltak, hogy szavak sem kellettek ahhoz, hogy megértsék egymást.

309-310. oldal

>!
Fummie 

Ha az embernek nem kell döntéseket hoznia, akkor nincs miben csalódnia.

35. oldal

13 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Négyen egy gatyában sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 3


Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Csillagainkban a hiba
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni
Lois Lowry: Nyáron történt
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Nicola Yoon: Minden, minden
Maviangela Accovis – Federico Taddia: Hogyan legyen vidám a szünidő?
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok
Thury Zsuzsa: Angéla