Négyen ​egy gatyában (Négyen egy gatyában 1.) 189 csillagozás

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Vérbeli kamasztörténet négy barátnőről, egy különleges nyárról és egy mágikus farmernadrágról…

Lena nagyon válogatós fiúügyekben…
Tibby sokat nevet, de sír is ezen a nyáron…
Bridget Nagy Szerelembe esik…
Carmen angyalkából hisztérikus boszi lesz

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Geopen, Budapest, 2007
322 oldal · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes
>!
Geopen, Budapest, 2007
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639093683 · Fordította: Bartók Ágnes
>!
Geopen, Budapest, 2004
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Lena Kaligaris · Bailey · Carmen Lowell · Tibby


Kedvencelte 26

Most olvassa 6

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

"Mielőtt valakiről ítéletet mondasz, sétálj néhány kilométert a cipőjében.
És így, ha elítéled, néhány kilométerrel messzebb vagy tőle, és a cipője is nálad maradt. "
Frieda Norris

Még jó pár évvel ezelőtt, volt szerencsém látni egy filmet, melyben 4 barátnő, akik teljesen más testalkattal rendelkeztek, egy azon farmert hordtak..(no persze nem egy időben).
Akkor ez a film nagyon megtetszett és a bugyuta felszín alatt, sokkal de sokkalta mélyebb érzelmek és témák találhatóak.

Most egy kihívás keretén belül akadtam a történetre és nyomban kölcsön is kértem egy barátom húgától.

Első ránézésre, mint azt a fenti részben már említettem, egy teljesen átlagos, viszonylag könnyedebb tini regényről van szó.
De…., hogy én anno mennyire örültem volna, hogy egy ilyen regénnyel találom magam szemben.

Mint említettem, először a filmet láttam és bizony, mint lenni szokott itt is vannak eltérések, de az alap ugyan az: négy lány, kisebb és nagyobb problémákkal,(néhol olyanokkal is, ami engem is megviselne, pedig nem vagyok már tini) egymást segítve.
Kevés ilyen támogatást és barátságot láttam a környezetemben, mint amit ebben a történetben elém tárul. (Én szerencsés vagyok, mert van három ilyen barátom is). Szerintem sok tinilánynak, sőt fiatal felnőtteknek is érdemes lenne elolvasni és kicsit másképpen látni az aktuális barátait, -tisztelet a kivételnek- szerintem mindig van mit tanulnunk, és jól jönne egy ilyen barát, minden lánynak, nőnek.
Az is nagyon tetszett, hogy mennyire őszintén és nyersen mutatja be a történet Bridget szexuális vágyait.Nem meglepő, hogy egy 15-16 éves kamaszlánynak már igenis lehetnek vágyai, és nem csak az „igazit”, az érzelmeket keresi…
Teljes átéléssel olvastam és nagyon megszerettem a történetet ismét.

Mindenki levonja a maga következtetéseit is, de nekem ebben az esetben a könyv és a film egyformán tetszett.

Ajánlom! Egy olvasást mindenképpen megér! :)

Karinthy>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Egy farmernadrág, ami négy különböző alkatú és egyéniségű lányra tökéletesen passzol… majd kezdődik egy nyár és így lesz a farmerből Utazó Nadrág… Négy lány, négy más és más izgalmas és szívmelengető történet…

A nyár folyamán a nadrág jelképezi a testvériséget s átsegíti a lányokat az őket megsebző s végül gyógyító eseményeken, ahol a szeretet, bátorság, halál és megbocsátás játsszák a főszerepet. Lena megtalálja önmagát Görögországban és bátran elfogadja a szerelmet, Briget teljesen elveszíti a fejét egy idősebb fociedző miatt, Carmen apjáról kiderül, hogy nemcsak megnősül, de teljesen új családja is van, Tibby pedig húzódozva felkarol egy filmsegédet, aki leukémiás..

A történet, akárcsak a nadrág ide-oda ugrál a négy cselekményszál között, ami a lányok egymásnak írt leveleivel van fűszerezve.
Nagyon kedves nekem ez a sorozat. Nem csak kamaszok, érett felnőttek is olvashatják nyugodtan, szívből ajánlom! :)

„Lehet, hogy a boldogság nem a nagy, életünket felforgató eseményekből jön, hanem inkább abból, ha körülöttünk minden el van rendeződve. Talán abból, hogy az ember sok apró örömöt össze tudja fűzni egy láncba. (…) Lehet, hogy a boldogság tényleg csak kicsi örömökből áll, mint például amikor az ember a közlekedési lámpához ér, ami éppen abban a pillanatban vált át zöldre. Vagy pedig olyan apró kellemetlenségekből, mint amit az a viszketés tud okozni, amit a ruhacímke okoz a ruhák hátán. Dolgok, amik mindenkivel mindennap megtörténnek. Lehet, hogy mindenkinek ugyanakkora mennyiségű boldogság jár ki mindennap. Lehet, hogy teljesen mindegy, hogy imádott sztár vagy, vagy egy pancser gyík. Még az is teljesen mellékes, ha a barátod valószínűleg haldoklik. Talán az ember ezeken csak passzívan átesik, és ennél többet nem is várhatunk el az élettől.”

AeS P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Objektív:
Igazi nyári történet négy tizenöt éves lányról, akik életükben először egymástól távol töltik a szünetet: Lena, a visszahúzódó, csendes lány a nagyszüleinél, Görögországban; Carmen, a nagyszájú megmondóember az elvált apukájánál; Bridget, a világ szerintem legsportosabb tinédzsere egy mexikói edzőtáborban; Tibby pedig, a gunyoros kritikus otthon, egy áruházban, nyári munkán. Leveleik mellett az Utazó Nadrág is összeköti őket, amit egymásnak postáznak egész nyáron át, hogy velük legyen kalandokban és útkeresésekben. Számtalanszor olvastam tinédzserkoromban, most is már a legelső lap visszahozta a meleget, a nyári fényeket, mindent, ami akkoriban volt. A fordítás néha azért döcög, bizonyos dolgokat szerintem teljesen máshogy mondtak magyarul már akkoriban is, és néha keverednek sajnos a nevek, de ez inkább szerkesztői hiba. Bizonyos értelemben sokkal felnőttebbek ezek a lányok tizenöt évesen, mint én voltam akkoriban (elképzelhetetlen lett volna, hogy spoiler), de ezek nekem nem vontak le az értékéből, kincsként őrzöm a sorozatot.

Szubjektív:
Van három barátnőm, még az általános iskolából. Nem voltunk mindig barátnők, volt olyan is, hogy egyáltalán nem voltunk azok, sokat változott az osztály dinamikája első és nyolcadik között. Aztán középiskolás korunkra, sok más kialakuló barátság és ezernyi ismerős és haver mellett egyre fontosabbá vált, hogy megőrizzük egymást. Hogy amikor aztán egyszerre költöztünk Budapestre, semmi sem volt természetesebb annál, mint hogy tartjuk a kapcsolatot. Szívesen elmesélem bárkinek, hogy milyen baromi sok munka van abban, hogy négy lány összetartsa egymást akkor, amikor négy különböző egyetemre járnak, három (aztán négy) különböző helyen élnek, ketten belepörögnek az egyetemi közéletbe, ketten egyáltalán nem, szerelmesek, szakítanak, szerelmesek, szakítanak, nagyon szerelmesek, nagyon szakítanak, vizsgáznak, dolgozni kezdenek, karriert építenek, férjhez mennek, gyereket szülnek…
Teljesen biztos, hogy nincs olyan farmer a világon, ami mind a négyünkre jó, de bármikor átrepülnénk egymásért az óceánt, ha megéreznénk – szavak nélkül is –, hogy a másiknak erre van szüksége. Ezzel a tudással olvasom újra (és újra és újra és újra) ezt a sorozatot.

2 hozzászólás
clarisssa P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Na tessék, már megint! Azt sem tudtam, hogyan és merre dugdossam ezt a könyvborítót, amin ott pompázik, hogy: „Szigorúan bizalmas! Csak tinédzsereknek!”… én meg már ugye nem vagyok tinédzser… Oké, de kikapcsolódásnak jól tud esni egy ilyen tingli-tangli lányregény! – mentegettem magam rögtön… A gond ott kezdődött, hogy mennyire megszerettem, megmosolyogtam és megkönnyeztem ezt a történetet.
Négy lány, a majdnem-tizenhat-évesek összes csacskaságával, félelmével, bátorságával, nyíltságával, szorongásával, álmával, tervével… és a belátás és változni tudás képességével, no meg a barátnőik iránti feltétel nélküli szeretettel – szerintem ez utóbbiak olyan dolgok, amikből a legfelnőttebb felnőttek is tanulhatnának. A nyári kalandokról olvasni tényleg igazi kikapcsolódás volt, de elég hamar kiderült számomra, hogy nem tudnak kikerülni olyan komoly témákat sem, amikből mind a négy lány valami nagyon fontosat fog megtanulni. Sokáig próbáltam kedvenc történetszálat választani, de a helyzet az, hogy még az eleinte kevésbé szimpatikus is nagyon hamar a szívemhez nőtt. A fejezeteket elválasztó idézetek pedig igazán feldobták az elbeszélést!
Úgy jó ez a könyv, ahogy van – és olyan jó arra gondolni, hogy még három kötet van belőle! Mennek is szépen a Várólistámra, de majd titkosan kell azokat is olvasnom, mert sajnos ott pompázik rajtuk ez a bizonyos „Szigorúan bizalmas!” kezdetű felirat…

>!
Geopen, Budapest, 2004
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093688 · Fordította: Bartók Ágnes
h_orsi P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

A filmet évekkel ezelőtt láttam és nem rég újra megnéztem, így kedvet kaptam a könyvhöz is. Azt hittem, hogy sokkal többet fogok kapni, mint amit vászonra vittek, de nem így lett.
Nagyon sok minden volt benne, ami szinte egy és ugyanaz volt, viszont Lena történetét teljesen átszerkesztették. Viszont utólag nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz döntés volt e. Nekem tetszett mind a két változat :)
A Nadrág ötlete mindig is tetszett. Ez volt az ami a lányokat összetartotta, amikor nem voltak ott egymásnak és ez adott nekik reményt. az is nagyon tetszett, ahogyan a végén kidíszítették. Azonban kicsit szomorú is lettem, amikor a vége felé. Az elején nagyon össze voltak nőve négyen, de az utolsó oldalon már érződött, hogy kezdenek széthúzni. A történet után biztosan barátok maradnak, de ez a 3 hónap teljesen átformálta őket. Mindenki megy majd a saját útján tovább. Ez egy kicsit szomorú, de az olvasó maga is tudja, hogy a dolgoknak ez a rendje.

Összefoglalva: Ez tényleg csak egy tinikönyv. Nem kell tőle eget rengető dolgokat várni, az embernek egyszerűen jól esik, ha olvashatja.

zsoka2142>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Tetszett a történet és az előtte lévő „bemutató” rész is.
Négy lány, egy farmernadrág, egy nyár, és négy különböző történet. Körülbelül így tudnám legjobban megfogalmazni.
Minden lány története különböző, voltak benne szomorú, és megható pillanatok, de boldog és kellemesek is egyaránt. Szerintem Tibby nyara volt a legszomorább. :( spoiler
A nadrágnak, mintha tényleg lenne egyfajta varázsereje.
Gyorsan lehet vele haladni, van benne rengeteg párbeszéd, és történetleírás. A karakterek bemutatása is tetszett, főleg, hogy mindegyik lány személyisége különböző.
5* :)

Vaklarma P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

A cím és a fülszöveg alapján, valami kis habkönnyű, nyári tinisztorira számítottam, ami könnyű kikapcsolódást jelent, és aztán gyorsan elfelejtem. A helyzet az, hogy kellemesen csalódtam, mert a nyári tinisztori ugyan vitathatatlan, de a felvetett témák olykor fajsúlyosabbak, és ugyanakkor nagyon megszerettem a négy főszereplőt! Meg az ötödiket is, Baileyt, aki végül a történet egyik fő motorjává és legnagyobb tanítójává válik. Tetszett hogy a szereplők végtelenül emberiek, rossz oldaluk ugyanúgy van, mint jó, néha indulatból cselekszenek, de nem félnek bocsánatot kérni. Tetszett, hogy végig érdekes és szerethető volt, de ugyanakkor nem éreztem klisésnek, és jópofák voltak az állandóan felbukkanó, mókás vagy éppen mélyenszántó, kapcsolódó idézetek is. Szóval tinik és nem tinik, ne hagyjátok ki! Én valószínűleg a többi részt sem fogom, bár ez után nem érzem annyira, hogy kellenének. Nekem ez a történet így volt szép, kerek és lezárt.

reta09 P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Gyerekként nagyon szerettem a könyvből készült filmadaptációt. Egy gyönyörű történet volt az összetartozásról, barátságról, egyéni boldogulásról, szeretetről, családról. Nagyjából ugyanezt a könyvben is megkaptam, de a szereplők annyira nem hozták azt a fajta jellemet, amit vártam, hogy nem élveztem annyira, mint a filmet.

Ami a leginkább a bajom volt, hogy erkölcsileg a lányok nagyon megkérdőjelezhetők. Nagyon ki volt hangsúlyozva, hogy mind milyen gyönyörű, főleg a hajuk, a fiúk csak a kinézetük miatt vannak oda értük. Ezen felül viszont hazudoztak, nem vállalták a tetteikért a felelősséget, csak az utolsó pillanatban, kihívóan viselkedtek, nem 15 éveshez méltón.

Tibby karaktere volt a leginkább kedvelhető, benne láttam azt, hogy mekkorát fejlődött a személyisége az elejétől fogva a végéig. Tibby és Bailey barátsága, Bailey fiatal kora ellenére kialakult személeletei eszméletlen jók voltak.

Összességében egy könnyed, gyorsan olvasható ifjúsági regényt olvastam, kissé felszínes és egysíkú karakterekkel. Biztosan folytatni fogom, kíváncsi vagyok, hogy hova fejlődik a karakterük a következő nyárra, viszont ez lehetett volna kicsit mélyebb. Négy szálon futott a történet, amelyből egynek volt úgy igazán jó végkimenetele. A másik három vagy lóg a levegőben, vagy nagyon hirtelen oldódtak meg a konfliktusok.

Bővebben:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/02/ann-bra…

Éva_Bátka P>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Bőven túl voltam már a kamaszkoron, mikor a filmet láttam a tévében, mégis imadtam. spoiler Most, 15 évvel később, pedig már kifejezetten szeretem az ifjúsági irodalmat. Legalábbis a regebbieket mindenképp. Nem tudom, most milyen kamasznak lenni, de akkor még minden sokkal lassabb volt, és a maga bonyolultságában egyszerűbb is. De még mindig vágyom olyan barátokra mint amilyen Tibby, Lena, Carmen és Bee voltak egymásnak.
A csajokat imádom, mind a négyet, akik olyan problémákkal küzdenek, amikkel mi (én biztosan) is szembenéznünk valamikor. 4 útkeresés különböző karakterekkel, különböző élethelyzetekben, amihez kell valami lökés, valami plusz, ami segít megtenni a lépéseket, meghozni a döntéseket. Ez pedig nem más mint egymás barátsága…. Mármint akarom mondani, egy varázslatos farmernadrág. ;-)
spoiler

Amalthya>!
Ann Brashares: Négyen egy gatyában

Kamaszkorom egyik nagy kedvence volt a sorozat. Amikor ezt a könyvet olvastam, jóval fiatalabb voltam a főszereplőknél (2-3 évvel, de olyan fiatalon az is rengeteget számít), és egy kicsit úgy éreztem, ők lehetnének a nem létező idősebb barátnőim. Ittam a szavaikat, és folyton Lena és Bee helyébe képzeltem magam.
Tizenpár év eltelt, és most újra elolvastam, mert hiányzott a könyv hangulata. Most 10 évvel vagyok idősebb a lányoknál, és teljesen más élményt kaptam.
Még mindig úgy gondolom, hogy szuper könyv, tetszik a Nadrág, a nyári hangulat, a fiatalosság. Tibbyt és Carment most sem igazán szerettem. Tibby szála unalmas és szomorú, Carmen igazi hisztikirálynő. Régebben Lenát és Bridgetet bálványoztam; még most is az ő történetszálukat szerettem a legjobban, de lehet, hogy csak azért, mert olyan gyönyörű helyen voltak. Lena túlságosan zárkózott volt, ezzel az élményektől is megfosztotta magát. Bridget meg túl hamar akart felnőni; a rámenősségét már kevésbé éreztem menőnek, inkább csak erőltetettnek.
A négy lány összetartása csodálatos dolog. Persze, ennyi idősen mundenki azt hiszi, egy ilyen kapcsolat örökké fog tartani, de belőlük ki is nézem, hogy küzdeni fognak érte.
Változatlanul azt mondom, hogy ez egy remek könyv fiatal lányoknak, de huszonévesen (és afölött) nem kell csodát várni tőle.


Népszerű idézetek

vigili>!

A mai nap az a holnap, amely miatt idegeskedtünk tegnap.

33. oldal

vigili>!

Láttam a jövőt. Olyan, mint a jelen, csak hosszabb.

109. oldal /2002/

vigili>!

Mielőtt valakiről ítéletet mondasz, sétálj néhány kilométert a cipőjében.
És így, ha elítéled, néhány kilométerrel messzebb vagy tőle, és a cipője is nálad maradt.
Frieda Norris

171. oldal /2002/

2 hozzászólás
_Réka>!

– Mitől félsz? – csúszott ki a kérdés Tibby száján, még mielőtt átgondolta volna.
Bailey egy pillanatig elgondolkodott.
– Az időtől – […] – Megmagyarázom: attól félek, hogy már nincs elég időm arra, hogy megértsem az embereket, hogy milyenek valójában. Vagy hogy egyáltalán magamat megértsem. Félek a hirtelen ítélkezéstől, és félek azoktól a hibáktól, amelyeket pedig mindenki elkövet. Ha az embernek, nincs elég ideje, akkor nem tudja rendbe hozni az elkövetett hibákat. Attól félek, hogy most idő hiányában inkább pillanatfelvételeket látok, nem filmeket.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bailey · idő · Tibby
clarisssa P>!

Mindenféle hibát el fogsz követni, ameddig azonban nagylelkű maradsz és igaz, de egyúttal a végsőkig kitartó, nem tudsz komolyan ártani a világnak, és még nagy bajt sem tudsz okozni.

Winston Churchill

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hiba · Winston Churchill
h_orsi P>!

A Nadrág beszívta magába a nyarat.

323. oldal (Geopen, 2004)

vigili>!

Harminchat módja van annak, hogy az ember elkerülje a katasztrófát. Ebből legjobb az, ha az ember elfut.

195. oldal /2002/

madárka>!

A legtöbb ember a beszélgetések hatására közeledik egymáshoz, és ez az, amitől megnyugvásra lelnek. Lena és Bapi viszont annyira hasonlóak voltak, hogy szavak sem kellettek ahhoz, hogy megértsék egymást.

309-310. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lena Kaligaris
Karinthy>!

Lehet, hogy a boldogság nem a nagy, életünket felforgató eseményekből jön, hanem inkább abból, ha körülöttünk minden el van rendeződve. Talán abból, hogy az ember sok apró örömöt össze tudja fűzni egy láncba. […] Lehet, hogy a boldogság tényleg csak kicsi örömökből áll, mint például amikor az ember a közlekedési lámpához ér, ami éppen abban a pillanatban vált át zöldre. Vagy pedig olyan apró kellemetlenségekből, mint amit az a viszketés tud okozni, amit a ruhacímke okoz a ruhák hátán. Dolgok, amik mindenkivel mindennap megtörténnek. Lehet, hogy mindenkinek ugyanakkora mennyiségű boldogság jár ki mindennap. Lehet, hogy teljesen mindegy, hogy imádott sztár vagy, vagy egy pancser gyík. Még az is teljesen mellékes, ha a barátod valószínűleg haldoklik. Talán az ember ezeken csak passzívan átesik, és ennél többet nem is várhatunk el az élettől.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nick Drake
Doresz>!

A probléma nem a probléma maga. A probléma valójában az, amilyen a problémához való hozzáállásunk.

147. oldal


A sorozat következő kötete

Négyen egy gatyában sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Leiner Laura: Bábel
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Morgan Matson: Páratlan nyár
Kasie West: Szívességből szerelem
Leiner Laura: Emlékezz rám
Nicola Yoon: Minden, minden
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
John Green: Alaska nyomában
Leiner Laura: Valahol