Menedék (Razorland-trilógia 1.) 638 csillagozás

Ann Aguirre: Menedék

A ​második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Némelyek azt suttogták, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni.

Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba.
Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2014
274 oldal · ISBN: 9789639861886 · Fordította: Benes Attila
>!
Fumax, Budapest, 2012
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861473 · Fordította: Benes Attila

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Pikk · Fakó · Kósza


Kedvencelte 103

Most olvassa 18

Várólistára tette 422

Kívánságlistára tette 381

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Ann Aguirre: Menedék

Hogy is adhatnék kevesebbet,mint 5 csillagot? Annyira fantasztikus egy könyv és én bolond már megint halogattam egy ilyen jó könyvet.
Annyi izgalom és veszély volt a történetben, komolyan még mindig a hatása alatt vagyok, ha hiszitek, ha nem remeg a gyomrom.
Mindig is nagy lelkesen fogok neki egy disztópia könyvnek, mert nagyon szeretem ezt a műfajt és soha nem csalódtam ezekben a történetekben, remélem nem is fogok.
Nagyon könnyen haladtam a történettel hiába szól ilyen nehéz és kemény témáról, mint a világvége utáni túlélésről. Nem csoda, hogy 2012-ben elnyerte a RITA-díjat. Meg is érdemli.
Pikk karaktere tetszett a legjobban, végre egy csaj, aki kemény és nem érdekli, hogy milyen ruhákat hord és, hogy makulátlan-e a külseje vagy, hogy melyik fiúba szeressen bele. Persze volt benne egy enyhe romantika, de nem ez a történet lényege, hanem, ahogy már említettem, a túlélés.
Nagyon örülök, hogy elolvastam a történetet, annyira tetszett ez az egész, ahogy leírta az alkotó. Volt bennem néhol egy kis hiányérzet, de minden, amit megtudtam kárpótol ezekért. Bízok benne, hogy a folytatása is ennyire fog tetszeni. Szerintem nem fogok csalódni.
Elképzelni nem tudom mi vár rám a folytatásban, remélem még ennél is jobb lesz, bár nehéz egy ilyen könyvet fölülmúlni.

A borítója nekem nagyon tetszik, a címe is annyira illik a történethez. Mindent annyira eltaláltak.

>!
Nikolett0907 P
Ann Aguirre: Menedék

Egy nagyon erős kezdésben volt részem.
Ez a világ, te jó ég, még most is ráz a hideg tőle.
A szereplők még nem kiforrottak, de jó irányba haladnak.
A cselekmény pörgős, egy oldalon sem hagy unatkozni.
Erős függővéges.
Hozzáteszem a fordítás is remek.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
2020. január 4., 18:50 → 2020. január 15., 19:07

Egy újraolvasáson vagyok túl, mivel kellett egy kihíváshoz, illetve hiányzott a világkép.
Minden túlzás nélkül, az egyik legjobb ifjúsági-posztapokaliptikus könyvnek tartom.
A legtöbb esetben nem ájulok el azon világoktól, melyek egy olcsó horror filmben is szerepelhetnek, de e tekintetben a hidegrázott olvasás közben, és lehet kissé betegesnek fog tűnni, de imádok borzongani.
Mert az én rideg lelkemet is feltudja tűzelni, és képes valami olyat nyújtani, ami még az olvasás befejeztével is napokig foglalkoztat, leköt.

A regény két részre osztható, az első felében a földalatti élet, míg a második részben a felszín feletti világgal ismerkedünk a karakterekkel együtt.
A szereplők nagyon színesek, egyediek.
Pikk egy naturista közösségből származva, harcosként kerül a világba.
Számos harcot kell megvívnia, és van, hogy elbukik, de a mocsokból is képes tanulni és egyre erősebbé válni.
Fakó egy érdekes szellemiségű hím, sokszor nem tudtam mit kezdeni vele, ugyanakkor van benne valami árnyaltság ami vonz.
Akit viszont kimondottan kedvelek nem más, mint Kósza.
Igaz, hogy egy gyökér, mégsem az érdekel, hanem az a stratégiai észjárás, amivel már most megdobogtatta a szívemet.
Csípem a fanyar humorát, a keményégét és néhol a tahóságát is.

Ami az ellenséget illeti undorító, de most komolyan hányinger, ahogy elképzelem.
Mégis érdekel a társadalmi felépítésük és többet szeretnék tudni róluk.

Itt is felütötte fejét azon gondolat, miszerint az ember pusztulásra ítéltetett és oly mindegy miért is harcolnak a karaterek.

Szóval a rajongásom adott és hamarosan neki ugrok a következő résznek.
Kedvenc!♥

>!
_Eriii
Ann Aguirre: Menedék

Kijelenthetem, hogy a legjobb dísztópia, sci-fi, fantasy, amit olvastam. Az első laptól az utolsóig valami fantasztikusat alkotott Ann. Imádtam a világát, annyira lenyűgözött, hogy a föld alatt kezdődik minden, egy nagyon komor világgal, hogy nincsenek szavaim. Akciódús, egyedi, egyszerűen nem tudsz unatkozni, mindig van valami amiért izgulnod kell. Izgulsz a lentiekért mert az egy kemény élet, aztán mikor fent találod magad izgulhatsz egy csomó más mindenért, mert teljesen más veszélyek leselkednek rád, borzalmasabbak. Pik és Fako-t uuuugy Imádtam, annyira jók együtt, persze az eleje nem zökkenőmentes a kapcsolatuk de aztán igazán társakká alakulnak.
Kérem a következő részt.

5 hozzászólás
>!
Gorkie P
Ann Aguirre: Menedék

A borítók miatt figyeltem fel a sorozatra, bíztam benne, hogy lesz olyan izgalmas a történet is, mint amit a külseje sugall.

A világvége után, a fiatalok a föld alatt igyekeznek életben maradni. Kisebb „városokba” tömörülnek az alagútrendszerben. Egy ilyen helyen él Pikk is. Kemény világ ez, ahol mindenkinek megvan a maga feladata. Pikk vadásznő szeretett volna lenni egész életében, aki az otthonát védi bármilyen veszéllyel szemben. Erre képezték ki, erre készült „vakarcs” kora óta. Egy kívülálló, Fakó lesz a társa, akivel egyre több kalamajkába keverednek. Az eddigi bizalmuk az eklávéval kapcsolatban kezd meginogni, végül, Pikk egész élete fenekestül felfordul és kénytelen lesz az ismeretlen felé indulni a társával.
Az alagútak tele vannak veszéllyel, gyilkos lényekkel, meg kell küzdeni az életben maradásért.
Jól kidolgozott világ, izgalmas akciók, bátor, szerethető szereplők, fordulatos cselekmény jellemzi az egész történetet.
Már az első rész után éreztem, hogy kedvenc gyanús a sorozat, de az első rész, biztosan kedvenc lett. Imádtam az egészet!

>!
Fumax, Budapest, 2012
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861473 · Fordította: Benes Attila
4 hozzászólás
>!
Lanore P
Ann Aguirre: Menedék

Imádtam!!! Ütős, kemény, pörgős disztópia, semmi rózsaszín habcsók! Nagyon tetszett az a komor világ, amit Aguirre megalkotott, talán ahhoz tudnám hasonlítani ezt a sötét hangulatot, mint amit a Tiszták olvasása közben éreztem. Teljes mértékben át tudtam élni, milyen lehet a föld alatti élet, amikor minden egyes napért meg kell küzdeni, miközben hazugságokkal tömik tele az emberek fejét. Pikk karakterét nagyon megszerettem, bátor, erős lány, ugyanakkor esendő is, az első lapoktól kezdve szimpatikus volt a gondolkodása, a tettei. Fakó már más helyzet, néha nem tudtam hová tenni, ő még egy picit furcsa a számomra, ahogy Kósza is, és ez a halvány szerelmi háromszög is, ami talán kezd kialakulni. Külön öröm, hogy nincs nagy függővég, így abszolút élvezhető volt, és kíváncsian várom a folytatást. Kedvenc lett!

17 hozzászólás
>!
Csoszi
Ann Aguirre: Menedék

Csak most láttam, hogy még kimaradt az értékelés, úgyhogy gyorsan pótolom a hiányosságomat. Többször láttam már a figyeltjeimnél. Sőt tavaly bele is kezdtem, de pár oldal után feladtam. Az elején iszonyatosan untam. Tele volt hülye nevekkel: Pikk, Fakó, Gyűszű, Kő, Sodrony, Lobogó, Selyem, stb. Úgy gondoltam, jó ha két csillagot megér. Egy föld alatti világ, ahol mindenkinek megvan a helye – vadászok, nemzők, építők, és az utánpótlást jelentő vakarcsok. A történet onnantól vált számomra lebilincselővé, hogy Fakót, a tapasztalt vadászt és Pikket az újoncot felderítésre küldték Nassauba. Nem is értettem, hogy miért egy zöldfülűt bíztak meg ezzel a veszélyes küldetéssel. Na, mindegy is, legalább szépen összekovácsolódtak ők ketten. Miután pedig kamu vádak alapján száműzték a két főszereplőt, a felszínen kellett boldogulniuk. Izgalmas volt, hogy mi mindennel kellett megküzdeniük ahhoz, hogy életben maradjanak.
A könyv remek sorozatindítónak bizonyult. Kíváncsian várom a folytatást. Disztópia kedvelőknek erősen ajánlott.

>!
Naiva P
Ann Aguirre: Menedék

Szerintem már évek óta a várólistámon van ez a könyv. Most már bánhatom, hogy nem olvastam hamarabb, mert nagyon tetszett. Nem mondom, az elején szoknom kellett a szereplők neveit, mert kissé úgy éreztem a nevekkel kapcsolatosan, mintha a kora honfoglaló magyarok idejében járnánk. Szerettem a feszült hangulatot és két főszereplő közötti kapcsolatot, akármi is volt köztük. Pikk, szerethető, de kemény hősnő. Sokszor mégis olyan aranyos volt, amikor rácsodálkozott, a fenti világ dolgaira. spoiler
Ez a könyv egyébként tökéletesen rávilágít arra, hogy nincs, nem létezik, és soha nem is lesz olyan társadalom, ahol minden tökéletesen működne. Előbb, vagy utóbb valaki úgyis többet akar. Van, aki bármire képes azért, hogy másokat befolyásolni tudjon és uralkodhasson felettük. Érdekel a folytatás.

>!
zsiina
Ann Aguirre: Menedék

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz.

Annyira magával ragadó, már az első sortól magába szippant a könyv. Felkavart teljes mértékben, jó és rossz értelemben is. Izgalmas, fordulatos, félelmetes, néhol komoly néhol vicces. Imádom Pikket és Fakót, viszont Kószával kapcsolatban nem tudom, hogy érzek. Feltétlenül kellett bele ez a szerelmi háromszög/négyszög? Legszívesebben 5* adnék a könyvre, de annyira idegesített ez a szerelmi szál, hogy muszáj levonnom egy fél csillagot. És ami még idegesített… Fakó és Pikk egyedül járták a világot, és én ezt nagyon szerettem. Aztán jött ez meg az, és szinte vége is lett ennek a „varázsnak”. Jobban örültem volna, ha csak ketten vannak. Ezek ellenére imádom, kedvencem, és ahhoz képest, hogy újraolvastam, ugyan olyan izgalmas mint első olvasásra. :)

>!
Virág_Blogger P
Ann Aguirre: Menedék

„Többféleképpen lehet valaki erős, most már tudom. Az erő nem mindig a késből vagy harci vágyból származik. Néha a kitartásból, amelynek kútja mély és néma. Néha a könyörületből és megbocsátásból fakad."

Amikor az ember azt hiszi, hogy az Éhezők viadala, Beavatott, Útvesztő és Párválasztó alatt látott már mindent, amit disztópia adni képes, bizony nem kis meglepetést okoz ez a 300 oldal. Tény, hogy nehéz feladat ebben a műfajban alkotni, de a Menedék egyszerűen az összes létező aspektusában kiemelkedően szerepelt, s emiatt úgy érzem, megérdemelné a nagyobb figyelmet, hogy ott ülhessen minden könyvmoly polcán. Egyszerűen mégis nagyszerűen ötvözte a tökéletes disztópia receptjének összetevőit, és íme a siker titka: még a mértékeket is eltalálta, de még hogy! Az írónő tökéletes egyveleget képezett egy új, sötétebb világ veszélyeiből, véres csatáiból, kissé nyomasztó, posztapokaliptikus hangulatából s egy sor karakteres, logikus szereplő ehhez alkalmazkodott, ám legbelül mégis emberi jellemábrázolásából és érzéseiből – beszéljünk akár igazságérzetről, bajtársiasságról, vagy épp csak egy csipetnyi szerelemről. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki még nem tudja, milyen is egy jó disztópia – és annak is, aki úgy véli, tudja. Itt az ideje új fejezetet nyitni ;)

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2017/08/udv-a…

21 hozzászólás
>!
kiruu P
Ann Aguirre: Menedék

Erre aludnom kell egyet. Esetleg kettőt. Na jó maximum egy hetet…
Sírtam, nevettem, öltem, túléltem. Ha most nem tépem szét a könyvet, akkor később max. eladom. Vagy örömtáncot járok vele. Még nem döntöttem. Majd később írok valamit, de most mindenki hagyjon békén..
Szerelmi háromszög. Rühellem.

22 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
schesztiஐ P

Többféleképpen lehet valaki erős, most már tudtam. Az erő nem mindig a késből vagy harci vágyból származik. Néha a kitartásból, amelynek kútja mély és néma. Néha a könyörületből és megbocsátásból fakad.

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pikk
>!
Godzsi

-Sosem állítottam, hogy hülye volnál.
-Viszont ezt gondolod.
(…)
-Dehogy – mondta szelíden.- Csak nem tanítottak meg helyesen gondolkodni.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fakó · Pikk
>!
Charming

Az ostobaság ölni képes.

171. oldal, 2. fejezet - Összecsapás

Kapcsolódó szócikkek: butaság, ostobaság
>!
Quentin SP

– Karl volnék, de a népek Hosszúpuskának hívnak.
– Miért? – kérdezte Kósza.
– Mert ha elpuskázok egy árubeszerzést, hosszan hallgathatom a letolást.

261. oldal

>!
R_Kingaa 

(…) az emberek értékét a cselekedeteik határozzák meg.

172. oldal, 2. fejezet - Összecsapás

>!
brena

– Mászka fel! Nyom! És kinn is vattok.

134. oldal

>!
schesztiஐ P

Ezúttal tényleg átfontam a nyaka körül mindkét karom. Lábujjhegyre álltam, és beleolvadtam. Együtt lélegeztem vele, és megízleltem a lényét. Egyszerre volt a tűz melege és a hold üdesége, amellyel csak nemrég találkoztam. Nem csoda, hogy a nemzők mindig olyan kedélyesek – gondoltam lélegzet-visszafojtva.

181. oldal

>!
mrsp

Talán a tudás csak teher az ember számára.

105. oldal, Fájdalomdíj

>!
Godzsi

A vadászok hitvallásának első pontja: „Az erős életben marad”

37. oldal

>!
tmezo P

„A holtakon már nem lehet segíteni.”
Az embernek hiányozhat valaki, ám abból nem származik semmi jó, ha elkeseredetten gyászol.


A sorozat következő kötete

Razorland-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ilsa J. Bick: Hamvak
Jamie McGuire: Red Hill
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet
Carrie Ryan: Kezek és Fogak Erdeje
Suzanne Collins: Futótűz
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Veronica Roth: A beavatott
Elisa J. Smith: Fák is susogják…
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók