Enclave (Razorland 1.) 6 csillagozás

Ann Aguirre: Enclave Ann Aguirre: Enclave

New York City has been decimated by war and plague, and most of civilization has migrated to underground enclaves, where life expectancy is no more than the early 20's. When Deuce turns 15, she takes on her role as a Huntress, and is paired with Fade, a teenage Hunter who lived Topside as a young boy. When she and Fade discover that the neighboring enclave has been decimated by the tunnel monsters—or Freaks—who seem to be growing more organized, the elders refuse to listen to warnings. And when Deuce and Fade are exiled from the enclave, the girl born in darkness must survive in daylight, in the ruins of a city whose population has dwindled to a few dangerous gangs. As the two are guided by Fade’s long-ago memories, they face dangers, and feelings, unlike any they’ve ever known.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Square Fish, New York, 2012
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 0312551371
>!
Feiwel and Friends, New York, 2011
262 oldal · ISBN: 9780312650087

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

kicsi_Coco P>!
Ann Aguirre: Enclave

Átgondoltam én ezt az öt csillagot :) A folytatás előtt gyorsan lekörmölöm a véleményem, amíg még nem folyik össze a második résszel. Na már most, a lenti élet nagyon tetszett, kár, hogy nem tartott tovább az a rész, szívesen olvastam volna még róla. A fenti részt elnagyoltnak éreztem, végig ilyen menetelős érzésem volt.
Pár spoileres gondolat:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Az tetszett nagyon, hogy nem volt álszenteskedés, az írónő elég keményen kezelte a halál témát, és nem volt egyértelmű jó és rossz oldal, mint a legtöbb hasonszőrű könyvtársánál. Így simán belefért, hogy Stalkert is elkezdhessük megkedvelni.
Nem egy rossz könyv, de eddig még kilóra nem vett meg.

Vivien_>!
Ann Aguirre: Enclave

Magáról a történetről a fülszöveg elég sokat elárul, ami szerintem annyira nem nagy baj, így is voltak azért kicsit megdöbbentő és elborzasztó pillanatok. Meglepő volt, hogy ifjúsági fantasy-hoz képest a világfelépítés igen sötét és rémisztő, valamint a könyv által boncolgatott témák is igen durvák. Társadalmi és morális kérdések tömkelege megjelenik a történetben és talán egy kis társadalomkritika is érezhető helyenként a műben.
Az erős történethez és világfelépítéshez sajnos azonban gyenge szereplők társulnak. Deuce szerintem főszereplőhöz képest rendkívül kidolgozatlan és üres volt. Nem éreztem élőnek a karakterét és úgy különösebben érdekes személyiséggel sem rendelkezett. Nem azt jelenti, hogy nem kedveltem, mint szereplőt csak szerintem nem sikerült olyan megjegyezhető karaktert alkotnia vele az írónőnek. A másik főszereplő Fade már egy fokkal jobbra sikerült, nála már éreztem egy kis egyediséget, de ő is valahogyan üresnek hatott a könyv nagy részében. A kidolgozatlan karakterek sorába sorolnám még Tegant is, ő volt számomra legzavaróbban semmilyen. A történetéből adódóan pedig annyi lehetőség rejlett volna benne, de sajnos ezt az írónőnek nem sikerült kihasználnia.
Egy szereplő esetében azonban mégiscsak sikerült valami igazán jót alkotni: Stalker számomra feldobta az egész történetet. Érdekes háttértörténettettel és még érdekesebb személyiséggel rendelkezett, nála már éreztem valami egyedit és különlegeset, ami kiemelte az egysíkúságból. Külön jó pont, hogy nem egyértelműen beskatulyázható jóként vagy rosszként, épp ezért pedig fenn tudja tartani az érdeklődésemet.


A sorozat következő kötete

Razorland sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Soman Chainani: The Last Ever After
Victoria Aveyard: Realm Breaker
Victoria Aveyard: Red Queen
Sarah J. Maas: Queen of Shadows
Holly Black: The Queen of Nothing (angol)
Kristin Cashore: Graceling
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Veronica Roth: Insurgent
Stephenie Meyer: The Host
Marie Lu: The Young Elites