A ​vörös sátor 68 csillagozás

Anita Diamant: A vörös sátor Anita Diamant: A vörös sátor

Szerelem, árulás, szégyen. A legősibb szerelmi történet a Bibliából. A vörös sátor bibliai asszonyok könyve: Jákób feleségeinek és egyetlen életben maradt lányának, Dínának a története elevenedik meg lapjain. A vörös sátorban mesélték el egymásnak titkaikat a régi idők asszonyai. A holdtöltekor, a szülés és a gyermekágy idején együtt töltött napok során tárgyalták meg az élet nagy kérdéseit, osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól. A vörös sátor főszereplői: Lea, Ráhel, Zilpa, Bilha és a mesélő: Dína. Az ő szerelmeikről szól ez a regény, amelyet olvasva rádöbbenünk, hogy máig ugyanazok a kérdések és szenvedélyek határozzák meg életünket. A vörös sátorban minden együtt van, ami izgalmassá tehet egy könyvet: szerelmi örömök és csalódások, családi bonyodalmak, érzelmi viharok. Anita Diamant fordulatos történeteivel és elragadó stílusával szerte a világon meghódította az olvasók – különösen a hölgyek – szívét.

Eredeti mű: Anita Diamant: The Red Tent

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Libri, Budapest, 2016
400 oldal · ISBN: 9789634330653 · Fordította: Árokszállásy Zoltán
>!
Libri, Budapest, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108796
>!
Athenaeum, Budapest, 2003
356 oldal · ISBN: 9639471097 · Fordította: Árokszállásy Zoltán, N. Kiss Zsuzsa

Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Anita Diamant: A vörös sátor

Dína törénete már az első oldalaktól kezdve teljesen magával ragadott, gyengéim a lassabb folyású, nagy mesélőtehetségről árulkodó családregények. A könyv cselekményéül szolgáló ősi környezet, különleges szokások, babonák, szertartások pedig egy teljesen más világba repítettek el.

Nagyon tetszett, ahogy a könyv az egész nőiség, nőiesség fogalmát megjelenítette a vörös sátor által ebben az ősi formában.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/anita-diamanta-vor…

3 hozzászólás
>!
Chivas
Anita Diamant: A vörös sátor

Megkönnyeztem ezt a történetet is. :) Kedvencem lett. Nem is tudok igazán mit írni, olvasni kell.

>!
buzavirág
Anita Diamant: A vörös sátor

Jákob fiainak története olvasmányosan elmesélve. Persze a meséhez nagyon messze áll, hiszen személy szerint nem éreztem a boldog végkifejletet, valahogy ennek nem így kellett volna lennie. De ez, csak az én véleményem.
A történet, hogy mennyire hűen tükrözi a bibliai eseményeket, annak kicsit utána olvastam. A neveket, a cselekményeket egész hűen adta vissza, akiről viszont keveset ír a fáma, az Jákob egyetlen leánya Dína, az ő elbeszélése alapján ismerhetjük meg népes családját. Nagyon sok mindent elárul a zsidók szokásairól, hagyományairól. Lenyűgöző visszatekinteni az akkori életbe, felfoghatatlan egy mai embernek az efféle gondolkodásmód. Az egész egy nagy utazás, elindulunk Kánaánba, átkelünk az Eufráteszen és Egyiptomba is megérkezünk, ahol szintén kapunk egy kis ízelítőt az adott korból. Ne tévesszen meg senkit, a szerelmi történetre való utalás, mert sokkal többről szól ez a könyv, csak nekem maradt kicsit keserédes, mély nyomott hagyott bennem, mindenképp újra fogom olvasni.

2 hozzászólás
>!
Larawyn
Anita Diamant: A vörös sátor

Mintha én is ott ültem volna a vörös sátorban, hallgatva az anyák, nővérek, nagynénik, barátnők történeteit összetartásról, álmokról, titkokról, szenvedésről… és minden pillanatát élveztem.

6 hozzászólás
>!
anni_olvas
Anita Diamant: A vörös sátor

12 évet vártam erre a könyvre! Éppen 12 éve, hogy felfigyeltem rá és bárhol kerestem, sehol sem volt elérhető, még a központi könyvtárunk sem hallott róla. És ráadásul a világ egyik legvisszataszítóbb borítóját sikerült neki kölcsönözni.
De most! Végre ismét megjelent, méltó borítóval! Ritkán szeretnék könyvet birtokolni, de úgy éreztem, hogy erre szükségem van a polcomon. És nem tévedtem, lenyűgöző, magával ragadó történet, nagyon örülök, hogy leporolták, és még meg is filmesítették (2014-ben). Fantasztikus hangulatú, ókori történet egy kecskepásztor családjáról, egészen pontosan egyetlen leánygyermekük életéről, aki a Dína nevet kapta. Sok érdekességet megtudhatunk az életükről: miként vetélkednek a férfiak, miként élik „titkos” életüket a nők Újholdkor a vörös sátorban, miként szülnek, miként halnak. Ezekben a bibliai időkben a nők elnyomása olyan mértékű volt, hogy egymásban találtak társra és vigaszra, egymásrautaltságukban pedig sokkal jobban összetartottak és segítették, ismerték egymást, mint a modern idők asszonyai. Fantasztikus, hogy testük minden adottságát, a megújulás lehetőségét (a menstruációt), a nővé válást hogyan tisztelték, és mennyire becsülték az élet kihordásának és megszülésének képességét.
Főszereplőnk és elbeszélőnk, Dína, négy anyával büszkélkedhet: Lea, Ráhel, Zilpa és Bilha, mindannyian testvérek, és a kecskepásztor, Jákób feleségei. Lea szülte, de mindannyian szerették, dajkálták, nevelték és adtak neki valamit, amire az életben szksége lehet. Egyik legfontosabb tudását, a bábamesterséget legszebb anyjától, Ráheltől tanulta meg, és ez elkíséri egész élete során, és alakítja sorsát élete végéig.
Az alcímet ("A legősibb szerelmi történet") nem tudom, miért kapta a kötet, hiszen ez távolról sem egy romantikus regény egy különleges időben, hanem annál jóval több, és igen elgondolkodtató regénye a női sorsnak egy távoli helyen és távoli időben, ám olyan személyes hangvételben és átható hangulattal, hogy ott éreztem magam a poros hegyek között, éreztem az Eufrátesz illatát és hallottam a nyüzsgést Théba városában.
Kedvenc könyvet avattam.

3 hozzászólás
>!
Démonika
Anita Diamant: A vörös sátor

Szerintem egyszer, az életben minden nő megérik arra, hogy elolvassa a Vörös Sátort, majd a végén kicsit elgondolkozzon saját élete eseményein.

A Vörös Sátor, egy csodálatosan megírt könyv. Tele volt mondanivalóval, érzelmek kavalkádjával, és úgy adta vissza a régi letűnt korokat, az akkori értékeket, mintha maga az írónő is megélte volna mindazt.
Igazi felüdülés volt egy, komor, régi, bibliai történetet egy egészen más perspektívából is látni. Ezzel is azt szemléltetve, hogy mindig mindennek több oldala van, és soha semmi nem fekete-fehér.
A történet vezetés, és az írónő írásmódja roppant olvasmányos, és eleven volt. Kissé modern, teljesen jól értelmezhető, mégsem hatott zavarónak, beilleszteni mindezt az akkori nyelvjárásba. Nem volt az-az érzésem, hogy, jó-jó, de valami nem klappol. Mert minden csodálatos volt, és gyönyörű. Bár olykor muszáj volt egy kicsit félretennem, annyira sok volt. Egyszerűen túlontúl árasztott el érzelmekkel például akkor, amikor spoiler
Ez a történet valóban egy érzelmi hullámvasút volt, ez elején szeretettel töltött el, olyan volt akár a ragyogó nap fénye, mely melegséggel, és boldogsággal tölt el. Majd végtelen düht és fájdalmat érzetem, ahogyan Dína is, a végére meg már csak ürességet, és lassú kínt, hogy úgy elrohant Dína mellett mellettem, az élet, és hiába volt otthona, és vették körül emberek akik szerették, mégis hontalan, és magányos volt.

Igazán szívfájdító egy olvasmány volt, de ezzel együtt igazán gyönyörű is. Soha nem szenvedtem ennyit egy főhőssel együtt. De itt, rendesen megsirattam őt, meg aki lehetett volna, ha nincs az a tragédia…
Minden nőnek el kellene olvasnia, akkor amikor késztetést érez rá,mint ahogyan én is, jó helyen jó időben! :) Hiszen burkoltan, de azért javarészt a nőiességről szól ez a könyv, hogy hogyan lesz egy leányból, nő, nőből pedig egy erős asszony, aki bármit kiáll az élettel szemben.

>!
Edina_Varga
Anita Diamant: A vörös sátor

Több véleményt elolvastam mielőtt belekezdtem. Félve, de eljezdtem. Nem is jött be. 3 nap kellett hozzá pedig időm lett volna. Ritka eset, pont az eleje kötott ke a vége már inkább idegörlő volt. Az a rengeteg név. A hozzájuk fűzött mesék. Rokoni házasság és a többi. A kegyetlen férj. A többnejűség. A bálványimádat, az !ldozat bemutatások. Sajnos nem az én világom. M÷g így mai nyelvezettel sem.

>!
Mariann_Patakiné
Anita Diamant: A vörös sátor

Szülésznőként úgy gondolom, hogy ott a helye a polcomon.
Izsák letelepedése , feleségek választása, gyermekei (köztük Dina )születése a könyv kezdete, majd több évtizeden átívelően olvashatjuk bibliai történetet, ami Kánaántól Egyiptomig elkíséri Dinát, aki otthonról viszi tovább a bábaság ősi praktikáit, majd adja tovább a erre hivatottaknak.
Történetként is olvasmányos , de számomra a lényeg az apró részletekben van, egy illat, egy érzés……

>!
Lulma
Anita Diamant: A vörös sátor

Jákobról és fiairól már hallottam, ám egyetlen lánya, Dína eddig ismeretlen volt számomra. Örülök, hogy most már az ő életútját is megismerhettem. Gyönyörű bibiliai történet. Egyszerű, tiszta, ősi érzelmek, kapcsolatok… Majdnem tökéletes mű. (A vége számomra felkavaró volt néhány karakterben csalódtam.)
A könyv és a filmváltozat is tetszett.

Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2016/10/18/anita_diamant_a_vo…

>!
byBB
Anita Diamant: A vörös sátor

Akiknek tetszett és szívesen olvasnának hasonló témában, feltétlenül ajánlom Marek Halter könyveit, különösen Sára könyvét!


Népszerű idézetek

>!
Nikkincs

A vörös sátor lakói előtt nyilvánvaló volt, hogy a halál csupán az élet árnyéka, s hogy a nőknek ezt az árat kell fizetniük azért a kiváltságért, hogy életet adhatnak. A sors bölcsen osztotta el az örömet és a bánatot.

65. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Francine Rivers: Kimondatlanul
Francine Rivers: Megváltó szeretet
Joseph Heller: Isten tudja
Kay Arthur – Scoti Domeij: Helytelen az irány, Jónás!
Kenneth E. Hagin: Hogyan böjtöljünk értelmes módon?
Michael E. McCullough – Steven J. Sandage – Everett L. Worthington: Megbocsátás
Mark Twain: Ádám és Éva naplója
Jonathan Safran Foer: Minden vilángol
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Art Spiegelman: A teljes Maus