És ​bebújt az ördög 26 csillagozás

Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.

És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi… (tovább)

Eredeti mű: Ania Ahlborn: The Devil Crept In

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789634193272 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193265 · Fordította: Bosnyák Edit

Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Kathryn
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam… és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe!

Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/18/konyv-es-beb…

3 hozzászólás
>!
nagyange P
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Végig lekötött, talán ez a legfontosabb, amit el lehet mondani róla. A sztori? Nos, hát az csak egy kis vér. Épp kapóra jött. Végig gondolkodtam, hogy hány pont. Éreztem, hogy nálam 5, dehát tök ciki, egy gagyi horrort max pontozni. Aztán eldöntöttem, hogy annyi lesz. Vállalom. És a vége megadta a kegyelemdöfést a szívemnek és éreztem, hogy kedvencelni is fogom, ha még akkor is lesz hozzá bátorságom, ha leteszem a könyvet és felveszem a molyt. Nem a történet vége döntötte el a sorsát, hanem a köszönetnyilvánítás. Én várom a következőt, nehogy valami baj történjen. :)

„Az olvasóimnak és barátaimnak üzenem, hogy csodálatosak vagytok. Köszönöm a furcsa és hátborzongató dolgok iránti rajongásotokat, és köszönöm, hogy helyet kapnak a könyvespolcotokon a furcsa és hátborzongató könyveim. Ha ti folytatjátok az olvasást, én folytatom az írást. És tudjátok, mi lesz, ha abbagyjátok? Nos, ezzel kapcsolatban csak ennyit mondanék: lehet, hogy tudom, hol laktok. Talán. Úgy értem, bármi megtörténhet…”

3 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Hát ez a könyv már majdnem négyes, de azért mégsem, inkább négyes alá-alá. 4//*
A sztorija sokkal érdekesebb és jobb a Vértestvéreknél, a szereplők is jók voltak, habár Stevie hülye beszéde egy idő után kiverte a biztosítékot nálam, de ez adódhat a fordításból is, lehet, hogy az eredetiben sokkal jobban hangzik ez a rímben beszélés.
A másik problémám az volt, hogy indokolatlanul hosszú, tele van üresjáratokkal, és Stevie háttértörténete kissé kidolgozatlan, ahogy Ras-é is. spoiler
Rose egy roppant idegesítő nőszemély, és agyilag zokni szegény, annyira lassan esnek le neki a dolgok, hogy őrület, ez a csaj ugyanolyan hülye, mint a Vértestvérekben Michael. Ha igaziak lennének, szerepelhetnének akármelyik Mónika-, Balázs-, vagy Anikó show-ban, az „Én jöttem rá utoljára családunk sötét titkára, mert annyira hülye vagyok, mint egy marék lepke” címűben.
Viszont vér meg trancsír volt dögivel, Nick Cutter se ajánlotta, úgyhogy most már kíváncsi lettem a következő könyvre, ami akár négy csillagot kaphat tőlem, ha így haladunk.
*Nem tudom, mennyire elterjedt dolog, de nekem volt tanárom, akinek nem volt szíve a rosszabb jegyet adni, és bőszen osztogatta a kettes, hármas, négyes és ötös alá-alákat.

4 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Engem már az írónő előző könyve, a Vértestvérek meggyőzött arról, hogy érdemes lesz a jövőben odafigyelni a munkásságára. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a friss ropogós új regényét úgy előrendelem, mint a huzat. Persze, ahogy a nagy várakozásoknál lenni szokott, most is tartottam egy picit attól, hogy nem fog akkorát ütni, mint szeretném, de ez az aggodalmam teljesen alaptalannak bizonyult.
Az alaptörténet (eltűnt kisfiú, aggódó barát, aki tudni szeretné az igazságot, megkeseredett-ostoba-erőszakos szülők) lehetne akár lerágott csont is, itt valahogy mégsem lesz az. Mert ahogyan a Vértestvéreknél, itt is sikerül a szerzőnek megteremtenie egy annyira erős atmoszférát, amitől az egész élmény borzasztóan képszerű és eleven lesz, aminek, ha borzongva is, de szívesen adjuk át magunkat…
…A regény műfaját tekintve horror a javából, ami sűrűn használja a klasszikus rémtörténetek eszköztárát. Ugyanis fontos hangsúlyozni, hogy itt nem csupán az emberi kegyetlenség rémiszt meg minket, hanem valami egyetemes, megfoghatatlan és időtlen Gonosz is. Ez a fajta kettős megoldás az, amit én pl. Stephen King-nél is szeretek (vagy akár a Twin Peaks-ben): az emberi gonoszság és a transzcendens gonosz olyannyira összemosódik, hogy már nem tudjuk biztosan, melyik lehetett előbb, és melyik hívta életre a másikat….
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/10/es-bebujt-az-ordog.html

4 hozzászólás
>!
A_Shara
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Kellemes meglepetés volt a könyv. Jó kis lélektani horror, nem a hentelős fajta. Steviet nagyon kedveltem spoiler és spoiler.

>!
Lanore P
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Igen, már megint ez a fránya hasonlítgatás… de nem tehetek róla, az írónő első könyve akkor is jobban tetszett. Ezt a történetet nem tudtam hová tenni az elején, fura volt a spoiler, de aztán a közepétől beindult spoiler. A 3 csillagról akkor kezdett felfelé kúszni a csillagok száma, végre izgulhattam, hogy vajon mivel lep meg most Ania Ahlborn. Szerencsétlen Stevie-t nagyon sajnáltam spoiler, és miatta megérte elolvasni ezt a könyvet, nem volt benne annyi csavar, gonoszság és vér, mint a Vértestvérek -ben, de a végére kikerekedett belőle egy erős négyes. Várom a következőt, Ms. Ahlborn!

>!
molly_
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

A fél csillag levonás csak azért jár, mert egy kicsit lassan indult be a sztori – nagyjából a könyv negyedénél pörögnek csak fel az események –, de hé, Ania stílusát bármelyik író megirigyelhetné. Nőtől én még nem olvastam ilyen jó kis horrort! :)
Első dolgom volt olvasás után, hogy lecsapjak az írónő másik magyarul megjelent regényére, most már majdnem a felénél tartok. :D
Szerintem jóban leszünk.
Bővebben: https://coffee-and-manga.blogspot.hu/2017/11/ania-ahlbo…

>!
Könyveskuckó_reblog 
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Az ajánlót is itt meghallgathatod/megnézheted:
https://www.youtube.com/watch…

Ania Ahlborn, aki a Vértestvérek című horrorisztikus könyvével már egyszer bizonyított nekünk, magyaroknak is, ezúttal az És bebújt az ördög pszicho-thrillerével borzongatja meg az olvasóit. Ez, a fülszövege alapján elsőnek talán kriminek tűnő olvasmány meglehet, nem olyan véres és brutális, mint a Vértestvérek, ugyanakkor misztikus beütése és néhol fel-felbukkanó filozofikus gondolatai révén szintén lenyűgöző alkotás.

Szerintem, aki az író mindkét könyvét olvasta, az biztos, hogy innentől kezdve rajongójává válik, és előre bizalmat szavaz a többi könyvének, ugyanis nő létére egy olyan hihetetlenül hátborzongató és egyedi stílust vallhat magáénak, amit még a férfi horror írók is megirigyelhetnének. Pillanatok alatt magával ragadja az olvasót a könyv, és véres, karmos lapjaival addig nem is engedi el, míg a végére nem jár a történteknek.

Jelen estben, első körben egy kisfiú szemszögéből követhetjük végig az eseményeket, nevezetesen a kissé fura beszédű és nem teljesen komplett Steve szemszögéből. A könyv második részében viszont picit visszacsöppenünk a múltba, Max Larsen eltűnésének idejére illetve pár évvel azelőttre, ahol is csupán annyit mondhatok, hogy egy nő kerül a középpontba. A harmadik, záró részben pedig felváltva olvashatjuk a jelenbeli és múltbéli eseményeket, váltakoztatva a nézőpontokat. Egészen addig, míg el nem jutunk a második részig (azaz a könyv harmadáig), fogalmunk sincs róla, mégis milyen irányt vesz majd a történet, mire számítsunk, egyáltalán miféle-kiféle az a gyilkos, és mennyire lesz misztikus magyarázat mindenre. A könyv második harmadában viszont mindenre magyarázatot kapunk, onnantól nagyjából már találgatnunk sem kell, hogy mi ez az egész, csak érdeklődve követjük végig az eseményeket. Egy picit bántam, hogy így az író lelőtte a poént, ugyanakkor még ennek ellenére is érdekfeszítő a történet folytatása, hiszen mi magunk sem tudjuk, merre fog kanyarodni ez a történet, milyen irányt vesz majd.

Ami nagyon tetszett a könyvben, az maga a kísérteties és egyedi, hátborzongató hangulata, amelyhez foghatót ritkán olvashatok (és pontosan ezt szoktam hiányolni az egyébként krimi olvasmányokból). Eleinte Steve-vel sem volt semmi bajom, hiszen ő egy igazán szimpatikus, igazságos, kedves kisfiú, egy idő után azonban elkezdtek idegesíteni a betegsége miatti összefüggéstelen mondatok, amik kicsit rontottak az olvasás gördülékenységén. Így utólag kíváncsi vagyok, milyen lett volna enélkül elolvasni a könyvet.

Jude már egy fokkal érdekesebb karakter, több oldala van, és néha az olvasó sem képes eldönteni, hogy alapjában véve milyen személyiségű fiúról van szó. Talán ő az a tipikus bajkeverő típus, de lehet, hogy csak a körülmények alakították ilyenné, de az is lehet, hogy nagy átlagban egy teljesen hétköznapi kis tinédzser.

A karakterek eléggé kidolgozottak, van köztük szimpatikus és lehetetlenül idegesítő is. Néha ugyan lehet, hogy fejünket fogjuk Steve tehetetlensége és ügyetlenkedése miatt, ugyanakkor szerintem reális, ha belegondolunk, hogy egy mindössze tízéves srácról van szó.

Kicsit olyan érzés volt olvasni a könyvet, mintha egy vérbeli thrillerfilmet néznék, a leírásoknak és a hangulatnak köszönhetően nagyon könnyű elképzelnünk az eseményeket.

Bátran ajánlom a nem túl félősöknek, talán olyan 16-18 felett, annyira nem brutális szerintem, mint a Vértestvérek, de bőven akad benne azért gyilkolás és véres jelenet. A thrillerek kedvelőinek kihagyhatatlan. Nők és férfiak egyaránt élvezhetik.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: Steve beszéde néha idegesített, de egyébként egy eléggé szerethető karakter, a testvérét viszont gyakran nem tudtam megérteni.
Borító: 9/10 – Szerintem jó, de valami kísérteties alakot, sziluettet lehetett volna rá rakni.
Kinek ajánlom: A thriller, horror kedvelőinek, 16 ill. 18 év felett.
+ pont: A hangulatáért és magáért a történetért.
– pont: Steve néhol összefüggéstelen beszédéért.

>!
manami92
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög

Letehetetlen volt, pont mint a Vértestvérek. Imádom az irónő igencsak felismerhető stílusát – de meg kell említenem, hogy a fordító is remek munkát végzett! –, a gyomorforgató részek mellett megjelenő nagyon is valóságos lélektani és társadalmi problémák leírását (igen élénken), megmutatva mindazt, ami elől annyira szeretnek egyes emberek elzárkózni. Az És bebújt az ördög nem való mindenkinek, ahogy az előző kötet sem volt, ez természetes, és jól is van így; nem vagyunk egyformák. Ám akik szeretik ezt a műfajt, úgy hiszem kifejezetten élvezni fogják ezt a könyvet. Én ott tartok, hogy az irónő neve a minőséget jelenti, így hát kedves Agave, amint előrendelhető lesz egy esetleges következő kötet, abban a szent percben meg is veszem. Alig várom, hogy egy újabb Ahlborn könyvet tarthassak a kezemben!

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
nagyange P

Jót fog tenni nekik egy kis mozgás, és egy hosszú, erdei sétánál nincs jobb dolog a világon.

4 hozzászólás
>!
nagyange P

Azok a gyerekek, akik ilyesmit csinálnak, a bűnügyi műsorokban kötnek ki. Azokat a gyerekeket pedig, akik követik az eszelős unokatestvérüket a sötét erdőbe, végül feldarabolják.

1 hozzászólás
>!
nagyange P

A férjemnek, Willnek, köszönöm, hogy nem borult ki, amikor bejelentettem neki, hogy már nem nyálkás vámpír akarok lenni az ország északkeleti részén, hanem egy gyilkos, aki valahol az ország déli részén, egy erdőben él, és nyugtatóval felturbózott szörpöt szürcsölő, déli szépségnek álcázza magát. Micsoda meglepetés!

Köszönetnyilvánítás

>!
nagyange P

Az nevet, aki utoljára nevet, ez az ösvény a halálba vezet…

>!
nagyange P

Egy napon majd rájövünk, ma semmi rossz nem történt velünk…

>!
nagyange P

Egy halott apa sokkal jobb egy olyan apánál, amelyik egyszerűen lelépett.

>!
nagyange P

Ez csak egy fúzió illúzió…
Keress valami valódit,
ami nem halódik!
Hiába sírsz.
Ébredj fel és fuss, ahogy bírsz!

>!
nagyange P

Ő is bekukkantott a házba, mint a társa, mintha arra gyanakodott volna, hogy Rosie hazudik, és odabent rejtegeti a Larsen fiút. Talán egy üstben rotyog a tűz fölött – kisfiúból készül ragu, a boszorkányok kedvenc eledele.

>!
nagyange P

A szemétdarálós eset után Stevie-nek nem állt jogában ítélkezni, de ettől függetlenül tudta, hogy a normális gyerekek körében nem divat az öncsonkítás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Stephen King: Tortúra
Stephen King: A tűzgyújtó
Nick Cutter: A falka
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Dan Wells: Mr. Monster
Stephen King: Álom doktor
Joe Hill: Szarvak