Age ​of Iron (The Iron Age Trilogy 1.) 2 csillagozás

Angus Watson: Age of Iron

LEGENDS AREN'T BORN. THEY'RE MADE.

Dug Sealskinner is a down-on-his-luck mercenary traveling south to join up with King Zadar's army. But he keeps rescuing the wrong people.

First Spring, a child he finds scavenging on the battlefield, and then Lowa, one of Zadar's most fearsome warriors, who has vowed revenge on the king for her sister's execution.

Now Dug's on the wrong side of the thousands-strong army he hoped to join ­-- and worse, Zadar has bloodthirsty druid magic on his side. All Dug has is his war hammer, one small child, and one unpredictable, highly-trained warrior with a lust for revenge that might get them all killed . . .

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Orbit, London, 2014
576 oldal · ISBN: 9780316399784 · ASIN: 0356502619
>!
Orbit, London
562 oldal · ASIN: B00IA2E6DM

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Szécsi_Balázs
Angus Watson: Age of Iron

Az Age of Iron a római hódítás előtti Britanniába kalauzol el bennünket, ahol különféle törzsfők, és kis királyságok marakodnak egymással a hatalomért. Ki békésen, ki erőszakosan próbálja tágítani uradalma határát, mit sem sejtve róla, hogy egy jóval erősebb hatalom vetett szemet a szigetre…spoiler

Dug, az öregedő harcos, úton van, hogy csatlakozzon a környék legbrutálisabb királyához, Zadarhoz, amikor is kényszersorozásnak esik áldozatul. Ráadásul Zadar király elit serege pont arra vonul el (ezért is a sorozás), és ha már ott vannak, akkor vadkacsa vadászatot rendeznek a rivális király csapataira. Csodával határos módon Dug életben marad, és Spring személyében egy érdekes útitársra is szert tesz. Nem sokkal később csatlakozik hozzájuk Lowa, egykor elit íjász/amazon Zadar seregében, most volt bajtársai által űzött pária. Miután összeáll a csipet-csapat, vadabbnál vadabb kalandok történnek velük, és szépen lassan beszivárog a történetbe a mágia is. Ezt erősíti egy másik szála a könyvnek, ahol a druida iskolából visszatérő ifjú herceg otthonának csupán a romjait találja, minekutána bosszút esküszik Zadar ellen. Hosszú útjukon a tanítója felfedezi, hogy a herceg képes a valóság befolyásolására véráldozat révén (mint minden igazi druida), és el is kezdi tanítani a hatalom igazi útjára.

A manapság divatos trilógiákhoz hűen a történet szálai szépen összeérnek, lesz nagy lezárás is (bár nekem annyira nem tetszett), és minden készen áll a második részre, köszönhetően egy, a könyv végén foghegyről odavetett félmondatnak.

Nekem a regény legnagyobb erőssége a humor volt. Jókat tudtam derülni Dug beszólásain. Nem is csoda, egy sokat látott, sokat szenvedett, mégis alapjáraton vidám fickóról van szó. A másik dolog ami bejött, az az, hogy egy történelmi low fantasyról van itt szó, viszont a fantasy rész nagyon-nagyon minimális. A grimdark-faktor néha elég durván kilengett spoiler, viszont általánosságban nem volt gyomorforgató. A történet maga elég dinamikus, a karakterek jól megállták a helyüket, mind a fő- mind a mellékszereplőket tekintve. Ha a vége nem lett volna olyan felemás számomra, akkor bőven befért volna a kedvencek közé. Minden esetre én mindenkinek bátran ajánlom, aki szereti a kevés mágiával fűszerezett történelmi regényeket.

>!
A_Nagy_Levin P
Angus Watson: Age of Iron

Asterix találkozik Joe Abercrombie-val.

Kedvelem a brit írókat. Nemcsak azért, mert lehetetlen szavakat használnak, és nem is csak azért, mert a szex és erőszak sokkal hitelesebb, arányosabb és fogyaszthatóbb a könyveikben, mint általában az amerikai írókéban, hanem azért is, mert valahogy kevésbé érződik a történetvezetésen a matek. (A szöveget nagy bummal kezdjük, a 30%-ánál jön az első válság, a 60%-ánál a második, a 80%-a körül minden elveszni látszik, hogy a 95%-nál kiderüljön, hiába örülünk a hősökkel, még nagyobb kánya várja őket, ti. vedd meg a következő kötetet!)
Watson jól kezeli a történetet, hamar elragadja az olvasót, szereplői nem papírízűek, bár kicsit néha egysíkúak. Feltehetően a második rész jobban kibontja őket majd. Vannak benne erős női karakterek, akik nem hiteltelenek, vannak benne szerethető férfi szereplők, igazán gyűlölhető gonoszok és nevetséges-szánalmas mellékszereplők.
A világ élvezetes, egészen elhiszem, hogy akkor ez egy történelmi regény (így is kezdődik: mi történt valójában Caesar Kr. e. 55-54-es britanniai hadjárata előtt), aztán a felénél gyanakodni kezdhet az olvasó, és a végére egészen világossá válik, hogy történelmi fantasy.
A vér és bél-mérő erősen kijelez. Ahogy utaltam rá, ez nem szépelgő fantasy, hanem vérbeli (hö-hö) grimdark.
Felfedezni véltem egy-két deus ex machinát, ami nem a mágiarendszer része, hanem a történet haladását segíti, és ez elszomorított. Bár, megjegyzem, eléggé szépen el vannak kenve, úgyhogy maradandó fájdalmat nem okoznak. Igaz, hogy ez az író első könyve, tehát várható a fejlődés, és ez igen biztató a jövőre nézve, mert a kiindulási pont is eléggé magasan van.
A második részt mindenképpen szeretném elolvasni, és ez a könyv sikerének mondható.
2018 végén újraolvastam és szórakoztatóbbnak, sokrétűbbnek találtam, mint az első olvasásnál. A fő kérdés (mi van a mágiával?) végig ott lebeg a háttérben és ez adja a feszültséget, miközben az egyes események adják a pillanatnyi dinamikáját a szövegnek. Igazán szórakoztató fantasy.

6 hozzászólás

A sorozat következő kötete

The Iron Age Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Prince of Thorns
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings
Richard Morgan: The Steel Remains
George R. R. Martin: A Game of Thrones
R. F. Kuang: The Dragon Republic
N. K. Jemisin: The Fifth Season
Glen Cook: The Black Company
James A. Moore: The Last Sacrifice
David Gemmell: Sword in the Storm
Daniel Abraham: An Autumn War