Ikertörténetek 17 csillagozás

Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában
Angster Mária: Ikertörténetek

A családállítások során sok esetben kiderül, hogy egy vagy több méhen belül elvesztett iker áll a problémák hátterében. Angster Mária, a családállítás legjelentősebb magyarországi képviselője könyvében bemutatja az ikervesztés biológiai hátterét, különböző pszichés jellemzőkben, illetve testi-lelki tünetekben fellépő következményeit. A kötetben helyet kap számos állítás részletes leírása és már terápiás módszerekkel dolgozó pszichológusokkal készült interjúk is olvashatók.

Tartalomjegyzék

>!
Ursus Libris, Budapest, 2013
382 oldal · ISBN: 9789639718531

Enciklopédia 2


Most olvassa 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dontpanic P
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Eredetileg csak bele akartam lapozni, ezért nem is jelöltem Molyon, de végül elolvastam az egészet, mert érdekes volt.

Ha korábban a születési sorrendről azt írtam, hogy sokáig kicsit lila és ezo volt a számomra, akkor a családállításra ez hatványozottan igaz. Nagy a kísértés, hogy ez alapján az egy könyv alapján leírjam a véleményem a családállításról, de tulajdonképpen nem is emiatt volt számomra érdekes a kötet. Azért mégsem állom meg, hogy pár szóban ne írjak róla: szerintem túlzottan egysíkúan tekint az emberi problémákra, és hárítja a felelősséget. Minden probléma okát egy korábbi generáció problémáiban keresi, tehát az én gondom nem is az én gondom, hanem a nagyapám első szerelméé, és ha ez kiderül már minden rendben is van? Szerintem fontos a felelősségvállalás, az én gondom igen is az én gondom, és nekem kell vele valamit kezdenem. És tényleg nem gondolom, hogy egy ennyire beszűkült megoldási keret lenne a válasz, az emberek ennél többrétegűek. Az meg már messze vezetne, hogy a családállítás „igazságáról” beszéljek, ezt nyilván nem az én tisztem eldönteni. Bizonyos esetekben tényleg segíthet, és akkor talán mindegy is, hogy tényleg a nagyapám első szerelmének a terheit vittem eddig, vagy csak én gondolom, hogy azt vittem, és ezáltal sikerül letennem ezeket a terheket. Na, ennyit a családállításról.

Amiért érdekes volt számomra a kötet, az a méhen belüli élmények fontosságának a hangsúlyozása.

Az jutott róla eszembe, hogy micsoda paradigmaváltás lehetne a pszichoanalízisben, ha eggyel visszábblépne a kisgyermekkori, anya/apa-gyerek kötődésektől a méhen belüli élményekre. :) Persze vannak prenatális kapcsolatanalitikusok, akik pont ezt vizsgálják, és egyre több a születési élményekkel foglalkozó szakember is, mégis azt gondolom, ez még egy nagyon feltáratlan és szűz terület. Pedig az okosok azt állítják, igen is fontos, és nekem nincs okom nem hinni nekik.

A méhen belüli ikervesztés csak egy aspektusa ennek a területnek (a testvérkapcsolatos érdeklődésem okán került éppen ez a könyv a kezembe). A kötet felhívja rá a figyelmet, hogy a terhességek sokkal nagyobb százaléka indul ikerterhességnek, mint ahogy azt laikusként gondolnánk, és ezzel a megmaradó magzat, illetve a szülők mentális egészségének érdekében foglalkozni kell. Persze nem könnyű, hiszen sok esetben nincs egyértelmű bizonyíték a kezdeti ikerterhességre (és itt jár jól a családállítás, ami egy „más szinten” képes bebizonyítani ezt az arra fogékonyaknak).

Nyilván én is elgondolkoztam, vajon mennyi esély van rá, hogy nekem is volt ikrem, de azért nem mélyedtem túlzottan bele a gondolkodásba, mert egy idő után ezen kattogni talán már káros lehet. Ha egyszer terhes leszek, akkor viszont egészen biztosan figyelni fogok a jelekre.
Úgy gondolom, hasznos lehet elgondolkodni a méhen belüli, illetve születésélményekről, de sokat bánkódni rajtuk nem érdemes. Én például császármetszéssel születtem, vagyis egy alapvető, meghatározó élmény hiányzik az életem elejéről: nem bújtam ki a szülőcsatornán, nem küzdöttem meg a világra jövetelért. Sajnálom ezt? Sokáig nem sajnáltam, mert természetes volt a számomra, elég régóta tudok róla (erre mondaná egy kapcsolatanalitikus, hogy mindig is tudtam róla :P :). Egy ideje már sajnálom egy kicsit, de nagyon sajnálni nincs értelme, mert hát nem tudok visszabújni az anyaméhbe, és újra megszületni (bár azt hiszem, már erre is vannak csoportok, terápiák :)))). Tudatosítani talán nem árt, mert bizonyos működési módjaimat tudom ennek tulajdonítani, így tudom, mi az, amin nekem jobban kell dolgoznom, mint a nem császárral születetteknek.

Szóval foglalkozni a kérdéssel érdemes, belebolondulni talán nem annyira. :) Ez a könyv szerintem segíteni is tud, illetve bele is tud bolondítani a kérdésbe, úgyhogy csak óvatosan. :)) Nekem érdekes volt.

41 hozzászólás
>!
dianna76 P
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Nem egy egyszerű könyv ez, nem véletlenül olvastam ilyen hosszú ideig. Csak szép apránként tudtam adagolni magamnak, és befogadni. Voltak részek, amik kevésbé kötöttek le. Maga a családállítás körül nekem volt egy kis zavar. Először annyira nem értettem, hogy is csinálják ezt, hogy szó szerint felbosszantottam magam, s újra- és újra átolvastam a leírással foglalkozó részt. Végül megértettem, de változatlanul vannak szürke foltok. Szeretnék azért látni egy ilyet. Milyen belső erő vezérli a résztvevőket, hogy éppen hová álljanak, milyen pózban helyezkedjenek el? Ez tényleg nagyon érdekes!
Ezen a sorsismétlésen nagyon elgondolkodtam, mind a nővérem, mind egy kolléganőm tartósan fennálló problémája kapcsán. Fel is hívtam a figyelmüket a családállítás módszerére.
Hihetetlen, hogy esetlegesen mi minden vissza nem vezethető az ikervesztésre. Öngyilkosság, párkapcsolati problémák, evészavarok, teherbe esési nehézség, drogozás, alkoholizmus, depresszió. A legmegdöbbentőbb a gyermek súlyos, halálos betegsége volt, aminek segítségével az elveszített ikre után mehet. Na itt elérzékenyültem. Amúgy is ez, a testi betegségekkel foglakozó fejezet volt az egyik legérdekesebb számomra. Ahogy sok minden más is érdekes volt. A lelkiismeret furdalás az élő testvér részéről, hogy miatta halt meg az ikre, mert pl. elszívta előle az életet, összerugdosta őt, azaz megölte. Az anyára való haragudás, amiért nem tudta életben tartani, kihordani az ikertestvért. Az anya kóros gyásza egy élt, de elveszített gyermek esetében, mely visszavezethető arra, hogy az elveszített ikrét nem gyászolta el (mert nem is tudott a létezéséről).
A fogyatékosságról szóló fejezetnél, azt hittem, hogy annál kötünk ki, hogy a családállítás, majd terápia következtében szűnik a fogyatékosság. Ezen azért meglepődtem volna. Az viszont érdekes, hogy egyes fogyatékosságok is visszavezethetők az ikervesztésre, esetleg sorsátvállalásra. Viszont autizmusban segíthet a szocializációban az ikerállítás.
Kedves történet volt Kittié, aki fiúsan viselkedett, mert átvette elveszített ikeröccse szerepét.
Az abortusz túléléssel foglalkozó fejezetnek már a címétől is kirázott a hideg. Itt egy elzüllött kamaszfiú története ragadott meg. A mesterséges megtermékenyítés során, a többes beültetés pedig mélyen elgondolkodtatott. Mert igen, ezek is mind-mind ikervesztésekké lesznek!!
A könyv harmadik részében lévő interjúk is érdekesek voltak. Főként a születés előtti idővel, és az óvodáskorban felismert ikervesztéssel foglalkozó. Tetszett, hogy példákat is hoztak fel a riportalanyok, a könnyebb megértésért. Mondjuk ez az egész könyvre igaz, hiszen rengeteg az un. esetismertetés benne.

2 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Érdekes, szokatlan, újszerű, sok kérdést felvet az ikrekkel kapcsolatban. A kötet első felében olvashatunk a családállítás módszeréről, biológiai tényekről a fogantatástól a születésig, az ikervesztés következményeiről.
A második részben konkrét esetek leírása olvasható arról miképpen tudják feldolgozni a terápiában azt a tényt a kliensek, hogy problémáikat egy magzati szakaszban elvesztett ikertestvér okozhatja.
A harmadik részben ikertörténetek a pszichoterápiában címmel pszichológusok, pszichiáterek, különböző terápiákkal gyógyítók vallanak tevékenységükről.

>!
Papírtigris 
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Olyan mélyen érint, hogy nem tudom értékelni, csak remélni, hogy a fele sem igaz… Kislányom a terhességem felénél veszítette el az ikertestvérét. Bárcsak ne kellett volna elolvasnom soha ezt a könyvet! Bárcsak ne kéne majd újra elővennem, ha nagyobb lesz, és használnom és tanácsokért folyamodnom hozzá. Bárcsak ne lenne rá szükség! Az már teljesen mellékes, hogy nekem is azt mondta egy családállító, hogy volt ikrem, de azt sokkal inkább érzem belemagyarázásnak a személyiségem deficitjeire. Nem akarom elhinni, hogy ennyi embernek volt ikertestvére, de az én kislányom esetében, ami nyilvánvaló, akkor már csak remélni meri az ember, hogy nem sérült az elvesztésében végzetesen, mert ezt a tudást, a történteket pokoli nehéz elhurcolni így is. Kislányom még csak 8 hónapos, és remélem előtte áll egy hosszú és egész(séges) élet. Nem tudom, mikor fogom a kezébe adni…Nem tudom, mikor fogja levenni a polcomról titokban…Egyvalamit megtanultam a könyvből: gyászolni, emlékezni, említeni, emlegetni, beszélni róla: kell és kötelező. Nekem is, neki is.

3 hozzászólás
>!
pillepanna
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Ha úgy gondolod, vagy kiderült valamilyen módon, hogy féliker vagy, akkor mindenképp olvasd el.

>!
mickey
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

A könyvet egyszerűen végig kell olvasni. Sőt, aki nekem ajánlotta azt mondta, hogy végig kell szenvedni.
Alapvetően elég unalmas olvasmány, de célja van és akinek kezébe kerül, ő valószínű tudja is, hogy mi az a cél.

>!
Aemitta
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Nem ragozom túl az értékelést.
Évekig halogattam, hogy elolvassam ezt a könyvet. Talán féltem, hogy megrázó lesz. Most erőt vettem magamon, és el kellett olvasnom. Túllenni rajta. Azt hiszem, mindenkinek el kellene olvasnia: ha érintett a témában, ha nem.

>!
Emese_Budapest
Angster Mária: Ikertörténetek

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Ez a könyv sokat lendített az önismereti utamon. Jobban megismertem belőle magát a családállítás módszerét, és a pszichológiás fejezetek is megdöbbentőek voltak. Nagyban formálta a mostani világszemléletemet. Az elolvasása után döntöttem el, hogy elmegyek családállításra. Én sem értettem az elején, amikor ismerkedtem vele, hogy hogyan működhet, de türelmes voltam, és adtam neki több esélyt. Először segítőként, aztán később állítóként. Megdöbbentett, hogy tényleg működik! Azóta sok állításon voltam, és sokat segített az utamon.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

Balkezesség

Austermannék írják, hogy az ikrek mintha születésük előtt felosztanák a jobb-bal dominanciát, és úgy tűnik, mintha az életben maradt iker nem merné a másikkal járó képességeket kifejleszteni magában (5). Így egyes részképességek viszonylagos hiányakor felmerülhet, hogy a hiányzó részt az iker vitte magával.
Az egypetéjű ikrek 35 %-a balkezes, mégpedig úgy, hogy a pár egyik tagja jobbkezes, a másik balkezes. A lakosságban a balkezesek százalékaránya ennek körülbelül a fele.

62. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
4 hozzászólás
>!
morcos

Iminek pillanatnyilag nem volt nagy és látványos baja, feltűnő viselkedésbeli zavara vagy súlyos testi betegsége, a történetének mégis, úgy gondolom, helye van a kötetben. Az érintettek nagy többségének nincs látványosan nagy baja, de mégsem élnek jól. Az egészségnek pedig egyik kritériuma az örömre való képesség.

136. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
morcos

AM: Mit kell a páciensnek elmondania vagy csinálnia ahhoz, hogy elkezdjél az ikervesztés lehetőségére gyanakodni?
GYB: A nálad is felsorolt ikerjellemzőkön kívül van egy, amit eddig még sehol sem olvastam: a késés. Amikor elkésik valaki, nincs jelen ott és akkor, amikor kell, az a nem-jelenlévővel való azonosulás.

334. oldal (Ursus Libris, 2013)

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
dianna76 P

    A világra jövő gyermek a múltból érkezik.

321. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
morcos

„Mitől volt menny a menny?” – kérdezem. A választ sok volt ikertől hallottam már: „Attól, hogy annyira együtt lehetett lenni, még félszavak se kellettek, anélkül is értettük egymást. És mi voltunk egymásnak a világ.” "És a pokol?" „Amikor ennek hirtelen vége. Az a pokol.”

145. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
dianna76 P

    „A depresszió nem gyász. A depresszió üresség. Tehát ott hiányzik valaki” – írja Hellinger.

194. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
dianna76 P

    Ha meghal az embernek valakije, a gyász, minden fájdalmával együtt, kötelező folyamat.

209. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Kapcsolódó szócikkek: gyász
>!
dianna76 P

(…) a bűntudatot csak a bűn elfogadása tudja megszüntetni.

287. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
dianna76 P

    Akkor élhetünk ugyanis jól, ha el tudjuk fogadni, hogy pont oda születtünk, ahová; igent tudtunk mondani a szüleinkre, és harmóniában vagyunk a lelkünk legmélyén élő ősszeretettel, ami a szüleink és a testvéreink felé húz bennünket.

31. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

>!
dianna76 P

Andrek Andrea: – (…) Az emberi fejlődés korai fázisai tehát nem tekinthetők kevésbé értékesnek vagy kevésbé emberinek. A fogantatástól a születésig, a megszületéstől a halálig az emberi élet egységes egész. Ebben a gondolati keretben értelmüket veszítik a tudatosság vagy a lélek kezdetét firtató kérdések. Testünk kezdetektől emberi, amely az emberi tevékenységek, az emberi lélek és az emberi tudatosság létrejöttét szolgálja.

293. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában


Hasonló könyvek címkék alapján

Féderer Ágnes: Sorsáthallások
Bert Hellinger: A szeretet rendje
Bert Hellinger – Gabriele ten Hövel: Felismerni, ami van
Thomas Schäfer: Ami a lelket megbetegíti és ami meggyógyítja
Alfred R. Austermann – Bettina Austermann: Dráma az anyaméhben
Rákos Péter: Láthatatlan dimenziók
Wilfried Nelles: A gyógyító valóság
Gunthard Weber: Kétféle boldogság
Wilfried Nelles: Jóban rosszban
Bert Hellinger: A forrás nem kérdi, merre visz az útja