A ​Tűzőrző lánya 113 csillagozás

Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Faji ​előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába – A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

A kettős származású, botrányos kapcsolatból született Daunis Fontaine mind szülővárosában, mind a közeli indián rezervátumban idegennek érzi magát, és a két rokonság kereszttüzében állva úgy tűnik, lehetetlen önmagára találnia. A tizennyolc éves, frissen érettségizett lány orvosi karrierről álmodik, ám egy családi tragédia miatt nincs esélye a továbbtanulásra.
Szürke hétköznapjaiban az egyetlen izgalmat egy új fiú érkezése jelenti. A fivére jégkorongcsapatában játszó, elbűvölő Jamie megváltoztatja Daunis életét – ám nem minden változás örömteli…
Mindeközben rejtélyes halálesetek kavarják fel az indián közösség életét, és amikor Daunis szemtanúja lesz egy sokkoló gyilkosságnak, hirtelen egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Cartaphilus, Budapest, 2022
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632668185 · Fordította: Fodor Flóra
>!
Cartaphilus, Budapest, 2022
512 oldal · ISBN: 9789632668208 · Fordította: Fodor Flóra

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Daunis Fontaine · Jamie Johnson

Helyszínek népszerűség szerint

kijárat


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 172

Kívánságlistára tette 163

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

aurorakönyvmoly>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Konkrétan faltam az oldalakat. A gyönyörű borítóba bugyolált könyv lényegében egy modern, de hiteles képet ad az amerikai indán törzsek egyikének életéről és történetéről, részben talán történelméről is. És így hátulról kezdenék is: az írónő reflektálása a történet mögötti valós eseményekre, az indián nőket érintő atrocitások számadatairól.

A történet középpontjában az ojibwe törzs élete, története, tagjainak mindennapjai és az azt átszövő bűnözés, drog, az erőszak és a nők, ebben a társadalmi csoportban betöltött szerepe áll. Utóbbiak többségéről elmondható, hogy erős női jellemek, legalábbis egy részük, de főszereplőnk egészen biztosan. Daunis karaktere engem nagyon megfogott, annak ellenére, hogy a leírás szerint nem feltétlenül egy tipikus indián szépségről volt szó, okos, makacs, céltudatos jelleme hamar segített abban, hogy szemlélőként bele tudjak helyezkedni e távoli törzs életébe.
A történet maga lassan építkezik és bontakozik ki, áll össze egy egésszé. Átszövi a családi összetartás, a barátság, a szerelem, a hazugság és a megtévesztés. Egy olyan világba csöppenünk, ahol egyszerre találkozunk boldog és kiegyensúlyozott és küszködő családokkal.
Nekem ez az idei egyik nagy kedvencem lett és nagyon várom és egyben nagy reményeket is fűzök a fülszövegben is beharangozott sorozathoz.

Abban szinte biztos vagyok, hogy aki szerette az Ahol a folyami rákok énekelnek című könyvet, annak ez is tetszeni fog.

rókatündérlizi P>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Nagyon megszerettem ezt a könyvet. Olyan érzést keltett bennem, mint A kis hercegben a róka megszelídítése; mindig csak egy kicsit jött közelebb, beljebb a lelkem tűzköreibe. Kezdte ezt az igéző borítóval, majd a hívogató fülszöveggel, végül az apránként felépülő – ám cseppet sem unalmas – történettel.
Külön öröm volt, hogy egy igazi indián származású író írt egy indiánok között játszódó történetet. Ezáltal betekintést nyertem számos szokásukba, a természettel való szimbiózisukba (ami kívülről varázsvilágnak hat), a kultúrájukba, amelyből sok – nem is olyan régen még, másképpen ugyan, ám – a miénkben is megvolt. Példának okáért a több generáció egészséges megléte egymással (és nem mellett), kiegészítve és egységgé kovácsolódva. Ahol minden korcsoport szerepe fontos; ahol születésüktől adják át az ősi tudást, a hagyományokat; ahol senki nem marad egyedül és mindenki értékes, legyen az gyermek, idős vagy helyezkedjen el valahol ezek között.

A krimin, nyomozáson keresztül megismert sztori pedig rávilágít a még mindig jelenlévő kisebbség (legyen az bármilyen besorolás szerinti) elnyomására, semmibe vételére, különösen az ilyen közösségben élő nők ellen elkövetett bántalmazásokra, amelyre a jogrendszer nem vagy csak alig nyújt igazságszolgáltatást. És milyen jó, hogy van hová visszanyúlniuk a hagyományokat, szokásokat, természet erejét tisztelő és ezekkel élő indiánoknak, mert ez segít valamelyest feloldani az atrocitásokat, a fájdalmat.

Ezzel a könyvvel egy gyönyörű édes-bús történet született, amely megmutatja az indián közösségek traumáit, tragédiáit és vele együtt a család, a barátság összetartó erejét, a természet, a hagyományok tiszteletét és fontosságát, amelyet megfűszerez a szeretet, a hétköznapi örömök és a sajátságos humoruk.
Érdemes hagyni, hogy ez a sztori apránként átjárja lelkünk minden zugát, mert ebből valami, valahol megtapad bennünk és a részünkké lesz.

4 hozzászólás
kratas P>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Én nagyon akartam szeretni ezt a könyvet, de nem hagyta magát…
Sajnos a krimi-thriller szál egyáltalán nem tetszett, az egésznek a kivitelezése elrontotta azt az élményt, hogy az indiánok kultúráját átadja. spoiler

IrodalMacska P>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

A Tűzőrző lánya mind a csodálatos borítójával, mind a fülszövegével felhívta a figyelmemet magára és ugyan utóbbi egy picit csalóka volt, a könyv mégis belopta magát a szívembe.

A történet középpontjában a kanadai határ közelében fekvő Sault Ste. Marie nevű városban lakó ojibwe indián törzs szokásai, élete állnak, mely törzs peremén áll Daunis. A lány félig indián származású és életét végigkíséri a kirekesztettség érzése: sehova sem tartozik igazán.

Daunis környezetében több tragédia is történik, melynek következtében egy nyomozás kellős közepén találja magát. A könyv dúskál az akciójelenetekben, mégis valahogy mindig visszatalál a törzs szokásaihoz. Kisebb részletekben olvasva zavaros volt, kevésbé kötötte le a figyelmemet, de 100-120 oldalt egyszerre felfalva nem eresztett, így mindenkinek azt tanácsolom, hogy nagyobb részletekben olvassa.

Érezhető rajta, hogy egy ifjúsági, young adult regény, összességében mégis élveztem.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Kettős érzéseim vannak a könyvvel olvasás után is: voltak benne olyan részek, ami miatt megérte elolvasni, ilyen az indián kultúra, hagyományok, hiedelmek. Szerettem azokat a részeket, amelyek a sportról szólnak, a futásról és jégkorongról (eddig a Mi vagyunk a medvék volt ebben a témában az etalon, de Boulley is jó érzékkel mutatta be ennek a sportnak az erényeit). Jó ötlet volt a 2000-es évek elején végbement/elkezdődött drog hullámot és a krimi szálat belevinni a történetbe. Megértem, hogy RW miért választotta, hiszen abszolút a zsánerébe vág: női történet erős női karakterrel, ritkán bemutatott társadalmi csoportról. Azonban az írásmód (elnagyolt trauma, amely alapján nem is teljesen biztos, hogy mi történt, továbbá teljesen kiszámítható történetvezetés) és a sok helyen nagyon idegesítő fordítás számomra rengeteget rontott az összképen. Ezen kívül voltak számomra teljesen elképzelhetetlen, napjainkban már biztosan nem kivitelezhető hagyományok spoiler, illetve a főhős karaktere is túl szuperre sikerült. Mégis az apróságok miatt spoiler szerethető élmény volt olvasni. Sokat megtudtam az őslakos, északon élő indián kultúráról, amely után biztos nem olvastam volna a könyv nélkül, de bárcsak jobban írta és fordította volna a két szerző!

ziara>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Gondolkodtam, hogy 4,5 vagy 5 csillagot adjak, végük az előbbit választottam, bár teljesen magával ragadott a történet. Milyen jó is egy kis betegség, mikor az ember lánya gyorsan be tud fejezni egy vaskos könyvet.
Imádom az indiánok kultúráját, világát, érdekes volt belelátni a 21. századi életükbe, problémáikba. Hihetetlen, hogy még mindig ezekkel a problémákkal kell küzdeniük.
Nagyon jól gördülő izgalmas cselekmény: mind a magánéleti, mind a krimi szál. Magával ragadó.
A fél csillagot a rengeteg indián nyelvi kifejezés (ami egyébként autentikussá is teszi) miatt vontam le, ha valaki nem tud sokat olvasni egyszerre, hogy megjegyezze, annak lehetne egy szójegyzék a végén, ahova bármikor vissza lehetne lapozni. Plusz a kiejtésükre is kíváncsi lettem volna.
Ettől függetlenül nagy élmény volt Tűzőrző Daunis és családjának története.
Szinte látom filmen is.

AniTiger P>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Ninde gidayan – A szívem a tiéd!
Így közlik egymással a történetben az ojibwék, hogy szeretik a másikat, de ezen túl is számtalan megható pillanata volt a történetnek, és rengeteg kisebb-nagyobb tanulsága. Gyönyörű, megkapó olvasmány, amit emésztgetni kell, de olyan utazás volt, amit kár lett volna kihagynom. Értékes, csodás könyv kívül is, belül is – örülök, hogy ennyi mindent megtudhattam az ojibwékről!

Ajánló: https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2022/11/angeline-…

ekofalusi>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Kicsit bajban vagyok ezzel a könyvvel, mert nagyon szerettem, ugyanakkor a hibákra ennél az olvasásnál különösem érzékeny voltam.
Nagyon érdekes volt belelátni kicsit egy mai indián rezervátum életébe, az amerikai őslakosok szokásaiba, a természettel való bensőséges kapcsolatukba, hiedelemvilágukba. Az írónő célja, hogy az indián kultúrát közelebb hozza az olvasókhoz és az utószó éppen ezért különösen meghatóvá teszi ezt a könyvet. Ezen túl is sok fontos kérdést feszeget az írónő: kisebbségi jogok, rasszizmus, nők elleni erőszak, kábítószer, család és közösség szerepe, gyász, hagyományőrzés, mindezt egy vegyes származású fiatal lány szemszögéből bemutatva.
Nálam a krimi és a szerelmi szál alapvetően jól működött, nyilván annak tudatában, hogy ez alapvetően egy ifjúsági regény.
A szereplők szerintem jól ábrázolt karakterek, azt pedig, hogy a könyv erejéig megint egy fiatal, tettrekész lány szemével láthattam a világot, nagyon jó volt. A könyv hangulata különösen tetszett.
Ami nekem hiányzott, az egy szószedet, néhány magyarázat, ami az indián kultúra megismerését még jobban segítette volna és én a fordítással sem voltam igazán kibékülve.
Most a Molybuborék könyvklubbal olvastam és nagyon örülök, hogy ez volt velük az első közös olvasásom, mert ez a könyv minden kis bosszantó hiba ellenére is nagyon jó és izgalmas olvasmány volt.

H_Ancsa>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Érdekes olvasmány volt. Sok újat tudott mutatni a régi, hagyományait mai napig tisztelő indián rezervátum törzsi tagjai és a mai modern emberek között. Voltak bizonyos részei, amik felháborítottak, és bár a történet maga a 2000-es évek elején játszódik, úgy vélem mára sem sokat változhatott a két világ egymáshoz való viszonyulása.

szindilu>!
Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

Értem és értékelem az írónő célját ezzel a kötettel. Kevesli a kortárs történeteket indián szereplőkkel és a kultúrájuk bemutatásával. És e tekintetben úgy gondolom, remek munkát végzett. Rengeteg információval szolgál a társadalmukról, a hitükről, hogy hogyan élnek manapság valamelyest elszigetelten, de mégis az amerikai társadalomba olvadva.

Ugyanakkor nem egészen azt kaptam, amit vártam. Én egy érzelmileg sokkal jobban megérintő történetre számítottam, hisz egy elnyomott kultúra és népcsoport bemutatásáról van szó benne. E helyett pedig kaptam egy krimit, nyomozással, szerelmi szállal, de igazából semmi különös, semmi újszerű nem volt benne, leszámítva persze, hogy a mai indiánok mindennapjaiba is betekintést nyerhettem.

Nem szeretem az olyan nyomozós történeteket, ahol fiatal főszereplő válik hirtelen profi nyomozóvá, aki minden szálat képes egymaga kibogozni, 18 évesen már olyan tudással rendelkezik például a természettudományok terén, hogy arra már az FBI is felfigyel és az ő segítségét kérik. Hiteltelen, valószerűtlen és bevallom, nem tudom komolyan venni.

Nem beszélve olyan, megint csak életszerűtlen szituációkról, hogy egy komoly trauma után, úgy viselkedik valaki, mintha mi sem történt volna (spoiler nélkül nem tudom jobban elmagyarázni sajnos)

Kriminek nem rossz, de kétlem, hogy ugyanilyen sikereket ért volna el (készülő Netflix sorozat, különféle díjak), ha kivonnánk a képletből az indián kultúrát, melybe bele ágyazták.

Őszintén szólva érzelmileg jobban megérintett, amit a szerző utószavában olvastam arról, hogy az őslakos nők hány százalékát éri életében támadás, mint maga az egész könyv.


Népszerű idézetek

Edmond>!

Az ősz szeszélyes évszak. Néha sokáig húzódik, máskor csak rövid időre jelenik meg.

276. oldal

Kitabu_hu P>!

A szeretet azt jelenti, hogy azt akarom, hogy jó életed legyen, még akkor is, ha én nem vagyok a részese.

489. oldal

Irsa_Petra P>!

Az, hogy valaki elhagy, semmivel sem lesz könnyebb attól, hogy sokadik alkalommal történik.

270. oldal

aurorakönyvmoly>!

A változás akkor is bekövetkezik, ha tudatosan próbáljuk elkerülni.

282. oldal

Kitabu_hu P>!

Amikor valaki meghal, minden, ami vele kapcsolatos, múlt idővé válik.
Kivéve a gyászt. A gyász a jelenben marad.

28. oldal

aurorakönyvmoly>!

Titkokat elárulni megkönnyebbülést jelent. A terhet már az is leveszi az ember válláról, hogy megosztja valakivel.

82. oldal

Kitabu_hu P>!

Az életet tisztességgel leélni annyit tesz, hogy az ember nem csapja be magát, sem másokat.

129. oldal

aurorakönyvmoly>!

Az indián időszámítás valójában azt jelenti, hogy a dolgok akkor történnek, amikor történniük kell.

294. oldal

Kitabu_hu P>!

Ismét megállapítom, hogy az öregeink a legnagyobb erőforrásunk, ők testesítik meg a kultúránkat és a közösségünket. Az ő történeteik révén kötődünk a nyelvünkhöz, a gyógyfüveinkhez, a földünkhöz, a klánjainkhoz, énekeinkhez és hagyományainkhoz. Hidat képeznek a múlt és a jelen között, és vezetik azokat, akik a jövőben folytatni fogják.
Mi tiszteljük örökségünket és népünket, azokat, akik még élnek és azokat, akik már elmentek.

466. oldal

aurorakönyvmoly>!

– A kedvesség olyasmi, ami apróságnak tűnik, Danuis, de mint amikor kavicsot dobunk a tóba, úgy gyűrűznek tovább a hullámok, és nem is gondolnánk, milyen messzire érnek.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daunis Fontaine · Jamie Johnson

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Duncan: Stranger with my Face – A másik én
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában
Jacqueline West: Csal minden álom
Lucinda Gray: Az aranykalitka
C. J. Daugherty: A Cimmeria titka