Nagyapó ​a cseresznyefán 38 csillagozás

Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Toninónak négy nagyszülője volt: kettő a városban, kettő vidéken. A városiakat Antoniettának és Luiginak hívták, és pontosan olyanok voltak, mint a város többi lakója. A falusiakat Teodolindának és Ottavianónak, és senkihez sem hasonlítottak, még a saját szomszédaikhoz se. A vidéki nagyapóról szól a történet, aki olyan bizalmas viszonyban volt a cseresznyefájával, hogy ugyanazt a nevet adta neki, mint a lányának – mindkettejük a Boldogság nevet kapta. Csodálatos cseresznyefa volt, és csodálatos volt a nagyapa is. Tonino tőle tanult fára mászni, tőle tudta meg, hogy a növények érző lények, és hogy egy Alfonsina nevű liba családtag lehet.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: „Az én könyvtáram” Móra

>!
Móra, Budapest, 2002
120 oldal · ISBN: 9631176932 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Lipták György

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

nagypapa


Kedvencelte 10

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Köszönöm @Chöpp, először a te véleményedet olvastam erről a könyvről. :) Majd @Gelso, @Boglárka_Madar és @Uzsonna értékelése erősített meg abban, hogy ezt a könyvet olvassam el. Köszönöm nektek! Imádtam.
Értékelésem itt: http://konyvutca.blogspot.com/2020/01/angela-nanetti-na…

9 hozzászólás
Chöpp >!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Tényleg roppant szívhez szóló spoiler történet ez. Nem is igazán mese, de biztos vagyok benne, hogy kicsik és nagyok megtalálják benne magukat, mert én megtaláltam. Bizony ám! Többször is. Én is nagyon szerettem a Nagypapámat, pedig ő feleennyire sem volt Habó, viszont egyszerű, egyenes és nagyon tiszta ember (mert én ilyennek láttam). Nosztalgiával gondolok rá; nyugodjék békességben!
Tonino gyermekkora nagyszerű élményekkel lett gazdagabb Ottaviano és Alfonsina – no meg az édesanyja nevét közösen viselő cseresznyefa – jóvoltából.
Sok történet veszít az értékéből, az élvezhetőségéből azzal, hogy más kultúra, más szokások, hagyományok, világlátás, hozzáállás jelenik meg konzekvensen benne a történet folyamán. A legjobb történetek azonban ezzel sem csorbulnak. Bárhol és bármikor is játszódnak, egyetemes és igaz értékeket hordoznak, mindenki által átérezhető, finom hangulatokat, illatokat, színeket és varázslatokat foglalnak magukba. A Nagyapó a cseresznyefán ezek közé az egyetemes, ámde mégis mindennapi mesék közé tartozik.
Az illusztrációkat nagyon sokáig nézegettem, mert azok sem sem semmik ám!
Örülök, hogy elolvashattam.

meseanyu P>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Sajnos engem nem bűvölt el annyira ez a regény, pedig nagyon régóta szerettem volna elolvasni, hiszen sokan imádták, akiknek adok a véleményére. Az biztos, hogy jó üzenetű történet, és vannak benne nagyon hangulatos részek, az utolsó két oldal például tökéletes. De egy-két rész viszont nem tetszett, nem illett a szövegbe, kizökkentett, ezért nem volt annyira varázslatos, mint vártam.

mohapapa I>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Ugyebár háromféle ember van:
1) aki ismerte az összes nagyszülejét
2) aki nem ismerte
3) s aki részlegesen ismerte (a sajnálatos elhalálozások miatt)

Azokról, akik ismerték a nagyszüleiket is elágaztatható a logika:
1) akik ismerték a nagyszüleiket, és azok valóban nagyszülők voltak
2. akik ismerték a nagyszüleiket, de azok nem voltak valóban nagyszülők

Én abban a hihetetlen szerencsés helyzetben vagyok/voltam, hogy az összes nagyszülőmet ismertem, s Nagyi, az anyai nagymamám mai is él (bár most éppen kórházban van tegnap óta, és nagyon nincsen jól, szegény!), ráadásul velünk él.
De a könyvre való tekintettel most hímsoviniszta módon, a nagypapák játszanak.

Szóval volt Anyu ágán a Gőzpapa. A pocakos, jókedvű, minden nőnek udvaroló, de Nagyit (tudtommal) soha meg nem csaló nagypapa, aki gondolkodás nélkül bevitte magával Zotyit (alias törpe mohapapa) málnaszörpizni a Viola utcai sarki krimóba, ahol ő a fröccseit öntötte magába, akivel tuti nyereség volt megállni egy trafik előtt, az egyforintos műanyag katonák/indiánok után ácsingózva, és aki tutira felültetett a vurstliban bármire, hiába is volt a kezemben a vattacukor.

A másik oldalról ott volt a nagyon szívbeteg Mohácsi papa, aki sakkozni, rejtvényt fejteni, kanasztázni tanított; aki festett és írt, és teknőst tartott az egyik akváriumban, halakat a másikban. Aki a Fecske cigarettája dobozáról kivágta a papírfecskéket és cérnára fűzve ott szárnyalt a Szerdahelyi utcai lakásban a sok néma csivitelés az egyik saroktól a másikig. Mohácsi papa a Hungexpo-nál dolgozott, és mindig hozott nekem csuda jó szagú prospektusokat, meg kivágta és spirálfüzetbe ragasztotta a Fülesben megjelenő képregényeket, hogy egyben olvashassam a történeteket.

Szóval, voltak nekem papáim, csuda kedves papák! A gyerekeim már nem jártak iylen jól. Az apai nagypapájukat nem ismerhették, mert az alkohol „idős” korában (negyvenhárom éves volt, a teremtésit, négy évvel már túléltem!) az alkohol egy lépcsőhöz vágta, és úgy maradt. (Sajnos a gyerekeim az apai nagymamájukat sem ismerhették: ő huszonhét volt, és a leukémia erősebb volt nála). A másik nagypapája a gyerekeimnek meg elvolt a maga világában. Nem zavarták a gyerekek, de nem is érdekelték. Nagyon nem. Szóval úgy volt másik nagypapjáuk, hogy valójában nem votl.

Toninónak is van nagypapája. A köyvben leírt események jobbára erről a nagypapáról szólnak, illetve arról, hogy éli meg Toninó a nagypapa élethez viszonyulását.

Sokan írták, hogy milyen szomorú történet ez a könyv. Is. Lehet, hogy abban a serencsés helyzetben vagyok, hogy az élet, a sors, a jó Isten engem hozzászoktatott ahhoz, hogy a születéssel csak jó esteben hatvan-hetven évi haldoklás veszi kezdetét, és nekünk az a feladatunk, hogy a haldoklás közben jól érezzük magunkat, és mindeképpen legyünk egymás hasznára. Amikor lejár az idő, az nagyon szomorú (jaj, Nagyikám, ott bent a kórházban!), de sajnos törvényszerű.

Ottaviano nem ment el nyomtalanul: ott hagyta a maga emlékét, az élethez való hozzáállását Toninonak. Otthagyta az élni akarás, a szeretet és a szerelem üzenetét. Ennél többet nem lehet adni. Akkor is otthagyta ezt az örökséget, ha közben maga vígasztalhatatlan volt a nagyama halála után.

S ebben nagy ez a könyvecske. Nem zokogáskeltésből íródott, hanem életigenlésből. Nem cukiédibédi, hanem valóságszagú. Az alakok és a történetük: hús és vér szereplők valós története. Akik hibáznak, tévednek, akiket az érzelmeik vezetnek, s akik szeretnek és haragszanak. Egy mindennapi, kedves, hasznos történet.
Le a kalappal!

P.S:: A címmel van egy kis baj: Ottaviano soha, könyvszerte nem szólíttatik vagy neveztetik nagyapónak, ő mindehol nagypapa.

Gelso>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Szívet melengető könyv…

Olyan szeretetet és melegséget árasztó, mint egy fészek.
Egy nagyszülői-ház-fészek, ahol puhaság, szeretet, biztonság vesz körül, és jelenti azt, hogy jó helyen vagy.
Így ölelnek körül a gyerek Tonino őszinte szavai, s miközben olvasod a történetet, rájössz, hogy neked is ilyen volt a nagyapád. Szigorú, szikár ember, de mégis engedékenyebbnek tűnt, mint a szüleid. Hol mesét olvasott, hol ilyen-olyan házi/kerti munkára okított. Vagy megengedte, hogy belenyalj a pincében a „piros” borba, vagy mindig rejtett diót a zsebe, pár forintot fagyira, körhintára. Úgy tudott fát oltani, hogy az egész falu felkereste, ótcson, má' neki hol egy orgonabokrot, aranyesőt, diót, barackot; és persze fát ültetett, almát, szilvát, meggyet, mondolát, mogyorót, barackot, de legszívesebben körtét és gyiót…

Tonino gyermeki bölcsességgel és tiszta egyszerűséggel igazodik el a felnőttek világában, és szíve szeretetével érti meg a körülötte bonyolódó emberi sorsokat. Meleg szavakkal meséli el mindezt nekünk, és örömmel vagyunk részesei örömteli vagy éppen bánattal teli történeteinek. Szerettem olvasni, szerettem érezni, hogy a bajok ellenére a dolgok mégis jóra fordulnak, bár megtörténik a visszafordíthatatlan – a kisfiú mégis, a szomorú emlékek ellenére éppen annyi humorral képes ezeket a visszaemlékezéseket elénk tárni, hogy mindvégig érezhető az irántuk érzett tisztelet, és hogy azzal nem sérti a meg a nagyszülők emlékét szülei szemében.

El kellene olvasni a gyerekeknek, és bizony, nekünk felnőtteknek sem haszontalan olvasmány. Figyelmeztet, hogy nemcsak a rohanó életünk és a munkahelyünk van, ahol teljesíteni kell, hanem van egy kis fészek, ahol szintén „teljesíteni kell”, mindenek előtt szeretetből/szeretettel és emberségből/emberséggel.
Örülök, hogy Felice-nek, azaz Boldognak nevezte el Ottaviano apó a fát, hiszen ez a cseresznyefa végül megmentette a családjukat a széteséstől, talán nem túlzás, ha azt mondom, újra összehozta Tonino szüleit, segített nekik túlélni életük nehéz szakaszát, és tanúja lehetett a család további boldogulásának. Igaza volt Toninonak, hogy küzdött érte, azt gondolom, ez fontos, mert így bizalommal nézhet a jövő felé – először a húgának adja tovább mindezt, és aztán még ki tudja?
Szép mű, kár a rémisztő rajzokért. De ha nagyon belemerülök, és elnézegetem, akkor még meg is értem, a miértet – de annyira rémisztőek, hogy nem nézegettetném egy gyerekkel túl sokáig.

Az írónőről nagyon kevés dolgot találtam: Angela Nanetti Bologna mellett, Budrioban született 1942-ben. Iskoláit Bolognában végezte, középkori történelemből diplomázott. Több évig tanított pescarai iskolákban felső tagozatosakat, középiskolásokat. Publikálni a nyolcvanas években kezdett, amikor didaktikai szövegekből álló antológiát jelentetett meg felsősök részére Üzenetek a palackban címmel. Jelenleg gyerekkönyv-íróként tevékenykedik. Első kiemelkedő műve egy rövid regény, az Adalberto feljegyzései címet viseli, amelyben könnyed és ironikus stílusban ír a kamaszok fejlődésének problémáiról. Ezt az első művét több is követi az Einaudi Kiadónál, melyeknek a társadalmi és személyes kapcsolatok lesznek a központi témái, főszereplői pedig a kamaszok. 1995-ben otthagyja a tanítást, és kizárólag az írásnak él.
Leghíresebb és legsikeresebb regénye a Nagyapám egy cseresznyefa volt (Magyarul: Nagyapó a cseresznyefán); 15 országban jelent meg. 1998-ban ezért a regényéért elnyerte a Cento Díjat.
1985-ben elnyerte az Andersen díjat, 2000-ben és 2003-ban az év legjobb írója Olaszországban. 2008-ban kiadót vált és az Einaudi után a Giuntinál publikál. 2010-ben is Cento díjjal tüntették ki az Eső társasága c. regényéért. Forrás: http://it.wikipedia.org/wiki/Angela_Nanetti
Az írónő honlapja: http://www.angelananetti.it/
                                    __
A könyvet a Ne felejtsük őket! Olvasás nagyikról és nagyapákról… c. @Galambdúc kihívására olvastam.

3 hozzászólás
Ottilia P>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

@Csöpp értékelése keltette fel a figyelmem a könyv iránt, amit köszönök.

Édesapám erdész volt, a Zempléni-hegység területén, kis falvakban nőttem fel (Erdőhorváti, Mogyoróska, Boldogkőváralja és Baskó), így tudom, hogy micsoda boldogság a vidéki, természetközeli gyermekkor. Angela Nanetti könyve egy (← ilyen) olyan életről szól, ami sajnos ma már csak igen keveseknek adatik meg, a fiamnak még sikerült átadnom a nagyszülők segítségével, de az unokámnak már jóval nehezebb lesz, és bármennyire is törekszem majd rá, sosem lehet már olyan, mint a mi időnkben.

A borító számomra semleges, Lipták György illusztrációi kifejezetten érdekesek, érdemes bogarászni őket, némelyik misztikus, és vannak olyanok is, amelyek a gyermekek számára ijesztők lehetnek, de jó néhányat bizonyára meg sem értenek. Tetszettek, de véleményem szerint semmiképpen nem valók gyermekkönyvbe.

A történet bájos, de nem csöpögős, könnyedén magával ragad, szinte pillanatok alatt beszippant, a gyermekszemszög pedig pezsdítően hat, komoly érzelmeket szabadít fel, hol örömteli, derűs, szívbizsergető, lúdbőröző, nosztalgikus, hogy szomorú, szívszorító, bölcs, de egy percre sem hagy hidegen.

Toninó, a főhős (sőt idővel a szülei is) élete és ő maga megváltozik Teodolinda nagymama és főleg Ottaviano nagypapa hatására. Megtanulja az igaz élet titkát, a szeretetet, a ragaszkodás, az összetartozás, az állatszeretet és általában a természet szeretetének jelentőségét és örömét, az idős emberek bölcsességének befogadását. Megtapasztalja az öregedés folyamatát és a szomorú elmúlást. Becsületes, életigenlő, az igazi értékekre figyelő, jó ember válhat így belőle.

Imádtam a cseresznyefát, Felice-t (Boldogság) és a libát, Alfonsina-t is, nélkülük nem lett volna ennyire jó ez a történet!

Ajánlom felnőtteknek és nagyobbacska gyermekeknek, mindenki megtalálhatja benne az örömét, felismerését, tanulságát, nekem sikerült. Megérdemelne egy újabb kiadást.

>!
Móra, Budapest, 2002
120 oldal · ISBN: 9631176932 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Lipták György
RandomSky>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Életem eddig lehúzott négy évtizede alatt már csomó mindenről hallottam azt, hogy „ez az élet”, de a legtöbbről kiderült, hogy annyira azért mégsem. Angela Nanetti könyve arról a fajta életről szól, amit gyerekként ismertem, és bár látszólag nem sok nyoma maradt, se künn, se benn, azért mégis azt gondolom, hogy ez tényleg az, és ezt szeretném a gyerekeimnek átadni. Áldás, hogy ebben tudnak segíteni a nagyszüleik is.
És írtam róla cikket ekultra: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-09…

4 hozzászólás
bozs>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

De jót sírtam, már nagyon hiányzott ;( Gyerek, nagypapa….
Nekünk is volt cseresznyefánk. Erdőkertesen élt a nagynénémék telkén. Akkoriban úgy éreztem, hogy minden évben nekem terem rajta a sok cseresznye. A kert végében akácos erdő volt. Az akácos erdő árnyékában pedig csirkék éldegéltek. Nagynéném nem merte levágni őket, a férje sem, mindig a szomszéd jött át. Kiscsibéket a piacon vettek, nagyon szerettem a kis sárga tollasokat, az édi hangjukkal. :)
Sok nyarat töltöttünk a cseresznyefa árnyékában. A nagynéném férje meghalt, a telket eladták. Ennek több mint 20 éve, de azokat a nyarakat, azt a fát és a termése ízét soha nem felejtem.

11 hozzászólás
Uzsonna>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Egy gyönyörű történet kicsikről és nagyokról ismét: szülők, nagyszülők, gyerekek és unokák. És az élet nagybetűkkel. Köszönet @gelso-nak, hogy felhívta rá a figyelmem.

Angieolvas P>!
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán

Voltam vagy 10 éves mikor egy szavaló versenyen nyertem ezt a könyvet.
Ez nem egy boldog történet, inkább egy szomorú elmesélés. Mikor anno ezt olvastam potyogtak a könnyeim a nagymamáért, a nagypapáért.
Most, hogy újra átéltem még mindig azt érzem, hogy ez nem gyerek könyv. Nagyon tetszett, hogy a kisfiú ennyi mindent megtett a kertért. Nevettem a reggeli ébresztéseken a borsodó és bohockódásokon.
Szép, de szomorú történet.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Az öregek olyanok, mint a gyerekek, nem maradhatnak magukra, szükségük van egymásra.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
Bea_Könyvutca P>!

Egyszer azt álmodtam, hogy az ágakon bukfencezünk, a nagypapa meg én, és a cseresznyefa úgy tesz, mintha rázkódna a nevetéstől.
Igaz, csak álom volt, de ha a fák lélegeznek, miért ne tudnának nevetni is?

121. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mindig azt láttam, hogy amikor halottról beszélnek, mindenki sóhajtozik, komoly arcot vág, még akkor is, ha alig ismerték. Nagypapa meg soha nem szomorú, amikor a nagymamáról mesél nekem.
– Számomra nem halt meg: addig nem halunk meg, amíg szeretnek, Tonino, ezt ne felejtsd el.

48. oldal

2 hozzászólás
Ottilia P>!

A mama egy szem gyereke Ottaviano nagypapáéknak, mert Teodolinka nagymama hiába volt olyan kövér, egészen picike gyerekei születtek, csak egy napig maradtak életben. Szerencsére a mamával jobban ment a dolog, talán azért, mert nála a nagymama mindent beleadott, hogy aztán olyan unokája legyen, mint én, ezt ő maga mondta.

10. oldal (Móra, 2002)

3 hozzászólás
Aquarius P>!

– […], de ha a nagymama annyira szerette a libákat, miért ne változhatott volna libává?
Mama nem tudott semmilyen okos válasszal előállni, csak annyit mondott, hogy ez lehetetlen.
– De miért?- erősködtem.
– Mert lehetetlen – vágta rá. – A nagymama az égben van.
Én viszont hosszas töprengés után arra jutottam, hogy ha mindaddig nem halunk meg, amíg szeretnek bennünket, ahogy a nagypapa mondta, viszont a halott személyt nem lehet látni, akkor ez azt jelenti, hogy átalakul. És ha átalakul, miért ne változna olyasmivé, ami nagyon kedves volt a szívének. A nagymamából ezért biztosan liba lett.
Amikor a következő szombaton meglátogattuk a nagypapát, beszéltem neki erről. A cseresznyefa alatt ült a napon, bár nagyon hideg volt.
A mama bent a házban rakott rendet, én meg a nagypapa mellé telepedtem, és elmagyaráztam az elméletemet. Csöndben, nagyon figyelmesen végighallgatott, és a végén megsimogatta a fejem.
– Tudod, én is valami ilyesmire gondoltam. És én mivé változnék?- kíváncsiskodott.
Efelől semmi kétségem se volt.
– Cseresznyefává.
– Hát te?
– Ezen még nem gondolkodtam, de talán szívesen változnék madárrá. Akkor eljöhetnék hozzád és megehetném az összes cseresznyédet!

50-51. oldal

3 hozzászólás
VargaÍriszDóra I>!

Én pedig életem legszebb heteit töltöttem a nagypapával.
Először is a sodóra emlékszem azokból a napokból. Minden reggel azt főzött nekem, cukorral, tojással, ahogy kell. Még ágyban voltam, de már félálmomban hallottam, amint lent a földszinten veri föl a tojást: kop-kop-kop. Vártam a nagypapát, és ébredezés közben a zsalu résein beszűrődő napot figyeltem, csupa aranyszínű csík lett a szoba. Aztán hallottam, hogy az udvarban Alfonsina sétálni viszi a kislibáit, miközben nagypapa kitartóan veri föl a borsodót. Kop-kop-kop.
Fél óra kellett, hogy olyan legyen, mint a tejszínhab. Így elmondva semmiségnek tűnik, de a világ legjobb dolga, amit csak reggelire enni lehet, különösen attól a kis vörösbortól, amit nagypapa beletett – a likőrhöz hasonlított. Szóval jobb, mint Antonietta nagyi gyümölcstortája és a mama összes csokis pudingja.
Amikor a mamának elmagyaráztam, hogyan készíti nagypapa a borsodót, háromszor is így kiáltott föl, de jó hangosan:
– Az lehetetlen! – Háromszor, komolyan.
Gondoltam, nem akarja elhinni, hogy a sodó jobb lehet az ő csokis pudingjainál, és vigasztalásul hozzátettem, hogy ha jól meggondolom, a csokis pudingok is finomak, talán épp annyira, mint a nagypapa borsodója. De ő csak hajtogatta:
– Az nem lehet! Bort adni egy hétéves gyereknek!

30-31. oldal (Móra 2002)

Bea_Könyvutca P>!

Egyszer – valamivel karácsony előtt, épp a cédulákat írtuk a fa alá – nagy zűrzavart hallottunk kintről, neg a pedellus hangját:
– Nem lehet bemenni – mondta, és egy másik hangot: – Micsoda butaság, hát mi ez, börtön?
Fölpattantam.
– A nagyapám! – kiabáltam.
Abban a pillanatban nyílt az ajtó.
– Szabad, bemehetek? – kérdezte a hang, mielőtt a tanító néni kinyithatta volna a száját. És előttünk állt a Télapó.
Visszahuppantam a székre, nem tudtam, mit gondoljak. Akkor még elég összevisszaság volt a fejemben a Télapóval kapcsolatban és otthon senki sem világosított fel.

44-45. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ha Ottaviano nagypapára gondolok, mindig eszembe jut az a nap, amikor megtanított, hogyan hallgathatom a fák lélegzését.

27. oldal

Aquarius P>!

– Papus, már mondtam, hogy ne maradj itt egyedül, nem tesz jót, mindenfélét a fejedbe veszel…
– És hová kéne mennem? – tudakolta a nagypapa. – Talán hozzád?
– Igen, gyere hozzánk! – rimánkodtam.
Ottaviano nagypapa elmosolyodott, és megsimogatta fejem.
– Tudod, mi történik az öreg fákkal, ha átültetik őket? Meghalnak. Mondd meg anyádnak.

61-62. oldal

4 hozzászólás
VargaÍriszDóra I>!

Négyéves koromban négy nagyszülőm volt: kettő a városban, kettő vidéken.
A városiakat Antoniettának és Luiginak hívták, és pontosan olyanok voltak, mint a város többi lakója. A falusiakat Teodolindának és Ottavianónak, és senkihez nem hasonlítottak, még a saját szomszédaikhoz se.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Edmondo De Amicis: Szív
Tea Stilton: A jéghercegnő
P. D. Baccalario: Century – A kőcsillag
Paola Zannoner: A filmforgatás
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére
Matthew Quick: Forgive Me, Leonard Peacock – Bocsáss meg, Leonard Peacock!
Katherine Paterson: Híd a túlvilágra