Törött ​csontok (Kim Stone 7.) 147 csillagozás

Angela Marsons: Törött csontok

Kim Stone felügyelő nehéz helyzetben van. Az aktuális eseténél nem számíthat a teljes csapatára; két társa egy magára hagyott kisbaba ügyében nyomoz a helyi román közösségben, amíg a felügyelőnő egy fiatal prostituált gyilkosát keresi. Ahogy újabb és újabb áldozatok kerülnek elő, nyilvánvalóvá válik, hogy egy sorozatgyilkost kell megállítaniuk. Az elkövetési mód egyre brutálisabb, az áldozatok pedig a legelesettebbek és a legvédtelenebbek közül kerülnek ki. Stone-éknak azok haláláért kell igazságot szolgáltatniuk, akiket senki sem keres.
Angela Marsons legújabb regényében az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság jelenségét járja körül. Ebben a közegben a kizsákmányolás és az öncélú kegyetlenkedés mindennapos, a helyszín pedig nem egy távoli világ, hanem a mindennapjaink, az áldozatok ugyanis közöttünk járnak. Marsons fordulatos krimijével oda irányítja a figyelmünket, ahonnan a legszívesebben félrenéznénk.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634524366 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524359 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Kim Stone · Bryant · Kevin Dawson · Stacey Wood


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Angela Marsons: Törött csontok

A megtört életek története. Félelmetes mesemondás, amely tökéletesen bemutatja Angela Marsons írásának zsenialitását. Története tükrözi a bűnözés valós világában felállított aknákat, azok kihívásait, és bemutatja azokat, akik napi szinten küzdenek ellenük. Mélyen a felszín alá tekint, bár ezt nem éppen szokványos módon teszi. Minden társadalmi réteg képviselteti magát benne, mindenki egyformán részt vesz a kollektív őrületben. Nem igazán ad magyarázatot, nem ad válaszokat, egyszerűen csak bemutat több történetet, értékelés és ítélkezés nélkül. Talán épp ezért hátborzongató, mert mégis minden ott van benne. Az olvasó szinte görcsöl a nehéz kérdések szemléletes realizmusától, amelyeket az írónő érzékenyen és valós belátással kezel. Az lehet, hogy a könyv csak egy elképzelt, lehető legrosszabb valóság, hiszen én is ezt mondanám, ha a világa nem lenne annyira fájóan igazi.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Angela Marsons: Törött csontok

Egy újabb izgalmas krimi kedvenc felügyelőnőmmel. A téma abszolút aktuális, kizsákmányolás, prostitúció, emberkereskedelem, és akadnak meggyilkolt áldozatok is, a szerző mégsem dagonyázik a testnedvekben. Pont ezért szeretem, mert a gusztustalankodás helyett a nyomozáson, és Kim csapatának tagjain van a hangsúly. Igazi krimi a javából.

Réka0128 P>!
Angela Marsons: Törött csontok

„Ha szuperhősnek születik, akkor talán sok halált megakadályozhatott volna, de nem született, ezért csakis az ellen harcolhatott, ami itt történt, a szeme előtt.”

Egyszerűen képtelen vagyok megunni ezt a sorozatot, mert minden rész képes valami újat mutatni, és nem válik sablonossá sem a történet, sem a karakterek szempontjából. A Törött csontokban olyan súlyos témák kerülnek elő, mint a prostitúció, az emberkereskedelem, valamint az illegális bevándorlók kizsákmányolása. Az előző kötethez hasonlóan többször rendkívül megrázónak és felkavarónak éreztem a történéseket. Angela rendkívül jól tudja keverni a lapokat, mert akárhogy törtem a fejem, egyszerűen képtelen voltam rájönni, hogy vajon mi lesz a két ügy kimenetele, és kik lesznek az elkövetők. Az egyik szálat azonban némileg lezáratlannak éreztem, nem kaptunk igazi megoldást.
A csapat ezúttal két részre oszlott, Kim Bryanttel dolgozott együtt, Stacey pedig Kevinnel. Kifejezetten tetszett, hogy végre Stace is rendesen terepen munkálkodott, Kevről pedig kiderült, hogy nem akkora s*ggfej, mint amilyennek néha mutatja magát. :) Visszatérő szereplők újfent akadtak, ami azért okozott némi meglepetést is.
Picit nehéz volt írni erről a részről úgy, hogy éppen most olvasom a következőt. :D Ráadásul a 9. rész megjelenéséről egyelőre semmi hír, úgyhogy fogalmam sincs, hogy fogom kibírni hónapokig Kim Stone és a csapata nélkül…

Kókuszka>!
Angela Marsons: Törött csontok

Ebben a részben tetőről leeső fiatal lány, elhagyott csecsemő, meggyilkolt prostituáltak kerülnek a középpontba, amivel Kim Stone-nak és csapatának meg kell birkóznia. Sötét, rémisztő, szívszorító történet, ahol visszaélnek a nehéz anyagi körülmények között élők, a menekültek, az illegális bevándorlók kiszolgáltatott helyzetével, működik a modern rabszolgaság. A prostitúció megélhetési forma, Angela dolgozó lányoknak nevezi őket, míg fiatal lányok beszervezése, manipulálása jólétet biztosít futtatóiknak, virágzik az emberkereskedelem. Az írónő szinte belerángat a történetbe, ahol mindenkinek megvannak a saját álmai, reményei, küzdelmei. Egy elgondolkodtató, jól megírt krimi, a végén jó kis csattanóval.

cicus61 P>!
Angela Marsons: Törött csontok

Nagyon jó kis történet volt megint. Az a borzasztó a könyvben, hogy valószínűleg a mai napig történnek ilyesmik világszerte, a rabszolgakereskedelem és a prostitúció még mindig probléma és olvasunk róla. Kim és csapata megint szuper volt és mint a bulldog, ráakaszkodott a témára és addig nem engedte, míg meg nem oldotta. Persze, a végén azért van megdöbbentő fordulat is, mint mindig.

bokrichard>!
Angela Marsons: Törött csontok

Most értem el odáig, hogy az e-book formában (csaknem a megjelenéskor!) megszerzett Angela Marsons könyvet vegyem a kezembe, pedig az írónő nagy kedvencemmé vált az elmúlt pár évben. Ez a könyv ugyanolyan kimagasló, mint a többi, csaknem összes kötete számomra. Nehéz szavakba önteni, mert minden alkalommal egy légiesen könnyed mesemondásba csavart érzelmi hullámvasutazásba kerülök bele, amire nem számítok legtöbbször. A téma felkavaró, sajnos lassan mindennapinak mondható. A szereplők azt a fajta kétségbeesett helyzetet nagyon átadják, ami a lánykereskedelemmel, és egy gyermek elhagyásával járhat, itt lehet utálni, sajnálni a karaktereket, mert Angela mesterien ábrázol mindent, ami kell, hogy ne legyen semleges, és közömbös az olvasónak az olvasott élmény. Mindeközben megmarad a megismert humor, az élcelődés a főhősöknél, megmarad Kim, akit imádok minden hibájával együtt, és aki még mindig a kedvenc főhősnőm minden olvasott krimiből. Alig várom, hogy valamikor a 8. kötetet is megszerezhessem, mert élvezem minden pillanatát az írónő termésének.

Iloonka>!
Angela Marsons: Törött csontok

Picit gyengébbnek érzem a sorozat többi részéhez képest, de az nem változott, hogy Kim Stone hozta a szokásos formáját.

Rögtön azzal indít a történet, hogy egy kisbaba kerül a rendőrségre és Kim kollégáira bízzák az esetet. Elsőnek még azt hihetnénk, hogy semmi különös nincs a háttérben, de Marsonsnál ilyesmi nem előírás. Kim eközben azt próbálja kideríteni, ki áll a prostituáltak meggyilkolása mögött, és szokásához hívően fáradhatatlanul dolgozik az ügyön, még akkor is, mikor saját élete forog kockán.

Most valahogy nem fogott meg úgy, mint az előző részek, pedig a témák számomra érdekesek voltak ezúttal is. Nem tudom miért, de ez van. Viszont kétségtelen, hogy megint nagyon jó témákhoz nyúlt, amik erős üzenetet hordoznak ,mint ahogy az egész sorozat. Kimet pedig nem lehet megunni, a sajátos személyiségét egyszerűen nem lehet nem szeretni. Azt hiszem kevés ilyen jól összerakott karakter van, mint Kim Stone. Örültem, hogy Dawson és Stacey is kaptak megbízást és megtudhattuk, hogy ők miként nyomoznak. Természetesen a végére azért kellően izgalmasra sikerült, hogy alig lehetett letenni a könyvet.

Összességében fél csillag levonás jár, de bár minden könyvnél ennyire lehetnék elégedetlen, ebből is látszik, hogy Angela mennyire jól tud krimit írni.

PRicsmond>!
Angela Marsons: Törött csontok

Újabb magával ragadó Kim Stone történet. A sorozat hivatalosan is visszatért régi önmagához, Angela szerencsére meg tudott újulni és az előző kötethez hasonlóan a Törött csontok is remek kikapcsolódást nyújt. Kim és csapata bár megosztva kénytelenek nyomozni és több bűntényt felderíteni, de ez se veszi el a könyv értékét, sőt még csak hozzátesz. A csapat egyik fele egy a rendőrőrs előtt hagyott csecsemő szüleit próbálja felkutatni, míg Kim pedig az utcalányokra vadászó gyilkos nyomába ered. Szinte repülnek az oldalak olvasás közben, szinte már túl hamar véget is ér, ami nekem pedig nagy kedvenceim ebben a sorozatban a főszereplők párbeszédei ismételten szuperek lettek.

Navi P>!
Angela Marsons: Törött csontok

Kimék megint belenyúltak a sűrűjébe: prostitúció, drog, emberkereskedelem, modernkori rabszolgaság. Szerencsére a végérre elkapják a rosszfiúkat, még ha valaki olyan sármos is, mint egy félisten.
Tudom, hogy mindenkinek meg kell élni valamiből, de spoiler elmehet a búsba, sőt, még tovább is.
A gyilkosunk … na, rá aztán nem számítottam. Pedig benne volt a levegőben. A járőr részéről pedig pont, hogy negatív kicsengésre számítottam, de ez azért valahol megmelengette a kicsi szívemet, sajnáltam is szegényeket.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A fiatal lányok manapság nagyon gyorsan fel akarnak nőni. Inkább örülniük kéne, hogy fiatalok, ahelyett hogy menekülnek ebből a korból – […].

122. oldal

mate55 P>!

A morális kapaszkodókat az előttünk látott példák, a tanult viselkedés formálja, ami folyamatos gyakorlást és korrekciót igényel.

shadowhunter1975 P>!

– Klassz voltál, Stace! – mondta Dawson lelkesen a kapu felé menet.
– Miben?
– Végre kinyitottad a szád!
– De te is klassz voltál!
– Én miben? – kérdezte a férfi zavartan.
– Te meg végre befogtad.

141. oldal, 35. fejezet (General Press, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Kevin Dawson · Stacey Wood
PRicsmond>!

– Ööö… de asszonyom, ez egy kisbaba – mondta Jack az üvegfal biztonsága mögül.
– Ilyen tudással már rég nem az őrizetesekkel kéne foglalkoznia, őrmester! – csattant fel Kim.

Kapcsolódó szócikkek: Kim Stone
pribrgre P>!

A prostituáltak nem érdemlik ugyanazokat a jogokat, mint a többi állampolgár. Valamiért őket hibáztatták a saját sorsukért, még ha ez a sors szörnyű, brutális halált jelentett is. Persze a legtöbb „jó ember” nem mondaná ki nyíltan, amit gondol. Hogy Kimnek másik ügyeken kellene dolgoznia, olyan bűncselekményeket kellene megoldania, amiket tiszteletre méltó emberek ellen követtek el. Ha egy tűzoltó munkavégzés közben életét veszti, hős lesz belőle, a halála borzalmas tragédia. Ha egy prostituálttal történik mindez, akkor csak eggyel kevesebben lettünk. Minden attól függ, milyen pályát választ az ember.

223. oldal

robinson P>!

A híradósokkal, az igazi újságírókkal nem volt semmi baja, néha még becsülte is őket. De a szenzációhajhász bulvártól rosszul volt.

29. oldal

robinson P>!

Lauren Goddard a tizenhárom emeletes háztömb tetején üldögélt.

(első mondat)

PRicsmond>!

Egy szép házból még nem lehet következtetni arra, hogy milyen az élet odabent. A boldogtalanság, a szenvedés, az erőszak nem a szegények és elesettek kiváltsága.

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · erőszak · szenvedés
shadowhunter1975 P>!

– Főnök, neked a lelked mélyén egy bűnöző lakik.

267. oldal, 74. fejezet (General Press, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Bryant · Kim Stone
Barbár>!

Hollytree az a hely volt, ahová az embert csak akkor küldik, ha nagytakarítás van a pokolban.

7. oldal


A sorozat következő kötete

Kim Stone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Sarah Pearse: A szanatórium
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
John Marrs: The One – A tökéletes pár
M. W. Craven: A bábuk tánca
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman