Holt ​lelkek (Kim Stone 6.) 102 csillagozás

Angela Marsons: Holt lelkek

Egy időtlen indíték, amely nemzedékeken át szedi áldozatait

Egy régészeti gyakorlat során a hallgatók emberi csontokat találnak. A West Midlands és a West Mercia rendőrkapitányságok határán húzódó magánbirtokra mindkét illetékes rendőrség felügyelője kiérkezik. Kim Stone és Tom Travis egykor munkatársak voltak, így jól ismerik egymást, de ha tehetik, messze elkerülik a másikat. Ezt az ügyet azonban ismét közösen kell megoldaniuk. Hamarosan kiderül, hogy a Preece család birtokán egy tömegsír őrzi az áldozatokat, akik embertelen körülmények között vesztették életüket.
Miközben Kim a névtelen áldozatok gyilkosa után kutat, a csapata a környéken egyre inkább elszaporodó gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatban nyomoz. Amikor azonban az egyik kollégája élete veszélybe kerül, Kim azonnal a segítségére siet.
Lehet, hogy mindvégig rossz helyen keresték a tetteseket? Hogyan lehet megállítani egy eszmét, amely fertőzőbb, mint a vírus?

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2019
360 oldal · ISBN: 9789634523291 · Fordította: Seregi Márton
>!
General Press, Budapest, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523024 · Fordította: Seregi Márton

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Kim Stone · Bryant · Kevin Dawson · Stacey Wood · Tom Travis


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Márk_2011 P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Angela Marsons ismét egy izgalmas nyomozásra hív minket.
Picit rossz szájízzel sodródtam a történettel, mert Kim Stont a csapatától elválasztják, és egykori munkatársával közösen nyomoz. Eleinte furcsa volt így olvasni az eseményeket. Fele csapat itt nyomoz, másik fele ott. Van aki egyszemélyes nyomozásba kezd. A fő téma ezúttal a rasszizmus mindenféle gyűlöletbűncselekmények. Nagyon rossz volt olvasni néhány fejezetet, és tudni, hogy sajnos léteznek ilyen esetek a valós életünkben is. :-(
A csapat természetesen a végére együtt dolgozik, és a bűnügyet együtt oldjuk meg velük!Hatodik kötet magyarul, de a színvonal csöppet sem lankad! Sőt!
Aki szereti Angela Marsons könyveit, nem fog csalódni ezúttal sem! ;-)

Mrs_Curran_Lennart P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Talán ez volt idáig a legdurvább kötet a Kim Stone- sorozatból. Maga a szerző is megjegyezte az utószavában, hogy időnként sokkolta a kutatási anyag. De mindenképpen időszerű. Bár sajnos még nem jártam Angliában, többfelöl hallom, olvasom, hogy ott mennyiféle ember él. Indiai, afrikai, kelet-európai népek, és amennyire elterjedt a gyűlöletkeltés, ez a történet talán nem is áll olyan messze a valóságtól. Sajnos. A szerző mindemellett Kimet és csapatát új kihívások elé is állítja. Kimnek együtt kell dolgoznia régi nemezisével. Ami majdhogynem elveszi a kedvét a nyomozástól.
Az egész cselekmény pörgős, feszült és izgalmas. Azt se bánnám, ha holnap kiadnák a folytatást!

EssentialHencsi P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Olyan régen olvastam már Kim Stone-t! Tudom is, hogy miért: a Vérvonal nem annyira tetszett, ezért gondoltam, hanyagolom egy kicsit. Most vettem csak észre, hogy kicsit több, mint egy évig nem álltam szóba vele, hogy szalad az idő!
Pedig Kim a legnagyobb arc a női nyomozók között. Nagypofájú, szemtelen, és sosem finomkodik. Nahát, mintha magamról beszélnék.
A nyomozás két szálon fut, habár a nyomozók nem tudják, hogy majd összefutnak azok a szálak. Persze az olvasó elég hamar kitalálja.
A regény a gyűlöletbűncselekményekre hívja fel a figyelmet igencsak olvasmányos és – már ha lehet ilyet mondani – szórakoztató formában.
Első Marsons-könyvnek viszont nem ajánlom, szigorúan csak sorrendben kéretik olvasni a sorozatot. Én sem.fogok várni egy évet a következő résszel.

Kókuszka>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Nyomasztó, nehezen emészthető krimi, de fontos, elgondolkodtató témát fejteget. A gyűlölet bűncselekmények áldozati feketék, ázsiaiak, melegek, zsidók. Az ellenük folytatott vadászatokra „belépő”, a Nagy-Britanniában kitalált Happy Slapping: támadj, verd meg, mobiltelefonoddal vedd fel és tedd fel az internetre. Egy régészeti gyakorlat során olyan emberi csontokra találnak, akikre a vizsgálatok alapján valamikor „vadásztak”. Az ügyet Kim Stone ősi ellenségével Tom Travissal közösen kapja. Kim csapata más ügyekben nyomoz, de a végén a szálak összeérnek. Az izgalmak fokozódnak Kim Stacey, a jamaicai rendőrnő megmentéséért való vesszőfutásban. A múlt kísértetei a nyomozók életében is ott vannak, rájuk is fény derül.

robinson P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Angela Marsons tehetséges író, a Holt lelkek kiváló olvasmány volt. Tartalommal megtöltött krimi. Összességében most is egy jó krimit kaptam Angela tollából.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/08/holt-lelkek.html

1 hozzászólás
bokrichard>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Féltem, hogy az írónő nem tud újítani, hisz viszonylag nagy szám a hatos. De ebben az esetben is tévedtem hál istennek. Angela Marsons talán most merészekdett legmesszebbre eddigi írásai közül. Korunk legnagyobb fertőjébe ásta bele magát, és nemcsak íróként, de olvasóként is igazán lelket cibáló az eredmény. Gyűlölet-gyilkolás számos módon, undorítóbbnál undorítóbb módszerekkel, de nem is „ahogy”, hanem „akik” követik el, az a legundorítóbb mind közül. Sok szál múltbéli, és jelenbeli alakokkal, életek keresztmetszetei, családok, akiket a fertő elért. Sok szál, ami mesteri módon összeér a végén, és nincs üresjárat, pörög ezerrel. Maradok rajongója milady.

Muki75 P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Kb az első száz oldalig rettenetesen zavart a több szálon futó cselekmény, ami úgy tűnt, sehová sem akart vezetni. Addig sem volt unalmas, csak számomra nagyon szétszabdalta a cselekményt a több szál. Persze, ami utána jött, rávilágított, hogy miért így látjuk az eseményeket. A téma szerintem örök aktuális. Pörgős, izgalmas cselekmény, nem is szívesen tettem le, amíg a végére nem értem.

PRicsmond>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Végre Angela Marsons és főhőse kilábalt az utóbbi két részben tapasztalható hullámvölgyből. A Vérvonal után nagyon féltem, hogy kész elindult a lejtőn a sorozat és nem lesz visszaút, de ez a kötet bizonyítja, hogy nem felejtett el Angela írni, és fenn tudja tartani az olvasó figyelmét ismét egy egész könyvön keresztül.
Kim és csapata ezúttal külön nyomozásra kényszerülnek mivel egy ásatás során emberi csontvázakat találnak, viszont két rendőrkapitányság határán, aminek következtében az illetékes hatóság kijelölése nem mindenkinek nyeri el tetszését. Bizony Kimet a rivális rendőrkapitányság csoportjához rendelik így elszakad csapatától és kénytelen régi társával Tom Travis-szel folytatni a rég elfeledett csontok utáni nyomozást. Eközben Kim csapata több látszólag különálló gyűlölet bűncselekmény utáni nyomozásba kezd, ami során komoly veszélybe kerülnek.
Kifejezetten jót tett, hogy az írónő kiszakította környezetéből főhősét, aminek következtében új érdekes karaktereket ismerhettünk meg a másik nyomozócsoport által. A könyv végére kiderül, hogy mi is okozta Kim és Tom közötti múltbéli feszültséget, mialatt a nyomozás szálai szépen kibontakoznak és összeérnek. Remélem hasonló színvonalon fog folytatódni a sorozat és nem kell sokat várni a folytatásra, ismét nagyon várom a következő nyomozást Kim Stone-nal.

Niki_Salamon P>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Hosszú kihagyás után végre a kezembe vettem az utolsóként megjelent Kim Stone történetet. A könyv elején azt hittem esett a színvonal, hiszen most két szálon futott a cselekmény, Kim külön nyomozott a csapatától régi társával és ez a 2-3 oldalanként ugrálás a történetben, nézőpontban, cselekményszálban kifejezetten idegesített. Már röpke imát kezdtem el mormolni, hogy ne legyen rossz könyv, amikor végre beindultak a történések és hosszabb leírást kaptunk az adott nyomozásról mindkét oldalon. Talán az már az elején sejthető volt, hogy spoiler, de azért fordulatokban így is bővelkedett. Egy-két régebbi megválaszolatlan kérdésre is végre választ kaptunk, így pl. végre azt is megtudtam, hogy az első részben megnevezett ellentét Tom és Kim között miért volt.

Dors_Peabody>!
Angela Marsons: Holt lelkek

Nehéz értékelést írni erről a könyvről. Marsons minden regényét szerettem, ezt is. Már az első olvasásánál kedvencnek jelöltem, azóta se csalódtam. Azonban ez a kötet most felkavart. Gyűlölet-bűncselekményekről olvasni – szerintem – mindig kikészíti minden jóérzésű ember lelkét. Ha valahol érintett is, az még egy újabb öklös gyomorszáj környékén. Mert eddig bármit olvastam Marsonstól, tudtam megfelelő távolságot tartani a történettől, mondván messze állok minden szempontból mindentől, ami a könyveiben van. Most ez nem tudtam megtenni. Érint. És a könyvet letéve kellően összetörtnek érzem magam….a mai világban, Magyarországon is bármiféle másság célkeresztet rajzolhat bárki fejére, és a gyűlölködésnek semmi nem szab határt.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Azt mondom, felügyelő, hogy amennyiben Lesley-nek nem volt három lába, van itt egy második áldozat is.

56. oldal

robinson P>!

Fogalma sem volt róla, hogy mi kínozta ezt a fiatalembert, de azt tudta, hogy a tinédzserbajok általában nem annyira leküzdhetetlenek, mint amilyennek azt a tinik gondolják.

20. oldal

robinson P>!

– Gondoltál már valaha arra, hogy nincs mindig igazad? – kérdezte Travis a semmiből.

181. oldal

robinson P>!

Nem ez a kés volt az első választása. Először a legnagyobb és legfenyegetőbb, recés élűt vette ki a fiókból. A fogazata olyan volt, akár egy hegylánc.

7. oldal

krisztin1>!

– Azt hittem, letartóztatod – felelte Travis.
– Szerettem volna – ismerte be.
– És milyen váddal?
– Önteltség – felelte Kim.

158-159. oldal

krisztin1>!

– Stone, tudod, alapvetően nem értem a nőket, de hozzád külön használati utasítás kéne.

82. oldal

krisztin1>!

– Nem vagy hajlandó velem ebédelni?
– Nem – felelte a lány.
– Stace, ez azért van, mert fehér vagyok? – kérdezte kacsintva.
– Nem – felelte Stacey.
– Akkor azért, mert férfi vagyok? – kérdezte Dawson.
Stacey megrázta a fejét.
– Nem, Kev, azért, mert egy seggfej vagy – felelte végül.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kevin Dawson · Stacey Wood
shadowhunter1975 P>!

Justin a csuklója fölött imbolygó késre pillantott.

(első mondat)

BBetti86>!

A rágót az élet egyik nagy rejtélyének tartotta. Mi értelme van? Nem lehet lenyelni. Nem csillapítja az éhséget, akkor meg minek?

276. oldal

Babú>!

A reménykedés és az önáltatás közötti határmezsgye általában borzasztóan keskeny.

48. fejezet


A sorozat következő kötete

Kim Stone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Bújócska
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Lee Child: Múlt idő
Katerina Diamond: A titok
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Fiona Barton: A gyermek
M. J. Arlidge: Halálos látomás
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél