19. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
90. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Gyilkos ​igazság (Kim Stone 8.) 171 csillagozás

Angela Marsons: Gyilkos igazság

Amikor a kamasz Sadie Winter az iskolája tetejéről a mélybe veti magát, mindenki tudni véli, hogy öngyilkosságot követett el. Nem sokkal később azonban, amikor ugyanabban az iskolában egy fiú holttestére bukkannak, Kim Stone felügyelő számára már egyértelmű, hogy ezek nem tragikus balesetek. A csapatával a titkok nyomába ered, a rejtély szálai pedig az egyik tanárhoz vezetnek. Mielőtt azonban a nő bármit is felfedhetne mindabból, amit tud, őt is holtan találják. A nyomok alapján akár az sem zárható ki, hogy az egyik diák felelős a halálesetekért. A fiatalkorú elkövetők pszichéjének tanulmányozásakor Kim ismét kapcsolatba kerül az ősellenségével, dr. Alexandra Thorne-nal.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
General Press, Budapest, 2021
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525592 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2021
328 oldal · ISBN: 9789634525608 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kim Stone · Bryant · Keats · Kevin Dawson · Stacey Wood


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Mitől lüktet az elsötétült szívekben az igazi gonosz? Titkok, hazugságok és a kiváltságosok regénye –, amely ismét megmutatja, hogy mennyire fontos az emberi psziché számára az összetartozás érzése, és hogy a gazdagságnak és a társadalmi státusznak is megvan a maga veszélye. Angelának ismét sikerült ötvöznie a körmönfont feszültséget, a szakértői tempót egy társadalmilag tudatos megrendítő történettel. A párbeszédei fájdalmasan emberiek, ahogy a zátonyon túli vizekre és a szereplők pszichiátriájába gázolunk. A zaklatás, a pletyka és a lekicsinylés minden iskolában elterjedt. Az a különbség, hogy egy állami iskolában a gyerekek hazajutnak, otthon, családjukkal, családias környezetben találhatnak megnyugvást, Heathcrestben egy bentlakásos magániskolában a kiváltságok, a titkok, a bántalmazás, a ködösítés még jóval azután is folytatódik, hogy az iskola véget ér. Ez egy olyan iskola, amely generációk óta a titkok, a privát elitklubok, a kiváltságok és az illegális abortuszok bástyája. Ahogy az ennél a sorozatnál lenni szokott, a jól átgondolt karakterek bevonzanak a történetbe, és az állandó szereplők közötti tréfálkozás bepillantást enged különböző személyiségeikbe. A tények zökkenőmentesen beleszövődnek az elbeszélésbe, és a szerző olyan jól közvetíti az elszenvedett megaláztatást és megfélemlítést, hogy teljes mértékben beleéltem magam a karakterekbe, féltettem a jólétüket, miközben a veszély minden gyötrelmes foka „felemelt”. A sztori dinamikája zseniálisan volt megírva és bár úgy éreztem, hogy bizonyos részek egy kicsit ki vannak „párnázva”, élveztem a macska-egér harcot az iskolával kapcsolatban. És a történet végén spoiler azért is hat olyan erővel, mert minden lelkes elszántság fénytörésében történik meg a spoiler. Nem sírtam, nem voltam elkeseredve, de mindennél jobban megdöbbentem!

robinson P>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Mindegyik Marsosns-krimi kiváló, de ez különösen erős lett ismét, talán a sorozat legjobbjai közé tartozik. Angela odatette magát az biztos, alapos háttér és súlyos mondanivaló. Ahogy az utóbbi két krimi esetében, most is egy elgondolkodtató, komoly társadalmi probléma áll az események hátterében.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/11/gyilkos-igazsag.html

4 hozzászólás
nicosia P>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Vajon miért harcolsz, ha elértél már mindent?
A Heathcrest elitiskolába befolyásos szülők gyermekei nyerhetnek felvételt, és évente két szerencsés ösztöndíjas. A második világháború során létrehozott alapítványi intézményben jogászok, bankárok és orvosok gyermekei tanulnak. Az egyenruhák, szigorú szabályok, és kellőképpen komolyan vett tanórák világába látszólag könnyen átlátható rend uralkodik. Azonban a patinás iskolára baljós árnyat vet egy 13 éves lány öngyilkossága. Sadie Winters halála olyan események láncolatát indítja el, ami a sokat látott iskolafalak masszív tömbjét is megrengeti.
Ott, ahol a gyerekeknek a kiválónál is jobbnak kell lenni, ahol a szülőknek nem elég a szeretet, a tanároknak kevés a felkészültség, titkos társaságok, zárt láncú barátságok, és megtervezett szerelmek szövődnek. A kapcsolatok kusza hálója pedig úgy fut be mindent, mint a borostyán.
Kim Stone rendőrfelügyelő csapata véletlenül érkezik meg a helyszínre, de mire a halottkém végez már számtalan nyom tereli a rendőröket a gyilkosság felé. Egy gyerek öngyilkossága önmagában is elképesztő tragédia, de mi van ha valaki szándékosan ölte meg Sadie-t? Kiben lakik az a gonosz, aki képes végezni egy ártatlannak tűnő gyerekkel, és vajon a diákok közt kell-e keresni a tettest?
Kim ezúttal nemcsak a társait hívja segítségül, hanem a korábban, épp általa börtönbe jutatott, pszichopata bűnöző Dr. Alexandra Thorne véleményét is kikéri. És mire az apró részletekből felsejlik az igazság, az ára már olyan magas lesz, hogy azt senki sem szeretné megfizetni. Valakinek azonban mégis muszáj lesz.
A cselekmény gyorsan haladt előre, faltam az oldalakat, de néha szívesen lassítottam volna kicsit. Keveset kaptam a csapatból. Kevés magánéleti vonatkozást és csak egy nagyon szűk rálátást a nyomozók gondolatvilágára.
Kim, mint a csapat vezetője mindent megtesz, hogy korrekt és igazságos legyen, de talán pont ezért egy kicsit kívülálló is maradt. Érzelmileg egészen elhatárolódik az eseményektől, és emiatt nekem nehéz volt az ő személyiségét felépíteni magamban.
Angela Marson alaposan megdolgoztatja az olvasót. Valódi rejtély, több szálon futó cselekmény, és igazi érzelmi hullámvasút ez a regény. Nekem az első könyvem az írónőtől. Nem éreztem ezt, hogy nehezebb megérteni a történetet, sem azt, hogy hiányoznak az előzmények, de kétségtelen, hogy visszafelé olvasva a sorozatot, már nem lesz ugyanaz, mintha most kezdeném. Ez a regény hozott egy olyan tudást, amire nem volt szükségem az előzmények ismerete nélkül. Emiatt kicsit sajnálom, hogy a 8. résszel kezdtem, és spoilereztem magamnak, de ettől függetlenül el fogom olvasni a többi részt is.

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

„Tudod, amikor gyerek voltam, anyám állandóan azt mondta, hogy sose üljünk az asztalfőre, mert onnan hosszabb utat kell megtennünk, ha megkérnek, hogy távozzunk.”

Akik már olvasták ezt a részt, mindenki nagyon dicsérte, így elég nagy elvárásokkal vágtam bele. Szerintem a Gyilkos igazság toronymagasan kiemelkedik az eddig megjelent kötetek közül, imádtam az elejétől a végéig. Angela ezúttal az elit iskolákban működő titkos klubok világát tárja elénk, ami számomra kifejezetten érdekes volt. A történet a Heathcrest magániskola egyik tanulójának halálával indul, majd az öngyilkosságnak vélt ügyből, egy rendkívül fordulatos és izgalmas nyomozás kerekedik ki. Természetesen a végén kiderül, hogy sokkal komolyabb és összetettebb a gyilkos indítéka, mint amire bárki számított. A befejezéssel kapcsolatban még megemlítenem azt a váratlan, tragikus eseményt, ami szörnyen gonosz húzás volt az írónő részéről, ráadásul engem totálisan lesokkolt.
Kim mellett ezúttal Kevin volt az egyik kiemelt karakter, aminek nagyon örültem, mert így végre jobban megismertük őt is. Ebben a részben sokat változik Kev hozzáállása, ami számomra még szimpatikusabbá tette a karakterét. Mindenki „kedvenc” pszichiátere, dr. Alexandra Thorne újból visszatért pár fejezetet erejéig, és nagyon remélem, hogy erre a későbbiekben is lesz még példa. :D
Kíváncsian várom a következő részt, és nagyon remélem, hogy még idén a kezünkbe foghatjuk. :)

Mrs_Curran_Lennart P>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Nehéz írnom erről a részről, a vége teljesen sokkolt. Annyira sajnáltam Őt.
Az elit iskolákon belüli titkos társaság örök témák a filmek, sorozatok és könyvek számára. Angela jól utána olvasott a témának és nem egy cserkészcsapatot állított a középpontba. Igazi gonosz görények voltak. A sok csavar miatt a gyilkos személye teljesen meglepett, akárcsak az indok. Szerintem ez a sorozat egyik jól sikerült darabja lett.

bokrichard>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Az év krimije, az év egyik legdrámaibb olvasmánya számomra. Angela Marsons kötetről kötetre lenyűgöz azzal a szakmai alázattal, azzal a precizitással, és a lenyűgöző történetmeséléssel, amivel ő rendelkezik. Mintha az Egyesült Királyság is skandináviához tartozna. A könyvről sok újat nem tudok írni: a történet bemutatja a klikkesedés hatásait-ellenhatásait, a nyers emberi sötétséget, az atavisztikus vágyat a valahova tartozáshoz. Érezzük, ahogy egy magániskolában, mint egy különálló létformában, egy biológiai szervezetben miféle tettek, miféle erők hatnak, milyen a dinamikájuk. Társadalomkritika, többszintű karakterregény ez a javából. A drámaibbnál drámaibb jelenetek rendellenesnek ható egyszerűséggel vannak tálalva, ez adja a még nagyobb pofont, és ezúttal talán a legnagyobbat. És külön dicséret, hogy nem csak Kimmel foglalkozunk, és spoiler nélkül mondva, mást is kiemelünk a nyomozóbrigádból, mert a végéig éreztem magamban, milyen jó döntés, hogy most van más „hős” is Kim Stone-on kívül. A vége szomorú, nem számítottam rá, hagytam, hogy sodorjon az érzelem cunami olvasás során, úgyhogy nem agyaltam annyit. Jól esett, fájt, de jól esett nagyon, mert hiányzott mostanában egy ilyen könyvélmény.

Kókuszka>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Egyvalamit ne feledjen: a múlt sosem marad a múltban.

A sorozat nyolcadik regénye ugyanolyan jól kidolgozott történet, mint az előzőek. Középpontjában egy drága, régmúltra visszatekintő elit, bentlakásos magániskola áll, gazdag, kiváltságos gyermekek számára. Amikor egy tizenhárom éves, zaklatott lány öngyilkosságot követ el Kim megérzése azt súgja, nem stimmel valami. Újabb halálesetek történnek, Kim és csapata beleássa magát a titkokkal, hazugságokkal teli történésekbe, melyek huszonöt évvel korábbi gyilkossághoz nyúlnak vissza. Az iskolában nagy hagyománya van kártyákkal összefüggő titkos kluboknak, szigorú szabályokkal, életveszélyes beavatási rituálékkal. A Gyilkos igazság megmutatja mennyire fontos a valahová tartozás, az összefonódások, a hatalom gyakorlása, a kiváltságok megtartása. Fordulatos, szívszorító események követik egymást, a vége pedig fájdalmasan felfoghatatlan.

Iloonka>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Azt a mindenségét neki! Éreztem, hogy ez különösen tetszeni fog, de nem számítottam arra, hogy alig fogom tudni félrerakni.

Kim Stone-nak ezúttal egy elit magániskolába visz az útja. Egy diák lezuhant, látszólag öngyilkosságot követett el. De csak látszólag. Ugyanis Kimnek most se csal a hatodik érzéke, és nem hagyja, hogy csupán ennyivel lezáruljon az ügy. Túl sok furcsaság lengi körül az esetet, és az iskolát, ahol történt.

El kell mondanom, hogy voltam olyan balszerencsés, hogy utalást olvastam a következő részéből, és már ott összeállt a kocka, szóval én már úgy készültem ennek a karakternek minden egyes megmozdulására, hogy minden egyes dolgot be akarok szippantani. Nagyon sok haszna nem volt, mert így is olyan szomorúság övezett engem a végén, hogy legszívesebben sírtam volna. Mert nem akartam elhinni még akkor sem.
Na, csakhogy ne csak erre koncentráljunk, muszáj elmondanom, az eddigi legjobb, legkiemelkedőbb rész mind közül! Annyi szál előkerült, és mindegyiket sikerült összekötni, ügyesen összevarrni. Nagyon jól megmutatta Angela az elit bentlakásos iskolák előnyeit és hátrányait. Közben végig fent tartotta a feszültséget. Alighogy befejezted azt a 2-3 oldalas fejezetet, jött a következő, mert basszus, olyan dolog derül ki, hogy egyszerűen nem tudsz nyugton maradni! Nagyon ügyesen teremti meg a hangulatot, és nem éreztem egy pillanatig, hogy ellaposodna a dolog. Sosem lehet ebben a történetben csalódni, és most egy új szintre lépett! Igaz, mint általánosképpen, azt se tudtam, hol áll a fejem, miközben a nyomozók szépen összerakták a képkockát, de nem érdekelt, hisz olyan jól össze lett rakva minden. Az írónő mesterien bánik a koncepcióval, mindig egy lépéssel előttünk jár, de közben nem felejt rámutatni a társadalmi problémákra.

Rég volt rám könyv ilyen hatással, szóval a sorozat kedvencelése után, úgy érzem megérett Kim Stone története arra, hogy egy könyve felkerüljön a kedvencem polcra.

Szilvi00 P>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Szerintem ez a legkiemelkedőbb rész az eddig megjelent 8 könyv közül!

smetalin>!
Angela Marsons: Gyilkos igazság

Ez nagyon jó rész volt! Érdekes volt olvasni erről a zárt, kiváltságos iskolai közösségről, ahol megy a harc és a beavatási szertartások, hogy bekerüljenek egy klubba. A múlt……..én szeretem ha a múlt előbukkan sok-sok év után és megköveteli áldozatait.
Kim, na, hát kezdem megkedvelni ezt a motoros csajt, de a csapata nagyon kell hozzá, szimpatikusak, jó nyomozók.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

És mégis, azért, mert ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, és olyan hangot is ad, mint egy kacsa, még nem biztos, hogy tényleg kacsa.

21-22. oldal, 4. fejezet

robinson P>!

Kim pontosan tudta, hogy eltörött a bal lába.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kim Stone
robinson P>!

Kim kilépett az épületből, egyenesen a káoszba.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kim Stone
robinson P>!

Úgy vélte, valaki nagyon szeretné visszatuszkolni a szöget a zsákba.

84. oldal

szentesi_katalin P>!

Egyvalamit ne feledjen: a múlt sosem marad a múltban.

240. oldal, 76. fejezet

shadowhunter1975 P>!

– A héten ketten meghaltak ebben az iskolában, és még csak szerda van. Mi a franc folyik itt?

118. oldal, 33. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kim Stone
szentesi_katalin P>!

Tudod, amikor gyerek voltam, anyám állandóan azt mondta, hogy sose üljünk az asztalfőre, mert onnan hosszabb utat kell megtennünk, ha megkérnek, hogy távozzunk.

85. oldal, 24.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Stacey Wood
robinson P>!

– Kim Stone felügyelő mindig megkapja, amit akar?
– Többnyire – felelte Kim helyett Byant.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bryant · Kim Stone
robinson P>!

Kim soha senkit nem ismert, aki ebben a bentlakásos iskolában végzett volna.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kim Stone
szentesi_katalin P>!

– Ezt jó látni – mondta Bryant.
– Mit?
– A mosolyt az arcodon. Ma először.
– Még jó, ki vigyorogna ekkora szélben?
– Na persze, ez csak azért van, mert olyat teszel, amit nem lenne szabad.

203. oldal 63. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bryant · Kim Stone

A sorozat következő kötete

Kim Stone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Robert Bryndza: Az éjjeli vadász
Lucinda Riley: Bűntény az internátusban
Lisa Jewell: Az éjjel, amikor eltűnt
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
John Marrs: The One – A tökéletes pár
M. W. Craven: A bábuk tánca
Lisa Jewell: A megmaradt lakók
Cara Hunter: Csakis az igazat
Holly Jackson: Halott kislány a jó kislány