Ki ​vasalja ki a katicabogárkák szárnyait? 1 csillagozás

Anga Mária: Ki vasalja ki a katicabogárkák szárnyait? Anga Mária: Ki vasalja ki a katicabogárkák szárnyait?

Ritka ​kincset találtunk Anga Mária személyében a magyar gyermekirodalomnak. Ő ugyanis nem a meseírók, hanem a mesemondók leszármazottja. Akinek a mese élő valami, hiszen először a publikumnak elmeséli őket – könnyen teheti, óvónő! –, közben hagyja, hogy a kis közönség formálja a szöveget, majd csak utána írja le. Így ezek a mesék minden művitől mentesek, a nyelvük az a legszebb mesenyelv, amely örömet tud szerezni, amely igazi érzelmekre tud nevelni, amely mintát tud adni az olvasónak-hallgatónak, hogyan építse be saját szóhasználatába a mesenyelv fordulatait. Rendkívül fontos ezeknél a meséknél a témaválasztás: a mesei téma ugyanis a gyerekek környezete – a valós táj valós növényzettel és állatvilággal. Ami által a meséken keresztül megvalósul a legfontosabb, az otthonra lelés a világban. Sugárzik belőlük a világ szeretete.

Anga Mária meséivel egyedi hangú világot teremt. Történetei a felnőtt olvasót is lebilincselik, ám látszik, hogy a gyermeki lélek avatott ismerője, s… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
54 oldal · ISBN: 9635471688 · Illusztrálta: Rényi Krisztina

Enciklopédia 1


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Uzsonna >!
Anga Mária: Ki vasalja ki a katicabogárkák szárnyait?

Gyönyörű szép mesék a környezetünkről, mindennapi tárgyainkról és pár tündérmese, valamint egy „Bükkös” mese is található benne. Látszik, hogy többször elmesélt, „kisímult” történetek ezek, minden a helyén van bennük. Főleg a gyerekeket célozza meg, de felnőtteknek is élvezet olvasni.


Népszerű idézetek

Uzsonna >!

Egy reggel eljött a tavasz. Boldogan suhant a fák között, hogy nap arcával, madárénekével felébressze a virágokat, a bogarakat és minden olyan teremtményt, amitől a világ még szebb lehet.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: tavasz

Hasonló könyvek címkék alapján

Fésűs Éva: Széllelbélelt mesekönyv
Szabó Magda: Tündér Lala
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Csukás István: Süsü, a sárkány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Varró Dániel: Diótörő