Sophie ​Scholl és a Fehér Rózsa 8 csillagozás

Anette E. Dumbach – Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

Lélekemelő ​ez a könyv és mélységesen szomorú. Letehetetlenül izgalmas, miközben vitathatatlanul tényszerű. 1942 júniusában néhány fiatal egyetemista úgy dönt, nem fordítja félre a fejét, nem hallgat, szót emel az ellen, ami Németországban történik. Kilenc hónappal később, 1943. február 22-én, három órával az ítélethozatal után lefejezik közülük azt a három diákot, akit előtte négy nappal az egyetemi pedellus feljelentésére elfogtak. A két testvér 21 és 24 éves, a harmadik egy háromgyerekes édesapa. Goebbels maga intézkedik, hogy a kivégzés ne legyen nyilvános, mert az ellenállást szülhet, de gyors legyen, és elrettentő.
A kivégzések után a Fehér Rózsa mozgalom, mely éppen behálózta volna Dél-Németországot, de eljutott az északon fekvő Hamburgba is, szinte azonnal elhal. A feljelentőt nyilvánosan megünneplik az egyetemen, további szálakat fejtenek fel, embereket tartóztatnak le, végeznek ki, ítélnek el. Azért még így is akad diák, aki az egyetemen kifüggesztett Hitler-képre… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2014
ISBN: 9789633550953 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Park, Budapest, 2014
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550434 · Fordította: Lázár Júlia

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Jeffi SP
Anette E. Dumbach – Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

A könyvet úgy választottam, hogy szép a címe. Komolyan! Kevesen hiszik el, hogy borító és cím alapján választok, pedig az esetek 90%-ban ez az igazság. Néha mellé nyúlok emiatt, néha beletrafálok dolgokba. Most beletrafáltam.
Adott egy könyv, aminek a témája nem érdekelt különösebben, adott egy történelmi háttér, amiről szinte semmi információm nincs, mert régen volt az iskola és unalmas perceimben nem olvasok borzalmakról. A Fehér Rózsa számomra nem mondott semmit, nem tudtam róluk semmit, hogy mit akartak elérni, hogy hogyan lázadtak, és hogy haltak meg, hogy mégis mit csináltak. A könyv végére sokkalta többet tudok Sophie Schollról és társairól, mint azt gondoltam volna. Tényfeltáró, dokumentum regényként jellemezném a könyvet. Rengeteg adattal, napló és levél idézetekkel, a röplapok másolatával, újságcikkek és vádiratok közlésével együtt. Féltem, hogy unalmas lesz, hogy száraz lesz és nem fogok vele haladni. Féltem, hogy leteszem és azt mondom, elég a borzalmakból és inkább olvasok mást.
Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2014/04/anette-e-dumbach…

>!
somogyiréka
Anette E. Dumbach – Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

Nem csupán az életünkért élünk…….és azok a szerencsések, akik az életüknél valami sokkal nagyobb célt találnak. Sophie Scholl egy ilyen csodálatos alak volt. Már sok-sok éve hív, hogy ismerjem meg a történetét..Persze ez a könyv éppen csak a felületén érinti a jelenséget,aki ő, inkább egy történelmi olvasókönyv az 1943.február 22-ét megelőző évekről és főként hónapokról. Ám az idézett naplórészletekből pontosan kiviláglott, ez a leány már a béke idején is valami egészen más miatt élt, valami sokkal többet, igazabbat keresett, mint a legtöbb kortársa. Valamit keresett, valami hívta…amit aztán egy szóval úgy fogalmazott meg a halála előtti órában, hogy szabadság.

Különös szerencsém, hogy a könyvet épp Münchenben olvastam, noha mikor kivettem a könyvtártból én bizony nem tudtam, hogy a per és a kivégzés itt zajlott le. Most itt dübörgött, hullámzott, máskor simogatott a 21.századi felszín, de a könyv okán hangosan sírt a múlt, és mintha azt kiabálta volna, emlékezzetek, emlékezzetek..ezek az árnyak most is itt élnek köztünk, ne csukjátok be a szemeteket!!És leginkább ne féljetek tőlük, mert csak az életeteket vehetik el, de ti többek vagytok,mint az életetek!! Merítsetek erőt Sophie Scholl bátorságából!

>!
E_W
Anette E. Dumbach – Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

Vannak emberek, akik olyan nagy tettek végrehajtására születtek, mint Sophie.
Külsőre nem tűnt ki a tömegből, de belül… Sok hadviselt embert megszégyenített a meggyőződésével, a merészségével, és a hitével. Ő kellett ahhoz, hogy visszhangot keltsen, és többek is megismerhessék a német ellenállást. (A háború után a röplapokat számos országba eljuttatták.)
Bátor volt. Hihetetlenül bátor. És nagyon fiatal. Talán nem volt az egész élete példaértékű, hiszen még ő is kereste az útját, de nem véletlenül áll róla szobor a Walhallában. Azt hiszem, ha valakire, rá igazán büszkék lehetnek a németek.

spoiler

>!
doricehoney
Anette E. Dumbach – Jud Newborn: Sophie Scholl és a Fehér Rózsa

Nagyon szeretek erős, különleges, tehetséges nőkről olvasni, akik valami egyedit hoztak létre vagy tettek és akiknek az élete példa értékű. Sophie Scholl is ilyen. Bár a könyv nem kizárólag róla szól, hanem összességében a Fehér Rózsa csoport tagjairól, a csoport létrejöttéről, a titkos szerveződésükről, majd megbüntetésükről, és hogy ők ezt az egészet hogyan élték (élhették) meg, de Sophie végig ott van. Az, hogy minden szervezkedésből ugyanúgy kiveszi a részét, hogy meggyőződése végig sziklaszilárd marad, továbbá fiatal kora, bátorsága, intelligenciája és meg nem érdemelt tragikus sorsa teszi őt számunkra példaértékűvé. Sokszor megrázó volt olvasni ezt a könyvet, és szembesülni azzal, hogy mindez valóban megtörtént…


Népszerű idézetek

>!
Adri79

Ne felejtsétek, minden népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel!

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Günther Prien: Tengerek szürke farkasa
Geoffrey Brooks: Hirschfeld
Hans Hellmut Kirst: Tisztgyár
Ian V. Hogg: A II. világháború német titkos fegyverei
Rachel Seiffert: Lore
David Irving: Apokalipszis 1945. – Drezda elpusztítása
Rupert Butler: SS-Leibstandarte
Jeffrey L. Ethell: Sasok Észak-Afrika és a Földközi-tenger felett, 1940–1943
Tim Ripley: Elit alakulatok
Charles Messenger: Hitler gladiátora