55. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

The ​Martian 181 csillagozás

Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian Andy Weir: The Martian

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Apollo ​13 meets Castaway in this grippingly detailed, brilliantly ingenious man-vs-nature survival thriller-set on the surface of Mars.

Six days ago, astronaut Mark Watney became one of the first men to walk on the surface of Mars. Now, he's sure he'll be the first man to die there.

It started with the dust storm that holed his suit and nearly killed him-and that forced his crew to leave him behind, sure he was already dead. Now he's stranded millions of miles from the nearest human being, with no way to even signal Earth that he's alive-and even if he could get word out, his food would be gone years before a rescue mission could arrive. Chances are, though, he won't have time to starve to death. The damaged machinery, unforgiving environment, or plain-old „human error” are much more likely to get him first.

But Mark isn't ready to give up yet. Drawing on his ingenuity, his engineering skills-and a relentless, dogged refusal to quit-he steadfastly… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
ASIN: B082BHWQCJ · Felolvasta: Wil Wheaton
>!
Cornerstone, 2020
386 oldal · ISBN: 9781473582323 · ASIN: B0845W45HN
>!
Ballantine Books, New York, 2017
402 oldal · ASIN: B072LBZJF1

12 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Mark Watney · Beth Johanssen · Melissa Lewis · Venkat Kapoor · Annie Montrose · Rick Martinez · Mindy Park · Teddy Sanders


Kedvencelte 50

Most olvassa 10

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Andy Weir: The Martian

Robinson elmehet a francba – Mark Watney-t a népnek!

Nem is tudom, milyen műfaj ez. Reality sci-fi? Nerd sci-fi? Mindenesetre az biztos, hogy ez a könyv jól kicseszett az összes sci-fivel, ami valaha is a kezembe került/fog kerülni, mert A marsi után minden, amivel eddig találkoztam, kb. annyira izgalmas, szórakoztató, eredeti és mély horderejű, mint egy Barátok közt rész.

Még sosem találkoztam olyan sci-fivel, amiben 95% a „sci”, és 5% a „fi”. Ha az ember tudomásul veszi, hogy egyelőre a Marson még nem jártunk (lábilag; ez a "fi"), akkor a történet többi része már csak a jó öreg, paraszti természettudományon múlik. Ahhoz nem kellenek lépegetők és fénykardok, hogy a vízből kivegyük a zokszigént hidrogént. A három dologból, ami miatt ezentúl tapsikolni és sikongatni fogok, mint egy nyolcéves kislány a póniparkban, valahányszor A marsi szóbakerül, ez az egyik. Hogy olyan smart-ass. Hogy McGywer-módra csokival atomszivárgást megállítani kismiska ehhez képest, és a Watney rendelkezésére álló eszközök legvarázslatosabbika kb. a duct tape.*

A másik dolog, hogy nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna könyvet, ami ennyire pozitív. Egy darabig attól féltem, hogy bonyolódni fog a cselekmény mindenféle szabotázzsal meg hatalmi harccal meg politikávál meg vádaskodással – és hasonló „kötelező” dramaturgiai elemekkel –, de nem: itt tényleg mindenki a Marson ragadt űrhajós seggét akarja megmenteni. Utopisztikus és naiv? Lehet. Viszont a lelkemnek nagyon jólesik, hogy nem kell senkit utálnom, és minden energiámat arra fordíthatom, hogy rohadtul izgulok a fent említett hátsóért. Akit, nem mellesleg, aranyba kellene foglalni és vitrinben mutogatni, mint a pozitív gondolkodás és életigenlés mintaképét, akkor is, ha fiktív karakter lévén azért könnyebb helyzetben van, mintha konkrétan a memoárjaiból készült volna a regény.

spoiler És, hé, egy geológusnő a kapitány! :) Ezt az Andy Weirt nem tudom nem szeretni. Azért sem, mert milyen vicces már?? Eh, ez a könyv, ez a történet, ezek a szereplők, ez a légkör (légnyomás ide vagy oda, höhö)… Ezt tegnap rátukmáltam a legjobb barátomra, és rátukmálom a férjemre**, és ők pedig rohadtul fogják élvezni.

*Duct tape nélkül nincs élet. Ezt minden észak-amerikai lakos tudja.
**Aki amúgy szintén moly, de szórakoztató irodalom terén nem sok közös pontunk van. Ennek az az oka, hogy a „szórakoztató irodalom” és „a férj olvasmányai” halmazok metszete ritkább, mint a marsi atmoszféra.

>!
Crown, New York, 2014
384 oldal · ISBN: 9780804139038
7 hozzászólás
Turms>!
Andy Weir: The Martian

Van egy olyan érzésem, hogy Andy Weir lelki szemei előtt végig Hollywood lebegett, miközben a klaviatúrát püfölte, mert ennyire tisztán filmalapanyag könyvet rég nem olvastam. Persze lehet mondani, hogy utólag könnyen vagyok okos, hiszen a film már meg is járta a mozikat, és nagy siker volt világszerte; még a könyvem borítóján is Matt Damon szkafanderes feje virít*. Szóval a regény egy hamisítatlan bestseller, ennek minden jó és rossz oldalával együtt. Valami hasonlónak képzelem az igazi nyaralós könyvet, aminek olvasás közben minden percét élvezed, leköt, kikapcsol; viszont ha félbehagyod, eszedbe sem jut többet. Én is így voltam vele, úgy félút tájékán lazán belefért, hogy félretegyem pár hétre, és elolvassam közben Mariam Petroszjan 800 oldalas könyvét, miközben egy pillanatig sem foglalkoztattak a Marson rekedt Mark Watney hányattatásai**. Viszonylagos közönyömben az is közrejátszhatott, hogy a sztori egyetlen percig sem hagy kétséget a befejezését illetően, kellően hálivúdi tehát ebből a szempontból is.
A történet valamikor a közeljövőben játszódik, az első Mars-expedíciók idején. Nem is nagyon érzékeli az ember, hogy a jövőben járunk, mert azon túl, hogy a valóságban (még) nincsenek embereket a Marsra szállító űrhajóink, minden egyéb részlet korunkat idézi, mellőzve a sci-fik szinte kötelező futurisztikus kütyüit. Az egyik expedícióban veszélyes homokviharba kerülnek az asztronauták, és halottnak vélt társukat hátrahagyva sietősen távoznak a bolygó felszínéről. Marson rekedt űrhajósunk azonban valójában csak könnyebb sérüléseket szenvedett, viszont a viharban megsérült rádió miatt teljesen magára maradt egy lakatlan és ellenséges bolygón; szerencsére azért az expedíció hátrahagyott felszerelései a rendelkezésére állnak. Hősünk egyáltalán nem az a könnyen csüggedő típus: egyszerre kemény legény ő, mint Chuck Norris, és laza, mint Charlie Sheen; ráadásul úgy bütyköl dolgokat, hogy MacGyver szégyenében elbújhat mellette. Vizet gyárt, majd növényt termeszt a Marson, ráadásul azt is kimódolja, hogy kapcsolatba tudjon lépni a Földdel. Közben végig megőrzi töretlen optimizmusát, sőt, humorát – ez utóbbi sokat dob a könyv értékén, kár, hogy nagyjából a felétől kicsit megritkulnak Watney jópofa szövegei.
A regényt eredeti nyelven olvastam. Angolul tanulóknak ideális választás, mert egyszerű és könnyen olvasható a nyelvezete. Az előző könyvem*** után pont efféle sikerélményre volt most szükségem :)

* Legkisebb, beszélni épp csak most kezdő kétéves fiam szerint a képen valójában én vagyok – feleségem ezt egy elnéző mosollyal nyugtázta.
** Ez a tény persze az Abban a házbant legalább annyira minősíti, mint A marsit.
***http://moly.hu/ertekelesek/1970537

2 hozzászólás
Juci P>!
Andy Weir: The Martian

Hát ez tényleg kurvajó.
Andy Weir elég nagyot kanyarított így elsőre, remélem, további pályafutása is ilyen szép ívet fog húzni :) Nem is tudom, mit emeljek ki elsőnek: az óriási humorát, vagy hogy milyen iszonyatos mennyiségű kutatómunka állhat e mögött a könyv mögött, hogy mégse írjon már faszságokat téves/tudománytalan dolgokat, vagy hogy milyen kibaszottul izgalmas, fordulatos, jó tempójú és realisztikus sztori ez, de nem. Azt hiszem, az a legjobb benne, hogy iszonyúan lelkesítő. Ezt kell a tizenévesek kezébe nyomni, és azonnal megjön a kedvük a reál tárgyak tanulásához. Science, bitches! Hogy ezek után mondjuk akarnék-e űrhajós lenni, az mondjuk kérdéses (naná, hogy akarnék) :D
Egy icipicit a pszichológiai részét nem hittem el. Hogy valaki tök egyedül marad egy idegen bolygón, ami folyamatosan próbálja kinyírni, és egyszer sem pánikol be, vagy nem zakkan meg legalább egy kicsit a magánytól. De ez tényleg legfeljebb fél csillag levonást ér, máskülönben zseniál.
(Aszondják, film is lesz belőle, Ridley Scott rendezi, Matt Damon lesz a főszereplő. Hát… meglátjuk.)

3 hozzászólás
Janina13>!
Andy Weir: The Martian

Ugyanúgy nem csalódtam benne, mint első körben :) Marad kedvenc.

6 hozzászólás
A_vivid_álmodó IP>!
Andy Weir: The Martian

„Mark Watney doesn't die” project

Egy ideig kerülgettem a könyvet. Gondoltam, ügyes és kemény vagyok, és ellenállok a társadalmi nyomásnak. Mégis egy bestseller, amiről rengetegen beszélnek. Bár az alapötlet tetszett, de volt bennem félelem, hogy mivel a szituáció „egy úr a z űrből Marsról”, picit unalmas lehet több, mint 350 oldalon át. Végül csak megvettem. Szerencsére Watney egy eléggé szórakoztató figura lett, ami az ő helyzetében nem is árt (aki szerint egyébként esetleg „sok”, vagy „fárasztó” Mark humora, nézzen körül, hogy különböző krízis helyzetekben mennyire jövedelmező tök komolynak maradni), így a könyv jobb volt, mint vártam. De számomra sokszor még így is sok volt a rengeteg tudományos mondat (bár ez az én műveletlenségem hibája, nem a könyvvé).

1 hozzászólás
entropic P>!
Andy Weir: The Martian

Ááá, baszki!
Olvasok mindenféle jókat sokszor, de ilyen nem tudom, mikor volt utoljára, hogy egy napra teljesen felfüggesztettem a valóságot, és lazán figyelmen kívül hagytam mindenféle világi kísértést (normális kaja, szép nyári nap odakinn, meg ilyenek), mert tudnom kellett, mi lesz még, de azonnal.
(Pedig eleve tudtam, mi lesz még, a filmet is láttam már – és mégis. Szóval ez egy baromi jó, igen-igen szórakoztató és izgalmas és humoros és pozitív regény – tiszta élvezet, na.)

6 hozzászólás
Hajdu_Ildikó>!
Andy Weir: The Martian

Imádtam első olvasásra, most hangos könyvben nagytakarítás közben hallgattam.
Zseniálisan jó a hangoskönyve!
Még jobban meghatott így, még jobban átéreztem Mark gondjait, nagyokat vigyorogtam egyes megjegyzésein, és néhányszor, bevallom elérzékenyültem.
Hallgatva a visszaszámlálást, vagy éppen a váltott nézőpontból kívülről nézni a sorsdöntő eseményeket, elképesztően izgalmas volt.
Bővebben:
http://cileekonyv.blogspot.hu/2015/06/andy-weir-marsi.html

Lex>!
Andy Weir: The Martian

Ez aztán piszkosul jó volt! Méltán lett az idei év nyertese a Goodreads-en sci-fi kategóriában, mert ez valami eszméletlen egy iromány, gyerekek.

Ami biztos: az író tuti a Marson dekkolt másfél évig. Ne is tagadja! Hát, hogy lehetne máskülönben ilyen részletes, ennyire átgondolt és hihető történetet írni? Hogyan?

Teljesen lehengerlő volt a történet; tele csavarokkal, izgalmakkal, humorral és rengeteg tudományos elmélkedéssel. Murphy törvénye bizony központi szerepet játszott a könyv során, de a legizzasztóbbak azok a részek voltak, amikor mi már előre tudhattuk, hogy baj lesz. Persze azért (nem hiszem, hogy ezzel nagy titkot árulok el) nyilvánvaló volt, hogy valahogy, akárhogy, de túl fogja élni Watney. A falhoz is vágnák az emberek a könyvet, ha ennyi szenvedés után kinyiffanna a főhős. De ez semmit nem ront a történeten, mert az odáig vezető út göröngyösebb már nem is lehetne.

A tudományos részek okoztak némi (értsd: jó sok) fejtörést, de igyekeztem a lehető legjobban megérteni a dolgokat, ha kellett (naná, hogy kellett) utánajárással. És minél többször fordult ez elő, csak annál jobban elámultam a könyv összetettségén. Szédületesen alapos volt az író.

A legjobban természetesen Mark humora fogott meg, ami nélkül lássuk be, nem sok esélye lett volna az életben maradásra. Ez egy ilyen szituációban a túlélés elengedhetetlen feltétele. Bírtam, hogy a NASA-nál mindenki kétségbe volt esve (okkal), és mindent halál komolyan vettek (szintén okkal), és egyszerűen képtelenek voltak Mark fejével gondolkodni. Amikor a szoba építésének célját találgatták, hát szakadtam a nevetéstől. Persze, hogy Mark első gondolata nem az volt. :D

Az én példányom borítójától (a pasi arca a középpontban :)), odáig meg vissza vagyok. Nagyon jó képválasztás volt, nagyon erőteljes hatást ér el. Ezen kívül egyre jobban tetszik az a verzió is, amin hátrafelé repül a porfelhőben az asztronauta, hisz valami nagyon hasonló történik a könyv legelején. Szóval ez is nagyon ütős. A magyar kiadás borítójától viszont, a fene se tudja miért, de kiráz a hideg. Sorry.

Hallom ám, hogy lesz filmecske is. Matt Damon… hm… Jó színésznek tartom őt, szóval egy esélyt mindenképp megérdemel. Nem hiszem, hogy el fogja szúrni, csak valahogy nekem nem ő Mark. (Bizony, nehéz a borítótól elvonatkoztatni. :D) Ettől függetlenül természetesen kíváncsian várom. Ahogyan az író következő könyvét is. :)

7 hozzászólás
Sicc>!
Andy Weir: The Martian

Holy sh*t! It was f*cking awesome! :D Still luv u, Mark! <3

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szelén>!

I told NASA what I did. Our (paraphrased) conversation was:
Me: “I took it apart, found the problem, and fixed it.”
NASA: “Dick.”

CHAPTER 13

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
Lex>!

Teddy swiveled his chair and looked out the window to the sky beyond. Night was edging in. „What must it be like?” he pondered. „He's stuck out there. He thinks he's totally alone and that we all gave up on him. What kind of effect dose that have on a man's psychology?”
He turned back to Venkat. „I wonder what he's thinking right now.”

LOG ENTRY: SOL 61

How come Aquaman can control whales? They're mammals! Makes no sense.

64. oldal, Chapter 6

Tufuka>!

You know what? “Kilowatt-hours per sol” is a pain in the ass to say. I’m gonna invent a new scientific unit name. One kilowatt-hour per sol is…it can be anything…um…I suck at this…I’ll call it a “pirate-ninja.”

Chapter 18

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
1 hozzászólás
Helyna I>!

I tested the brackets by hitting them with rocks. This kind of sophistication is what we interplanetary scientists are known for.

Chapter 18

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
Szelén>!

Tell family I’m fine. Give crew my best. Tell Commander Lewis disco sucks.

CHAPTER 11

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney · Melissa Lewis
Nüx_Játékterme P>!

If I do it in an oxygen atmosphere, the heat and newly liberated hydrogen will explode. There'll be a lot of H2O at the end, but I'll be too dead to appreciate it.

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
Szelén>!

I got really bored, so I decided to pick a theme song!
Something appropriate. And naturally, it should be something from Lewis’s godawful seventies collection. It wouldn’t be right any other way.
There are plenty of great candidates: “Life on Mars?” by David Bowie, “Rocket Man” by Elton John, “Alone Again (Naturally)” by Gilbert O’Sullivan.
But I settled on “Stayin’ Alive” by the Bee Gees.

CHAPTER 17

Kapcsolódó szócikkek: David Bowie · Elton John · Elton John: Rocket Man · Mark Watney
Nüx_Játékterme P>!

I need to make an outdoor shed for the potatoes. I can't just pile them up outside. The next major storm would cause The Great Martian Potato Migration.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cress (angol)
Sean Browning: I Don't Seem So Bright in a Well-Lit Room
Jasper Fforde: Lost in a Good Book
Jodi Taylor: No Time Like the Past
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Black Flag
Brian Daley: Fall of the White Ship Avatar
Suzanne Collins: Catching Fire
Justin Cronin: The Twelve
Ransom Riggs: Library of Souls
Dan Brown: Origin