The ​Egg 59 csillagozás

Andy Weir: The Egg Andy Weir: The Egg Andy Weir: The Egg

„You were on your way home when you died. It was a car accident. Nothing particularly remarkable, but fatal nonetheless. You left behind a wife and two children. It was a painless death. The EMTs tried their best to save you, but to no avail. Your body was so utterly shattered you were better off, trust me. And that's when you met me.”

A short story about the universe.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
ASIN: B00Q78S9YS · Felolvasta: R.C. Bray
>!
4 oldal · ASIN: B00Q78S9YS

Kedvencelte 6

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
FairyDust P
Andy Weir: The Egg

Ezer éve el akartam olvasni ezt a 4 oldalas novellát, most hogy megtettem, csak nézek magam elé.
Zseniális, mit lehet alkotni csupán ilyen kevés sorban. Erre mondják hogy a minőség és nem a mennyiség számít.
Nagyon érdekes az egész felvetés. És ha most nem bánjátok, léptem töprengeni, milyen életeket is élhetten eddig.

7 hozzászólás
>!
Gorkie P
Andy Weir: The Egg

Ez aztán tényleg rövid, de velős.
Nem semmi, mit hozott ki csupán 4 oldalból Weir. Elgondolkodtató felvetés, az biztos, de ugyanakkor érdekes is. Olyan furcsán érdekes. :))

2 hozzászólás
>!
WindStorm P
Andy Weir: The Egg

… és most itt ülök magammal, nézek a semmibe, gondolkodom, de nem tudok.

Velőtrázó, rövid, tömény.

>!
4 oldal · ASIN: B00Q78S9YS
>!
MrClee I
Andy Weir: The Egg

Vannak szavak, kifejezések, melyek jóval többet jelentenek, mint azt elsőre gondolnánk.
Mikor azt mondom, hogy Ember, rád is gondolok, kedves olvasó, aki éppen ezeket a sorokat olvasod. De ugyanúgy gondolok arra az emberre is, akivel utoljára találkoztál, vagy utoljára beszéltél. Ki volt az? Emlékszel rá? Ember volt és ember most is, és ember is lesz. De mikor azt mondom, Ember, ugyanúgy gondolok az összes ismerősödre, az összes rokonodra, az összes emberre, akivel egy házban élsz, akivel egy településen laksz. Ugyanígy az ország összes lakosára, sőt, a Föld mind a 7,6 milliárd lakosára, akik jelenleg benépesítik ezt a sárgolyót. Mikor azt mondom, Ember, rájuk ránk mindannyiunkra gondolok. De gondolok még másokra is: gondolok arra a több tízmilliárd emberre, aki valaha élt ezen a bolygón, és gondolok arra a több százmilliárdra, vagy még ennél is többre, aki valaha élni fog. Ilyen sok mindenkire gondolok, pedig csak annyit mondtam: Ember.

2 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Andy Weir: The Egg

Egy váróterem…
Zseniális.
Megdöbbentő.
Ez most nagyon-nagyon…

>!
bonnie9 +SP
Andy Weir: The Egg

Hű, ez nagyon!
Rövid. Mellbevágó.
Meg jó időben jó helyen. Pont ez kellett most nekem.
Most még maradok egy kicsit a gondolataimmal.

5 hozzászólás
>!
DoktorGonzo
Andy Weir: The Egg

A világnak ezen a részén (többnyire) nem tudunk mit kezdeni a halál gondolatával: nem Mexikó vagyunk, hogy (miközben persze szomorkodunk) ünnepeljük azt, aki itt hagyott minket, és Kelet sem vagyunk, hogy higgyünk abban, valamilyen formában az élet örökké tart. Így alakult, mi végletesen gondolunk a halálra: vagy elrohadunk egy koporsóban, vagy a pokol tüzén égünk majd (ott ugye több az ismerős – annyira nem is lehet az rossz!), vagy ha szerencsénk van, a mennyekbe jutunk, és ott mehet a soha véget nem érő bulika.
Hithű agnosztikusként azt mondom, míg élünk, úgysem tudjuk meg, mi vár minket az út végén, de ha valami csoda folytán mégis, nem fogok meglepődni, mert minden gondolatra nyitott vagyok.
A legszimpatikusabb nekem az, mert lehet mégsem vagyok annyira hithű és egy kis buddhista vagy talán hindu is elveszett bennem félúton, hogy az életünk (ez nem jó szó, inkább a LÉTÜNK) valamilyen formában örökké tart. Mindegy honnan nézzük: a lelkünk halhatatlan, és ha jól viselkedtünk, akkor nem ganajtúróként kezdjük újra, vagy kicsit elvontabban, a testünk ugyanaz az anyag, mint az univerzumban minden más, és ha elrohadtunk, klassz tápanyag leszünk egy fának például.
Vagy, ahogy – többek között, mert a gondolat azért nem saját – Weir írja: mi vagyunk minden élet, és a célunk az, hogy tanuljunk, aztán majd mehetünk – Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore professzort idézve – tovább. De addig tanulunk. És bármi legyen az az út végén, ez a gondolat felemelő, és megfontolandó arra az időre, amíg megyünk az úton, mert az életünk folyamatos tanulás: elcseszünk valamit (te voltál Hitler), szenvedünk tőle (és az összes, akit megölt), és remélhetőleg tanulunk belőle.

5 hozzászólás
>!
Molymacska
Andy Weir: The Egg

Eddig csak a Marsit láttam (filmen, de nem olvastam a könyvet). Véletlenül láttam meg egy figyeltemnél, és érdekelt, hogy milyen, aztán láttam, hogy négy oldal és nem tudtam, mit gondoljak róla.
Elég tömény novella, mégsem érzem azt, hogy hiányozna belőle valami. Ez így jó, hiszen a maga egyszerűségével földhöz vág történet. Nagyon tetszett, hiszen az ötlet egyszerű, de mégis annyira zseniális.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

“Every time you victimized someone,” I said, “you were victimizing yourself. Every act of kindness you’ve done, you’ve done to yourself. Every happy and sad moment ever experienced by any human was, or will be, experienced by you.”

>!
Algernon +SP

“All religions are right in their own way,” I said.


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: What to Buy the Shadowhunter Who Has Everything
J. J. McAvoy: Rainbows Ever After
Chimamanda Ngozi Adichie: The Thing Around Your Neck
Jamie McGuire: Something Beautiful
Sarah J. Maas: The Assassin's Blade
George Saunders: Tenth of December
Kurt Vonnegut: Look at the Birdie
Alexander Weinstein: Children of the New World
Yiyun Li: Gold Boy, Emerald Girl