Project ​Hail Mary 40 csillagozás

Andy Weir: Project Hail Mary Andy Weir: Project Hail Mary Andy Weir: Project Hail Mary Andy Weir: Project Hail Mary

A ​lone astronaut must save the earth from disaster in this incredible new science-based thriller from the Sunday Times bestselling author of The Martian.
                                                    _

Ryland Grace is the sole survivor on a desperate, last-chance mission – and if he fails, humanity and the earth itself will perish.

Except that right now, he doesn't know that. He can't even remember his own name, let alone the nature of his assignment or how to complete it.

All he knows is that he's been asleep for a very, very long time. And he's just been awakened to find himself millions of miles from home, with nothing but two corpses for company.

His crew mates dead, his memories fuzzily returning, he realises that an impossible task now confronts him. Alone on this tiny ship that's been cobbled together by every government and space agency on the planet and hurled into the depths of space, it's up to him to conquer an… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Cornerstone, 2021
482 oldal · ASIN: B08FFJS3YW
>!
Ballantine Books, New York, 2021
476 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593355275
>!
Random House, 2021
688 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593395561

8 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 7

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

anemona P>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Sehol nem vagyok ahhoz, hogy a könyv tartalmát tudományos szempontból véleményezzem. Egyszerűen szeretem azt, ahogy Andy ír, ahogyan elmagyarázza a dolgokat, ami így egy laikus számára is érthető és logikus, és nem utolsó sorban, a humorát. Most egy újabb nagy szabású kalandra hívott el bennünket, és minden percét élveztem.
Két idősíkon párhuzamosan folyik a cselekmény: a jelen, a küldetés, a problémák vég nélküli megoldása, illetve a közelmúlt, az ide vezető események ismertetése. Ezen jelenetek közül nem mindegyik egyformán érdekes, ám ettől még nem lankadt a figyelmem. Van benne pár szituáció, döntés, amelyekről bizonyára hosszas vitákat lehetne folytatni. Én csak annyit mondanék: nekem tetszett így, ahogy van. Először nem erre a végkifejletre számítottam, de minden tényt együtt nézve, nem változtatnék semmin.
Alig várom a következő könyvét.

pinter_bence I>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Részlet az Azonnali.hu Könyves Kálmán rovatában megjelent ajánlóból:

„Egy dolog zavart egy kicsit, de ennek köze lehet ahhoz, hogy A marsi óta én is öregedtem pár évet: Weir humorát fárasztónak éreztem. Ez így nem pontos: leginkább azt érzem fárasztónak, hogy a Weir-univerzumban a főhős mindig a lehető leghumorosabb, legfrappánsabb dolgokat mondó és gondoló ember. Ez egy idő után ugyanannyira fárasztó, mint ahogy fárasztó mondjuk John Scalzi esetében is. Egyszer-kétszer azért sikerült felnevetnem.

Ezt félretéve azonbannagyon kompakt kis regényt rakott le az asztalra Andy Weir, amivel bizonyította, hogy védjegyének számító formuláját meg tudja újítani, mi több: túl is tudja szárnyalni.

A történet megköveteli, hogy az alkalmazott tudomány egy fokkal jobban elrugaszkodjon a való világtól, mint A marsi esetében, de maga a tudományos logika az én megítélésem szerint végig konzisztens tudott maradni.

Az Artemis után nem vártam annyira az új Weir-regényt, A Haily Mary-küldetés után azonban azt mondom: ide vele, írjon még tíz legalább ilyen jót!”

A teljes ajánló itt olvasható: link

Stone>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Nos Mar(s)k nevet változtatott és most Ry(not)land in grace we trust lett. Ismét all alone in the outerworld, de most nagyon nagy a tét, a napunk meg van számlálva, szó szerint.
Teletűzve tudománnyal, problémával, érdekes kapcsolattal, időugrásokkal, hogy azért tudjuk, hogy került oda hősünk, ahova.
Nagyon jól szórakoztat. Miután hangoskönyv volt, és másvalaki volt kedves felolvasni, rendkívülien életszerűen és profin, el kell mondani, hogy nagyon jól cipelte a könyvet a hátán, kitűnő nem is egzisztáló lénye volt a történetnek.
Még mindig nem irodalmi, de ezen már kétszer túlestem weirdo alkotónk művein keresztül, így most semmi ilyet nem vártam. Nem is kaptam meg!
A hail mary szóösszetételről meg már vagy bő húsz éve a Chumbawamba Mary Maryje jut eszembe és ez a stigma(ta) már rajta is marad a két szón.

3 hozzászólás
Charbogardy_Jolán>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Azt hiszem, hogy én egy Andy Weir-fangirl vagyok, nagyjából bármilyen outputot produkálna, én jönnék a pompomokkal bulizni. Igen, még az Artemisnél is. Szóval a Marsi után jött a Holdi, a Holdi után a Földi, és azt kell, hogy mondjam, hogy már a Marsit befejezve is tudtam, hogy ha ugyanezt megkapom még egy változatban, azzal én nagyon elégedett leszek. Ilyen kontextusban nyilván nem vágott annyira a földhöz az, hogy Ryland Grace E/1 elbeszélői hangja gyakorlatilag Mark Watneyé, továbbra is éppen annyira szellemes és okos, hogy nagy élvezettel merüljek el benne és csak alkalmanként hívta fel a figyelmet az asztrofizikában (na jó, úgy általában a világban) való járatlanságomra.
Apropó, járatlanság spoiler Az, hogy ez a regény is egy űrbe vetett, magányos MacGyverről szól, szerintem egyébként nem mellékes kérdés, főleg Sad Puppies-kontextusban (https://moly.hu/karcok/765967). Igen, megint egy fehér fickó hajtja maga alá a galaxist spoiler, ez vitathatatlan. Weir azonban mindent megtesz, hogy ez a fehér fickó pont ne egy alfahím legyen, még akkor sem, ha saját szavaival is olyan, főleg a regény elején, mintha egy videojáték főszereplője lenne (a műfaj mondjuk változik menet közben), és még akkor sem, ha elegáns gyarmatosító gesztussal MINDENT elnevez, ami a keze ügyébe kerül. Grace egy jó srác, még ha hitványul is reagál bizonyos helyzetekben, spoiler és azért az is szimpatikus volt, hogy a fanyar narrációja apokalipszis-tematikához képest minimális szentimentalizmussal (se) terhelte a szöveget. Hail Andy!

A_mordályos_nyul P>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Egy biológiatanár menti meg a világot az ~ Igaz Barátság Erejével ~ ! Igen, még ilyet! Söpörjük el azt a Mindent Elsöprő Szerelmet, mert már túlzás; legyen a barátság az új love-story!!

Amúgy az élményem igen vegyes volt.
Néha semleges a stílusa, néha meg viszketeg. Az meg kizökkent, ha „kiszól” az olvasónak, mikor semmi realitás nincs abban, hogy „ott legyek”.

Zavart, hogy kutatók nem így beszélnek egymással off, de elismerem, hogy nem árt, ha egy regény befogadható marad akkor is, ha az olvasónak trauma volt az iskolai fizikaóra.

Meg is nevettetett – bár kifejezetten vicces könyvnek nem mondanám, inkább csak hogy jól voltak kiegyensúlyozva a súlyos és könnyed részek –, máskor meg túlmagyarázza a poént, hogy biztos mindenki értse.

Néha nagyon jól építkezik a tudományos elemekkel, a kísérletek rettentően bejöttek, máskor viszont gyenge lábakon áll a háttér, valószínűleg attól függően, mihez kapott szakértői visszajelzést. Sőt, volt olyan alapismereti tény, amit ki is mondott, aztán fejezetekre „elfeledkezett” róla, mert nélküle érdekesebben alakult a történet. Még a „-fi” fél miatt se lehet bármi felett szemet hunyni!

Néha remekül fűzi a történetszálakat (meg az érzelmeimet), erre behoz egy akkora ordító, trehány klisét, hogy mérgemben napokig hozzá sem nyúltam a könyvhöz.

Szerettem is, bosszantott is. Azért mégis pozitív irányba billen a mérleg, és nem bánom, hogy elolvastam.

Athala P>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Az első dolog, amire a könyv olvasása kapcsán ráeszméltem, hogy én tulajdonképpen szeretem a science fictiont :D Mert ez a könyv! Tudom, hogy most nagy hype meg minden, de megértem azokat, akik nagy rajongói lettek.

Világéletemben hadilábon álltam a fizikával, de amit Andy Weir tálcán kínált felém, bemászott a bőröm alá, és mindennek azonnal utána kellett olvasnom. Mini asztrofizikusnak éreztem magam (hozzáteszem, joggal), mivel rengeteg információval áraszt el minket. De hogy miért fogyasztható mindez? Mivel mélyen tisztelt szerzőnk nem egyszerre, hanem szép lassan csepegteti nekünk.

Az alapfelállás: Ryland Grace egyszer csak felébred a mesterséges kómából, és csak annyit tud, hogy mindent ért maga körül, tudja, hogy angolul beszél és az űrben van, de ezen kívül amnézia a köbön. Ez azért is jelent problémát, mivel saját nevére sem emlékszik, amely szükséges lenne az irányítószobába való belépéshez. Igazán szórakoztató pillanat volt, amikor azon gondolkozik, hogy feltehetőleg amerikai, mivel nem metrikus rendszerben gondolkozik. A történet így két szálon fut. A jelen mellett Rylanddel együtt emlékezünk vissza szép lassan mindenre. Az utazás célja (nyilvánvalóan), a Föld megmentése!

Bár csak 4,5 csillagot adtam neki, egyből az eddigi év kedvence lett! Ki gondolta volna, hogy épp egy sci-fi válik ezzé, mikor ez az általam egyik legkevésbé olvasott kategória. Hogy mikről maradhattam le! :O Az utolsó mondat után szótlanul bámultam az olvasóm képernyőjét, és sírva mosolyogtam. Az utazás tökéletes befejezést kapott, ami bár eleinte zavart (ezért a fél csillag mínusz), azonban így kellett lennie.

Megjegyzem, elég nehéz úgy írni a könyvről, hogy ne áruljak el egy halom spoilert, emiatt nem bocsátkozom részletekbe, inkább próbálom az érzéseimet elmondani.

Dan Simmons Hyperion ciklusa után nem igazán találkoztam olyan sci-fivel, amely ennyire magával ragadott volna, s míg ott a háttérben munkálkodó mitológia volt, ami ülve tartott, addig Weirnél az egész mögött megbúvó tudomány babonázott meg. Egyből utána is néztem a különböző csillagrendszerek bolygóinak, és egy kicsit a mikrobiológiában is elmerültem. Szerintem ilyen a tökéletes tudományos fantasztikum! Arra inspirál, hogy te magad is válj egy kicsit tudóssá, és vegyél részt az események megfejtésében.

A kedvenc karakterem pedig egyértelműen Rocky!!! Ryland és Rocky dialógusai néhol hangos nevetésre ösztönöztek, máskor a könnyeimmel küszködtem.

Nem tudom, mi Andy Weir receptje, de hihetetlenül bevált! Még nálam is, aki a sci-fivel csak szökőévente barátkozik… Következőre pedig: irány a Mars! :)

Azért kíváncsi lennék, hogy a sci-fi rajongók számára milyen élmény volt ez a regény, tudott-e nekik is annyit adni, mint egy zöldfülűnek.

Csaba_Gáli>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Fele olyan jó sincs, mint a Marsi. Egyébként szórakoztató.

Tobzi>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Érdekfeszítő sci-fi, alig lehet letenni (még annak ellenére is, ha az ember nem mindig tudja követni a tudományos okfejtéseket).
Ami ismerős, az a főhős belső monológja, aminek a hangneme kísértetiesen hasonlít a Marsiéhoz.
A többi mind friss és izgalmas: az emberiség túlélése a tét, van űrutazás, szokatlan életformák, okos megoldások, érdekes fordulatok… Élveztem

bigbonees>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Csodálatos. Ne a kommenteket olvasgasd, hanem a könyvet!

Pabu P>!
Andy Weir: Project Hail Mary

Ezt a könyvet csak úgy szabad elolvasni, hogy az ember nem tud róla semmit, nem olvassa l a fülszöveget.
Az Artemis egy kis visszaesés volt a Marsi után, erről nem akartam tudni semmit, azt akartam, hogy lepjen meg. És ez aztán megtörént :D
Nagyon jó a felépítés, a morcos tini után egy Watney 2.0-t kaptunk főszereplőnek, ami szintén emelte a színvonalat.
Biztos rengeteg kutatás áll mögötte, nagyon szépen és logikusan van felépítve a tudományos része, ami meg kell, az kellően kreatív benne, de mégis simán hihető köntösbe bugyolálta az író.
Nem akarok spoilerezni, mindenki olvassa el, csak a fülszöveget hagyjátok ki ;)


Népszerű idézetek

sentimentalfrappe>!

I’m a scientist! Now we’re getting somewhere! Time for me to use science. Alright, genius brain: come up with something!
…I’m hungry.
You have failed me, brain.

16. oldal

anemona P>!

“You face is leaking.”
I wipe my eyes. “Human thing. Don’t worry about it.”
“Understand.”

Chapter 25

2 hozzászólás
anemona P>!

Human suffering is often an abstract concept to kids. But animal suffering is something else entirely.

Chapter 4

Nik_name>!

“Grumpy. Angry. Stupid. How long since last sleep, question?”

Chapter 25

anemona P>!

I am not rested at all. Every pore of my being yells at me to go back to sleep, but I told Rocky I’d be back in two hours and I wouldn’t want him to think humans are untrustworthy.
I mean…we’re pretty untrustworthy, but I don’t want him to know that.

Chapter 11

anemona P>!

He wants to watch me sleep. He knows it’s not going to be exciting, but he wants to do it anyway. So he brought some work with him to keep busy.
Okay. Whatever floats his boat.

Chapter 12

anemona P>!

“Hello!” Ilyukhina lunged forward and hugged Stratt. “I’m here to die for Earth! Pretty awesome, yes?!”
I leaned to Dimitri. “Are all Russians crazy?”
“Yes,” he said with a smile. “It is the only way to be Russian and happy at the same time.”
“That’s…dark.”
“That’s Russian!”

Chapter 16

anemona P>!

“How did you do it? What killed it?”
“I penetrated the outer cell membrane with a nanosyringe.”
“You poked it with a stick?”
“No!” I said. “Well. Yes. But it was a scientific poke with a very scientific stick.”
“It took you two days to think of poking it with a stick.”
“You…be quiet.”

Chapter 4

anemona P>!

Evolution can be insanely effective when you leave it alone for a few billion years.

Chapter 5

anemona P>!

There’s a button on-screen that just says “Course.” That seems reasonable to tap, right? Famous last words.

Chapter 6


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Redshirts
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Martha Wells: All Systems Red
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
L. J. Wesley: Diary of a space station swabber
Dennis E. Taylor: We Are Legion
J. D. Robb: Holiday in Death
Sean Browning: I Don't Seem So Bright in a Well-Lit Room
Marc-Uwe Kling: Qualityland (angol)
James Patterson: Schools's Out – Forever