18. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​marsi 2951 csillagozás

Andy Weir: A marsi Andy Weir: A marsi

AZ ​UTÓBBI ÉVEK LEGNAGYOBB SCI-FI SZENZÁCIÓJA, AMELYBŐL RIDLEY SCOTT FORGAT FILMET HAMAROSAN. A GRAVITÁCIÓ CÍMŰ FILMHEZ HASONLÓAN EZ A KÖNYV IS MEGHÓDÍTOTTA A SZÉLESEBB KÖZÖNSÉGET.

Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.

Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.

Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.

De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba… (tovább)

Andy Weir: The Martian

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Fumax, Budapest, 2015
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155514333 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · ISBN: 9786155514142 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 99

Szereplők népszerűség szerint

Mark Watney · Beth Johanssen · Melissa Lewis · Venkat Kapoor · Mitch Henderson · Annie Montrose · Rich Purnell · Rick Martinez · Mindy Park · Teddy Sanders

Helyszínek népszerűség szerint

Mars (bolygó) · NASA · autópálya


Kedvencelte 895

Most olvassa 90

Várólistára tette 706

Kívánságlistára tette 676

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Röfipingvin P>!
Andy Weir: A marsi

Valahogy mindig is sejtettem, hogy menőbb lett volna fizikából ötösnek lenni, mint magyarból.

>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba
26 hozzászólás
vicomte P>!
Andy Weir: A marsi

Ahhoz képest, hogy mekkora sci-fi rajongónak tartom magam, a hard SF-t általában kerülöm és (kis túlzással) egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány emlékezetes és élvezetes regényt olvastam a műfajban.

Ez a könyv a kivételek közé tartozik.
Mert nem egyszerűen egy kőkeményen realista sci-fi-t kaptunk, hanem végre egy olyan történetet, ami nem csak baromi izgalmas, de a főszereplője – bármekkora geek arc is egyébként – bebizonyította, amit már régóta tudok, hogy Q valójában sokkal menőbb, mint James Bond!

Mark Watney, aki Han Solo óta talán a legszimpatikusabb űrkalóz*, miután magára marad a Marson, kétségbeesik talán? LÓFA… Egyébként, igen. Méghozzá nem is kicsit, mert tényleg halál reménytelen a helyzete. De teszi azt, amit a túlélés érdekében még megtehet.
Terveket kovácsol, feladatokat tűz ki maga elé és próbálja nem nagyon elbaszni őket. Ami az esetek túlnyomó többségében még össze is jön.
Mert a Mars igen zord hadúr, aki a legkisebb figyelmetlenséget is keményen megtorolja, és Mark a bolygón töltött több mint másfél év alatt néhányszor azért marhára el is szúrja a dolgokat – csoda is lenne, ha nem tenné.

Szerencséje van, hogy soha nem végletesen, de számos esetben csak hajszál híján ússza meg, és sokszor kell teljesen újraterveznie a túlélési stratégiáját.
Paradox módon, mégis ez a folyamatos szívás az, ami életben tartja.
Mert így nem engedhet meg magának a figyelmetlenség luxusát és abban a mérhetetlenül ingerszegény közegben – szórakozásnak ’70-es évekbeli sorozatok, disco zenével feldobva? Maga a pokol!** – a folyamatos agyalás menthette meg attól, hogy teljesen és végérvényesen becsavarodjon.

Így azonban van célja és vannak részfeladatai, amelyek bármennyire is rutinszerűek és monotonok, mégis csak folyamatos elfoglaltságot jelentenek, ami a néha infantilis, néha meg trágár humor és a szarkazmus mellett, amivel Mark a saját helyzetét nézi, az egyetlen hatásos ellenszer a csüggesztő magány és a depresszív unalom ellen.

Az egyetlen, ami kevésbé tetszett a regényben, az a NASA-nál játszódó részek. Azok egyrészt nekem túl (film)klisések*** voltak, másrészt bármennyire is tudományos szervezetről van szó, nem hiszem el, hogy csak ilyen kevés bürokrata seggfejjel kellene megküzdeni, és a többiek pedig hivatalos minőségükben is ennyire laza figurák lennének.

* http://moly.hu/idezetek/412103
** Ha Lewis parancsnok magyar lett volna, akkor legalább Solarist (is) vitt volna magával: https://www.youtube.com/watch…
*** Komolyan, szinte láttam magam előtt a fartholásokat, meg a plánokat.

>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba
2 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
Andy Weir: A marsi

Mark Vekni: Hé, miért hívsz Vekninek?
Acélpatkány: Végül is mindig kalóriákat számolsz. Meg nem jön a nyelvemre az, hogy Watney, ezt bevallom. A Vekni jobban hangzik.
Mark Vekni: OK, cickány.
Acélpatkány: Patkány.
Mark Vekni: Tessék?
Acélcickány: Semmi.
Mark Vekni: Szóval, mi a gond?
Acélcickány: Nos, gondoltam veled beszélem meg ezt az egészet. Félek, hogy engem ki fognak utálni.
Mark Vekni: Na?
Acélcickány: Hát, én nem tudtam maradéktalanul rajongani A marsiért.
Mark Vekni: Haver, ne már!
Acélcickány: OK, elismerem, hogy egy nagyon szórakoztató regény, teljesen megértem, miért futott be a szerző azután, hogy online kipakolta a Marson ragadt asztronauta kalandjait. Meg aztán persze azért is nagy szenzáció ez, mert a könyv egy „hogyan éljük túl a Marsot” kézikönyv turistáknak, vagyis sok tudományos okosság is van benne. Mondjuk, ha jól végiggondolja az ember, az a szép az egészben, hogy nem megy bele annyira mélyen, hogy az olvasó, ha nem is fog fel mindent, de azt érezze, hogy „ja, ezt én is meg tudnám érteni, ha odafigyeltem volna fizikaórán köpőcsövezés helyett.” Szóval egyrészt hard SF, másrészt azért nem kvantumfizika.
Mark Vekni: Nyilván. Egy regényről beszélünk ember, nem Hawking doktorijáról.
Acélcickány: Igen, regényről. Az alaphelyzet egyszerű robinzonád – értsd: valaki egyedül marad egy lakatlan helyen, és túl kell élnie/el kell jutnia onnan. Neked mondjuk nem volt saját Pénteked, hacsak a krumplik nagyon nem nőttek a szívedhez. Szóval az alapfelállás ismerős, mindettől azonban nem működött volna a dolog. Kellett a szerethető főszereplő.
Mark Vekni: (kihúzza magát) Én.
Acélcickány: Igen, te. A nagyszájú, szerethető, barátságos, végtelenül optimista, minden helyzetben boldoguló, találékony átlagfickó – még csak nem is te voltál a parancsnok vagy valami –, akinek mindenkihez van egy jó szava, még akkor is, ha az tizenkét perc alatt jut is el a másikhoz. Nem lehet egy ilyen fickónak nem drukkolni, pláne amikor folyamatosan vicces szövegeket mond, ezzel oldva a feszültséget két halálos csapás között – vagy éppen aközben. Én magam is meglepődtem, de nem idegesítettél annyira, mint gondoltam.
Mark Vekni: (gúnyosan) Ennek igazán örülök.
Acélcickány: De tényleg. Igaz, egy idő után nagyon amerikai lett az egész, nem csak a te hozzáállásod, hanem a többi szereplőé is. Az egész könyv egy hatalmas hurráoptimizmus, megszórva jó adag patetikussággal. Tudom, ez ilyen, de akkor is, kicsit néhol már sok volt. Mondjuk más kritikákkal ellentétben lenyeltem, hogy nem láttunk téged kiborulni – te magad írtad az elején, hogy nem fogsz mindent leírni, szóval ezeket simán elhallgathattad. Persze tény, hogy két év Mars után egy icipicit megváltozhattál volna.
Mark Vekni: De én így vagyok jó! Engem így szeretnek. Minek változtam volna meg? Pláne mert ez nem egy lélektani regény. A cél a tudománynépszerűsítés és a szórakoztatás.
Acélcickány: Ha már a tudomány, azért egy-két dolgon elmorfondíroztam.
Mark Vekni: Ne kímélj!

Ha érdekel a folytatás, itt megtalálod:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2015/09/a-marsi.html

>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba
3 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Andy Weir: A marsi

Egy olyan humán beállítottságú embernek mint amilyen én vagyok, normál esetben egy fizikai, kémiai, matematikai és biológiai részletekkel teletűzdelt könyv nem kellene hogy kedvenccé váljon, pedig itt bizony ez történt…
Tetszett már az alaptörténet is (a Marson ragadni bizony nem kellemes, ráadásul úgy, hogy mindenki halottnak hisz), de még jobban, ahogy beleláthatunk az éppen a túlélésért küzdő, a semmilyen körülmények között fel nem adó főhős néhol vicces, néhol szarkasztikus, de mindig pozitív gondolataiba – én még ennyire soha nem szorítottam és drukkoltam szereplőnek, szinte végig izgultam az egész könyvet, és alig bírtam kivárni a történet végét.
Több ilyen szereplőt szeretnék még, mint Mark Watney – okos, vicces, talpraesett és nincs az a helyzet, amikor feladná – ráadásul mindezt szórakoztató módon, egy olyan történettel amely olvastatja magát. Ajánlom mindenkinek!

5 hozzászólás
FairyDust P>!
Andy Weir: A marsi

A matematika, fizika, kémia olyan távol áll tőlem, mint amennyire Mark távol volt a NASA-tól. Ennek ellenére, nagyon megszerettem a könyvet. Mindent baromi érdekesen tálalt, igaz néha csak néztem, hogy „mivan”, de esküszöm még azt is élveztem amit nem értek?! Normális dolog ez? :D Mark karaktere hatalmas! Minden második mondatán sírva röhögtem! Hogy lehet egy karaktert, ennyire humorosra megírni? :D Gratulálok Andy Weir-nek. Aki attól fél, hogy ez egy száraz, unalmas olvasmány, az hatalmasat téved. Megkockáztatom, hogy ez az egyik leghumorosabb könyv amit valaha olvastam…:D
Most megyek és megnézem a filmet, és remélem nem csalódok benne.

13 hozzászólás
Lanore P>!
Andy Weir: A marsi

Azt hiszem, még soha nem akartam ennyire nagyon, hogy egy könyvnek jó vége legyen, hogy sikerüljön a lehetetlen, hogy működjön a kommunikáció, és hogy lehessen krumplit termeszteni a Marson… mit nekem kémia, fizika és matek, amiket utálok, megbűvölve olvastam még az erről szóló oldalakat is nem mintha képes lettem volna a legtöbb kísérletet tudományos ésszel felfogni, és szétizgultam a fejem Mark Watney sorsáért. Imádtam a karakterét, a humorát, az egész hozzáállását a dolgokhoz, ahogy elkezdett agyalni, gondolkozni, cselekedni… most, hogy befejeztem, legszívesebben kezdeném újra, úgy érzem, hiányzik Watney és a Vörös bolygó, a csapat többi tagja, a Venkat Kapoor név, minden… kell még nekem ebből! Az idei év egyik legnagyobb kedvence lett, és kíváncsian várom a filmet!

12 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Andy Weir: A marsi

Van egy olyan vágyam, hogy mielőtt meghalok, egyszer láthassam a Földet a világűrből egy űrhajóból a saját szemeimmel. Azért A marsi után ezt átgondolom még egyszer.

Andy Weir könyve nálam eddig az év sci-fi-je. Hogy miért? Mert zseniálisan van összerakva. Amennyire én meg tudom ítélni, elég erős tudományos lábakon áll, mindemellett veszettül izgalmas és laza. Olyan humora van, amely még hangos nevetésre is késztethet, szóval tömegközlekedésen csak óvatosan vele.

Itt van ez a Mark Watney, aki ahelyett, hogy összeszarná magát egyedül a Marson, inkább gondolkodni kezd. Elemez, számol, dolgozik, és csak ritkán engedi meg magának a siránkozást. A végén pedig már mi is csak azon tudunk agyalni, hogy elég lesz-e a krumpli, mennyi napkollektor kell egy hosszabb utazáshoz… Kicsit úgy érezzük, mintha a mi túlélésünk lenne a tét.

Örülök annak is, hogy az alapvetően napló formájú történetmesélést megszakítják a NASA képei, és az ottani munkába is belepillanthatunk kicsit. Én annyira nem kaptam kedvet hozzá, hogy űrhajós legyek, de sajnálom, hogy nem mentem el tudósnak, és nem jutottam be a NASA-ba (ami persze egy reális lehetőség lenne, nem??).

Remélem a Fumax Kiadó más hasonló sci-fiket is elhoz számunkra, mert ilyen történetekre egyszerűen szükség van. Űrkutatásról, bátorságról, lélekjelenlétről, összefogásról.

24 hozzászólás
gabiica P>!
Andy Weir: A marsi

Bár sohasem mondtam magamról, hogy a sci-fi az én világom, és most sem győződtem meg róla teljesen, hogy sci-fi rajongóvá válhatok, ez a könyv engem kilóra megvett.

Mark Watney egy hihetetlenül erős, karizmatikus, okos figura, aki azonnal megszeretteti magát az olvasóval. Minden egyes mondatnál egyre inkább szurkoltam neki, nagyon akartam, hogy sikerüljön túlélnie ezt a helyzetet.
Képes volt viccet csinálni a mondhatni magatehetetlenségéből, minden helyzetből kivágta magát. Bár én ebből a szempontból gyenge jellem vagyok, de az biztos, hogy hamarabb őrültem volna bele a szituációba, semmint meghaljak. Tegyük hozzá, ez a fantazmagóriák fantazmagóriája, hiszen az első körön sem jutottam volna túl a Marsra utazók kiválasztási folyamatában. Sőt, az első körig sem jutottam volna el.

Végtelenül izgalmas, letehetetlen történet. Nálam elérte a célját, szórakoztató módon tanított, megnevettetett. Imádtam!

AniTiger P>!
Andy Weir: A marsi

Annyira érdekelt a történet vége, hogy kb. egy nap alatt befaltam. (Persze kb. az 5. fejezet magasságában már annyira megszerettem a főszereplőt, hogy a könyv végére lapozva meglestem mi lesz a vége… Égő? Ez van.) Bár tovább tartott volna a könyv, lassabban olvastam volna. Tényleg érdekes, izgalmas és lendületes. Egyszerűen szórakoztatott, pedig hatalmas mumus volt számomra a műfaját tekintve.

Nem tudom, mit írhatnék róla anélkül, hogy ne rajongjam szét a könyvet és ne bálványozzam túl Markot. A beteges rajongási lázamat a blogon élem ki… de az értékelés ettől még nehéz. Ez a könyv meglepett. Nem ilyen történetet vártam, nem ezt vártam. Zseniális, leköt és vicces. Egy csóri pacák a Marson ragad tök egyedül és az olvasó hangosan röhög a könyvön! Pedig nem ám csilivili NASA cuccokkal, hiper-szuper barkács megoldásokkal és problémamentesen oldja meg a főszereplő a dolgokat. A dolgok besülnek, amortizálódnak és a tervek megdőlnek, de Mark, a Mars királya csak megy előre kitartóan.

Bővebben:
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/andy-weir-a…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/a-marsi-ren…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/10/mozizo4.html

>!
Fumax, Budapest, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639861831 · Fordította: Rusznyák Csaba
6 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
Andy Weir: A marsi

Nagyon tetszett ahogy a magányt ábrázolja és a magára hagyottságot. Hogy milyen nehéz tud lenni akkor is ha az ember nem hajlamos feladni a dolgokat. És hogy a találékonyság mennyire fontos tulajdonság. Nagyon izgultam Markért.:)


Népszerű idézetek

Algernon P>!

Igen, naná, hogy a ragasztószalag szinte teljes vákuumban is működik. A ragasztószalag bárhol működik. A ragasztószalag mágia, amit bálványozni kellene.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mágia · ragasztószalag
11 hozzászólás
petamas>!

     […] Nem gondoltam, hogy a laptopnak baja lehet odakint. Ez csak elektronika, nem igaz? Elég meleg marad arra a rövid időre, amíg szükségem van rá, levegő pedig egyáltalán nem kell neki.
     Azonnal meghalt. A képernyő még azelőtt elsötétült, hogy kiléptem volna a légzsilipen. Mint kiderült, az „L” az „LCD”-ben annyit tesz, hogy „likvid”. Gondolom, vagy megfagyott, vagy elpárolgott. Lehet, hogy írok majd egy vásárlói értékelést. „A terméket a Mars felszínére hoztam. Nem működött. 0/10”.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: laptop · lcd · Mark Watney
5 hozzászólás
petamas>!

     – Milyen érzés lehet? – tűnődött. – Ott ragadt, azt hiszi, teljesen egyedül van, és lemondtunk róla. Milyen hatással van ez egy ember lelkiállapotára?
     Visszafordult Venkathoz.
     – Vajon mire gondolhat éppen?

NAPLÓBEJEGYZÉS: 61. SOL
Hogy lehet, hogy Aquaman képes irányítani a bálnákat? Hiszen azok emlősök! Ennek semmi értelme.

70. oldal

8 hozzászólás
Csisza>!

Csodálatos, hogy egy rakás szarrágó a Földről magyarázza nekem, a botanikusnak, hogyan neveljem a növényeimet.
Többnyire figyelmen kívül hagyom őket. Nem akarok arrogánsnak tűnni, de én vagyok a legjobb botanikus a bolygón.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: botanika · Mark Watney
Leliana>!

A mai napot egy kis semmi teával indítottam. A semmi teát könnyű elkészíteni. Végy egy adag forró vizet, és ne tegyél bele semmit. Pár hete kísérleteztem a burgonyahéjteával, de erről minél kevesebb szó esik, annál jobb.

309-310. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney · tea
1 hozzászólás
Leliana>!

A következő teendőm: tétlenül üldögélni tizenkét órán át.
Jobb, ha hozzálátok!

102. oldal Naplóbejegyzés: 80. SOL

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
12 hozzászólás
Razor P>!

– Hé – szólalt meg a rádióból Watney hangja. – Van egy ötletem.
– Hát persze hogy van – mondta Lewis. – Halljuk.
– Kereshetnék valami éleset, hogy lyukat szúrjak az EVA-ruhám kesztyűjébe. A kiszökő levegőt használhatnám tolóerőként, hogy odarepüljek hozzátok, és mivel a levegő a kezemből távozna, könnyen irányíthatnám.
[…]
– Nem hiszem, hogy tudnád magad irányítani, ha sikerülne – mondta Lewis. – Szemmel navigálnál az elfogáshoz egy olyan tolóvektorral, amit alig tudsz kontrollálni.
– Elismerem, hogy életveszélyes – értett egyet Watney. – De gondolj bele ebbe, úgy repülnék, mint Vasember.
– Tovább dolgozunk a problémán – mondta Lewis.
– Vasember, parancsnok. Vasember.

341-342. oldal, 26. fejezet

5 hozzászólás
vicomte P>!

    És itt jön a vagányság a dologban: idővel elhajtok majd a Schiaparellibe, ahol irányítani fogom az Ares 4 landolóját. Erre senki sem adott nekem konkrét engedélyt, és nem is fognak tudni, amíg nem vagyok az Ares 4 fedélzetén, és nem hozom működésbe a kommrendszerét. Amikor majd felszállok az Ares 4-re azelőtt, hogy beszélnék a NASA-val, egy nemzetközi vizeken lévő járművet fogok eltulajdonítani.
    Tehát űrkalóz leszek!
    Űrkalóz!

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kalóz · Mark Watney · Mars (bolygó) · NASA
hogica>!

Fogtam a szent vallási ereklyéjét, és egy fogóval meg egy csavarhúzóval hosszú szálkákra vagdostam. Ha van Isten, a helyzetre való tekintettel csak elnézi nekem a dolgot.
Ha pedig az egyetlen rendelkezésre álló vallási ikon tönkretétele miatt sebezhetővé váltam a marsi vámpírok számára, akkor így jártam, vállalnom kell a kockázatot.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
petamas>!

     Az akkuja egy újra nem tölthető lítium tionil-klorid volt, ezt már néhány finom jelből is láttam: a csatlakozások formájából, a szigetelés vastagságából, és abból, hogy rá volt írva: LiSOCI2 NEM TÖLTHETŐ.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mark Watney
1 hozzászólás

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„Érdekesség, hogy azóta kiderült, a krumpli tényleg megterem marsi körülmények között…”

[szofisztikaltmacska.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Andy Weir: A marsi

Andy Weir: A marsi

Kapcsolódó alkotók: Andy Weir

MóroczMárk>!

A regény 2035-ben játszódik.
Az Ares 3-at 2035. július 7-én lőtték fel és 2035. november 7-én értek a Marsra. A történet a 6. sol-on kezdődik ami 2035. november 12-e.

[www.facebook.com]

Kapcsolódó könyvek: Andy Weir: A marsi

Andy Weir: A marsi

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Jodi Taylor: Múlt vagy soha
Dörnyei Kálmán: A 26-szor klónozott Nordy Fox kalandjai
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Alexander B. Hackman: Fedőneve: „Die Katze”
Karel Čapek: Krakatit
Justin Cronin: A szabadulás
Guillaume Musso: Holnap
Szemán Zoltán: Idegen istenek