7. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​Hail Mary-küldetés 1187 csillagozás

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701941 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789634702009 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Rocky · Dr. Ryland Grace · Eva Stratt · Dr. Dimitrij Komorov · Dr. Annie Shapiro · Dr. Martin DuBois

Helyszínek népszerűség szerint

Bajkonur · pilótafülke


Kedvencelte 329

Most olvassa 57

Várólistára tette 417

Kívánságlistára tette 420

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Dyta_Kostova IP>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Kedvencet avattam :) off Azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a hang, az elbeszélő egy az egyben A marsi főszereplője, mind humorban, mint tudományos érdeklődésben, kreativitásban, problémamegoldásban. Vagyis új karaktert már nem kellett kitalálnia Weirnek, a fazon adott volt, és ahogy nézem, minden könyvében az E/1-es elbeszélésmód is kötelező elem. De mit is fanyalgok itt? Hiszen a történet remek, az idegen kultúra végre ténylegesen kultúra, nem pedig csak egy gyorsba' kitalált izé, ami azért idegen, mert nem ember, és csók… Az eridiainak kidolgozott a külseje, a biológiája, a szokásai, viselkedésmódja, még az otthonából is kapunk ezt-azt, egyszóval van mögötte munka, és végre, VÉGRE nem emberszerű az idegen, hanem ténylegesen idegen. spoiler
Volt néhány izzadságszagú jelenet, pl. amikor tudósok próbálják egymást kiokítani alapvetésekből, ezeknél érződött, hogy nem is a másik félnek, hanem az olvasónak szól az ismeretanyag, de azért annyira nem volt zavaró, hogy akár fél csillagot is levonjak, hiszen valahogy muszáj átadni az infót.
Nagyon szerettem azt a lassú, de következetes folyamatot, ahogy az ember és az idegen felépítette a kommunikációt. Érthető volt, elképzelhető, logikus. A tudományos probléma szintén ugyanilyen aprólékosan, de világos logikával mutatkozott meg, ahogy a rá adott megoldás is. Élvezet volt olvasni. :)

22 hozzászólás
pat P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Mikor Andy Weirt olvasok, mindig nagyon, nagyon mérges leszek a kiválóan fejlesztett magyar oktatási rendszerre, aminek keretében alulfizetett, alul-megbecsült, kiégett és jobb sorsra érdemes tanárok veszik el egy életre nemzedékek kedvét olyan csodálatos és fontos dolgoktól, mint a fizika, a kémia, a biológia…
Pedig tessék. A fizika nem egy száraz képletgyűjtemény – bár persze nagyon hasznos lehet, ha egy egyszerű kísérlet és a megfelelő képlet segítségével meg tudod mondani, ha nem a Földön vagy. A kémia nem vegyjelek érthetetlenül kaotikus katyvasza – határozottan megmentheti az életed, ha tudod, melyik elem mire képes, és melyik másikkal szabad összekutyulni. A biológia és a biokémia pedig hát tényleg maga a csoda – nehéz nélkülük mit kezdeni az ismeretlen életformákkal. Földönkívüliekkel is, de mondjuk újfajta vírusokkal is. Ugyebár.

Szóval tessék, igen. Így kell(ene) csillogó szemű, érdeklődő tudóspalántákat nevelni kisebb és nagyobb nebulókból. Akik ugyan majd koppannak pár igen nagyot, mikor kiderül, hogy azért ez a tudomány dolog ennél lényegesen komplikáltabb, és tökre nem olyan egyszerűen működik a valóság, mint egy Andy Weir-regény, de az már egy másik történet lesz…
(Én meg azért vontam le kicsit több csillagot, mert mérges vagyok rá egy csöppet. Azért, mert laikusként egyáltalán nem könnyű eldönteni, mi az igazi tudomány, amit érdemes megtanulni belőle, meg mi az irgalmatlan nagy humbug, amit véletlenül se kéne komolyan venni. Azért abban biztos vagyok, hogy a Legvégső Fordulat alapja, na az egy marhaság.)

26 hozzászólás
Amál P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Amikor a Marsit olvastam imádtam, az Artemis már nem tetszett annyira és most ha lehetséges a Hail Mary még inkább a szívem csücske lett. A szisztéma hasonló, a szereplő felébred és egyedül van, azt se tudja hogy hol. Andy zseniálisan vezeti végig Grace-t és minket is a történeten. Ahogy megtudjuk, hogy mi történt és miért is kellett erre a szinte lehetetlen küldetésre vállalkozni 3 embernek, az szenzációs. Ryland nagyon szerethető, és amikor feltűnik Rocky egy őszinte barátságnak lehetünk tanúi ember és földönkívüli között. Nem szoktam sírni, de ezen a könyvön még nekem is kijöttek a könnyeim. Ezt a könyvet szerintem mindenkinek legalább egyszer el kell olvasnia.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Az Artemis után végre egy ötcsillagos mű. Hiába, úgylátszik ezek a lassú folyású kevés szereplős drámák jobban fekszenek az írónak. Már a Marsinál is tetszett, hogy tudományos dolgokat magyaráz meg nagyon érdekesen, egyátalán nem érezni száraznak. A történet egyrészt a múlt visszaemlékezéseiből áll ( mi történt, hogyan csöppent bele dr. Grace a dolgok sűrűjébe, stb.), másrészt a jelen problémájával foglalkozik. A segítő megjelenése nagyon érdekes volt, meg minden, ami vele kapcsolatos spoiler.
A lassú cselekményvezetés ellenére számomra letehetetlennek bizonyult.

bambali>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Most már bátran kijelenthetem: Andy Weir a kedvenc sci-fi íróm.

Először a Marsit olvastam tőle, mondom, ejha, ez betalált. Aztán elolvastam az Artemist, mondom, hát, ez marha jó.
És most, hogy elolvastam a Hail Mary-küldetést, az jár a fejemben: ez a fickó egy zseni.

Amindenit!
Ebben aztán van izgalom, tudomány, egyediség, humor, és az egész annyira kerek, és annyira élvezhető, és nincs tele tudományos meg technikai kifejezésekkel, amiket az ember ki se tud olvasni.

Szóval, Andy Weir, csak fogom a fejem, hogy ön mennyire tehetséges, és könyvről könyvre hozza a tökéletes könyv receptjét!
Wáó!

9 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Kedves Andy,

Tudod, az Artemis-nél igazán megijedtem, hogy elfelejtetted, mi is az, amiben igazán jó vagy. Szerencsére a Hail Mary-nél megnyugodtam, hogy mégsem.

Sikerült a könyvedet egy olvasási válság és egy felmondási időszak kellős közepén olvasnom, így nehezített pályán indultál nálam. Azt kell, hogy mondjam, hogy kicsit megmentettél ezzel a regénnyel. Nagyon jó volt elmerülni a történetben, rengeteget nevettem és még a végén a sírás sem került el.

Végre azt csináltad, amiben igazán jó vagy! Kellően megszórtál tudományos tényekkel, de mellette nem felejtetted el a humort. A főszereplő akár Mark is lehetett volna A marsiból, valahol mégis más volt és ami a legfontosabb, hogy ennek a regénynek lelke van. Ez a legfontosabb, így tud igazán közel kerülni az olvasódhoz.

A tavalyi év egyik legjobb olvasmányát adtad nekem és ezért nem lehetek elég hálás. Van, aki miattam meg is vette a könyvedet, szóval nem vagyok rest még növelni is a jó híredet. Tudod mit, ha meghívsz, hogy utazzak veled a világűrbe, lehet még igent is mondok. Csak kérlek, ne Jeffel menjünk!

Őszinte híved,
Nita

meseanyu P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Értem én, hogy miért szeretik ezt a könyvet sokan, hiszen csodálatos üzeneti vannak a barátságról, az önfeláldozásról, arról, hogy soha nem szabad feladni, meg arról is, hogy becsüljük meg magunkat, mert marha jó dolgunk van. Rengeteg humor van benne, két roppant szimpatikus főszereplő, zseniális ötletek, és fordulat fordulat hátán. Nekem mégis rettenetesen túlírt volt, nem vagyok kíváncsi minden apró tudományos részletre, de persze azt is sejtem, hogy valakinek pont ez tetszik. A férjem pl. rajongott ezért a könyvért, viszont egy Franzennel ki lehet kergetni a világból. Nem vagyunk egyformák, de ez nem baj, sőt, hiszen kiegészítjük és ezáltal segítjük egymást. Többek között erről is szólt ez a történet.

13 hozzászólás
Gorkie P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Jaj, de nagyon imádooom! *-*

Nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyet fogok mondani, de ez még A marsinál is jobban tetszett, pedig nagy kedvencem az is. :) Nagyon tudnék ömlengedni, de tartok tőle, hogy nem tudom megfogalmazni, mennyire szerettem olvasni. :))

Érdekes volt az alapötlet és meglepődtem, hogy merre vitte Weir a sztorit. Nagyon tetszett az egész történet, izgalmas, érdekes, néhol váratlan, de emellett szerethető, és ahol kell, megható, ami nem ment a sci-fi történet rovására, sőt! ♥ Mindenből pont annyit kapunk, amennyi kell. A végére egyáltalán nem számítottam, annyira ötletes.
A főszereplőket imádtam, főleg spoiler és azt a barátságot, amit a szerző elénk tárt.
Szeretem a 2 idősíkban játszódó cselekményeket és itt ez nagyon jól működött. Nagyon kíváncsi voltam, mi történik mindkét szálon, így csak olvastam és olvastam és rettenetesen sajnáltam, amikor elfogytak az lapok.

Újraolvasós, nem is kérdés. ♥

7 hozzászólás
csartak P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Ebben a történetben az a csodálatos, hogy amellett hogy a képzelet határát feszegeti, mégis egy érzelmileg intenzív, felejthetetlen utazásban veszünk részt. Egészen a végsőkig elmegyünk vele, és ott a végén összeszorul a szívem, bánattól vagy örömtől, valami hiányzik, igen ezt az érzés, amihez úgy látszik spoiler idegenebb gondolkodás kell, felül emelkedve a megszokott kereteinken.
A másik rétege a történetnek pedig az, hogy a főszereplő bármilyen problémába ütközik (beleértve akár a fizikát, a kémiát és a biológiát) végigkísérhetjük a gondolatfolyamát, lépésről-lépésre, az első elvekből kiindulva, szinte két tizedesjegyig pontos válaszokkal. Olyan Andy Weir módra. De miért is ne? Andy, neked mindent elhiszek. Magyarázd meg, alkoss, írj még több ilyen könyvet.


Népszerű idézetek

hopeless_bookworm>!

A helyzet az, hogy ha egy hülye ötlet beválik, automatikusan zseniális ötlet lesz belőle.

321. oldal

5 hozzászólás
Fumax KU>!

– Ki tudja nekem megmondani a Föld sugarát?
Trang felemelte a kezét.
– Háromezer-kilencszá…
– Trang – vágott közbe Abby. – A válasz: Trang.
Trang lefagyott zavarodottságában.
– Micsoda? – kérdeztem.
Abby önelégülten folytatta:
– A tanár úr azt kérdezte, ki tudja megmondani a Föld sugarát. Trang tudja megmondani. Helyes választ adtam.
Túljárt az eszemen egy tizenhárom éves.

44. oldal, 3. fejezet

1 hozzászólás
karaj>!

Most már elég okos vagyok, hogy tudjam, hülye vagyok. Haladunk.

375. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
1 hozzászólás
SchizoVampire P>!

    – Öm… – mondom. – Rocky, ugye tudsz csavarokat csinálni?
    – Igen. Könnyű. Miért, kérdés?
    – Elejtettem egyet.
    – Te fog csavarok jobban.
    – Hogyan?
    – Használ kéz.
    – A kezem el van foglalva a csőkulccsal.
    – Használ másik kéz.
    – A másik kezemmel a hajótestbe kapaszkodom.
    – Használ harmadik ké… hmm. Te hoz bogarak. Én csinálok új csavarok.

403. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace · Rocky
3 hozzászólás
Deidra_Nicthea I>!

Lám, a határidő miatti minőségi problémák az egész galaxist sújtják.

278. oldal

6 hozzászólás
bokorn>!

[…] A kijelzőre mutatok. – Először meg kell várnom, hogy magához térjen a számítógépem.
Sietés.
– Oké, majd gyorsabban várok.
Szarkazmus.

359. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace · Rocky
Fumax KU>!

nincs időm erre a szarakodásra. Szó szerint a fajunk megmentése érdekében építjük azt a hajót, és nagyon szűkös az időkeretünk. Három, mindössze három asztronautánknak kell majd olyan kísérleteket végeznie, amelyeket most elképzelni sem tudunk. Fel kell készítenünk őket minden olyan szaktudásra, amire szükségük lehet, ezért mindent a rendelkezésükre bocsátunk. Az emberiség teljes tudásanyagát az összes szoftverrel együtt. Ezek egy része balgaság. Valószínűleg sosem lesz szükségük a Minesweeper for Windows 3.1-re, és valószínűleg nem veszik majd hasznát egy teljes terjedelmű szanszkrit–angol szótárnak sem, de akkor is megkapják.

1 hozzászólás
Limitáltan_gondolkodó IP>!

– […] Mi a neve?
Fehér bőrű férfi vagyok, és angolul beszélek. Megteszem a téteket.
– J-John?

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
Deidra_Nicthea I>!

Különben is, ha annyi ötcentesem lenne, ahányszor képen akartam törölni egy szülőt, amiért a legalapvetőbb dolgokat sem tanítja meg a gyerekének… nos… annyi ötcentesem lenne, hogy teletömhetnék velük egy zoknit, és azzal törölhetném képen a szülőket.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
6 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Hendon: Nightingale
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
John Scalzi: Vörösingesek
Matt Haig: Én és az emberek
T. J. Klune: A bábuk élete
Dennis E. Taylor: MI, Bob
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
J. D. Robb: Halálos ünnep
John Scalzi: Állati gonosz