A ​Hail Mary-küldetés 71 csillagozás

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789634702009 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701941 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 2


Kedvencelte 14

Most olvassa 69

Várólistára tette 189

Kívánságlistára tette 235

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Az Artemis után végre egy ötcsillagos mű. Hiába, úgylátszik ezek a lassú folyású kevés szereplős drámák jobban fekszenek az írónak. Már a Marsinál is tetszett, hogy tudományos dolgokat magyaráz meg nagyon érdekesen, egyátalán nem érezni száraznak. A történet egyrészt a múlt visszaemlékezéseiből áll ( mi történt, hogyan csöppent bele dr. Grace a dolgok sűrűjébe, stb.), másrészt a jelen problémájával foglalkozik. A segítő megjelenése nagyon érdekes volt, meg minden, ami vele kapcsolatos spoiler.
A lassú cselekményvezetés ellenére számomra letehetetlennek bizonyult.

Deszy P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

IMÁDTAM ezt a könyvet, meg merem kockáztatni, hogy egy fokkal még jobban, mint A marsit. Sok-sok tudomány, némi humor, sok izgalom és fordulat, egy elképesztő barátság, emellett pedig ez a sztori aztán bőven ad lehetőséget, hogy az ember elmerengjen olyan témákon, mint például, hogy milyenek vagyunk mi, emberek, hogy vajon van-e élet a Földön kívül, hogy milyen kicsik vagyunk a világban… Nagyon nehezen tudtam letenni a könyvet már az elején is, de az utolsó 250 oldalt egyhuzamban olvastam végig, munkanapon, hajnali negyed 1-ig – ez önmagában is sokat mond.

A teljes értékelésem:
http://www.deszy-konyv.hu/2021/06/andy-weir-hail-mary-k…

kvzs P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

És Andy Weir megcsinálta megint! A Marsi után írt egy újabb letehetetlen sci-fi kamaradrámát.
A könyv izgalmas, vicces, és teli van tudományos ismeretterjesztéssel. Tökéletes belépő a zsánert nem ismerőknek. Persze a főszereplő megint egy igazi űrbéli MacGyver, aki mindent is megold és mindenre is van használható ötlete spoiler, ami miatt húzhatnánk kicsit a szánkat, de az az igazság, hogy erre bizony olvasás közben nincs időnk.
A cselekémény két szálon halad, és párhuzamosan izgulhatunk Grace jelenbeli kalandjai miatt, illetve jöhetünk rá vele párhuzamosan a szép lassan előbukkanó emlékei alapján, hogy mégis hogyan került abba a helyzetbe, amiben van, és mit is kellene csinálnia. És az biztos, hogy egyik szál sem sétagalopp.
Eközben Weir finoman dobál nekünk morális, és egyéb kérdéseket, amiken el lehet rágódni. Van amire némi magyarázatot is próbál sugallni, ami miatt akár bele is lehetne kötni… Szóval igen, látom én a könyv hibáit csak nem érdekelnek. Mert régen volt már olyan, hogy hajnali fél kettőig fent maradjak egy történet miatt…

2 hozzászólás
R_J_Hendon IP>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

A regény két szálon fut: az egyik az űrhajón rekedt Grace ténykedését mutatja be, a másik a múltbéli, földi eseményeket, amelyek elvezettek oda, hogy a férfi a Hail Mary fedélzetére került, hiányos emlékekkel.

Azt talán mondanom sem kell, hogy a tudomány megint előtérbe kerül, talán még jobban, mint A Marsiban, és nagyon nagyon sokat fogunk számolni Grace-szel együtt (már akinek van kedve hozzá). Mégsem csak ennyi a regény, nem csupán egy túlélésért folytatott küzdelem, annál rövidesen valami sokkal többé és fontosabbá válik.

[…]

Weir most újra férfi elbeszélőt választott, aki első látásra Mark Watney 2-nek tűnik, azt leszámítva, hogy ritkán hagyja el a száját csúnya szó. A regény elején ezt még a kisebb negatívumok közé soroltam (mármint azt, hogy Watney másolata, nem azt, hogy nem káromkodik), hiszen úgy látszott, a szerző biztosra játszik, vagy csak ezt az egy karaktert tudja hozni. Olyan nagyon nem haragudtam volna érte, hiszen a regénynek más van a fókuszában, a tudományos körítés, az izgalmas cselekmény mellett elfér, ha a karakterei nem túl izgalmasak vagy egyediek.

De később rájöttem, hogy tévedtem. Weir két ponton is bebizonyítja, hogy sokat fejlődött karakter-ügyben. Egyrészt a könyv háromnegyedénél csavar egyet főhőse jellemvonásain, amellyel új megvilágításba helyezi, és én ezt olvasóként kellemes meglepetésnek éreztem. Másrészt a regénynek van két igen érdekes mellékszereplője, akik szintén nem hétköznapi figurák.

Teljes ajánló: https://www.rjhendon.hu/2021/06/16/ajanlo-andy-weir-a-h…

Athala>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Az első dolog, amire a könyv olvasása kapcsán ráeszméltem, hogy én tulajdonképpen szeretem a science fictiont :D Mert ez a könyv! Tudom, hogy most nagy hype meg minden, de megértem azokat, akik nagy rajongói lettek.

Világéletemben hadilábon álltam a fizikával, de amit Andy Weir tálcán kínált felém, bemászott a bőröm alá, és mindennek azonnal utána kellett olvasnom. Mini asztrofizikusnak éreztem magam (hozzáteszem, joggal), mivel rengeteg információval áraszt el minket. De hogy miért fogyasztható mindez? Mivel mélyen tisztelt szerzőnk nem egyszerre, hanem szép lassan csepegteti nekünk.

Az alapfelállás: Ryland Grace egyszer csak felébred a mesterséges kómából, és csak annyit tud, hogy mindent ért maga körül, tudja, hogy angolul beszél és az űrben van, de ezen kívül amnézia a köbön. Ez azért is jelent problémát, mivel saját nevére sem emlékszik, amely szükséges lenne az irányítószobába való belépéshez. Igazán szórakoztató pillanat volt, amikor azon gondolkozik, hogy feltehetőleg amerikai, mivel nem metrikus rendszerben gondolkozik. A történet így két szálon fut. A jelen mellett Rylanddel együtt emlékezünk vissza szép lassan mindenre. Az utazás célja (nyilvánvalóan), a Föld megmentése!

Bár csak 4,5 csillagot adtam neki, egyből az eddigi év kedvence lett! Ki gondolta volna, hogy épp egy sci-fi válik ezzé, mikor ez az általam egyik legkevésbé olvasott kategória. Hogy mikről maradhattam le! :O Az utolsó mondat után szótlanul bámultam az olvasóm képernyőjét, és sírva mosolyogtam. Az utazás tökéletes befejezést kapott, ami bár eleinte zavart (ezért a fél csillag mínusz), azonban így kellett lennie.

Megjegyzem, elég nehéz úgy írni a könyvről, hogy ne áruljak el egy halom spoilert, emiatt nem bocsátkozom részletekbe, inkább próbálom az érzéseimet elmondani.

Dan Simmons Hyperion ciklusa után nem igazán találkoztam olyan sci-fivel, amely ennyire magával ragadott volna, s míg ott a háttérben munkálkodó mitológia volt, ami ülve tartott, addig Weirnél az egész mögött megbúvó tudomány babonázott meg. Egyből utána is néztem a különböző csillagrendszerek bolygóinak, és egy kicsit a mikrobiológiában is elmerültem. Szerintem ilyen a tökéletes tudományos fantasztikum! Arra inspirál, hogy te magad is válj egy kicsit tudóssá, és vegyél részt az események megfejtésében.

A kedvenc karakterem pedig egyértelműen Rocky!!! Ryland és Rocky dialógusai néhol hangos nevetésre ösztönöztek, máskor a könnyeimmel küszködtem.

Nem tudom, mi Andy Weir receptje, de hihetetlenül bevált! Még nálam is, aki a sci-fivel csak szökőévente barátkozik… Következőre pedig: irány a Mars! :)

Azért kíváncsi lennék, hogy a sci-fi rajongók számára milyen élmény volt ez a regény, tudott-e nekik is annyit adni, mint egy zöldfülűnek.

1 hozzászólás
bokorn>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Nekem tetszett az Artemis. Tudom hogy sokan húzták a szájukat miatta, ami tulajdonképpen érhető: a Marsi után egy hasonló sztorit vártak, de mást kaptak. Úgy tűnik, Andy Weir is látta az “olvasói igényt”, így aztán a Hail Maryben elég látványosan tért vissza az eredeti recepthez.
Adott egy magányos űrhajós a legkülönbözőbb (mondhatni “élettel össze nem egyeztethető”) problémákkal, amiket aztán a tudományos ismeretei és leleményessége segítségével megold, csak hogy újabb pofont kapjon a valóságtól. Ismerős, ugye?
Mégsem lerágott csont a Hail Mary, más helyzetben más problémákkal szembesül a főszereplő, bőven van azért újdonság. Sokat nem szeretnék elspoilerezni a sztoriból, hiszen – ahogy az már a legelső oldalakon kiderül – a főhős nem emlékszik arra hogy hol van, hogy került oda, ki is ő. Nem, ez nem szappanoperás gagyi amnézia, teljesen értelmesen, jól megmagyarázott, megalapozott az emlékezetvesztés. És minden más is, látható a Weirtől megszokott alapos kutatás nyoma.
A könyv végig pörög, a Marsiból megszokott szarkasztikus humor adott, a sztori ötletes, csavarokkal teli. Talán az egyetlen problémám a könyvvel az a mellékszereplők roppans klisés ábrázolása. A folyton piáló orosz, a szinte gépszerűen viselkedő tudós és társaik szörnyen karikatúraszerűek, szerencsére sok szerepük nincs. Mindenesetre Weirnek egyértelműen a tudományos problémamegoldásra épített monodráma az erőssége (és a könyv gerincét pont ez adja).
Illetve még egy problémám van, de az már spoileres: spoiler
A könyv NAGYON jó, abszolút ajánlom, a filmet meg már most várom :)

werepet>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Szó szerint letehetetlen. A marsi méltó utódja, annyi és olyan szintű tudományos magyarázattal, amennyit egy sci-fi kalandregény épp elbír. A hátborzongató felállás ellenére egy igazi feel-good könyv.

mkarcsi>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

A marsit sajnos nem olvastam és miután megnéztem a filmet, már nem is nagyon tudtam rászánni magam. Az Artemisz jó volt, bár messze nem egy nagy durranás. Szóval azt hiszem nekem az Andy Weir-féle hűha élmény ezzel a könyvvel jött el.

Már maga a sztori is nagyon jó, kezdve azzal, hogy miért került az emberiség a kihalás szélére és hogyan próbálja a Föld egy expedíció felállításával és utána Grace, mint az emberiség megmentője ezt megakadályozni. Mivel adott egy emlékezetkieséses főhős, a könyv nagyja csupa rejtély és szép lassan derülnek csak ki a dolgok. De nagyon jó arányban vannak szerintem adagolva a múlt és a jelen szálai és a végére szépen össze is áll a kép.

Az író stílusa és humora baromi jó és habár van benne bőven tudomány, viszonylag érthetően van tálalva. Amúgy elképesztő mennyi mindenben otthon van Andy Weir. A váratlan segítőjét és a beszélgetéseiket, meg úgy az egész kapcsolatukat imádtam, nagyjából ez a könyv legjobb eleme szerintem.
Eléggé a letehetetlen kategória és ahhoz képest, hogy 500+ oldal, gyorsabban olvastatja magát mint pár 300 oldalas társa :) Kíváncsi vagyok megfilmesítik-e majd mint A marsit, bár elképzelni nem tudom, hogy tudnának megoldani bizonyos dolgokat.

2 hozzászólás
anubys P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Nagy várakozással vetettem magam bele a könyvbe, de maradéktalanul nem lehetek elégedett. Jóformán pontosan ugyanazt kaptam, mint A marsi esetében is, csak kicsit még tovább tolva a tudományos vonalat (aminek kifejezetten örültem).
Túl sok struktúra nincs a könyvben, inkább csak probléma —-> megoldás sorozatok egymás utánja, de ez kifejezetten kielégítő tud lenni az ember számára. Valószínűleg ennek köszönhető a sikere is. Tudom, hogy nem erről szól a könyv, de sokat segített volna a hihetőségen, ha a szerző több energiát fektet a humán tudományok kutatásába. A természettudományokat tekintve tényleg lenyűgöző a teljesítménye, de a másik oldal nagyon rozoga lábakon áll.
A stílus viszont most is remek, nagyon sodró a lendülete, gyorsan elfogy az 500+ oldal, és egy pillanatra sem unatkozunk. Mindezzel együtt számomra ez leginkább a popcorn mozik könyv megfelelője volt. Végig lekötött, kiválóan szórakoztam rajta, de mély nyomot nem fog hagyni.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Ki tudja nekem megmondani a Föld sugarát?
Trang felemelte a kezét.
– Háromezer-kilencszá…
– Trang – vágott közbe Abby. – A válasz: Trang.
Trang lefagyott zavarodottságában.
– Micsoda? – kérdeztem.
Abby önelégülten folytatta:
– A tanár úr azt kérdezte, ki tudja megmondani a Föld sugarát. Trang tudja megmondani. Helyes választ adtam.
Túljárt az eszemen egy tizenhárom éves.

44. oldal, 3. fejezet

1 hozzászólás
Fumax KU>!

nincs időm erre a szarakodásra. Szó szerint a fajunk megmentése érdekében építjük azt a hajót, és nagyon szűkös az időkeretünk. Három, mindössze három asztronautánknak kell majd olyan kísérleteket végeznie, amelyeket most elképzelni sem tudunk. Fel kell készítenünk őket minden olyan szaktudásra, amire szükségük lehet, ezért mindent a rendelkezésükre bocsátunk. Az emberiség teljes tudásanyagát az összes szoftverrel együtt. Ezek egy része balgaság. Valószínűleg sosem lesz szükségük a Minesweeper for Windows 3.1-re, és valószínűleg nem veszik majd hasznát egy teljes terjedelmű szanszkrit–angol szótárnak sem, de akkor is megkapják.

Fumax KU>!

– Ez az! – kiáltottam fel. – Kinyírtam egyet!
– Ügyes – válaszolta Stratt anélkül, hogy felnézett volna a tabletjéből. – Az első ember, aki kinyírt egy idegent. Mint Arnold Schwarzenegger a Ragadozóban.
– Oké, tudom, hogy most poénkodik, de az a Ragadozó, abba halt bele, hogy szándékosan felrobbantotta a saját bombáját. Az első ember, aki kinyírt egy Ragadozót, a Danny Glover alakította Michael Harrigan volt a Ragadozó 2-ben.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arnold Schwarzenegger · ragadozó (predator)
Deidra_Nicthea IP>!

Lám, a határidő miatti minőségi problémák az egész galaxist sújtják.

278. oldal

4 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

Különben is, ha annyi ötcentesem lenne, ahányszor képen akartam törölni egy szülőt, amiért a legalapvetőbb dolgokat sem tanítja meg a gyerekének… nos… annyi ötcentesem lenne, hogy teletömhetnék velük egy zoknit, és azzal törölhetném képen a szülőket.

76. oldal

6 hozzászólás
A_vivid_álmodó IP>!

[…] a legkiválóbb görög filozófusok is mind hordtak stoppert a tógájukban

52. oldal

A_vivid_álmodó IP>!

– […] Mi a neve?
Fehér bőrű férfi vagyok, és angolul beszélek. Megteszem a téteket.
– J-John?

14. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

Összeszorítom a fogamat. Összeszorítom az öklömet. Összeszorítom a hátsómat. Összeszorítom minden porcikámat, amely csak képes összeszorulni. Ettől kissé megnő az önbizalmam. Azáltal teszek valamit, hogy nagyon agresszívan nem teszek semmit.

128. oldal

1 hozzászólás
hopeless_bookworm>!

A helyzet az, hogy ha egy hülye ötlet beválik, automatikusan zseniális ötlet lesz belőle.

321. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Beth Revis: A Million Suns – Milliónyi Csillag
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Isaac Asimov: A csillagok, akár a por
Mur Lafferty: Hat ébredés
Piers Anthony: Az emlékmás
Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt I-II.
Stephani Perry: Az őrjöngő halál
Stephani Perry: Háború