6. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

A ​Hail Mary-küldetés 381 csillagozás

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · ISBN: 9789634702009 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701941 · Fordította: Rusznyák Csaba

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Ebenezer Scrooge · Rocky · Dr. Ryland Grace · Eva Stratt · Dr. Annie Shapiro · Dr. Dimitrij Komorov · Dr. Martin DuBois · Hikaru Sulu (Mr. Sulu)


Kedvencelte 91

Most olvassa 70

Várólistára tette 262

Kívánságlistára tette 304

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Dyta_Kostova IP>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Kedvencet avattam :) off Azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a hang, az elbeszélő egy az egyben A marsi főszereplője, mind humorban, mint tudmányos érdeklődésben, kreativitásban, problémamegoldásban. Vagyis új karaktert már nem kellett kitalálnia Weirnek, a fazon adott volt, és ahogy nézem, minden könyvében az E/1-es elbeszélésmód is kötelező elem. De mit is fanyalgok itt? Hiszen a történet remek, az idegen kultúra végre ténylegesen kultúra, nem pedig csak egy gyorsba' kitalált izé, ami azért idegen, mert nem ember, és csók… Az eridiainak kidolgozott a külseje, a biológiája, a szokásai, viselkedésmódja, még az otthonából is kapunk ezt-azt, egyszóval van mögötte munka, és végre, VÉGRE nem emberszerű az idegen, hanem ténylegesen idegen. spoiler
Volt néhány izzadságszagú jelenet, pl. amikor tudósok próbálják egymást kiokítani alapvetésekből, ezeknél érződött, hogy nem is a másik félnek, hanem az olvasónak szól az ismeretanyag, de azért annyira nem volt zavaró, hogy akár fél csillagot is levonjak, hiszen valahogy muszáj átadni az infót.
Nagyon szerettem azt a lassú, de következetes folyamatot, ahogy az ember és az idegen felépítette a kommunikációt. Érthető volt, elképzelhető, logikus. A tudományos probléma szintén ugyanilyen aprólékosan, de világos logikával mutatkozott meg, ahogy a rá adott megoldás is. Élvezet volt olvasni. :)

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Ha Andy Weir lett volna a fizikatanárom, tuti nem lettem volna olyan hülye, hogy beteszem a szénsavas gyömbért egy éjszakára a mélyhűtőbe, mire az reggel felrobban a kezemben.
A marsi is jó volt, de ez a könyv… Fenomenális. Most már kedvem támadt elolvasni az Artemist, hogy mit rontott el ott annyira.
Már az elején feltűnt (megjegyzem, nem volt nehéz észrevenni), hogy Andy kedvenc könyve az Odüsszeia és Robinson Crusoe lehet. Legalábbis már a második könyvét írja ebben a koncepcióban. De kit érdekel, ha mindig ugyanúgy működik nála?
A könyv felépítése is tetszett, emberünk felébred egy űrhajón, és fogalma sincs, ki ő és hogy az isten csudájába kerül oda. Ahogy haladnak a dolgok a jelenben, úgy jönnek elő az emlékei, és mi is egyre jobban megértjük, mi történt. spoiler
Aztán egyszer csak felbukkan Ő. Imádom. Onnantól kezdve még jobb lesz a könyv, és ez nagyban az Ő érdeme. Mondom, imádom. Ha valaki nem tudja megszeretni Őt, azzal valami nincs rendben.
Aztán a sok tudomány, humor, viszontagság után, hát a vége… Nagyon büszke vagyok rád, Grace spoiler! Ja, és már megint sírtam.
Mr. Weir, ön egy zseni.
Utóirat: még egyszer le kell írnom, hogy időtlen idők óta Ő a kedvenc szereplőm!
Ui2: Andy Weir-t a fizikaórákra!
Ui3: Csodálat, kérdés?

11 hozzászólás
Amál P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Amikor a Marsit olvastam imádtam, az Artemis már nem tetszett annyira és most ha lehetséges a Hail Mary még inkább a szívem csücske lett. A szisztéma hasonló, a szereplő felébred és egyedül van, azt se tudja hogy hol. Andy zseniálisan vezeti végig Grace-t és minket is a történeten. Ahogy megtudjuk, hogy mi történt és miért is kellett erre a szinte lehetetlen küldetésre vállalkozni 3 embernek, az szenzációs. Ryland nagyon szerethető, és amikor feltűnik Rocky egy őszinte barátságnak lehetünk tanúi ember és földönkívüli között. Nem szoktam sírni, de ezen a könyvön még nekem is kijöttek a könnyeim. Ezt a könyvet szerintem mindenkinek legalább egyszer el kell olvasnia.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Az Artemis után végre egy ötcsillagos mű. Hiába, úgylátszik ezek a lassú folyású kevés szereplős drámák jobban fekszenek az írónak. Már a Marsinál is tetszett, hogy tudományos dolgokat magyaráz meg nagyon érdekesen, egyátalán nem érezni száraznak. A történet egyrészt a múlt visszaemlékezéseiből áll ( mi történt, hogyan csöppent bele dr. Grace a dolgok sűrűjébe, stb.), másrészt a jelen problémájával foglalkozik. A segítő megjelenése nagyon érdekes volt, meg minden, ami vele kapcsolatos spoiler.
A lassú cselekményvezetés ellenére számomra letehetetlennek bizonyult.

pat P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Mikor Andy Weirt olvasok, mindig nagyon, nagyon mérges leszek a kiválóan fejlesztett magyar oktatási rendszerre, aminek keretében alulfizetett, alul-megbecsült, kiégett és jobb sorsra érdemes tanárok veszik el egy életre nemzedékek kedvét olyan csodálatos és fontos dolgoktól, mint a fizika, a kémia, a biológia…
Pedig tessék. A fizika nem egy száraz képletgyűjtemény – bár persze nagyon hasznos lehet, ha egy egyszerű kísérlet és a megfelelő képlet segítségével meg tudod mondani, ha nem a Földön vagy. A kémia nem vegyjelek érthetetlenül kaotikus katyvasza – határozottan megmentheti az életed, ha tudod, melyik elem mire képes, és melyik másikkal szabad összekutyulni. A biológia és a biokémia pedig hát tényleg maga a csoda – nehéz nélkülük mit kezdeni az ismeretlen életformákkal. Földönkívüliekkel is, de mondjuk újfajta vírusokkal is. Ugyebár.

Szóval tessék, igen. Így kell(ene) csillogó szemű, érdeklődő tudóspalántákat nevelni kisebb és nagyobb nebulókból. Akik ugyan majd koppannak pár igen nagyot, mikor kiderül, hogy azért ez a tudomány dolog ennél lényegesen komplikáltabb, és tökre nem olyan egyszerűen működik a valóság, mint egy Andy Weir-regény, de az már egy másik történet lesz…
(Én meg azért vontam le kicsit több csillagot, mert mérges vagyok rá egy csöppet. Azért, mert laikusként egyáltalán nem könnyű eldönteni, mi az igazi tudomány, amit érdemes megtanulni belőle, meg mi az irgalmatlan nagy humbug, amit véletlenül se kéne komolyan venni. Azért abban biztos vagyok, hogy a Legvégső Fordulat alapja, na az egy marhaság.)

2 hozzászólás
Deszy P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

IMÁDTAM ezt a könyvet, meg merem kockáztatni, hogy egy fokkal még jobban, mint A marsit. Sok-sok tudomány, némi humor, sok izgalom és fordulat, egy elképesztő barátság, emellett pedig ez a sztori aztán bőven ad lehetőséget, hogy az ember elmerengjen olyan témákon, mint például, hogy milyenek vagyunk mi, emberek, hogy vajon van-e élet a Földön kívül, hogy milyen kicsik vagyunk a világban… Nagyon nehezen tudtam letenni a könyvet már az elején is, de az utolsó 250 oldalt egyhuzamban olvastam végig, munkanapon, hajnali negyed 1-ig – ez önmagában is sokat mond.

A teljes értékelésem:
http://www.deszy-konyv.hu/2021/06/andy-weir-hail-mary-k…

Szilvi00 P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Ritkán olvasok sci-fit, de Andy Weir kivétel. Amikor megláttam az új könyvét a boltban, erre gondoltam: „viszlát romantikus világ és irány az ŰR! ”
Nem csalódtam, ez egy fenomenális alkotás volt, alig bírtam letenni. Kész rakétatudósnak és sejtbiológusnak érzem most magam. :D
Persze nem minden folyamatot értettem színtisztán, de kit érdekel!?
Izgultam, nevettem, élveztem. A végére már minden körmömet lerágtam.

>!
Fumax, Budapest, 2021
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701941 · Fordította: Rusznyák Csaba
Chöpp P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Szerelmem rejtett csillagrendszere ragyogón tündököl ebben a regényben. Vannak olyan könyvek, amikért hálás az olvasó, hogy az író mindent beleadva elképesztően csodálatosan – és minden bizonnyal rengeteg verítékes munkával – megírta, és ő, nem is tudva, hogy mennyire Ezt akarta, elolvashatja, és büszke lehet arra, hogy ugyanabba a fajba tartoznak, mármint ő és az alkotó, és büszke lehet arra, hogy emberek. Valljuk be, az alkotásainkon kívül nemigen lehetünk büszke fajunkra. Mondjuk jelen esetben a humanizmus, humánum mellett egy új szót is ki kellene találni spoiler.
Volt itt már idén valami; egy olvasmány, ami kibillentett jól megszokott bipedumságom hiábavaló büszkeségéből (cifra nyomorúság, hisz itt nyomban kiütközött letagadhatatlan ambivalenciám): mégpedig ez volt az. Az itt kibillent egyensúlyom talált meg újra A Hail Mary küldetésben. Áldassék az Úr (vagy inkább Mária, Istennek szent anyja)! Rendben, nem kertelek, az emberbe vetett bizalmatlanságom valamelyest pozitív-közeli értéket vett fel Dr. Grace-nek és Andy Weir-nek köszönhetően.
Kedvencem lett.

Bla I>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

A marsinál bevált recept: az ismeretlenbe száműzött magányos űrhajós. Számomra ez a könyv lenyűgöző, lélegzetelállító volt. Egy olyan kozmikus probléma felvázolása, amely akár realisztikusnak is nevezhető, s egy olyan együttműködés – a közös probléma megoldására –, amely megtestesíti a KAPCSOLAT-ot. Nagyra becsülhető, hogy az író olyan életformát választott/alkotott a látást nélkülöző élőlénnyel, akivel nem egyszerű ezt kialakítani. Mindezt olvasmányos, ismeretterjesztő módon, mégis sok humorral oldva adja elő Andy Weir új könyve, amelyből biztosan nagy film is lesz megint… Kitűnő sci-fi, emlékezetes példája a barátságnak, ajánlom!- kedvenc lett –

csartak P>!
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Ebben a történetben az a csodálatos, hogy amellett hogy a képzelet határát feszegeti, mégis egy érzelmileg intenzív, felejthetetlen utazásban veszünk részt. Egészen a végsőkig elmegyünk vele, és ott a végén összeszorul a szívem, bánattól vagy örömtől, valami hiányzik, igen ezt az érzés, amihez úgy látszik spoiler idegenebb gondolkodás kell, felül emelkedve a megszokott kereteinken.
A másik rétege a történetnek pedig az, hogy a főszereplő bármilyen problémába ütközik (beleértve akár a fizikát, a kémiát és a biológiát) végigkísérhetjük a gondolatfolyamát, lépésről-lépésre, az első elvekből kiindulva, szinte két tizedesjegyig pontos válaszokkal. Olyan Andy Weir módra. De miért is ne? Andy, neked mindent elhiszek. Magyarázd meg, alkoss, írj még több ilyen könyvet.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

– Ki tudja nekem megmondani a Föld sugarát?
Trang felemelte a kezét.
– Háromezer-kilencszá…
– Trang – vágott közbe Abby. – A válasz: Trang.
Trang lefagyott zavarodottságában.
– Micsoda? – kérdeztem.
Abby önelégülten folytatta:
– A tanár úr azt kérdezte, ki tudja megmondani a Föld sugarát. Trang tudja megmondani. Helyes választ adtam.
Túljárt az eszemen egy tizenhárom éves.

44. oldal, 3. fejezet

1 hozzászólás
hopeless_bookworm>!

A helyzet az, hogy ha egy hülye ötlet beválik, automatikusan zseniális ötlet lesz belőle.

321. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

Lám, a határidő miatti minőségi problémák az egész galaxist sújtják.

278. oldal

4 hozzászólás
Fumax KU>!

nincs időm erre a szarakodásra. Szó szerint a fajunk megmentése érdekében építjük azt a hajót, és nagyon szűkös az időkeretünk. Három, mindössze három asztronautánknak kell majd olyan kísérleteket végeznie, amelyeket most elképzelni sem tudunk. Fel kell készítenünk őket minden olyan szaktudásra, amire szükségük lehet, ezért mindent a rendelkezésükre bocsátunk. Az emberiség teljes tudásanyagát az összes szoftverrel együtt. Ezek egy része balgaság. Valószínűleg sosem lesz szükségük a Minesweeper for Windows 3.1-re, és valószínűleg nem veszik majd hasznát egy teljes terjedelmű szanszkrit–angol szótárnak sem, de akkor is megkapják.

Fumax KU>!

– Ez az! – kiáltottam fel. – Kinyírtam egyet!
– Ügyes – válaszolta Stratt anélkül, hogy felnézett volna a tabletjéből. – Az első ember, aki kinyírt egy idegent. Mint Arnold Schwarzenegger a Ragadozóban.
– Oké, tudom, hogy most poénkodik, de az a Ragadozó, abba halt bele, hogy szándékosan felrobbantotta a saját bombáját. Az első ember, aki kinyírt egy Ragadozót, a Danny Glover alakította Michael Harrigan volt a Ragadozó 2-ben.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arnold Schwarzenegger · ragadozó (predator)
karaj>!

Most már elég okos vagyok, hogy tudjam, hülye vagyok. Haladunk.

375. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
1 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

Különben is, ha annyi ötcentesem lenne, ahányszor képen akartam törölni egy szülőt, amiért a legalapvetőbb dolgokat sem tanítja meg a gyerekének… nos… annyi ötcentesem lenne, hogy teletömhetnék velük egy zoknit, és azzal törölhetném képen a szülőket.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
6 hozzászólás
A_vivid_álmodó I>!

– […] Mi a neve?
Fehér bőrű férfi vagyok, és angolul beszélek. Megteszem a téteket.
– J-John?

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace
SchizoVampire P>!

    – Öm… – mondom. – Rocky, ugye tudsz csavarokat csinálni?
    – Igen. Könnyű. Miért, kérdés?
    – Elejtettem egyet.
    – Te fog csavarok jobban.
    – Hogyan?
    – Használ kéz.
    – A kezem el van foglalva a csőkulccsal.
    – Használ másik kéz.
    – A másik kezemmel a hajótestbe kapaszkodom.
    – Használ harmadik ké… hmm. Te hoz bogarak. Én csinálok új csavarok.

403. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Ryland Grace · Rocky
2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Hendon: Nightingale
John Scalzi: Vörösingesek
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Marissa Meyer: Scarlet
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
James Patterson: Iskolaszünet örökre!
Dennis E. Taylor: MI, Bob
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka