GÉPregény 5 csillagozás

Andy Singer: GÉPregény

A GÉPregény (eredeti címén CARtoons) személyes és provokatív képet rajzol az USA gépkocsikhoz való viszonyáról, Ford első szerelőszalagjától a mai McDrive-társadalomig. Világszerte terjedő, egyszerre komoly és vicces felhívás, amely az autós kultúra ellen emel szót. Andy Singer karikatúrái magyar, cseh, szlovák és lengyel fordításban egyszerre jelennek meg a visegrádi országokban.

>!
Car Busters Press, Prága, 2006
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 8023973738 · Fordította: Folk György, Csillag Gábor, Szabó Sára, Miháltz Márton · Illusztrálta: Andy Singer

Enciklopédia 4


Kiemelt értékelések

schummyka>!
Andy Singer: GÉPregény

Az eredeti cím (CARtoons) nagyon ötletes, de a magyar GÉPregény se rossz, de…a helyén kell kezelni ezt a képregényt. Ezt én inkább hívnám ifjúsági kiadványnak (bár ez is béna így leírva), mert ez nem a klasszikus képregény, azaz nem egy történet van panelek segítségével elmesélve, hanem inkább rövidebb esszék vannak illusztrációval (+ elég komoly forrásmegjelölésekkel). A tartalom viszont nem rossz, csak aki a cím alapján megveszi, szerintem nem erre számít….és így persze csalódás lesz a vége.
Ami talán még említésre méltó: a könyv végén található egy 3 oldalas címjegyzék, ami jó kis lenyomata a 2000-es évek eleji viszonyoknak, az akkor létező alapítványoknak, szakszervezeteknek – ja és mindez nem csak nálunk, hanem a köv. országokból is: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, szóval a visegrádi négyek.

Carmilla >!
Andy Singer: GÉPregény

Autómentes világnap alkalmából kaptam az Andrássy úton. A mondanivalójával és célkitűzéseivel szinte 100 %-ban egyetértek.

mantin>!
Andy Singer: GÉPregény

Nem összefüggő képregény, hanem ebben a formában megrajzolt társadalomkritikai kiáltvány. Ebben a formájában végül is nem rossz, bár itt-ott lehetne kicsit érdekesebb, néhol picit talán túltolták, néha pedig kicsit túl szájbarágós. Vannak benne nagyon elgondolkoztató dolgok. Ahogy az emberiség ilyen szinten rágyógyult az autóra ma már valóban azt az érzést kelti, hogy nem az emberek használják az autót eszközként, hanem az autó az embereket. Így bármennyire is érezhetik egyesek demagógnak, azért ezeken a dolgokon muszáj elgondolkoznunk, még ha nem is mindjárt az autók betiltásán.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

A forgalmi dugókat autópályák építésével kezelni olyan, mint a túlsúlyt a nadrágszíj kiengedésével gyógyítani.

56. oldal

Carmilla >!

    Az Egyesült Államok gépjárművei évente kb. 400 millió állatot ölnek és csonkítanak meg, azaz többet, mint a vadászok és az állatkísérletek együttvéve!

Autorzkép - 36. oldal

Carmilla >!

Kertvárosok – ahol kivágják a fákat, aztán utcákat neveznek el róluk.

42. oldal

Carmilla >!

    A beruházókat és a kormányhivatalnokokat, a soksávos városi autóutak szószólóit mind egy ilyen út közvetlen közelébe kellene költöztetni.

Autóbazárva - 21. oldal

Carmilla >!

    Olyan gépesített betonkörnyezetet teremtettünk magunknak, amely egyre barátságtalanabb és veszélyesebb az emberre. Egyre több időt töltünk a kocsiba zárva, egyre több földet dózerolunk le és egyforma bevásárlóközpontokat és parkolókat építünk, a szakértők pedig azt mondják erre, hogy hihetetlenül emelkedik az életszínvonalunk. De mi a helyzet az életünk minőségével?

Autóbazárva - 23. oldal

Carmilla >!

VEZESS, HOGY DOLGOZHASS – DOLGOZZ, HOGY VEZETHESS!
– Utálok autózni, de csak így tudok munkába menni.
– Utálom a munkámat, de valamiből fizetnem kell a kocsi részleteit.

27. oldal

Carmilla >!

A gépjárművek okozzák talán a legnagyobb környezetszennyezést. A világon termelt olaj felét az autók falják fel. A mérgező légszennyező anyagok felét, a szmog és az üvegházhatást okozó gázok legalább harmadát is az autók pöfögik ki.

35. oldal, Autorzkép

Kapcsolódó szócikkek: autó · környezetszennyezés
Carmilla >!

Nézz csak körül te is! Hány autót látsz a munkahelyed, a házad vagy a lakásod ablakából? Hány megy el melletted minden egyes percben, órában, minden egyes nap?

12. oldal, Miautónk, ki vagy a mennyekben...

Kapcsolódó szócikkek: autó
Carmilla >!

Egy bizonyos sebesség felett a gépjárművek olyan távolságot teremtenek, amelyet azután csak velük lehet áthidalni. A távolságot mindenki számára létrehozzák, de csak keveseknek csökkentik… Az új gyorsforgalmi út kiterjeszti Chicagót, és elszívja a gettóvá züllő belvárosból azokat, akik könnyen jutnak járműhöz.

32-33. oldal

Carmilla >!

Olyan utópisták, mint Henry Ford vagy Adolf Hitler és náluk sokkal kedvesebb és megnyerőbb emberek is az automobil demokratizáló hatásáról és a társadalom konkrét és szellemi értelemben vett felszabadításának lehetőségéről szónokoltak.

Autokalipszis (Az autó rövid története) - 47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Henry Ford

Hasonló könyvek címkék alapján

Marabu: Marabu album
Joel Andreas: Háborúfüggők
Walter Moers: Adolf
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Harsányi Tamás: Bloodlust 2. – Temetetlen múlt
Charles Dickens – Scott McCullar: Karácsonyi ének
Bill Watterson: Bosszú, édes bosszú
Art Spiegelman: A teljes Maus
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – Párák évszaka