Trash 105 csillagozás

Andy Mulligan: Trash

A történet egy meg nem nevezett harmadik világbeli országban játszódik, a nem túl távoli jövőben – vagy talán a jelenben?
A szemétdombi családok élete a városból érkező szemétszállítmányoktól függ: a műanyag, a fém és a papír értékes, eladható. Egy nap a kisfiú, az ürülékkel teli rongyok és rothadt gyümölcsök között, egy oda nem illő tárgyra bukkan: egy teljesen ép táskára. A táska tartalma rejtélyes, mégis a kiszabadulás és egy jobb jövő reményét jelentheti a számukra.
A rendőrség is élénken érdeklődik a tárgy iránt, s a felajánlott jutalom egymás ellen fordítja a kis közösség lakóit. A dörzsölt kiskamasz és barátai hamarosan a rendőrség elől menekülnek, és minden ravaszságukra szükség van ahhoz, hogy épp bőrrel megússzák, s kiderítsék a táska titkát.
A regényből Stephen Daldry, A felolvasó és Az órák rendezője készít filmet.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932064 · Fordította: Cseicsner Otília

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Leliana>!
Andy Mulligan: Trash

Jó ideje tologattam a polcomon, mert elrettentett az alacsony százalék, ha végre könyvet fogok a kezembe, szerettem volna valami jót olvasni, de most.. most valamiért elérkezettnek láttam az időt erre is. Csalódtam, de kivételesen pozitívan. Valami nagyon ócskára, bugyutácskára számítottam, de nem volt ez olyan rossz. (Bízom benne, hogy nem csak a saját példány miatti elfogultságom mondatja ezt velem :))
Kérdezték tőlem, hogy milyen könyv ez, de meg se tudnám mondani, hogy az ifjúságihoz, detektívtörténethez, vagy a disztópiához áll-e közelebb. spoiler
Olvasás közben szinte éreztem a kilátástalanságot, bűzt, izgalmat, amit a fiúknak át kellett élnie, meg kellett tapasztalnia. Sajnos nem csak a műanyag-, papír- és üveghulladék volt sok, hanem az emberi is, politikusok, akik bármit megtehetnek, korrupt, kegyetlen rendőrök, nagyon kevés fény pislákolt.. Szívmelengető volt viszont az a fajta bajtársiasság, ahogy főszereplőink kiálltak egymásért spoiler
Érdekes volt a felépítése, hogy fejezetenként mást szólaltatott meg a szerző, engem ez egyáltalán nem zavart, sőt, emiatt nem tudtam a legvégéig, hogy vajon hogy alakult a srácok sorsa, honnan, milyen körülmények közül írják soraikat.
Valószínű, hogy a filmre is sort fogok keríteni ezek után :)

marcipáncica P>!
Andy Mulligan: Trash

Nem tudom ki ennek a könyvnek a célközönsége, de leginkább senki. A könyv fájóan bugyuta, unalmas, kiszámítható és rosszul megírt, gyermekeknek szánt detektívtörténetek kenterbe vernék a krimi szálat, ami nulla csavarral, kézenfekvő megoldásokkal operál, és egy percig sem érdekes. Közben pedig végigviszi a szájbarágós másnak, máshol nagyon rossz, ugye te is nagyon rosszul érzed magad, hogy neked nem vonalat, korrupt politikusokkal, a szegényeket terrorizáló rendőrséggel, jóságos missziós iskolavezető angolkisasszonnyal, és magukat Robin Hoodnak képzelő gyerekekkel, akinek az eszükkel és szívükkel sikerült a nyomorból az igazság keresése közben kitörniük. Lehet-e egy könyv ennyire klisés, cukormázas maszlag? Lehet. Lehet ezt teljesen érdektelenül, szarul megírva tálalni? Hogyne, ebben ez a könyv mesterien szerepel. Ellenben semmi másban nem.
A könyv helyszíne valamilyen harmadik világbeli kollázs-ország csak azért, hogy érezzük, ez bárhol, bármikor megtörténhet, és történik is, rossz ez ugye, még milyen rossz. Persze, de ez a könyv nem erről szól, nem arról, hogy bemutassa ezeknek a szerencsétlen sorsú gyerekeknek és felnőtteknek a sorsát, ezt elég hamar el is felejtjük, inkább valami tini-Sherlock csoportot alakítanak, és szembeszállnak itt a világ létező összes igazságtalanságával, és természetesen, győzedelmeskednek, mert tiszta a szívük, és amúgy is, milyen lenne már, ha a korrupt rendőrök szimplán lecsuknák/megölnék őket, mint ahogy rajtuk kívül mindenki mást, és mint ahogy az sajnos sokszor a valóságban nap, mint nap meg is történik. Nem lenne túl Hollywood kompatibilis, ugye? Pedig erről a könyvről süt, hogy filmadaptációért siránkozott már az írás pillanatában, olyan fajtáért, amit a család boldogan megnézhet együtt, elhullajt pár könnycseppet, mert hatalmas érzelmek dolgoznak itt, de azért aggódni nem kell, hogy esetleg valami komoly szörnyűség történne bárkivel a főszereplők közül.
Bocsánat a béna szóviccért, de ez a könyv tényleg egy szemét, ezerszer felhasznált közhelyekkel dolgozik, egysíkú, sztereotip szereplőket mozgat, és amúgy bántóan rosszul megírt.

9 hozzászólás
Lanore P>!
Andy Mulligan: Trash

Egy picit fura volt a könyv szerkezete, és a fogalmazás, de maga a történet megfogott, és nem is eresztett el. Mondhatnánk, hogy klasszikus ifjúsági regény, de nem az, komoly, felnőtt témákat feszeget, realisztikusan elénk tárva egy lehetséges, nem túl távoli jövőképet. A fülszöveg alapján disztópiára számítottam, de nem sok köze volt hozzá, inkább egy detektívregény, gyerek főszereplőkkel. Amit ennek a három fiúnak át kellett élnie… nos, azt nem kívánom senkinek, még az ellenségemnek se. Korrupció, rendőri „túlkapások”, kegyetlenség, mély szegénység, politika, pénz, hatalom… mind tudjuk, hogy ezek létező dolgok, nagyon is valóságosak, ebben sajnos semmi fikció nincs, de a fiúknak a saját bőrükön kellett megismerni, megtapasztalni, hogy mit is jelent mindez. Kíváncsian várom a filmet!

1 hozzászólás
Véda P>!
Andy Mulligan: Trash

Nem utópia, nagyon is reális jelen idejű valóság. Szemétvárosban szar és a mindennapi kukásautónyi szemét közt felnőtt három utcagyerek, egy missziós iskola és önkéntesei, egy korrupt állam és még több izgalom a regény alapja. Jó öltet volt a titkos írást is bele csempészni, nem állt rosszul a kötetnek. Mint ahogyan a narráció sem, a 3 gyermek és a további szereplők szemszögéből. Mulligan nem ír rosszul, a bűzt és a mocskot végig éreztem az orromban; viszont annyira jól sem, hogy tökéletes lett volna a regény, kevesebb dokumentum-fíling és teljes kerek a történet.

4 hozzászólás
Teszic>!
Andy Mulligan: Trash

Tartottam ettől a könyvtől, annak ellenére, hogy érdekelt a téma. Valami miatt maga a könyv kivitelezését nem éreztem magaménak. De végül csak a kezembe került és meglepően jó kis olvasmány volt. Egy kitalált városban játszódó történet valamikor, igazából lehet bárhol és bármikor. Egy szeméttelepen élő fiatalokból álló kis banda életébe, illetve a mindennapos problémáikkal való küzdelembe kapunk betekintést. Jól leírja a mélyszegénységben élők napi harcát a túlélésért. Szomorú, hogy ez a könyv igazából csak a szereplők miatt fikció és ilyen helyek valóban léteznek. Számomra majdhogynem túl rövid volt, hiányoltam a hosszabb leírásokat és a szereplők gondolatait, érzelmeit, így viszont pörgős könyv volt, olvastatta magát. Örülök, hogy végül elolvastam.

AeS P>!
Andy Mulligan: Trash

Izgultam. És sírtam. És nevettem. És nagyon izgultam.
Csak a címe trash.

chhaya>!
Andy Mulligan: Trash

Jó kis könyv lenne, de valamiért mégsem fogott meg. Pedig éreztem, az összes szereplő igyekszik drámai hangot megütni a maga kis történetével, a téma is komoly, és az is, amin a gyerekek keresztülmennek… És mégsem.

Az író stílusa elég jó, olvasmányos és gördülékeny, jól megszemélyesíti az egyes karaktereket a beszédükkel is. Az elbeszélés módja is tetszik, ahogy a szereplők a saját nézőpontjukból osztják meg velünk a történteket, és ahogy a végére a sok egymás után álló részlet egy kerek egésszé összeáll. Viszont kevésbé tudtam azonosulni magával a történettel. Kriminek nem túl erős és sablonos is (sajnos), bár maga a téma jó, kicsit robin hoodos beütése van, azt meg szoktuk szeretni. Sokat dob rajta a különleges helyszín, a harmadik világbeli ország és a szeméttelepi gyerekek élete – itt viszont hiányérzetem volt, mert ez a nyugati szemmel szokatlan világ bővebb kifejtést, több bemutatást kívánna. Legalábbis engem jobban érdekelt volna, mint a krimi-szál.

Mindenesetre… A némileg vegyes érzelmeim ellenére sem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet. Egy-egy ilyen történet után talán kicsit jobban tudjuk értékelni azt, amink van, látva, hogy milyen sokan élnek sokkal rosszabb körülmények között is.

Szédültnapraforgó P>!
Andy Mulligan: Trash

Első olvasásom az írótól. Ami – azt írja – a képzelet szüleménye, de én el tudom képzelni, hogy igaz történet is lehet. Filmeken látni hasonló szeméttelepeket, főleg India környékén…nagyon durva, hogy így is élnek emberek a világban. Nyomornegyedek, éheznek, nincs ruhájuk, cipőjük, ételük…mi, itt Európában szinte el sem tudjuk képzelni bár erősen haladunk mi is errefelé
A filmet láttam először, még márciusban, de az nagyon hosszú volt és nem kötött le túlságosan. Pedig jól összeválogatták a kisfiúkat. A könyv nagyobb élményt nyújtott, a három főszereplő, Raphael, Gardo és Patkány kedves kis triumvirátust alkottak. Mindent elkövettek, hogy napfényre kerüljön az igazság.
Annyira édesek voltak, ahogy magukhoz vették Jose Angelico lányát, Pia-t.
Aztán ott volt Julliard atya és Olivia nővér, bár csak mellékszerep jutott nekik.

Outwar>!
Andy Mulligan: Trash

Hú, hát ez nagyon nagyon jó kis könyv. Mostanában a nyomor vonalon nyomom, így megfogott a borító hátoldalán található mondat és talált, nem nyúltam mellé. Látványként a gettó milliomos képanyaga van előttem, iszonyat nyomor, kosz, bűz, mint érzés pedig valami olyasmi, hogy fú ez de durva,a ez nem lehet igaz. Pedig alapjaiban az. Sőt miért ne lehetne igaz az egész? Akár elejétől a végéig minden egyes szava.
Rettenetesen jól megírt könyv. Olvasmányos, pörög, betojsz rajta, nem tudod letenni. Látod és érzed. Ott vagy a történetben. Tudod, hogy igaz.
Azt hiszem értem mi motiválta a szerzőt. Irigylem, azt hiszem, bármennyire is beteg az érzés.
Pár link annak, akit érdekel :
http://www.youtube.com/watch…

http://www.origo.hu/nagyvilag/20000712108ra.html

http://www.google.hu/search…

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Andy Mulligan: Trash

A valóság némi fikcióval. És ez a valóság szúr, bökdös, de mégsem annyira, hogy ne lehessen róla időről időre megfeledkezni.
Ha csak egy kicsivel jobban meg lenne írva a regény, akkor simán azt mondanám, hogy olvastassuk ötödik osztály táján. Érzékenyítsünk egy kicsit, tágítsuk ki a tizenéves gyerekek világképét, mutassuk meg nekik, hogy az életet nagyon sokféleképpen lehet/kell élni. De sajnos itt bukik a könyv, mert nincs igazán jól megírva. Nem rossz gondolat a váltott szemszög, csak nem így. Nem rossz gondolat a jegyzőkönyvszerű írásmód, csak nem így. Meg egyáltalán: az egész olyan hányavetin van szerkesztve.
Most percek óta azon filózom, hogy kinek kéne odaadni az ötletet… Eddig Moskát Anita jutott eszembe, mint kompatibilis író, bár ő talán még sötétebbre festené a dolgot. De milyen szívesen elolvasnám! *sóhaj*


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

Megtanultam, hogy a világot a pénz mozgatja. Hiába az értékek, az erények, az erkölcsök, hiába az emberi kapcsolatok, a bizalom és a szeretet, hiába fontos ez mind: a pénz fontosabb. Csordogál, mint az értékes ivóvíz, valakik nagyokat kortyolnak belőle, mások szomjazzák. Ha nincsen pénzed, összeaszol és meghalsz. Ahol nincs pénz, ott nem terem semmi. Az ember nem is tudja, mekkora kincs a víz, ha nem élt szárazságban (…).

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pénz
Leliana>!

Juilliard atya szokta mondani, hogy itt ilyenek az emberek: bármelyiküket bántják, az mindenkinek fáj.

89. oldal, 3. rész, 1. fejezet

Melia>!

Sokkal később jöttem rá, hogy mindenkinek szüksége van egy kulcsra.
Ha meg van a kulcs, szélesre tárhatod az ajtót. Mert senki sem fogja kinyitni neked.

14. oldal

Outwar>!

Vajon mit rejt a szépen bebugyolált kis csomag? Meglepetés! Szart! – törli a kezét az ingébe Gardo és fötör tovább, hátha talál valami eladhatót.

8. oldal

Kriza>!

A férfi megint elmosolyodott és levette a kalapját. Arca napbarnított volt, és olyan ráncos,akár egy aszott gyümölcs: öreg volt.Tiszta szívből nevetett, amíg el nem kapta a köhögés, mire gyorsan rágyújtott egy cigarettára. Minket is megkínált.

136

nikici>!

Köztudott volt, hogy a szenátor gazdag és öreg, annyiszor akadtam már rá a képére az újságokban – valahogy mindig ezekbe az oldalakba volt csomagolva a szar.

122. oldal

Outwar>!

Olivia Westonnak hívnak, és a Behala Missziós Iskola megbízott főnöknője vagyok. A történetnek egy részét ismerem.

87. oldal

katonakitti I>!

Ha megvan a kulcs, szélesre tárhatod az ajtót.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Feeney: Időnként hazudok
R. J. McGregor: A kis detektívek
Colin Dexter: Utolsó ismert ruházata
Edgar Wallace: A repülő gárda
Lee Child: Esti iskola
Mark Hebden: Pel és a kopó
Anthony Berkeley: A dilettáns detektív
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
M. J. Arlidge: Halálos látomás
Edgar Wallace: A titokzatos ház