Értékelések 12

Czakó_Éva>!
Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Andrzej Sapkowski: Narrenturm Bolondok Tornya

A Vaják sorozathoz képest kicsit gyengébbnek érzem. Bár lehet, hogy csak a főhős idegesítő személye miatt vagyok kicsit kevésbé lelkes. Összességében jó könyv, bár sokszor dühített, hogy miért egy ilyen szoknyapecér nyomi a központi figura. Talán a harmadik rész végére érett férfivá válik. Talán….
A másik ami bosszantó volt a rengeteg idegen nyelvű, főleg latin szöveg. Nem álltam neki szótárazni és sajnos nem volt szószedet, szóval legtöbbször ugrottam egyet. Ez viszont valóban rontott az élvezeti értéken. Nem ez Sapkowski legjobb könyve.

1 hozzászólás
CaptainV IP>!
Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Andrzej Sapkowski: Narrenturm Bolondok Tornya

Fejezetenként, sőt, fél fejezetenként, sőt, jelenetenként tudott változni, hogy épp halálra untam vagy jól szórakoztam rajta. Sapkowski elemi élvezettel vetette bele magát a 15. századi közép-európai viszonyokba, de ha valaki nem osztozik ebben a szenvedélyben, lehet, hogy nehéz dolga lesz olvasás közben. Pedig nem írta meg nagyon máshogy, mint a Vajákot, csak míg az egy teljesen fiktív térben játszódott, amit szinte vele együtt fedeztük fel, és sokunknak még a „történelmi ismeret” is megvolt hozzá a játékokból, itt örömmel hagyta magát a valóság, történelmiség által bekorlátozni, mi meg, ha nem figyeltünk az igazi töri órákon, akkor kábéra se értjük, mi van (és ha figyeltünk, az is kevés, hiszen az értés nem egyenlő az érdeklődéssel). Úgy éreztem, mintha elsődlegesen megkritizálni, maga kedvére szétboncolni, kitárgyalni szerette volna a történelmet, és csak utána regényt írni, amiben van történet és vannak szereplők, ugyanakkor rá nagyon jellemző, hogy lassú tűzön főz, nem lepődnék meg, ha a második és harmadik rész már nagyságrendekkel lendületesebb, történetfókuszúbb lenne.
Reynevan és Scharley főszereplőkként elfogadhatók, de nem különösebben izgalmasak, az egyik a csöndes, befele forduló útkereső, a másik a magabiztos, hantás szerencsevadász. Amikor szereplők ülnek és összehordanak mindenről mindenfélét, az szuper, akkor csillan meg Sapkowski ravaszsága, humorérzéke. De amikor csak megyünk az erdőben lóháton vagy névsorolvasást tartunk, hát bizony, volt, hogy ugrottam pár bekezdést.
Ezzel együtt is egyébként nagyjából azt kaptam, amit vártam, a témaválasztástól én bejelentéskor kellőképpen megijedtem. Örültem volna, ha rám cáfol, de hátha majd a következő kötetben teszi meg.

Farkas_Bea>!
Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Andrzej Sapkowski: Narrenturm Bolondok Tornya

Sapkowski nem győz elkápráztatni. Stílusparódia és történelmi regénybe ágyazott fantasy és tisztelgés a Rózsa neve és Umberto Eco előtt és fityiszmutatás az önmagukat túlságosan komolyan vevő íróknak. Lélegző, szeretnivaló karaktereket teremt, bölcsességekkel szórja tele a lapokat, legszívesebben minden második oldalt idézném, és úgy érzem, nem készülhet elég gyorsan el a többi kötet fordítása. Az év vége egyik legkellemesebb meglepetése.