Fecske-torony (Vaják 6.) 508 csillagozás

Andrzej Sapkowski: Fecske-torony Andrzej Sapkowski: Fecske-torony Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

„Sapkowski könyvei felfrissítik a fantasy megfáradt zsánerét."
FANTASY BOOK REVIEW

A világot háború dúlja fel. Cirinek, a megjövendölt gyermeknek, nyoma veszett. Miközben barátok és ellenségek keresik, ő közönséges haramia álcáját ölti magára, és életében először az az életet éli, amit szeretne. Körülötte azonban egyre szorul a hurok. Geralt, a vaják összehívja szövetségeseit, hogy megmentse Cirit, akit kegyetlen zsoldosok üldöznek, miután haramiaként elhíresül. Csak egyetlen helyre menekülhet: a Fecske-toronyba.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Eredeti megjelenés éve: 1997

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2020
522 oldal · ISBN: 9789634069577 · Fordította: Hermann Péter
>!
GABO, Budapest, 2020
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069287 · Fordította: Hermann Péter
>!
PlayON, Budapest, 2017
436 oldal · ISBN: 9786155555121 · Fordította: Hermann Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Ríviai Geralt · Kökörcsin · Vengerbergi Yennefer · Ciri · Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy · Maria Barring · Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach · Triss Merigold · Angoulême · Corvói Vysogota · Stefan Skellen · Avallac'h · Crach an Craite · Leo Bonhart · Rience


Kedvencelte 64

Most olvassa 52

Várólistára tette 186

Kívánságlistára tette 333

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Számos hiányosságom egyike, hogy lövésem sincs a lengyel gasztro-kultúráról. Kénytelen vagyok hát egy jó nehéz, magyaros fogást segítségül hívni. Mégpedig a töltött káposztát. Szóval a Vaják olyan, mint a háromnapos töltött káposzta. Összeérett, ízvilágában rendkívül gazdag és változatos. S mivel, ahány ház, annyi szokás, fogyasztás közben két falat között rendre megállapítod, hogy Te kicsit másképp fűszereznéd, talán kissé rövidebb lére eresztenéd, és nem ártott volna bele még egy kevés füstölt íz. De teli hassal végül csak megállapítod, hogy finom volt ez. Sőt, pont így volt jó, hiszen az egész egy egyedi, különleges egytál étel.
Ha pedig a sorozat összességére tekintek, akkor így a hatodik kötet után bátran megállapíthatom, hogy olyan, mintha valami tájegységi főzőfesztiválon lennék kóstoló. Hiszen a kezdeti elbeszélés-füzértől úgy jutunk el az önálló kerek, egész regényig, hogy minden kötet más ízre, más különlegességre helyezi a hangsúlyt, más-más alkotóelemek dominálnak benne, a ciklus egységes jellege, belső kohéziója azonban kötetről kötetre erősödik.
Így jutunk el a különböző szörnyetegek, beste-lelkek vaják-bűbájjal, és spéci vaják eszközökkel történő ritkításától, az egyszerű meseszerű csihipuhitól, a környező világ csodálatosan részletes leírásán, valamint a hatalmak politikai és kémjátszmáinak, mágikus összeesküvéseinek, továbbá az egyre eszkalálódó véres háború borzalmainak plasztikus ábrázolásán keresztül, a vezető karakterek egyre több oldalról történő megismeréséig, cselekedeteik mozgatórugóinak megértéséig, jellemfejlődésük alakulásának befogadásáig.

A Fecske-torony egyértelműen Cirilla regénye volt. Amennyire háttérbe szorultak Geralt és kis csapatának kalandjai, annyira részletesen és teljes körűen ismerhettük meg végre Cirit, a Meglepetés Gyermeket, származását, múltját és a regény minden sorából előrevetülő fátumát.
Sapkowski ebben a kötetben is különleges megoldást alkalmazott, amikor szinte a teljes történetet – mintegy visszaemlékezésként – a vezető karakterek, illetve mellékszereplők szájába adva mesélteti, és a különböző szemszögek sajátosságait belegyúrva, izgalmas mellékízekkel bolondítva tálalja fel.
A cselekményben leginkább a küzdelmes, gyilkolászós vonulatra helyeződik a hangsúly spoiler, de azért nem maradunk varázslat, mágia híján sem, ha nem is olyan hangsúlyosan, mint a thaneddi puccs leírásakor. Bár sejthető/tudható a sztori végkifejlete, a szerző mégis végig izgalomban tudja tartani az olvasót, igazi mestere a történetvezetésnek.
A mellékszereplők közül számomra két különlegesen jól megformált karakter emelkedett ki a történetből, mégpedig Vysogota, a tudós remete, és Bonhart, a sötét lelkű fejvadász. De kapunk egy keveset Triss Merigoldból és Yenneferből is, hogy azért nosztalgikusan emlékezhessünk a végkifejlet felé vezető úton is a fehérhajú Geralt valaha volt, romantikus kalandjaira.

Aki már idáig jutott, az nem állhat meg a cél előtt, annak találkoznia kell A tó úrnőjével. Természetesen ajánlom a könyvet.

13 hozzászólás
Rodwin>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Nálam ez most ötös, már nagyon hiányzott Sapkowski mester sötét világa. Több mint egy év telt el az előző kötet olvasása óta, ezért elég nehezen is rázódtam vissza.
De ahogy haladtam a könyvben, egyre jobban szippantott be a cselekmény. Persze mára minden Ciri körül forog, amit az előző könyvekben akár nehezményeztem, itt most nem zavart. Nagyon kíváncsi voltam mi lesz a vajáklány sorsa. Sapkowski zseniálisan ugrál a múltban, jelenben és a karakterei között. Sok író ebbe biztos belebukna.

A könyvhöz, és az olvasás élményéhez, nagyon hozzátettek a Witcher játékok. Leginkább a harmadik rész, jó volt a lapokon is megélni, amit egyszer már vizuálisan sikerült. Elutazni Toussaint-ba pl. melynek vizuális szépségei, még élénken élnek bennem.
Ahol Én is elborozgatnék a vadregényes szőlőkben, elbeszélgetni Regis-sel a vámpírlét nehézségeiről, Geralt-tól biza megkérdezném, hogy biztos jó ötlet volt Cirillát örökbe fogadni? És biza a talpalávalót Kökörcsin húzná, miközben Milva a pitypangokat fújkálja. :)
Imádom ezeket a karaktereket! Még ha most elég keveset kaptunk belőlük, de Kökörcsin egy-egy mondatával képes mosolyt varázsolni az arcomra.
Negatív karakterekben is mesteri az író. Vilgefortz és Bonhart nagyon jól sikerültek.Szeretem az ilyen szereplőket, de ebben a sorozatban csak a jók mellett állok.
Nagyon haladunk a végső küzdelem, és a világot megváltoztató végkifejlet felé. Az bizonyos, hogy a következő könyvig nem fogok ennyit várni.
Az egész sorozat újraolvasós lesz majd valamikor. A Witcher 3 pedig nagyon újrajátszós majd, mert a kettő együtt ad egy nagy egészet.
Az első két kötet vitathatatlanul a sorozat legjobbjai, lehet nagyon kilógok majd a sorból, de nálam ez is kedvenc lett!
Ha ezen az éjszakán valaki oda tudott volna lopózni a mocsárban rejtőző, besüppedt és mohlepte zsúptetejű kunyhóhoz, ha belesett volna az ablaktáblák résein, a gyengén megvilágított szobában látott volna egy subát viselő ősz szakállú öreget, amint az antikvár Vaják könyveit olvassa, és az ezer éves PS4-én a Witcher 3-al játszik. De ez nem volt lehetséges. Senki nem láthatta ezt. A kunyhó jól el volt rejtve a mocsárvidék nádasai között. Az örökké köddel borított pusztaságban, ahová senki sem merészkedett volna.
Remélem megélem ezt, mert nem fog bevonzani a cyber világ, a könyvek hatalma számomra örök. :)

>!
PlayON, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155555114 · Fordította: Hermann Péter
Milli88 P>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Egyre jobb és jobb lesz ez a sorozat. Nem tudom, hogy mi jöhet még, viszont az nagyon tetszik, hogy minden könyv felépítése és „elmesélése” kicsit más. Ebben a kötetben (legalábbis egy jelentős részében) Ciri visszaemlékezik az olvasó számára kimaradt időszakra, melyet jótevőjének, Corvói Vysogotanak mesél el. Tetszett, hogy már visszaemlékezésként mesél a közelmúlt eseményeiről. Aztán, amikor utolérjük magunkat az időben és elérkezünk napjainkoz a történetben, akkor Ciri beindul és elkezdődik az igazi spoiler.
Ebben a részeben is keveset kaptam Geraltból, de ez talán most nem zavart annyira.
A sorozat olvasása előtt Geraltra hittem azt, hogy egy vérengző gyilkos, akitől a lúdbőr kirázna, ha egy sötét utcán szemben találnám vele magam. Most kicsit ugyanez az érzés van bennem, viszont nem Geralttal kapcsolatban, hanem Cirivel érzem ezt. Persze sokmindenen keresztülment, mindnet túlélt, megedzette az élet, ennek ellenére a szíve mélyén egy szeretetre éhes kislány maradt.
Ahogy haladok a sorozattal egyre jobbak a kötetek, egy dolog viszont nekem nagyon hiányzik. Egy térkép iszonyatosan kellene. Sokkal jobban el tudnám helyezni az embereket és a cselekményeket a fejemben, ha egy térképen tudnám pakolászni őkeg gondolatban, hogy mi hol van, ki merre jár.

gazibla IP>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Minden rész után leírhatnám spoiler, hogy ez volt eddigi legjobb rész, mert így is van. Minden kötet ad valami újat, új izgalmat. Folyt. köv.

zamil>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Nagyon vártam már a következő Vaják könyvet, lehet épp ezért, sajnos egy kicsit csalódott is vagyok. Persze jó a könyv, de olyan lassan történnek a dolgok, és ez a rész különösen olyan helyben járós lett. Inkább Ciri története, ami valamiért engem annyira nem érdekel, bár kétségtelenül eseménydús. Geralt szinte alig szerepel, arról nem beszélve, hogy mikor mégis az ő története kerül sorra, valahogy túl hirtelen változik meg, lesz magányos harcosból, egy csapat része. (Persze lehet, hogy jól fel van ez építve, csak az előző részek emlékei megkoptak. Ez az évenkénti egy könyv kiadás nem kedvez az olvasóknak.)
Szóval megint várni kell egy jó ideig, amíg kiderül, hogy ez a rész, hogy illik bele a komplett egészbe, mert most kicsit úgy érzem, hogy eltéved a vonalvezetés.

FélszipókásŐsmoly >!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Ismét Ciri-központú rész, ahogy a korábbi kiadás borítója is hirdeti. Ebből ráadásul egy keménytáblás változat is született, nagy találkozót csaptak köréje annak idején. Én már csak a GABO változatban jutottam hozzá. (Annak borítóját meg a kötészeti minőségét most hagyjuk… röviden: nem javult.) Geralt és az előző részben megismert díszes kompániája is elég szép szeletet kapott a történetből, szóval szerencsére nem kellett végigszenvedni, hogy őt megint parkolópályára teszi a szerző. Yennefer viszont a színfalak mögött maradt, de azért az ő szálán is érződik, hogy közeleg a végjáték.

Ciri már kapott saját regényt korábban is, a Tündevért, ám akkor még nagyon kislány volt ahhoz, hogy árnyalt jellemábrázolást és részletes kifejtést kapjon. Itt már ő is és mi, olvasók is megérettünk rá, hogy betekintést kaphassunk végre a lelkivilágába, a felnőtté válása során átélt szenvedéseibe és küzdelmeibe, a banditaként töltött napjaiba. Ugyan java részt visszatekintés ez a szál, de nem nélkülözi a fordulatokat és a lendületes cselekményt. Kegyetlen és érdekes, komolyan árnyalt új mellékszereplőkkel gazdagodott a sorozat e kötetben is. Sapkowski újra képes volt elérni, hogy kedvenc legyen a sorozat sokadik kötete is: a sötét lelki mélységek és káprázatos mágiai magasságok, a durvaság és finomság bámulatos elegyét kínálta, mindezt remekül megírt szereplőkkel előadva.

Tetszettek a mókás kikacsintások (a vámpír meg a Draakul nevű öszvére (spoiler); Myrkvid is erős áthallása a Myrkwood/Bakacsinerdő névnek) és a szellemes sziporkák. spoiler A zárójelenetben Ciriről elhangzottak megdöbbentő függővéget eredményeztek, még jó, hogy nem kellett várnom A tó úrnőjére.

Szilárd_Berke IP>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Sapkowskinak tényleg kisujjában a szakma.
Ahogyan tovább fűzi a történetet, ahogyan életre kelti a szereplőit, és mindezt végül olyan módon tálalja, amely stílus megkülönbözteti másoktól, számomra mindez példa értékű. És végre itt a hatodik kötet!!… Üröm az örömben, hogy a fordítóváltás miatt számomra a varázs egy igen fontos alkotóeleme – jelesül az író (a műfordító?) stílusának sava-borsa – végérvényesen eltűnt. És ez nem a fordító kritikája akar lenni, mert maga a kötet továbbra is olvasmányos, még csak elütési hiba is elvétve akad, szóval biztosan tisztességes és elmélyült munka van a megjelenés mögött! Egyszerűen az a gondom, hogy hiába keresem az eddig jellegzetes és igen színes – mondhatni szenvedélyes és gazdag – fogalmazást, az bizony nincs jelen. „Sivalkodtak, eszményi, hessegette, kecsegtetett, egetverő, rejtezett, zsibongtak, kaffant” – néhány klassz minőségjelző a Tűzkeresztség első öt oldalából Kellermann Viktória tollából. Itt nem tudok hasonlókat beidézni…
Geralt is nagyot változott, legalábbis reakcióban, válaszaiban, persze meglehet, csak nekem tűnik így, és közben valóban más – durvább, komorabb, pökhendibb, egyszerűbb – lett a tengernyi szenvedés következtében – és ezt tükrözi le a szöveg.
No, ezt a fordítás miatti, enyhén kesernyés szájízt leszámítva minden más elvárásomat remekül teljesítette a kötet. Több vonalon fut a cselekmény előre, nem túl sietősen, de az utolsó harmadra nem lehet panaszom.
Érdekes volt a keretes megoldás, amely miatt minduntalan a múltban kalandozva jutottunk el végül a jelenig, bár néhol a határok elmosódtak.
Ciri története továbbra is a leginkább szívbe markoló, itt végig ott ragadt a figyelmem. Geralt közepes szintet hozott nálam, a druidák és a bányás jelenet adta talán a legtöbbet. Yenneferről szívesen olvastam volna (sokkalta!) többet.
A fejvadász Bonhart kegyetlen ellenfél, az író remek munkát végez általa… Vilgefortz, Stefan Skellen, Dijkstra, Triss vonalai hozzátesznek természetesen a nagy egészhez, és további nézőpontok is közelebb hozzák a világot és az eseményeket. Leginkább mégis Körkcsin naplóírásos fejezetei fogtak meg, mert hozták a régi hangulatot.
Összességében ez is egy remek anyag lett, nagy kár, hogy a folytatás még nincs kéznél.:) Köszönet a kiadónak, részemről továbbra is komoly várakozással tekintek a hetedik részre. És úgy általában véve Sapkowski köteteire – amennyiben fantasy zsáner, nálam ő feltétlenül ott van a legjobbak között.

ppayter>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

"[…] Sapkowski a legtöbb könyvbemutatón, beszélgetésen és interjúban előszeretettel hangoztatja, hogy micsoda szenvedés egy történetet úgy megírni, hogy ne legyenek benne fölösleges dolgok. Nem tudom, hogy tényleg így van-e vele, vagy csak a közönség kedvéért találta ki (a magát rendkívül nagyra, az olvasóit és úgy általában a többi embert viszont nem túl sokra tartó, pökhendi szerző képe azért remélhetőleg csak szerep), az viszont tény, hogy a Vaják-történetekben tényleg nagyítóval kell keresni a lényegtelen részleteket. Mindennek megvan a maga szerepe, a Kökörcsin emlékiratainak sorsáról szóló, enyhén öncélú poént leszámítva nincs olyan leírás, jelenet, karakter vagy akár ismétlés, ami nyugodt szívvel kihagyható lenne.

[…] A világ egyre élőbb így, hogy már viszonylag sokat tudunk róla, de azért kapunk egy hosszabb, kifejezetten érdekes leírást az északi Kovirról és Povissról (jut eszembe, egy térkép egyre jobban hiányzik a könyvekből), a népmesei-népvallási háttér is bővül, illetve a misztikus, isteni (vagy ahhoz hasonló) erőkről is megtudunk néhány dolgot. Geralték csapata szépen formálódik, Kökörcsin betoldott emlékiratai érdekes, új nézőpontot kínálnak, sőt, ez a történetszál afféle múltidézésként új lényeket is behoz a kánonba. Yennefer viszonylag kevés szerepet kap, a szigetlakó pszeudo-vikingek segítségével folytatott tevékenysége (nem akarok spoilerezni) még fontos lehet. Ciri története jóval drámaibb – és ő kapja a legnagyobb oldalszámot is –, a Patkányok rablóbandájával eltöltött, akár még vidámnak is nevezhető időszakot Bonhart, a rideg és kegyetlen fejvadász érkezése folyamatos tortúrára cseréli, kiválóan illusztrálva ismét az opportunista karakterekkel teli világ kegyetlenségét.

Persze ilyennek szeretjük a sorozatot, de a regény közben nem egyszer jutott eszembe, hogy kellemes változatosság lenne az állandó szívás, intrikák, gyilkosságok, háborúk és szenvedés helyett egy olyan epizód, amikor minden rendben halad, nyugi van és a legsúlyosabb kérdés az, hogy milyen sört igyon Kökörcsin az aktuális előadása után. […]"


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.hu/2017/05/andrzej-sapkowski-…

>!
PlayON, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155555282 · Fordította: Hermann Péter
smetalin>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Mit is írhatnék, még mindig nagyon jól szövi a szálakat. Márpedig itt szálakból és szereplőkből nincs hiány, és a szörnyek? na azok már emberbőrbe bújtak……….

Olympia_Chavez P>!
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Sapkowski tehetsége és ereje nagyon összetett, épp ezért még a hatodik kötetben is meg tud lepni, új hangokat, érzéseket, félelmeket képes megpendíteni. Kezdjük azzal, hogy a sorozat utolsó előtti kötetét tartjuk a kezünkben. Ilyen esetben a történetek általában nem lesznek hangosak, emlékezetesek, semmilyen szélsőséges érzelmet nem váltanak ki, hisz már készülünk a fináléra, a szálak elvarrására. Ezzel szemben, mint fentebb is írtam, egész sor újdonságot hozott számomra a Fecske-torony.

A kötet színvonalában és elemeiben hozza a szokásosat. Van benne izgalom, humor, politika, összeesküvés, akció és mágia is, de a történetet a szerző egyre inkább áthelyezi a jelenből a múltba, legendává nemesítve azt és annak szereplőit. Mintha már minden rég elrendeltetett volna és a mi aggodalmaink is mind hasztalanok lennének. Ez a fatalizmus azonban amellett, hogy kicsit elveszi a történések élét, kétszeres erővel nyomja meg a pánik gombot az olvasó fejében. Pláne, amikor jól ismert szereplőink eddigi önmaguknak ellentmondva, stratégiát váltanak. Mintha nem lenne elég, hogy most már a legfenyegetőbb viharfelhők örvénylenek a fejük fölött, és maga a világ is a legkilátástalanabb sötétségbe kezd süllyedni?! De ki a megmondhatója annak, hogy mi fog kisülni abból, ha Yennefer sutba dobva az őt jellemző logikát, számítást és taktikázást a Geraltra jellemző áldozathozatalban kezdi látni a megoldást? Vajákunk pedig, aki kaer morheni értelemben egyre kevésbé vaják, maga mögött hagyja érzelmi és morális válságát és minden figyelmeztetés ellenére úthengerként megy előre, talán saját pusztulásába.
A politika színpadán is egy felvonásos jelenetekben zárulnak le eddig ígéretesnek, vagy izgalmasnak tűnő karrierek, mintha már mindenre csak az enyészet várna.
Két karakter van csupán a történetben, akik előtt még felsejlik némi jövőkép. Az egyikük a rég eltűnt Vilgeforz, aki nagyobb és rettenetesebb ellenfélnek tűnik most, mint valaha. Na és Ciri, aki mostanra átlépve egy lélektani határt, egyre kevesebbet merengve a múlton, már csak beteljesítendő sorsa felé száguld.

Apró utalások, víziók, kaleidoszkópszerűen váltakozó képei sejtetnek egy nem túl vidám, de szükségszerű végkifejletet, ami legalább olyan szövevényesnek ígérkezik, mint a jelen kötet beszámolói, elbeszélésmódja, az egymást kiegészítő történetek. Kicsit olyan érzés ez, mint a Gyűrűk ura – A király visszatér fináléja. Lehet, hogy mindenki révbe ér majd (félek azonban nem így lesz), de a búcsú fájdalmas lesz és Sapkowskit ismerve piszkosul realista is.


Népszerű idézetek

ppayter>!

– […] Tudod, Ciri, mit adnak az embernek az egyetemi tanulmányok?
– Nem. Mit?
– Hogy értsen a források használatához.

330. oldal, Kilencedik fejezet

gesztenye63 P>!

– […] Az örökkévalósághoz vezető úton mindenki a saját lépcsején fog felkapaszkodni, a saját terhét cipelve.

gesztenye63 P>!

Ami volt, de elmúlt, azt vegyük úgy, hogy elhullt.

gesztenye63 P>!

Ha valaki sötétedés után odalopózott volna a besüppedt zsúptetejű kunyhóhoz, ha belesett volna az ablaktábla résein keresztül, a gyöngén megvilágított szobában látott volna egy fehér szakállú öreget, aki nagy figyelemmel hallgat egy ezüstös hajú lányt, akinek az arcát ronda sebhely torzítja el.
Látott volna egy fekete macskát, amely a lány térdén fekszik, lustán dorombol, simogattatja magát – a szobában randalírozó egerek nagy örömére.
De ezt senki sem láthatta. A besüppedt és mohlepte zsúptetejű kunyhó jól elrejtőzött a ködben, a Pereplut végtelen ingoványában, amelybe senki sem merészkedett be.

Kapcsolódó szócikkek: Ciri · macska
ppayter>!

Köztudott, hogy a Világmindenség – akár az élet – körben forog.

(első mondat)

Deidra_Nicthea I>!

Az öszvért Draakulnak hívják. Regis adta neki ezt a nevet rögtön a lopás után, és ez rajta is maradt. Regist láthatóan mulattatja ez a név, amelynek kétségkívül van valami vicces jelentése a vámpírok kultúrájában és nyelvében, de ezt nem akaródzott neki megmagyarázni, azt állította, hogy lefordíthatatlan szójáték.

82. oldal

gesztenye63 P>!

– […] minden államban találhatók olyan emberek, akik a társadalmi rend eszméjének elvakult fanatikusai. Odaadóan mindenre készek az eszme kedvéért. Bűntettre is, a cél ugyanis szerintük szentesíti az eszközt, és megváltoztatja a fogalmak jelentését. Ők nem gyilkolnak, ők megmentik a rendet. Ők nem kínoznak, nem zsarolnak: ők biztosítják az állam érdekét, és a rendért küzdenek. Ilyenek előtt az egyén élete, ha az egyén megsérti a fennálló rend dogmáját, nem ér egy garast sem, egy vállrándítást sem. Az ilyen emberek nem veszik tudomásul, hogy a társadalom, amelynek szolgálnak, éppen hogy egyénekből áll. Az ilyen emberek úgynevezett széles látókörrel rendelkeznek… és ez a látókör a legbiztosabb mód rá, hogy ne vegyék észre a többi embert.

Kapcsolódó szócikkek: fanatizmus
ppayter>!

– És azon nyomban, alighogy a tünde Avallac'h e szavakat kimondta, a tóban lévő vizek alól kijöttek amaz kicsiny és fekete madarak, amik az örvény alján az egész télen át a fagy elől rejtőztek el. Ugyanis a fecske, amint a tudós emberek tudják, más madarak módja szerint kirajzásra nem repül, és tavasszal nem tér vissza, hanem a körmeivel nagy halomba összekapaszkodván a vizek aljára süllyed, ott az egész téli időszakot eltölti, és csak tavasszal röppen ki a vizek alól de profundis. Mindazonáltal e madár nemcsak a tavasznak és a reménynek szimbóluma, hanem a makulátlan tisztaságnak is mintaképe, ugyanis soha nem üldögél a földön, és a földi szennyel és mocsokkal semmilyen érintkezésben nincs.

331-332. oldal, Kilencedik fejezet

gesztenye63 P>!

– Akinek lógnia kell, az nem fog vízbe fúlni […]

pupsegal>!

– A Jó Könyv – szólalt meg halk, kedves hangocskáján – arra tanít bennünket, hogy legyünk óvatosak felebarátaink megítélésében. Mert egykor bennünket is megítélnek. És ez ne a külső alapján történjék meg.

334. oldal


A sorozat következő kötete

Vaják sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jenn Lyons: Lelkek emlékezete
Christopher Paolini: Örökség
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Sara Wolf: Szívet szívért
Indira Myles: Shajaran – Sorsvető
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Steven Erikson: Tremorlor kapuja
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora