A ​végzet kardja (Vaják 2.) 1362 csillagozás

Andrzej Sapkowski: A végzet kardja Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

„Sapkowski ​könyvei felfrissítik a fantasy megfáradt zsánerét.”
FANTASY BOOK REVIEW

Az utolsó kívánság nagy sikerű folytatásában Geralt további novellákban küzd szörnyekkel, démonokkal és emberi gonoszsággal…

Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.

Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2020
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069249 · Fordította: Kellermann Viktória
>!
GABO, Budapest, 2020
424 oldal · ISBN: 9789634069522
>!
PlayON, Budapest, 2012
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630832069 · Fordította: Szathmáry-Kellermann Viktória

1 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Ríviai Geralt · Kökörcsin · Vengerbergi Yennefer · Ciri · Ríviai Geralt · Yarpen Zigrin · Essi Daven · Kis Hableány · Visenna


Kedvencelte 180

Most olvassa 149

Várólistára tette 229

Kívánságlistára tette 327

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Hát ez számomra még nagyobbat ütött, mint az első rész!
Ebben a kötetben az elmesélt történetek sokkal közelebb kerültek hozzám. Kedvencet most is avattam a novellák közül, a Három Csóka története tetszett a legjobban, illetve az azt követő. Ezzel így a kedvencem szinte a könyv fele. :D Ciri is nagyon érdekes, na meg persze maga a végzet kérdése is. Mindenképp fogom folytatni a sorozatot.
Újfent megjelent a mese vonal, amit még mindig imádok. A könyvben felsorakoztatott lények egytől egyig érdekfeszítőek.
Összességében ez egy nagyon jól kidolgozott, megírt fantasy. A humor is jelen van, Kökörcsin képviseli, aki az egyik kedvencem. Remek kikapcsolódást nyújt.

szadrienn P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

A külvilágban ádáz erővel támad a baziliszkusz, a sárkány, a ravasz alakváltó és a tengeri szörnyeteg, belülről pedig alattomosan mardos a szívfájdalom. Az egyik oldalon heroikus, drámai küzdelem az emberiséget fenyegető sötét erők ellen a fehér hajú vajákkal, a másikon pedig színes középkori kavalkád, vaskos humor, kocsmahangulat, és hozzá egy számtalan menyasszonya ütésre emelt serpenyője elől menekülő botcsinálta trubadúr.
A Vaják sorozat második köteténél járva a kalandfolyam egyik fő erősségének az állandó egyensúlykeresést, egyensúlyteremtést érzem, a vérbő szórakoztatás mindig elgondolkodtató tartalommal párosul. Bár édes mézként csorog a mágia és minden elképzelhető csodára képesek a varázsfőzetek, az emberlétből kiemelkedő szereplők mindig súlyos árat fizetnek a megszerzett tudásért, két vérszomjas szörny lemészárlása között a meghozott áldozat, a lemondás mindig ad okot egy kis melankóliára.
Ugyanez az egyensúlykeresés figyelhető meg a női szereplők ábrázolásánál is. A könyv első részében a női archetípus sötét, veszélyes oldalával találkozhatunk, zerrikánok, driádok, bűvös varázslónők szablyával, nyílvesszővel, hitszegő hűtlenséggel pusztítják, keserítik a férfinépet. A szerető és az anya alakjában van valamilyen disszonáns vonás, övék minden varázshatalom, de kötődésre, érzelmi biztonság nyújtására alkalmatlanok. A vaják világa mégis körülöttük forog, szelíd, ragaszkodó lánykák számára itt nem terem túl sok szerelmi babér.
De mielőtt még az olvasó elkeseredésében a végzet kardjába dőlne a férfi-nő kapcsolatok visszásságai miatt, a szerző bölcsen behozza a képbe Ciri, a kislány bájos, derűs figuráját, és a felhőtlen apa-lánya kapcsolat lehetőségét, ami reményt, erőt adhat a további küzdelmekhez.
Hiszen tudjuk, hogy minden bizonnyal lesz még itt baziliszkusz, sárkány, ravasz alakváltó és Lovecraft novelláiból elkóborolt tengeri szörnyeteg.

4 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

A sorozatindító novelláskötet olvasását követően fanyalogtam kissé Sapkowski világával kapcsolatban. Nem titkolom, hogy regényfüggő vagyok, a novellák nehezebben érnek el hozzám, legyenek bármilyen ötletesen, frappánsan kereken is megírva.
A végzet kardja már egészen más érzeteket keltett bennem. Igaz, hogy továbbra is önálló történeteket kaptam, de sokkal inkább éreztem közöttük a kapcsolódó szálat, a kohéziót, a történet szinte teljes értékű regénnyé állt össze a gondolataimban.
Sokat segített ebben, hogy Geralt alakja, esendő emberi (bár ő „csak” egy mutáns) karakterének mélyebb bemutatása közelebb hozza őt ebben a műben az olvasóhoz. Itt már nem csak egy célorientált kreatúra, aki csak egy tagja a fajának, melyet az emberek a humanoidok védelmére hoztak létre, elvárják, hogy tegyék a dolgukat, de egyébként mélyen megvetik őket, undorodnak tőlük. Geralt ebben a kötetben már gyengeségekkel, sebezhetőséggel, hibákkal megáldott-megvert és (igenis) érző lény.
A főhőst kísérő, valamint kalandjai során feltűnő szereplők izgalmasak, helyük, feladatuk van a történetben, egyikük esetében sem éreztem, hogy kényszerből, „vatta-szerepben” jelennek meg, csupán a sorokat kitöltendő. Amin a leginkább meglepődtem, hogy a Vaják és Yennefer között feszülő szerelmi szál érzékletes bemutatása sem taszított, sőt kifejezetten harmonikusan illeszkedett a keretek közé.
Tagadhatatlan, hogy Sapkowski kizárólag a hagyományos fantasy elemeket használja, kreatívan, fantáziadúsan ötöl ki a hősöknek újabb és újabb kalandokat. Semmi forradalmi újítást nem ad a zsánerhez. De az egész (számomra már-már!) „regény” cselekményszövése annyira gördülékeny, a sötét, komor alaphangulatot alkalmanként olyan könnyedén oldja fanyar humorával és a súlyos gondolatokat olyan egyszerűen tálalja, hogy ez fel sem tűnik az olvasónak. Hagyja magát sodortatni és kiválóan szórakozik.
Bár nekem hiányoztak (az első kötetben szerintem jól bevált) A belső hang-ok, mégis egyre többet tudtam meg Geralt és társai múltjáról, előéletéről és a világ is mind teljesebben bontakozik ki. Továbbra is feltűnnek a történetekben újabb és újabb misztikus lények, melyek közül számomra itt a mimik bemutatása tetszett a legjobban. Az önálló novellákról – a poén lelövése nélkül – nehéz írni, de két elbeszélés kifejezetten megfogott: A lehetőségek határa spoiler, valamint Az örök tűz spoiler.
S végül a súlyosabb kérdésekről. Ismét csak Sapkowski stílusát kell dícsérjem. Olyan kérdéseket érint és boncolgat a szerző, mint az életre szóló magány viselése, a másokért, a feladatért vállalt felelősség és annak hordozása, gyengeségeink, vagy mások „másságának” elfogadása, az áldozathozatal. Ezek nagyon súlyos szavak. Szinte csábítják a szerzőt, hogy az érzéseinkre apellálva, valami édes-bús cukormázas bevonattal, patetikus felhangokkal fűszerezve tálalja azokat. Sapkowski nem teszi. Rám bízza, hogyan dolgozom fel magamban az olvasottakat Ez pedig számomra újabb jó pont. :)

Óvatosan közelítek az 5 csillag irányába, de ez nekem már majdnem annyi. Ha a következő kötet (a Regény!) beigazolja várakozásaimat, biztosan kedvencet avatok.
Addig csak javasolni tudom, hogy akit érdekel a fantasy világa, olvassa Sapkowski műveit.

15 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Csalódott vagyok. :(
Számomra nem közelítette meg az első rész szintjét, unalmasabbnak találtam és Ciri sem lett nekem szimpatikus. Az első rész történetei valahogy izgalmasabbnak hatottak a számomra. Nem vagyok benne biztos, ez elegendő volt-e ahhoz, hogy folytassam a sorozatot.

7 hozzászólás
Xoxoribizli>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

A stílus megmaradt, de mégsem ütötte meg az előző rész szintjét.
Nem mondhatnám, hogy beváltotta, a hozzá fűzött reményeimet.
Tetszett, de mégsem volt annyira jó, mint azt a sorozatindító után vártam volna.
Az első 150 oldalig kb csak döcögtem vele.
Vártam, hogy megtudjam Geralt és Yennefer történetét, de nem azt kaptam amire vágytam, mert nagyon untam.
Az időben való pattogás is összezavart, akár az előzőrészben most sem lehetett tudni, hogy a jelenben vagy a múltban járunk-e, mindig csak a kis történet közepén-végén derült ki, de ez most idegesített. Az előző részt ez a stílus kifejezetten izgalmassá tette, de itt most fordítva sült el a dolog.
Az egyetlen, ami miatt felértékeltem ezt a könyvet, az Ciri szála volt. Geralt és Yennefer teljesen hidegen hagyott, túl sok volt a huzavona, viszont Ciri!
Ahogy bekerült a képbe rögtön megszaporodtak az izgalmak, és nagyon megkedveltem a kislányt. :) Aranyos, de közben mégis belevaló „takonypóc” és nagyon eszes. Más karakter nem is egészíthetné ki jobban a vajákot.
Talán ő menti meg a lelkét?
Talán összekovácsolja a varázslónővel?
Talán békét hozhat Yennefernek is?
Ilyen bonyolult személyiségeknél sosem lehet tudni… ☻☻☻

14 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Hát ez a Sapowski tud írni, az biztos, mert Geralt kalandja hol izgalmasak, hol szomorúak, időnként meg viccesek. Több mesét szőtt most is egybe a szerző, az aranysárkány, a sellő, a mimik, a driádok történeteit. Kedvencem a mimik története volt, mert a sok sötét kaland után jó volt egy kis vicces történetet olvasni. Ki tudja, hogyan keletkeztek a régi mesék? Alighanem Kökörcsinhez hasonló nagyotmondó mesélők ferdítették el a történeteket, amíg a szereplők sem ismertek rájuk.

2 hozzászólás
gazibla IP>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Egyre jobban beszippant ez a világ… :) Alig várom a következőt. :)

8 hozzászólás
vicomte P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Úgy tűnik, hogy a Vaják könyvek engem mindig a nyaralás során találnak meg. Az első részt idén, a második kötetet még tavaly olvastam, és úgy gondolom, hogy végre illendő lenne írni is erről is.

Ez a kötet is novellafüzér, de ezek már némileg hosszabb történetek, sőt szorosabban is kapcsolódnak egymáshoz, így kicsivel több lehetőség van, hogy a szereplőket megismerjük és mélyebben árnyalódjon a jellemük.
Bár számomra eléggé egyértelmű volt, hogy Geralt irodalmi előképét a hard-boiled krimik szűkszavú, kemény öklű és öntörvényű magándetektívjei jelentik, de Sapkowski képes volt ezt a klisét nem egyszerűen lefordítani „fantasyre”, de olyan mélységeket adott neki, ami ritkaság a műfajban.

Az első novella A lehetőségek határa a klasszikus gonosz sárkány vs. dicső lovag történetek mintájára épül, de itt aztán semmi sem az, aminek látszik. A nemes lovag egy pökhendi fajankó, a sárkányölők elvetemült gazemberek, míg a sárkány pedig nem csupán ravasz, de erényes is, akinek még a humorérzéke is a helyén van.

A második történetben a Jégszilánkban tovább bonyolódik Yennefer, a varázslónő és Geralt elátkozott szerelmének története, aminek a kezdetét még az első részben ismerhettük meg. Igazi héjanász ez, ráadásul itt még egy harmadik fél is belép a képbe.

Az örök tűz egy merőben mulatságos történet, ami jól ellenpontozza az előző sztori melankolikusságát. Közgazdászként baromi jól szórakoztam azon az ámokfutáson, amit a szereplők a az árupiacon rendeztek. Igazi élvezett volt látni, ahogy egy vérbeli, gyorsan pörgő agyú vigéc a megfelelő információk birtokában gyakorlatilag órák alatt felszítja a kereskedést. Ilyen hangulata lehetett a klasszikus parketten történő tőzsdézésnek is.

A Némi áldozat volt számomra a kötet csúcspontja. A klasszikus kis hableány történet összeházasítása Lovecraft mélységlakóinak emberidegen rettenetével már önmagában is megérne egy tapsot. De igazán emlékezetessé mégsem ez, hanem annak a tragikus szerelemnek a leírása tette ezt a novellát, ami Essiben, a vándortrubadúr lányban éled Geralt iránt.
Szépirodalmi műben is ritka, hogy az ennyire szikáran, mégis lírai módon ábrázolják azt az áldozatot, amit egy szerelmesnek meg kell hoznia, és amitől még az olvasó szíve is összefacsarodik.

A következő történetben, A végzet kardjában, nagyon komolyan megjelenik a fajok egymás mellett élésének konfliktusa, és az előző kötetben szereplő Pénz kérdése c. novellában kezdődő szál is folytatódik, ahol végre megismerhetjük azt a kislányt, aki akkor a végzet jegye alatt fogant.

A Több annálban az előző történet folytatódik, és az olvasó egyre többet tudhat meg a vajákokról is és arról a magányról, ami sújtja őket.

4 hozzászólás
Milli88 P>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Továbbra is nagyon tetszett a könyv felépítése, hogy novellákat kaptam. Az idősíkok között már viszonylag jól kiigazdotam, remélem az első két könyvben szerezett tapasztalatok segítenek majd a továbbiakban is.
Geralt továbbra is belevaló és számomra szimpatikus főszereplő. Tetszett, hogy ebben a részben még mélyebben beleláthattam Geralt érzelmi vikágába.
Kökörcsin a sorozatban az agyamra ment, de itt, a könyvben sokkal másabb személyiség. Persze itt is vannak érdekes húzásai, de egészen elviselhető szinten.
A kedvenc novelláim Az örök tűz, A végzet kardja és a Több annál voltak.

zamil>!
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja

Sapkowski ott folytatja, ahol az előző résznél abbahagyja, de valahogy mégis kezd az egész egy történetté összeállni, már sejtettnek valamit.
Őszintén megmondom az első könyv jobban tetszett, lehet pont azért mert ott novellákat kaptam, itt már megjelenik a történet, és így a karakterek élethűbbek lesznek, jobban elmerülnek a szerepekben, előtérbe kerülnek a karakterek, kicsit elnyomják a cselekményt. A Jégszilánk számomra pont egy ilyen rész, amit csak a teljes Vaják sorozat ismeretében tudok értékelni, külön mint novella, szerintem nem élvezhető, úgy mint az első könyv részei. Persze ez nem gond, de pont ezért más, nagyobb volumenű ez a könyv. Érezhető, hogy valami elkezdődött.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

ppayter>!

Az istálló előtti korláton sovány, fekete macska ült, és elmélyülten nyalogatta a mancsát.
– Cic, cic, cicuska – mondta a vaják.
A macska mozdulatlanná merevedett, és rosszindulatúan nézett vissza rá; aztán ellenségesen lelapította a fülét, és vicsorogva a vajákra sziszegett.
– Tudom – bólintott Geralt. – Én se szeretlek. Csak vicceltem.

105. oldal - Jégszilánk - IX. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: macska · Ríviai Geralt
Hush_Campo>!

Mert, tudod, a kérést vissza lehet utasítani, a gömbvillámot viszont nem.

Xoxoribizli>!

– Hogy te mit összehazudsz, Kökörcsin.
– Nem hazudok, csak kiszínezem a történteket, a kettő között van különbség.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kökörcsin · Ríviai Geralt
snowwolf P>!

– Soha sem lesz második lehetőség, hogy jó első benyomást tégy.

Kapcsolódó szócikkek: első benyomás · lehetőség
Irasalgor>!

Tudod mi a te bajod? Meg vagy róla győződve, hogy más vagy. Te egyenesen kérkedsz a másságoddal, azzal, amit olyan abnormálisnak gondolsz. Te egyenesen tolakodóan ráerőszakolod az emberekre ezt az abnormalitást, és nem érted, hogy a legtöbb józanul gondolkodó ember számára te vagy a legnormálisabb ember kerek e világon és azt kívánják, bár mindenki ilyen normális lenne. Kit érdekel, hogy gyorsabbak a reakcióid, a napsütésben függőlegesen hasított a pupillád? Hogy úgy látsz a sötétben akár egy macska? Hogy értesz a varázslatokhoz? Nagy dolog. Én, aranyom, ismertem egyszer egy fogadóst, aki képes volt tíz percen keresztül megállás nélkül fingani, ráadásul úgy, hogy az „Üvdözlégy, ó, Hajnalcsillag” című zsoltár dallamát adja ki. Ha nem vesszük figyelembe ezt az, akárhogy is, de nem hétköznapi képességét, ez a fogadós volt a legnormálisabb az összes normálisak között, voltak gyerekei, felesége, és még egy reumás tántija is…

174. oldal, Némi áldozat

Rodwin>!

– Hagyd csak – mondta a bárd, és még hozzátette velősen: – Soha sem lesz második lehetőség, hogy jó első benyomást tégy.

165-166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kökörcsin
Hush_Campo>!

– Egyes varázslatokhoz, úgy hallottam, jobb neki se látni szűzlány vére nélkül, és legjobb olyantól, akit teliholdkor ölt meg derült égből a villámcsapás. Érdekelne, miben jobb az ilyen vér egy vén repedtsarkúénál, aki részegen zuhant le a cölöpsáncról?
– Semmiben – hagyta rá a varázsló kedves mosollyal a száján. – De ha kiderülne, hogy ezt a szerepet gyakorlatilag ugyanolyan jól betöltheti a disznóvér is, amit lényegesen könnyebb beszerezni, minden suttyó varázslatokkal kezdene kísérletezni. De amikor arra kerül a sor, hogy a csőcseléknek össze kellene gyűjtenie és használnia ama téged olyannyira izgalomban tartó szűzvért, sárkánykönnyet, fehértarantula-mérget, levágott újszülöttkéz-főzetet, vagy amit olyan hullából készítenek, amit éjfélkor ástak ki, akkor nem is egy gondolja meg magát közülük.

1 hozzászólás
Shanara>!

– Borch. – A fehérhajú elfordult a lovától, és az ismeretlen szemébe nézett. – Nem szeretném, ha valami félreértés támadna közöttünk. Vaják vagyok.
– Rájöttem. De olyan hangsúllyal mondtad, mintha azt közölnéd: „Leprás vagyok.”
– Vannak olyanok – mondta lassan Geralt –, akik előnyben részesítik a bélpoklosok kompániáját egy vaják társaságával szemben.
– Vannak olyanok is – nevetett fel Három Csóka –, akik a juhokat helyezik a lányok elébe. Mit lehet tenni, ha nem együtt érezni velük, egyikkel meg a másikkal is.

10. oldal (PlayOn, 2012.)

Allanon>!

– Úgy a, mit lehet mondani, cudar egy világ vesz minket körül – morogta végül. – De az még nem ok arra, hogy mi mind cudarok legyünk. Jónak kell lenni. Ezt tanította nekem az apám, és ezt tanítom a fiaimnak én is.

Kapcsolódó szócikkek: apa · fiú
Midnite>!

– A végzet kardjának két éle van… S az egyik tenmagad.

247. oldal (PlayON, 2012)


A sorozat következő kötete

Vaják sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kereszti Csilla: Naspolya
Soren Ward: Feketepart
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Christopher Paolini: Örökség
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Jenn Lyons: Lelkek emlékezete
Naomi Novik: Rengeteg
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Sara Wolf: Szívet szívért
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája