Karcok 7

Tadeshi>!
Hétpróba – kreatív írás kihívás

2, Egy jellemzés vagy novella írása kedvenc filmes karakteredről

"You flee my dream come the morning, your scent berries tart, lilac sweet.
To dream of raven locks entwisted, stormy, of violet eyes glistening as you weep…"

Talán most már kevesen vannak, akik ne tudnák, kicsoda Vengerbergi Yennefer. Nekem is az az egyetlen szerencsém, hogy a Netflix úgy döntött, megfilmesíti a Vaják-könyveket, különben most rendesen meg lennék lőve a kedvenc filmes karakterem bemutatásával, ugyanis túl sokat szeretek, és nem igazán vagyok a „kedvencelés” híve. Yennefer az, akire azt tudom mondani, hogy könyves és filmes karakterként egyaránt valami hasonló státuszban van, mintha őt kedvelném a legjobban. Bár azt be kell vallanom, hogy nem mindig volt ez így…
Az Utolsó kívánságban első benyomásra még egészen szimpatikus volt. Aztán a Végzet kardjában megutáltam, a Tündevérben egyenesen gyűlöltem, és ez a gyűlölet kitartott a Megvetés idején és a Tűzkeresztségen keresztül egészen a Fecske-toronyig. Ott elkezdtem kedvelni… A Tó Úrnőjének végére pedig eljutottam oda, hogy most azt mondjam, imádom ezt a karaktert. Erre az érzésre pedig a sorozat és Anya Chalotra csak rádobtak egy lapáttal.
A sorozatban ugyanis benne van az, ami Sapkowski könyveiből kimaradt, vagy csak említés szinten lett bemutatva, ez pedig Yennefer múltja.
Képzelj el egy rusnya, púpos, kócos fekete hajú és keserű ibolyaszín szemű kislányt. Sokgyermekes családba született, mindenki megveti, mert ronda, gúnyolják, mert torszülött, és amikor egy boszorkány rájön, hogy varázsereje van, egyszerűen megveszi őt. Az apja négy márkáért adja el. (Egy malac tízbe kerül.)
Yennefer innen indul, és ebből a szerencsétlen, nyomorék kislányból lesz majd az a gyönyörű, ellenállhatatlan és varázslatos nő, egy igazi femme fatale, aki előtt térdre borul minden ember – aki pedig nem, annak Melitele anyaistennő irgalmazzon, mert Yennefer nem fog, az bizonyos.
Göndör, viharos, hollófekete fürtök és ibolyavízű szemek. Orgona és egres bódító illata. De amilyen szépséges lesz kívül, legalább olyan mértékben nyomorítják meg a lelkét az évtizedek rettenetes tapasztalatai – fordul a kocka, mintha a külső ocsmányság helyet cserélt volna a benső tisztasággal, s hiába minden bűbáj és varázslat, ha a mágia csak leplezni képes a megtört és meggyötört lelket, de meggyógyítani nem. Önként dobta el magától a lehetőségét, hogy valaha anya lehessen, kivágták a méhét, hogy egy rituálé során megszépítsék a testét, Yennefer pedig túl későn jött rá, hogy nem érte meg ez az alku. Egy kicsit sem.
Ezután mindenkivel ellenséges. Minden szava maró gúny és vegytiszta cinizmus, és aki nem küzdi át magát a megvetésből kovácsolt védőpajzson, ami Yennefer minden porcikáját körbeveszi, az mindig csak egy beképzelt, aljas és rideg ribancnak fogja hinni őt, egy Jégkirálynőnek, akinek már rég kővé dermedt a szíve, és képtelen bárkit is szeretni.
Pedig ennek a nyomorék kislánynak, akit négy márkáért adott el a saját apja, semmi más vágya nincs, mint hogy valaki igazán, szívből, feltétel nélkül szeresse, és ő is képes legyen ugyanígy szeretni ezt a valakit.
Eddig mesélte el a történetét a sorozat eddig, de van folytatása. Yennefernek lesz egy fogadott lánya. Cirilla, Ríviai Geralt meglepetésgyermeke, akit Yennefer gondjaira bíz a vaják, és akit a varázslónő egyszerűen csak Randaságnak nevez. Mert megegyeztek Cirivel, hogy őszinték lesznek egymással. Ez az ő őszintesége.
Tanítja varázsolni a lányt. Megtanítja, hogyan tudja kordában tartani az erejét, hogyan tudja használni a természetet átjáró mágiát, éveket töltenek együtt, és a Randaságból szép lassan, egyszer csak Kislányom válik.
Végül pedig Ciri lesz az ő és Ríviai Geralt végzete.

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Andrzej Sapkowski: A végzet kardja · Andrzej Sapkowski: Tündevér · Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje · Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség · Andrzej Sapkowski: Fecske-torony · Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője
loci93 I>!
Witcher/Vaják

Nemrég végigolvastam a teljes Vaják-sorozatot. Mondanom sem kell, hogy az utazás Geralddal, Yenneferrel, Cirivel, és a többiekkel varázslatos volt. És bárki bármit mond, számomra Emhyr var Emreis a legnagyobb figurája a Vaják világának.

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Andrzej Sapkowski: A végzet kardja · Andrzej Sapkowski: Tündevér · Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje · Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség · Andrzej Sapkowski: Fecske-torony · Andrzej Sapkowski: A tó úrnője · Andrzej Sapkowski: Viharidő

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője
Andrzej Sapkowski: Viharidő

Kapcsolódó alkotók: Andrzej Sapkowski

5 hozzászólás
Gabo_SFF KU>!
Fantasy

A Vaják-könyvek világhírű szerzője, Andrzej Sapkowski a magyar rajongóknak készített interjúban beszél az írásról, a regényeiről, és arról, miért nem lesz folytatás Geralt történetéhez:
https://www.youtube.com/watch…

A szerző könyvei megvásárolhatók a GABO Kiadó gondozásában: https://www.gabo.hu/hu/search…

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Andrzej Sapkowski: A végzet kardja · Andrzej Sapkowski: Tündevér · Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje · Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség · Andrzej Sapkowski: Fecske-torony · Andrzej Sapkowski: A tó úrnője · Andrzej Sapkowski: Viharidő

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője
Andrzej Sapkowski: Viharidő

Kapcsolódó alkotók: Andrzej Sapkowski

26 hozzászólás
vicomte P>!

Pár hete fejeztem be Sapkowski Vaják sorozatát, s mivel úgy gondolom, hogy ez a sorozat messze összetettebb, mint amit egy-egy része kapcsán annak értékelésében le tudnék írni spoiler, ezért inkább így, külön karcban próbálom összeszedni azt, hogy ezek a könyvek miért is jelentettek kiemelkedő élményt számomra.

Régi rajongója vagyok a kard és boszorkányság alzsánernek, mivel azonban számtalan ilyen olvasmányom volt már az évek során, nem gondoltam volna, hogy ebben a tematikában lehet még bármi újat mutatni nekem.
A ’80-as években Gemmell tépelődő, erkölcsi és morális teher alatt őrlődő hősei reformálták meg ezt az irányzatot, ám Sapkowski nem egyszerűen új színt hozott a fantasybe, hanem irodalmilag olyan szintre emelte a tematikát, ami egész egyszerűen szétfeszítette a zsáner kereteit.

A Vaják sorozat bár alapvetéseit tekintve roppant konzervatívnak látszik, mégis olyan mértékben formabontó, amire őszintén szólva, egy kelet-európai szerző regényénél – különösen egy közel húsz éve befejezett sorozatnál – egyáltalán nem számítottam.

Kezdjük magával a világgal, ami első ránézésre – sőt, többedikre is – nem sokban különbözik egy szabvány szerepjáték kampányvilágától.
Vannak itt törpék, tündék, félszerzetek, gnómok, lovagok, varázslók, egymásra fenekedő birodalmak, és a világ sötét zugaiban tanyázó, lemészárlásra érett szörnyetegek. Mindez a fantasy zsánerben csontig koptatott kelta és a szintén csöppet sem egzotikus szláv mitológia és mesevilág jellegzetes lényeivel nyakon öntve, ráadásul a lehető legtipikusabb feudális környezetbe helyezve. spoiler

Ezt a világot, hacsak ennyi lenne benne, rohadtul unnom kellene, mégis, Sapkowski olyan koherensen rakta össze a hátteret, és olyan sok aprósággal tette hitelessé, hogy inkább tekintem egyfajta fricskának, mint az ötlettelenség jelének.
Ez a valós földi történelmi eseményeken és viszonyokon alapuló, keserű kelet-európai tapasztalatokkal felvértezett tudással megalkotott világ nem attól zseniális, mert merőben új és formabontó ötletek sziporkáznak benne, hanem mert megmutatja, hogy az emberiség milyen csapdákba fut bele unos-untalan, és mennyire képtelen a saját hibát felismerni, nemhogy tanulni belőlük.

A világépítés ezen alapvetése a szükséges, de nem elégséges feltétele a hihetőségnek. Amitől az egész háttér hitelessé vált a számomra, az Sapkowski félelmetes és gyakorlatilag mindenre kiterjedő tárgyi tudása. Az évek során egyre rezignáltabban vettem tudomásul, hogy az SFF zsánerben (is) rengeteg bugyutaságot lehet olvasni, még magukat szakértőnek tartó írók tollából is. A Vaják regényekben viszont minden részlet a helyén van. Tényleg mindegy, hogy a középkori medicináról, az udvari etikettről, a kereskedelemről, a hajózásról, a céhek életéről, a nagypolitikai machinációkról, a vívásról, vagy háborús taktikáról és stratégiáról, netalántán a vágáns költészetről van szó, az író láthatóan minden kérdésben teljesen otthonosan mozog.
Úgy is mondhatnám, hogy a Vaják sorozat úgy viszonyul hitelesség tekintetében a legtöbb fantasy regényhez, mint A Foucault-inga a A Da Vinci-kódhoz.
Egy hiteles világ persze önmagában még nem tesz érdekessé egy könyvet. A jól felépített háttér csak akkor ér valamit, ha legalább olyan jól kidolgozott és érthető motivációkkal rendelkező szereplők mozognak benne. Erre aztán itt végképp nem lehet panasz. Geralt, Ciri, Yennefer, Kökörcsin, de az összes mellékszereplő is olyan árnyalt jellemmel rendelkezik, ami nagyon is érhetővé, s ha nem is feltétlenül könnyen megszerethetővé, de mindenképpen érdekessé és erős drámai potenciállal rendelkező, emlékezetes karakterré teszi a hősöket. Az ellenfelek (nem véletlenül nem írtam gonoszokat) között pedig nagyítóval sem lehet találni sablonos figurát. Még a legnagyobb rohadékoknak is van valami – jóllehet egyik-másikuknál teljesen beteges, vagy torz – motivációja, amitől sokkal, de sokkal hitelesebbé, s pontosan ezért félelmetesebbé is válnak, mint amit a zsánerben megszokhattunk.
A fő cselekményvonal legfontosabb motívumai: a kirekesztés, az idegengyűlölet (s az, hogy ez hová vezet), a háborúk természete, az azzal kapcsolatos lózungok, és a valódi okok közötti ellentmondás pedig eléggé keserű mondanivalót közvetít.

Végül még egy dolog, amit kiemelnék, ami miatt kimondottan élveztem ezeket a könyveket: Sapkowski az írómesterség minden csínját-bínját ismeri.
Nem csupán a megdöbbentően sokszínű leíró prózára, a választékostól a trágárig terjedő, de mindig a megfelelő karakterhez illő párbeszédekre, a feszültségteremtés tanítani való módon alkalmazott eszközeire gondolok, holott már ez is megsüvegelendő teljesítmény lenne.
Ő tovább megy ennél, mert ahogy haladunk előre a sorozatban, úgy használ egyre inkább modern, sőt posztmodern prózai elemeket is. Egyszerre sűríti és darabolja fel a szöveget, egy-egy eseményt számtalan nézőpontból, idősíkból és értelmezői szemszögből láthatunk, amitől részben töredezett, részben pedig nagyon is rétegzett lesz a narráció. Sapkowski ezzel is mintegy reflektál a mítoszok, legendák kialakulására és fejlődésére, de arra is rávilágít, hogy a történelmi krónikák is csak bizonyos szemszögből tekinthetőek hitelesnek, és nem csupán a nyilvánvaló torzítások és átértelmezések miatt, hanem mert a legtárgyilagosabb historikus sem ismerheti az összes tényt és összefüggést egy-egy esemény kapcsán.

Gyakran esik szó itt a Molyon arról, hogy milyen könyveket kellene kötelezővé tenni ahhoz, hogy a diákok megszeressék az olvasást, nos, szerintem a Vaják sorozatnak legalábbis a középiskolai ajánlott olvasmányok listáján illene szerepelnie, ha egyszer valóban felkerülhetnének oda zsánerregények is.
Ritka az olyan sorozat, amelynek kapcsán nem csak az irodalmi tematikák tömkelegére (a meséktől a történelmi krónikákon át a holokauszt tragédiájáig) lehetne példát mutatni, de mindeközben a szöveg stílusa is lehengerlően igényes, mégis emészthető, s ami a legfontosabb, a felvetett témák olyanok, amelyek tökéletesen reflektálnak a XXI. század napi kérdéseire is.

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Andrzej Sapkowski: A végzet kardja · Andrzej Sapkowski: Tündevér · Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje · Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség · Andrzej Sapkowski: Fecske-torony · Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Kapcsolódó alkotók: Andrzej Sapkowski

34 hozzászólás
Brya>!
Könyvadaptációk

A szláv legendák varázslatos világa – Készül a THE WITCHER sorozat
4 in 1 – Játék, képregény és könyvajánló, ráadásnak egy csipetnyi infó a Netflix egyik legjobban várt sorozatáról
Nem ez az első próbálkozás, hogy Ríviai Geralt kalandjait a tv képernyőjére is átültessék, de jobb ha ebben az esetben a múltat inkább hagyjuk a feledés homályába veszni. Egyelőre annyit biztosan tudunk a sorozatról, hogy Geralt, Yennefer, Ciri, Triss Merigold, valamint nagy valószínűséggel Regis, Vilgefortz, Emhyr, Cahir Jaskier, és Leo Bonhart karakterei is felbukkannak majd. A munkálatok gőzerővel zajlanak, bevezető epizód vagyis a pilot forgatókönyve már el is készült, viszont a premierről egyelőre még semmi hír nincs. Szerencsére Hirschrick szorgalmasan posztolgat twitter oldalán a munkafolyamat aktuális fázisairól, így általában véve képben lehetünk a sorozat legfrissebb híreivel.
Bővebben: http://filmsor.net/a-szlav-legendak-varazslatos-vilaga-…

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Andrzej Sapkowski: A végzet kardja · Andrzej Sapkowski: Tündevér · Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje · Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség · Andrzej Sapkowski: Fecske-torony · Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza · Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Andrzej Sapkowski: Tündevér
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Paul Tobin: The Witcher 1. – Az elátkozottak háza
Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Kapcsolódó alkotók: Andrzej Sapkowski

1 hozzászólás
vöri P>!

Vaják 7. – A tó úrnője

Megjelenési időpont hamarosan. – november 15!

Kapcsolódó könyvek: Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

Kapcsolódó alkotók: Andrzej Sapkowski