A ​mumus és a Facebook 5 csillagozás

Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Andrus Kivirähk (1970) az észt irodalom fenegyereke, lázadó és mókamester egyszemélyben, az Észt Kulturális Alap többszörös díjazottja.

A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba.
A könyv lapjait a szerző sziporkázó fantáziájának teremtményei népesítik be – nála teljesen megszokottak a két lábon járó, megelevenedett tárgyak és az emberként viselkedő állatok is. Találkozhatunk itt orrszarvúvá vált dívánnyal, külföldi nyaralásra induló káposztaférgekkel, puszilkodni vágyó darázzsal, búslakodó zoknival, az Északi-sarkot meghódító levessel. És ez csak az ízelítő…

A kiadónál a szerzőtől magyarul megjelent: Sári, Samu és a titkok (2008).

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Szentendre, 2020
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155808449 · Fordította: Segesdi Móni · Illusztrálta: Ernits Heiki

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Wiggin77 P>!
Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Esténként kettőt olvastam fel a mesékből a fiúknak. Általában nagy közös nevetés lett belőle. :) A szerzőnek igazi gyermeki fantáziája van. Örökre beleégett az agyamba a megfagyott zöldségleves, ami életre kel és a szabadba vágyódik, hogy szánkózzon egyet. Aztán ott van a káposztaférgek külföldi útja, na meg a kép, amikor a nyírfák szaunáznak. :)
Némi társadalomkritika is felbukkan. „A mumus és facebook” egy valaha rettentő mumus történetét meséli el. Senki sem fél már tőle, mivel senki nem is figyel fel rá, mert apa, anya, a gyerekek mind a képernyőt nézi egyfolytában. Végül a mumus facebook-ká változik és bemászik az Internetbe és az egész családot halálra rémíti! :)
Bátran ajánlom ezeket a nem szokványos meséket mindenkinek, akit nem zavar némi egészséges őrültség és nem vetnek keresztet, ha nincs valami jóízű tanulság.

pevike>!
Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Amikor megláttam, hogy észt a szerző, egyből bevillant, hogy tavaly év elején is olvastam egy gyerekkönyvet észt szerzőtől, és az milyen jó volt. Erre is kíváncsi lettem, és hazavittem. És milyen jól tettem! 30 rövid mese, amire egy szót tudok használni: gyermeki. A szerző remek mesélő, a könyvből süt a gyermeki ártatlanság és fantázia. Mert igen, a kicsi gyerekek ilyenek, nekik nem gond, ha a laptop elmegy az erdőbe, ha a mumus ijesztő Facebookká változik, a nyírfák szaunába mennek, a káposztabogarak meg külföldre, a fényképen megmoccan a nagypapa vagy a papucs megeszi a belerejtett csokit. Eltűnődtem rajta, hogy milyen szép is ez az ovis korszak, az ártatlanság, ami aztán kikopik belőlük, ahogy iskolába mennek. És azon is, hogy milyen jó lenne újra gyereknek lenni, és hinni ezekben a dolgokban. A kedvenc mesém a Muki receptje volt, tényleg, miért nem főzzük meg a cipőket, hátha finomak. :D Ajánlom az ovisok szüleinek, az esti meséket garantáltan a gyerek és a felnőtt is élvezni fogja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ortutay Gyula – Rab Zsuzsa (szerk.): A repülő hajó
Erdődi József (szerk.): A Hold-szép leány meg a vízikirály
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék a boldogságról
A varjú háztűznézőben
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Holly Webb: Mazsi elszökik
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Gimesi Dóra: Csomótündér
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete