Időről ​és vízről 2 csillagozás

Andri Snær Magnason: Időről és vízről

Az ​izlandi szerző új kötete, mely a tudományos ismeretterjesztés legjobb hagyományait folytatja, mélyen személyes, ugyanakkor messzemenően globális nézőpontból közelít a fenyegető környezeti katasztrófa témájához.
Magnason vérbeli mesélő, aki a súlyos téma ellenére utánozhatatlan iróniával és humorral vezeti be az olvasót a klímaváltozás okainak és hatásainak vizsgálatába, élvezetes könyvvé összegyúrva mitológiát és tudományt, útibeszámolót, beszélgetéseket (például a dalai lámával) és családi történeteket (így saját nagyszüleiről, akik mézesheteiket egy gleccserexpedíción töltötték).
Az Időről és vízről gazdag és magával ragadó szöveg, egyszerre útikönyv és tudománytörténet, s mindenekelőtt figyelmeztetés a mai olvasó számára: éljen harmóniában a természettel – és az utána következő generációkkal.
Andri Snar Magnason (1973) Izland egyik legnépszerűbb és legegyedibb szemléletű írója. Több alkalommal és több műfajban (regény, ifjúsági regény és tényirodalom… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 2021
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635561605 · Fordította: Patat Bence

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

robinson>!
Andri Snær Magnason: Időről és vízről

Nem szépirodalmi regény, nem is családtörténet és nem tudományos munka, illetve, de, mindez egyben van a lapokon. Egyszerűen zseniális, ahogyan felfűzi és az olvasó elé tárja, sok eredeti, remek képekkel szemléltetve az olvasottakat. Mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet, nem csupán az érdekes ötlet miatt.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/09/idorol-es-vizrol.html


Népszerű idézetek

robinson>!

Olyan időket élünk, amikor a gondolat és a nyelv megszabadul ideológiai béklyóitól. Egy olyan korban, amikor valóra vált az átok, amelyet – bizonyára tévesen – kínainak tartanak, de ettől még ugyanolyan érvényes: „Élj érdekes időkben.”

robinson>!

A föld legnagyobb erői túllépték a földtörténeti sebességet, és most emberi tempóban haladnak. A korábban százezer év alatt bekövetkező változásokhoz most csak száz év kell.

9. oldal

robinson>!

Nem örülök mások bajának, de remek érzés volt még a középkorúság elérése előtt átélni két hatalmas ideológia összeomlását.

7. oldal

robinson>!

Izland, amely megmenekült az ipari forradalom legrosszabb éveitől, a világ összes 20.százai hibáját készült elkövetni a 21. század elején.

54. oldal

robinson>!

Nem csak arról van szó, hogy az ég és a föld elpusztul. A tenger is halottá válik.

185. oldal

robinson>!

Az ember mint élőlény kezdett olyan hatást gyakorolni a földre, mint egy komoly földtani jelenség.

112. oldal

robinson>!

Évente csak alumíniumdobozokból annyi kerül a szemétlerakóba, amennyiből az amerikai légiflotta négyszeresét le lehetne gyártani.

49. oldal

Bori_L P>!

Végleges táj nem létezik, a természetben semmi sem állandó, és a változások is szervesen hozzátartoznak.

230. oldal (Talán minden rendbe jön)

Bori_L P>!

A rendszerek összeomlásakor a nyelv is kiszabadul béklyóiból. A szavak, amelyek a valóságot ragadták meg, egyszerre csak jelentés nélkül lógnak a levegőben, tankönyvek egyetlen éjszaka alatt elavulnak, és értékrendszerek zsugorodnak össze. Az emberek hirtelen nem találják a valóságra illő megfelelő szavakat vagy fogalmakat.

8. oldal (Élj érdekes időkben)


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Eisenstein: Klíma
Maja Lunde: Kékség
Al Gore: Kellemetlen igazság
Valentina Giannella: Greta vagyok
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Louise Spilsbury: Bolygónk védelme
Frank Schätzing: Raj
Alan Weisman: A világ nélkülünk
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
Rachel Carson: Néma tavasz