A ​legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért 8 csillagozás

Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

Több ​mint fél évig (1941 szeptember 30. és 1942. április 20. között) tartott a moszkvai csata, a második világháború legnagyobb (összesen hét millió katona vett benne részt) és legvéresebb (csak a szovjet veszteséglistán közel két millió fő szerepelt) ütközete, amely fordulópontot hozott a háború addigi menetében. Az 1941 júniusa óta töretlenül és villámgyorsan előrehaladó német hadsereget csak a főváros közvetlen határában tudta megtorpanásra késztetni a Vöröshadsereg. A moszkvai csata után azonban már csak rövid időszakokra tudták átvenni a kezdeményezést a folyamatosan hátráló németek. Az amerikai újságíró alapos és számos újdonsággal szolgáló könyve a német invázió megindulásától fogva beszéli el a második világháború ezen szakaszának történetét. Az olvasmányos és sodrú lendületű, ugyanakkor tárgyilagos elbeszélés számos egyéni portrét és történetet megörökítve lebbenti fel a fátylat a „nagy honvédő háború” sokszor csak üres mítosza mögötti húzódó véres és tragikus valóságról.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2009
424 oldal · ISBN: 9789635308484 · Fordította: Zsuppán András

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

G0211>!
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

Olvasmányos, de nem kiemelkedő munka a Szovjetunió elleni német hadjárat egyik jelképes eseményéről. (Szándékosan a jelképes, nem a sorsfordító szót használom. A Wehrmachtot Moszkvánál még csak blokkolták, de nem legyőzték.) Nagorski mentségére legyen mondva, hogy ő sem hadászatilag, hanem lélektanilag tartja jelentős csatának a moszkvait.

Rég nem vagyok már napos csibe a témában, úgyhogy Hitler és Sztálin rendszerének ismertetése, a két világháború közötti diplomáciai események tárgyalása, a Barbarossa-hadműveletben ejtett német/szovjet hibák és bűnök fél könyvön át tartó elemzése nem kifejezetten adott extrákat számomra.

Pozitívum volt a szemtanúk, főként az egykori szovjet katonák és civilek megszólaltatása. Ezek a kis memoármozaikok jelentősen színezték és árnyalták a képet az eseményről.

Ezt a művet inkább a témával ismerkedőknek ajánlanám. Bár a „veteránok” is forgathatják. Végtére is ki az, akit a keleti front eseményei sokadjára sem nyűgöznek le/borzasztanak el?

mojo68>!
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

Voltak benne érdekes dolgok de, szerettem volna kicsit többet megtudni a címben szereplő csatáról.

SignorFormica>!
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

Sok személyes visszaemlékezéssel, interjúval, egyéni sorsdrámával megtűzdelt történeti munka. Kissé talán hosszasan részletezi az előzményeket, viszonylag kevés új információval azoknak, akiket már amúgy is érdekel a téma. Aki hadtörténeti munkát vár, ne olvassa el. A könyv a legtöbbet a körülményekkel foglalkozik. De a legfontosabb szempontja figyelemre méltó: a csata elhelyezése a világháború menetében és pszichológiai hatása orosz- és külföldön.

Balázs_Erőss >!
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

A 2. világháború két legnagyobb elmebetege egymásnak feszül. Mivel ők mindenben okosabbak, mint hadvezéreik, ezért csak alig két és fél millióan halnak meg. A hivatalos orosz, és az azokon alapuló nyugati könyvek után, az itt olvasott adatok hajmeresztőek. Eldönthetetlen, ki okozott nagyobb kárt az oroszoknak, Hitler vagy maga Sztálin. Ha a puszta számokat nézzük, Sztálin. Ha a tetteik következményét, akkor Hitler. Kiváló könyv, ami a címével ellentétben nem csak a moszkvai csatáról szól, hanem a német támadástól kezdve mutatja be a tényeket. Történelem iránt érdeklődőknek kötelező tétel!

Barnabossa>!
Andrew Nagorski: A legnagyobb csata – Sztálin, Hitler és a küzdelem Moszkváért

Nagyon vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Egyrészről számos érdekes visszaemlékezést és kisebb történetet tartalmaz, s alaposan (egy ekkora könyvhöz mérten szerintem már-már túl hosszasan) bemutatja a két megalománt. A képanyag szegényes, de teljesen rendben van. Másrészről a könyv magáról a csatáról alig beszél (szinte semmit). Minden másról viszont rengeteget: a Molotov-Ribbentrop paktumról, a Katyn-i mészárlásról, arról, hogyan vélekedtek a szövetségesek Lengyelország jövőbeli sorsáról… Ráadásul tele van (hidegháborús) klisékkel: hosszú oldalakon keresztül beszél a sár, a tél és a hideg szerepéről, ami lassította és tizedelte a német katonákat, majd egy fél mondat erejéig megemlíti, hogy „ja… amúgy a Vörös Hadsereg is ott volt”, majd újabb oldalakon keresztül megint a télről és a sárról beszél. Összefoglalva ez egy érdekes könyv, ami sokkal inkább emberi történetek elbeszélése s egyfajta (egyoldalú) hangulatkép, mint a csata tényleges bemutatása (akár csak általánosságban is). Politikailag viszont érezhetően elfogult… szerintem.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

George Forty: Tankok világenciklopédiája
Antony Beevor: A D-nap
Barta Róbert: Az első és második világháború képes története
Ben Macintyre: Dupla csavar
Antony Beevor: Kréta
Turcsányi Károly (szerk.): Nehézharckocsik
Arthur J. Barker: Páncélosok a háborúban
Patrick Delaforce: Az Atlanti Fal ostroma
Antony Beevor: Sztálingrád
Konsztantyin Plesakov: Sztálin baklövése