Barátkozni ​jó! 26 csillagozás

Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Ez a könyv arról szól…A Barátkozni jó! a folytatása Andrew Matthews Hallgass a szívedre! című bestsellerének. Egyszerű, gyakorlatias és nagyon VICCES. Ez a könyv másokról szól… azokról, akiket szeretünk, azokról, akik segítenek nekünk, azokról, akik a mi segítségünkre szorulnak, azokról, akikkel összejárunk, és azokról, akiket messzire elkerülünk.Arról is szól… • hogyan örülhetünk másoknak, • hogyan kezeljük a vészmadarakat, • hogyan mondjunk nemet, • hogyan kezeljük a pletykákat, a kicsinyességet és a dühöt. Arról is szól, hogy HA BARÁTOKAT AKARSZ SZEREZNI, ELŐSZÖR NEKED KELL BARÁTTÁ VÁLNOD! A szerzőről: Andrew Matthews könyveit több millióan olvasták – eddig 61 országban és 23 nyelven. Andrew a világ egyik legkeresettebb motivációs trénere, illusztrátori és előadói tehetségét is világszerte elismerik. Andrew Matthews Cairns-ben, Észak-Ausztráliában él.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Élj vidáman! Varázsládika

>!
174 oldal · ISBN: 9632128834 · Fordította: Gálai Éva

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Zenemogyi>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Hónapokkal ezelőtt találkoztam össze ezzel a könyvvel itt molyon, de azt hittem, hogy valami gagyi amcsi gyerekeknek szóló könyv, ami megmondja a tutit néhány minimalista rajzzal.
Hogy mégis miért olvastam most el? Nem tudom. Súgtak az angyalok. De jól jött.
Hadd kezdjem a negatívumokkal – kevés van belőle.
– Félrevezető volt számomra a cím. Úgy vélem, nem közvetlenül a barátkozásról szól.
– Ami kissé dühítő volt a könyvben az az a felfogás, hogy ha valaki hülye, öngyilkos és ki tudja, még mi akar lenni, akkor hagyjuk, ez az ő élete. „Hehh?” Az ilyen üzeneteket, hogy „hagyd a másikat, közelíts a közönyhöz” savval kéne kitörölni, és nem pont a könyvekből. Erről ennyit.
Meg a negatívumokból is.
Valójában nem gagyi amcsi. Egyetemlegesen igaz bármely emberre. Ha azt akarod, hogy kedveljenek, ha eredményes akarsz lenni, akkor változnod kell, és el kell fogadnod, hogy igenis olyan az ember, amilyen.
Tökéletlenül tökéletes.
Sok benne a sokszor hallott/látott/olvasott gondolat, de nekem tetszik a tálalás, és az érthetőség.
Ez a könyv azoknak való, akik a kapcsolataikért hajlandóak TENNI, feltérképezni önmaguk reakcióit, másokéit, kezelni akarják a kapcsolataikat, és nem csak nézni, hogy „ó, itt suhant el a barátságunk lelke 1000km/h-val! Nem baj, jön más..”
Azoknak való, akiket érdekel az, hogy mi van másokkal, akik odafigyelnek embertársaikra, akik nem fásulnak/törődnek bele az elhidegülésekbe és közönybe.

Aquarius P>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Lényegében azzal szembesülünk, amit már tudunk, vagy hallottuk valahol, de hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, vagy csak elfelejtkezünk róla. Barátkozni jó! Ez igaz, és a szerző aprólékosan körüljárja a témát, nemcsak a fogalomra asszociálva, hanem az egyéniség – annak összetevői – és a vele párosuló mindennapi élethelyzeteket felhasználva. Ha őszinte akarok lenni, sok újat nem mondott, de érdemes volt felidézni – és elgondolkodni rajta, mert társas- és emberi kapcsolataink, ebben a rohanó világban, igencsak csiszolásra szorulnak.

Brigi007>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Andrew Matthews volt az, akivel anno tiszeniksz éve elkezdtem az önsegítő könyveket, és akkor nagy hatást gyakorolt rám. Most is jónak találom még mindig, bár a komolyabb pszichológiai könyvek után már nem találom elég mélynek, inkább felszínes, talán túl általános és néha közhelyes. Ugyanakkor nem akarom nagyon lehúzni, mert továbbra is nagyon jónak tartom arra, hogy valaki vele induljon el az önismeret útján. Nagyon szórakoztató és mond értelmes dolgokat. Nekem is jó alkalmat adott arra, hogy újragondoljam kicsit a barátságaimat és a körülöttem lévő emberekkel a viszonyomat.

Marcsi_B>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Tetszett, jókat nevettem rajta, és igen sokszor felismertem magam egy-egy szituban. :-)
„A lelki béke abból származik, ha megértjük és elfogadjuk, hogy kevesen látják pont olyannak a világot, mint amilyennek mi.”

Anett_>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Nagyon vártam, hogy olvassak tőle, viszont annyira nem tetszett, mint amire számítottam. Minden esetre könnyen elolvasható, vannak benne vicces képregények, viszont kevés „hűha, ez aztán mond valamit” élményem volt. Vagy a nagy elvárásom, vagy a hasonló könyvek olvasása tompíthatta szerintem. :-)

jeno>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

Igazi amerikai pszichológiai-lélekbúvár könyv. Könnyen emészthető, de lehet, hogy egy komoly pszichológus azt mondaná rá, hogy nem egy tudományos mélységű mű. A stílusa könnyed, jók a rajzok, vannak benne átgondolásra érdemes mondatok, bár nem mindennel értettem egyet. Ha van két estéd, megéri átolvasni.

hraurie>!
Andrew Matthews: Barátkozni jó!

A könyv különböző témák alapján segít a helyes emberi és társas kapcsolatok, párkapcsolatok és barátságok kiépítésében, kezelésében vagy éppen megszakításában. Gyakran hallott, olykor már-már közhelyes tanácsokkal és tippekkel lát el minket a szerző. Gondolatait gyakran vicces képekkel illusztrálja, példái pedig könnyedek, érthetőek és színesek – bár érződik belőlük az a tipikus amerikaiasság. Üzletemberektől kezdve háziasszonyokon át mindenki számára kínál valami építő jellegűt a könyv, miközben elrejtett félmondatokban a szerző maga is kitárulkozik. A legfőbb tanulság: ha barátokat szeretnél szerezni, legelőször is te magadnak kell baráttá válnod! Légy olyan ember, akivel te magad is szívesen barátkoznál, és mutass empátiát, toleranciát más emberek felé. Bárki szerezhet barátokat, ha hajlandó tenni a siker érdekében.

Hasznos könyv, rengeteg jó gondolattal, mégis úgy éreztem, túlzottan idealizál. Persze, ilyennek kéne lennie egy tökéletes kapcsolatnak, egy ideális embernek, de hát ki képes odafigyelni minden szabályra? Számomra a féltékenység okozza a legnagyobb problémát, az a rész viszont meglepően felületes és rövid volt. A többi leckéből viszont sokat tanulhat az ember. Élveztem olvasni, úgy ültem le elé, hogy egy napra egy fejezet, így mindig volt min nyammognom, a végén az utolsó egy-két fejezetet viszont egy szuszra daráltam be. Annyira nem volt izgalmas és lélekemelő, hogy még egyszer elővegyem, de igazán értékes tapasztalata volt ez a műfajnak. A szerző stílusa pedig magával ragadó; nem fogom elfelejteni egyhamar a nevét.


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

Nem kell, hogy az életben mindenre okunk legyen. Ha valami jól esik, akkor az már éppen elegendő ok lehet.

68. oldal

Aquarius P>!

Nem kell mindenkiről ítéletet alkotni, lehetséges értékelni másokat a különlegességük és az egyediségük miatt is.

145. oldal

Aquarius P>!

A jó modor azt jelenti, hogy inkább csökkentjük saját jelentőségünket, mint hogy kihangsúlyozzuk. Azt jelenti, hogy nem versengünk. Azt is jelenti, hogy nem kell folyton bizonyítanunk.

139. oldal

Aquarius P>!

Azt hisszük, hogy a hangerő motiválja az embereket. Pedig nem. Az emberek a cselekedeteink alapján vesznek minket komolyan.

127. oldal

Aquarius P>!

Néha akkor tudunk a legjobban kijönni valakivel, ha időnként egy kicsit eltávolodunk tőle.

102. oldal

Aquarius P>!

Az emberek szívesen segítenek, de utálják, ha kihasználják őket. A barátság és egymás támogatása kétirányú utca.

142. oldal

Aquarius P>!

A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből.

146. oldal

Aquarius P>!

Mások boldogságáért nem mi vagyunk a felelősek. Az életben a mi feladatunk az, hogy hűek legyünk önmagunkhoz, minél több tapasztalatra tegyünk szert, és úgy bánjunk másokkal, ahogy szeretnénk, ha velünk bánnának.

154. oldal

Aquarius P>!

Az élet emberekről szól. Ha túl sok feltételt állítunk fel mások viselkedésével kapcsolatban, akkor ezzel azt kockáztatjuk, hogy magától az élettől határoljuk el magunkat.

165. oldal

Aquarius P>!

Minden élethelyzetre érvényes recept nincs. Nap mint nap előfordul, hogy mások kihoznak a sodrunkból, zavarba jövünk, csalódást okoznak vagy éppen örömet szereznek nekünk. Senki nem tud mindig minden helyzetet tökéletesen megoldani.

166. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

M. Scott Peck: Úttalan utakon
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Thomas S. Greenspon: Amikor a jó nem elég jó
M. Scott Peck: A járatlan út
Limpár Imre: A siker tervezhető
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
Robert Greene: A kiválóság hatalma
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő