Kódjátszma 31 csillagozás

Alan Turing élete
Andrew Hodges: Kódjátszma

A különös cambridge-i matematikusnak, Alan Turingnak sikerült feltörnie az Enigma rendszerét, és ezzel megváltoztatta a második világháború menetét.
Már a háború előtt foglalkozott egy univerzális gép megalkotásával, majd 1945 után újból visszatért a digitális számítógéppel foglalkozó tervéhez. Turing messzelátó álmai egy digitális korszakról a mesterséges intelligencia vizióját vetítették előre.
1952-ben homoszexulitásáért elítélték, és hormonkezelést rendeltek el nála.
1954-ben, 41 éves korában öngyilkos lett, és ezzel a britek egyik legnagyobb tudósukat veszítették el.

Andrew Hodges életrajza Alan Turingról, erről a különleges egyéniségről nagy szeretettel és tisztelettel megírt könyv.

Alan Turing egymaga többel járult hozzá Nagy-Britannia háborús erőfeszítéseihez, mint bárki más.
Winston Churchill

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
GABO, Budapest, 2015
816 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060116 · Fordította: Bakonyi-Tánczos Vera, Dörnyei Julianna Katalin

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Alan Mathison Turing · matematikus · Edwin Tenney Brewster · Neumann János


Kedvencelte 6

Most olvassa 10

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

A filmet láttam hamarabb, ami nagyon tetszett, és örültem, hogy sikerült beszereznem a róla szóló könyvet. Nekem nagyon szimpatikus volt Alan a visszahúzódó, kíváncsi természetével, rossz volt olvasni a meghurcolásáról. Szeretem a különc, kreatív embereket. A könyv eleje érdekes volt, ahogy láthattuk Alan fiatalkori éveit, de a későbbiekben, a munkássága részletes taglalásánál egy kicsit nehezebben haladtam vele. Nem egy egyszerű olvasmány, nemcsak a mérete és a tömör sorai miatt, hanem mert hiába tanultam matematikát, sokszor túl szakmai volt, kicsit sok. Többször nekifutós ha mondhatom azt. De valahol kellett ahhoz, hogy meglássuk Alan zsenialitását. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni, én még szeretnék majd nekifutni a későbbiekben.

miriel>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Mélyen elgondolkodtató könyv ez. Bár a matematika nem kimondottan az erősségem és ezért a mű jelentős részét nem értettem, ez nem az író hibája, hanem kizárólag az enyém. Olyan alaposan összeállított életrajzot olvastam, melynek minden oldaláról süt a tisztelet. Egy olyan ember előtt hajt fejet ez a könyv, akit a saját kora nem igazán értett meg, sőt, még a sárba is tiport. Mélységesen megbotránkoztatott az a bánásmód, mellyel Alan Turingot a saját hazája illette. A tudatlanság, nem mentség.

Nem az az olvasmány, amihez fáradtan hozzá lehet fogni. Néha mérhetetlenül sokat időz egyetlen témán. Mégis azt mondom, hogy Alan Turing életét, igenis többeknek kéne ismerniük és nemcsak azért a sok tudományos vívmányért, amiben vezető szerepe volt, hanem azért is, hogy ilyen szégyenletes bánásmód, ne ismétlődjön meg újra.

Andrew Hodges műve – bármennyire sokáig tartott is elolvasni – felkavaró és alapos betekintéssel szolgált egy olyan ember életébe, aki meghaladta a saját korát.

(Csak az a sok matek! Te jó ég! Az a sok matek.)

12 hozzászólás
duracell>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Leginkább azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már látták a filmet, és valamilyen űrt hagyott bennük, vagy egyszerűen tudni szeretnék a teljes igazságot Alan Turinggal kapcsolatban. Nem hátrány, ha természettudományos érdeklődéssel rendelkezünk, ugyanakkor kár lenne kihagyni, ha ódzkodunk tőle, mert az elméletek mögött álló emberrel érdemes megismerkednünk. Egy olyan emberről szól ez a könyv, aki nélkül egész máshogy alakult volna a történelem folyása, és nagy horderejű munkája nélkül sokkal később jutottunk volna el a mai korszerű számítógépekig. Ő volt a Prof, az „ateista, homoszexuális, különc, maratoni futó, angol matematikus A. M. Turing” – vagy, ahogy én gondolok rá: a Géniusz.
http://konyvmechanika.blogspot.hu/2016/08/andrew-hodges…

2 hozzászólás
robinson P>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Alapos életrajz és társadalomkritika. Sok háttér infóval, ami nem fért a filmbe.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/03/kodjatszma.html

kriszet_Paulinusz P>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Szegény, szegény Alan.
Szegény, szegény mi.
Mennyi csodálatos dolgot adhatott volna még nekünk ez a különc matekzseni.
A filmet még nem láttam, de biztosan meg fogom nézni. Érdekel.
A könyv remek és izgalmas, bár kicsit meglassultunk, amikor átértünk a munkássága fejezeteihez. Ezt soknak, töménynek éreztem. Bevallom sokáig olvastam, mert nehéz volt visszavennem, talán pont az előzőek miatt. De mivel nagyon szerettem volna erről a dologról többet tudni, így kitartottam. Alan briliáns elme, kíváncsi tudós, esendő ember. Ahogyan bántak vele az enyhén szólva is sértő, embertelen. Torokszorítva olvastam ezeket a részeket. Alapos, felkavaró mű, társadalomkritikának is elmegy, de sajnos túl sok a matek. Mindazonáltal nagyon érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Az a baj, hogy túlságosan is korlátolt, és buta vagyok ahhoz, hogy megértsem a matematikát. És ha a középiskolai tananyaggal problémáim voltak, akkor az elméleti matematika mégjobban kifog rajtam. (ideírom, hogy komplett idiótának ne nézzetek: 54% lett a matek érettségim, ami szerintem remek).
A könyv elemzi, és magyarázza Turing szinte minden tudományos munkáját, pontosan, és hosszan.
Ez nem regényes életrajz. Ez tudomány.
Épp ezért lapoztam olyan sűrűn, és ugrottam át bekezdéseket, mert frusztrált, hogy egy mukkot nem fogok fel belőle, és volt hogy öt percig olvastam egy oldalt, annyira fárasztó volt.
Ha a könyvnek lenne élő tudata, egy idő után kiugrott volna a kezemből, és duzzogva visszasétált volna a könyvtárba, hogy ne kínozzuk tovább egymást.
De ez egy olyan könyv, ahol nem azt kellett csillagoznom, hogy mennyire tetszett, hanem azt, hogy mennyire jó.
És nagyon jó, ennél jobbat, és Turinghoz hűebbet el sem tudok képzelni. Alan nem szerette az üres fecsegést, és Andrew Hodges nem is fecsegett. Lényegre tört, tényeket közölt, de végig tisztelettel, csodálattal, és humorral írt a zseniről.

Az az ember, akit nem érdekel, hogy néz ki és pizsamára zakót vesz, vitathatatlanul az én hősöm! ❤

Ottivilága>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Meglepett ez a könyv. Egy kihívás miatt olvastam el, nagyon keveset tudtam a történetről és a filmet sem láttam.
Én valamiért azt hittem, hogy a film alapján írták a könyvet és a kalandregényeknél kerestem a könyvtárban ( mert valamiért azt gondoltam, hogy műfajilag oda besorolható…) Aztán előhozták nekem az életrajzok közül. 800 oldal. Szerintem ez a legfontosabb ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy nem egy izgalmas regény, hanem egy hiteles és pontos életrajz.

A könyvet egy matematikus írta, akinek elsődleges célja az volt, hogy bemutassa Alan Turingot, a kivételes tehetségű és méltatlanul feledésbe merült tudóst (és tette mindezt a 80-as években, amikor nagyon kevesen ismerték ezt a történetet). A könyvnek minden oldalán látszik, hogy reál beállítottságú ember írta. Az írás végighalad Turing teljes életén, mégpedig úgy, hogy minden egyes részletet forrásokkal támaszt alá. Elmond egy bekezdésnyi történetet, majd megszakítva a szöveget következik a hiteles forrás (levél, hivatalos irat). Tulajdonképpen egy dokumentumregény. Nyilván nem a legolvasmányosabb (bár szerintem ez nem is volt cél, mert elsősorban tudományos munkának szánta az író és csak a film után lett bestseller), viszont rendkívül hiteles. Nekem ez a forma nagyon tetszett, mert életrajzoknál mindig felmerült bennem, hogy mennyi a történetből az író fantáziája.
Tetszettek az arányok is. Mindenről annyit írt az író, amennyire valószínűleg szerepet játszott Turing életében. A könyv nagy részét így a matematika, a kódfejtés és az újítások teszik ki. A homoszexualitásának annyi szerepet szentelt a könyvben, amennyit fontosnak talált. Mivel Alan Turing túlnyomórészt egyedül élt és a munkának szentelte az életét, ezért szót ejt a könyv (a bizonyítható:) kapcsolatairól, de a könyv nagyobb részében, nem jut nagy szerephez. Igazán a meghurcolásának a története az, ahol nagyobb szerepet kap a magánélet, illetve minimálisan az író véleménye.

Szerintem Andrew Hodges próbára teszi az olvasóit azzal, hogy nagyon részletesen írja le a matematikai bizonyításokat, amit ő matematikusként ért, viszont én egy idő után elvesztettem a fonalat. (a 800 oldalas könyvnek legalább a fele matematika). Azonban el tudtam fogadni, mert tulajdonképpen nagyon nehéz lett volna határt szabni, hogy meddig magyarázza el a tudományos munkát vagy mennyire egyszerűsítse le. Főleg egy olyan ember esetében, akinek erről szólt az élete. Ezért meg tudtam békélni ezzel a megoldással, ameddig értettem, addig értettem, ha nem akkor nem, ha tudtam akkor később felvettem a fonalat…

Összességében örültem, hogy elolvastam a könyvet. Számomra kellemes meglepetés volt, elsősorban a részletessége és a hitelessége miatt, mert szerintem ennek a könyvnek ez a két fő erénye.

Leah P>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Hosszú, kis betűs, tömör – de imádom :D

Na jó .
Őszintén.
A végére már untam egy kicsit.

De akkor is szeretem :) Nem vesztett az értékéből a -1 és fél csillag a túlsok matek miatt van.
És mert 800 oldalas de 1500nak éreztem.

Újra fogom majd olvasni. Ez biztos . Mert olyan jó légkört tud okozni :) Nyáron kezdtem. Imádtam ki ülni a Dunapartra 36 fokban, langyos szellő. És vissza repülök 100 évet.
Álmosan nem szabad olvasni.
(Mondjuk nem is lehet mert kiesik a nagy könyv a kezedből :D)

Alan egy zseni. Imádtam őt.
50 évvel ezelőtt ő már a mesterséges intelligenciáról álmodozott.
Vajon mit csinálna most?
Pl. nem örülne hogy a robotikában emberi formát akarnak felvenni. (ki is írtam idézetbe ezt a részt)
Úgy gondoltam h szépen felvezeti a halálát. De hirtelen jött. Le is sokkoltam egy pillanatra.

Hű nagyon tetszettek az elme, és intelligenciás gondolatai.
Akit érdekel az első ember aki gépi agyat akart építeni annak ajánlom .
De Matematikusoknak is :D

Aliko P>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

A könyvtárba járva egy zseniális regény akadt a kezembe, amit bevallok filmen már nagyon szerettem és most könyvben is nagy kedvenc lett. Tény, hogy sok meglepetést nem tartogat a történet, de egy olvasmányos második világháborús életrajzot kapunk, egy igazi kordokumentumot Alan Tuning matematikus és kódfejtő életéről. Itt nem a háború borzalmait helyezi középpontba a szerző, hanem az emberi kreativitást veszi górcső alá és reflektál egy kicsit a kor társadalmára is. Lesz itt homoszexualitás és rasszizmus, kémiai kasztrálás és nemi egyenlőtlenség sőt a bentlakásos iskolák zárt világát is közelebb hozza egy kicsit az író. A vége pedig kegyetlen….

Én imádtam és csak ajánlani tudom a történelmi regények kedvelőinek!

DeathQueen P>!
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

„Lehetséges, hogy az elme egy bonyolult absztrakt mintázat, amely egy, a háttérben álló fizikai közegben – például az idegsejtek mérhetetlen hálózatában – fejlődik ki?”

A filmet még nem láttam, de a könyv alapján nem lehet rossz. Maga a könyv nekem egy kicsit bonyolult volt, de megérte elolvasni. Egész érdekes volt egy olyan emberről olvasni, akinek valamilyen szinten köszönhető a mostani világ. Meg kell hagyni volt egy pár érdekes pillanat a könyvben. Az elméletek, amik le vannak írva kifejezetten felkeltették az érdeklődésemet. Az biztos, hogy ezen a könyvön el lehet gondolkodni. Én megtettem.


Népszerű idézetek

Trixi_Adzoa>!

Ha a cukor felolvad a teában, akkor már nincs bizonyíték az átlagok szintjén, hogy a cukor valaha is kocka formában volt.

125. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Trixi_Adzoa>!

Alan Turing számára a tudomány azt jelentette, hogy a saját fejével gondolkodik, nem pedig a tények gyűjteményét jelölte.

145. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

miriel>!

A heteroszexuális szerelem, vágy és házasság sem volt problémáktól és gyötrődéstől mentes, de a valaha írt regények és dalok mind csak erről szóltak. A homoszexuális kapcsolatokat pedig, ha említették egyáltalán, a nevetséges, bűnös, beteges vagy undorító kategóriába sorolták. Komoly nehézséget okozott megőrizni az önbecsülésüket, hiszen a nyelv csak ilyen jelzőket használt velük kapcsolatban. Csoda, ha önmaga maradt valaki, és nem hasadt ketté a személyisége a konformitás álarca és titkos belső igazsága között.

143. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: heteroszexualitás · homoszexualitás
DoreenShitQ>!

Vajon többek vagyunk-e – akár a legkreatívabbak is közülünk –, mint az idegsejtjeink uraló fizikai törvények passzív rabszolgái?

Előszó

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

miriel>!

Lehetséges, hogy az elme egy bonyolult absztrakt mintázat, amely egy, a háttérben álló fizikai közegben – például az idegsejtek mérhetetlen hálózatában – fejlődik ki?

(első mondat)

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Trixi_Adzoa>!

Jómagam, amikor majd eljön az az idő, visszavonulok Anglia egy otthonomtól távoli sarkába, és duzzogni fogok. Más szóval nem akarok nagykorú lenni (az életem legboldogabb időszakát az iskola stb. jelentette).

132. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Trixi_Adzoa>!

Évfolyamtársaival bridzselt, bár a a komoly matematikusok általános számolási nehézségével küzdve nehezére esett összeadni az eredményeket.

158. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
4 hozzászólás
Trixi_Adzoa>!

Alan ráadásul nagy elismerést vívott ki Mrs. Meyer szemében, amikor az egyik templomi ünnepen egy cigány jövendőmondó azt jósolta neki, hogy géniusz lesz.

56. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Trixi_Adzoa>!

* A matematikában használt „csoport” szó technikai jelentésében teljesen eltér a hétköznapi nyelvben megszokottól. Olyan műveletek halmazára vonatkozik, amelyek megfelelnek bizonyos, precízen meghatározott feltételeknek. Ezeket egy gömb forgatásaival lehetne szemléltetni. Ha „A”, „B” és „C” három künönféle forgatás, akkor látható, hogy:
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ellensúlyozza az „A” hatásait;
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ugyanolyan hatást gyakorol, mintha először az „A”, azután pedig a „B” forgatását végeznénk el.
Nevezzük ezt „AB”-nek. Ezután
• ha az „AB”-t a „C” követi, annak ugyanolyan hatása lesz, mintha az „A”-t a „BC” követné.
Ezen feltételek teljesülése kell ahhoz, hogy a forgatások „csoportot” alkossanak. Az absztrakt csoportok elmélete úgy keletkezett, hogy ezeket a feltételeket megfelelő módon szimbólumokkal ábrázolták, majd elhagyták az eredeti, konkrét tartalmát. Így létrejött elmélet sikeresen alkalmazható volt forgatások esetében, mint ahogy alkalmazták is a kvantummechanikában. Emellett a látszólag ide nem tartozó rejtjelezés világában is alkalmazható volt. (A rejtjeleknek is „csoport”-tulajdonságaik vannak: egy rejtjelnek rendelkeznie kell egy jól definiált megfejtési művelettel, amely visszafordítja azt, és ha két rejtjelezési műveletet alkalmaznak egymás után, akkor az eredmény egy újabb rejtjel.) Az 1930-as évekre elfogadottá vált, hogy a „csoportokat” lehet absztrakt felfogásban vizsgálni, úgy, hogy nincs konkrét mentális leképezése vagy alkalmazása.

148. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
1 hozzászólás
Trixi_Adzoa>!

Einstein kételkedett a mozgás törvényeiben. Hilbert még abban is kételkedett, hogy kettő meg kettő négy – vagy legalábbis azt mondta, hogy annak oka kell legyen.

150. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Ackerman: Menedék
Mineko Iwasaki – Rande Brown: A gésák gésája
Lytton Strachey: Erzsébet és Essex
Vaszilij Jan: A jégmezők lovagja
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Ram Oren: Gertruda esküje
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Monte Merrick: Memphis Belle – A 25. bevetés
Booton Herndon: A fegyvertelen katona
Leo Kessler: Kommando