Kódjátszma 24 csillagozás

Alan Turing élete
Andrew Hodges: Kódjátszma

A különös cambridge-i matematikusnak, Alan Turingnak sikerült feltörnie az Enigma rendszerét, és ezzel megváltoztatta a második világháború menetét.
Már a háború előtt foglalkozott egy univerzális gép megalkotásával, majd 1945 után újból visszatért a digitális számítógéppel foglalkozó tervéhez. Turing messzelátó álmai egy digitális korszakról a mesterséges intelligencia vizióját vetítették előre.
1952-ben homoszexulitásáért elítélték, és hormonkezelést rendeltek el nála.
1954-ben, 41 éves korában öngyilkos lett, és ezzel a britek egyik legnagyobb tudósukat veszítették el.

Andrew Hodges életrajza Alan Turingról, erről a különleges egyéniségről nagy szeretettel és tisztelettel megírt könyv.

Alan Turing egymaga többel járult hozzá Nagy-Britannia háborús erőfeszítéseihez, mint bárki más.
Winston Churchill

Eredeti mű: Andrew Hodges: Alan Turing: The Enigma

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
GABO, Budapest, 2015
816 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060116 · Fordította: Bakonyi-Tánczos Vera, Dörnyei Julianna Katalin

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Alan Mathison Turing · matematikus · Edwin Tenney Brewster · Neumann János


Kedvencelte 6

Most olvassa 9

Várólistára tette 128

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
duracell
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Leginkább azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már látták a filmet, és valamilyen űrt hagyott bennük, vagy egyszerűen tudni szeretnék a teljes igazságot Alan Turinggal kapcsolatban. Nem hátrány, ha természettudományos érdeklődéssel rendelkezünk, ugyanakkor kár lenne kihagyni, ha ódzkodunk tőle, mert az elméletek mögött álló emberrel érdemes megismerkednünk. Egy olyan emberről szól ez a könyv, aki nélkül egész máshogy alakult volna a történelem folyása, és nagy horderejű munkája nélkül sokkal később jutottunk volna el a mai korszerű számítógépekig. Ő volt a Prof, az „ateista, homoszexuális, különc, maratoni futó, angol matematikus A. M. Turing” – vagy, ahogy én gondolok rá: a Géniusz.
http://konyvmechanika.blogspot.hu/2016/08/andrew-hodges…

2 hozzászólás
>!
miriel P
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Mélyen elgondolkodtató könyv ez. Bár a matematika nem kimondottan az erősségem és ezért a mű jelentős részét nem értettem, ez nem az író hibája, hanem kizárólag az enyém. Olyan alaposan összeállított életrajzot olvastam, melynek minden oldaláról süt a tisztelet. Egy olyan ember előtt hajt fejet ez a könyv, akit a saját kora nem igazán értett meg, sőt, még a sárba is tiport. Mélységesen megbotránkoztatott az a bánásmód, mellyel Alan Turingot a saját hazája illette. A tudatlanság, nem mentség.

Nem az az olvasmány, amihez fáradtan hozzá lehet fogni. Néha mérhetetlenül sokat időz egyetlen témán. Mégis azt mondom, hogy Alan Turing életét, igenis többeknek kéne ismerniük és nemcsak azért a sok tudományos vívmányért, amiben vezető szerepe volt, hanem azért is, hogy ilyen szégyenletes bánásmód, ne ismétlődjön meg újra.

Andrew Hodges műve – bármennyire sokáig tartott is elolvasni – felkavaró és alapos betekintéssel szolgált egy olyan ember életébe, aki meghaladta a saját korát.

(Csak az a sok matek! Te jó ég! Az a sok matek.)

12 hozzászólás
>!
robinson P
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Alapos életrajz és társadalomkritika. Sok háttér infóval, ami nem fért a filmbe.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/03/kodjatszma.html

>!
Lady_Hope I
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Az a baj, hogy túlságosan is korlátolt, és buta vagyok ahhoz, hogy megértsem a matematikát. És ha a középiskolai tananyaggal problémáim voltak, akkor az elméleti matematika mégjobban kifog rajtam. (ideírom, hogy komplett idiótának ne nézzetek: 54% lett a matek érettségim, ami szerintem remek).
A könyv elemzi, és magyarázza Turing szinte minden tudományos munkáját, pontosan, és hosszan.
Ez nem regényes életrajz. Ez tudomány.
Épp ezért lapoztam olyan sűrűn, és ugrottam át bekezdéseket, mert frusztrált, hogy egy mukkot nem fogok fel belőle, és volt hogy öt percig olvastam egy oldalt, annyira fárasztó volt.
Ha a könyvnek lenne élő tudata, egy idő után kiugrott volna a kezemből, és duzzogva visszasétált volna a könyvtárba, hogy ne kínozzuk tovább egymást.
De ez egy olyan könyv, ahol nem azt kellett csillagoznom, hogy mennyire tetszett, hanem azt, hogy mennyire jó.
És nagyon jó, ennél jobbat, és Turinghoz hűebbet el sem tudok képzelni. Alan nem szerette az üres fecsegést, és Andrew Hodges nem is fecsegett. Lényegre tört, tényeket közölt, de végig tisztelettel, csodálattal, és humorral írt a zseniről.

Az az ember, akit nem érdekel, hogy néz ki és pizsamára zakót vesz, vitathatatlanul az én hősöm! ❤

>!
Könyvkuczkó P
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Számomra kedves gondolat, hogy mennyire dominálta Alan érdeklődését és munkásságát pár jelentéktelennek tűnő kiskori élmény, mennyire meghatározóvá vált az életének korai szakaszában kezébe adott könyv. A természetrajz iránt érzett kíváncsiság szülte egy olyan masina ötletét, amivel gyorsan, pontosan lehet számolni és a tudomány nagy kérdéseire is választ lehet kapni. Alan elméletei a gépekről, a “mesterséges agyról”, az intelligenciáról, problémamegoldásról tették őt egy új korszak hírnökévé, ám személyisége taszította le az őt megillető helyről.

Bővebben:
http://konyvkuczko.blog/2018/08/10/andrew-hodges-kodjat…

>!
Leah
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Hosszú, kis betűs, tömör – de imádom :D

Na jó .
Őszintén.
A végére már untam egy kicsit.

De akkor is szeretem :) Nem vesztett az értékéből a -1 és fél csillag a túlsok matek miatt van.
És mert 800 oldalas de 1500nak éreztem.

Újra fogom majd olvasni. Ez biztos . Mert olyan jó légkört tud okozni :) Nyáron kezdtem. Imádtam ki ülni a Dunapartra 36 fokban, langyos szellő. És vissza repülök 100 évet.
Álmosan nem szabad olvasni.
(Mondjuk nem is lehet mert kiesik a nagy könyv a kezedből :D)

Alan egy zseni. Imádtam őt.
50 évvel ezelőtt ő már a mesterséges intelligenciáról álmodozott.
Vajon mit csinálna most?
Pl. nem örülne hogy a robotikában emberi formát akarnak felvenni. (ki is írtam idézetbe ezt a részt)
Úgy gondoltam h szépen felvezeti a halálát. De hirtelen jött. Le is sokkoltam egy pillanatra.

Hű nagyon tetszettek az elme, és intelligenciás gondolatai.
Akit érdekel az első ember aki gépi agyat akart építeni annak ajánlom .
De Matematikusoknak is :D

>!
Mariann_Czenema P
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Briliáns könyv volt, kifejező, jó nyelvezetű, látszik rajta az igen széleskörű, nagyon aprólékos munka, az hogy Hodges 1977–1983-ig írta, de igen nehéz olvasmány volt. Főleg az elméleti matematikáról szóló részek felfoghatatlanok a halandó ember számára, mégis érdekfeszítő, izgalmas kötet volt, amivel meg kellett küzdeni, de mindenképpen megérte.
Gratulálok a két fordító Hölgynek, abszolút le a kalappal a munkájuk előtt!!
(és muszáj szidnom a magyar kiadót, mert kétszer szerepel ugyanaz a hat oldal fényképanyag, szóval nem is tudom, hogy lett volna még, több kép is, vagy csak nem volt elég gondos a szedés.)
Szívesen ajánlom, valószínűnek tartom, hogy én még egyszer legalább át fogom magam rágni rajta, úgy 5-10 éven belül.
Hosszabban itt:
http://czenema.blogspot.hu/2015/05/csutortoki-alkotovag…

>!
July
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Hihetetlen! Csak így tudom jellemezni. Egy autista, homoszexuális, matematikus egy valós ember. Nem tudom mit is mondhatnék…
A könyv olvasásának köszönhetően olyan dolgok nyíltak meg előttem, amit eddig másként tudtam, és lehet, hogy ezzel mások is így lennének. Olvasás közben felmerültek olyan kérdéseim is, amikre az író nem adott választ, de remélem, hamarosan meg ismerem ezeknek is a válaszát.
Alan Mathison Turing egy olyan ember volt, akiről érdemes könyvet írni, a tudása, és a tehetsége ugyanis páratlan, és fantasztikus. Annyi mindent tett az emberiségért, hogy azt nehezen lehet(ett) könyvbe fogalmazni. Mert nem az a fontos, hogy leírják, hanem az, amiket a tettei jelentettek. Pl. ha ő nincs, talán most nem lenne előttem ez a Turing-gép. A tettei mögött pedig mi rejlett? Tulajdonképpen emberség. Jó volt azt látni, hogy még egy ilyen zseninek is vannak felnőttként gyermeki kívánságai, és azt hiszem ugyanez volt a munkássága mögött is. A gyermeki kíváncsiság.
A könyv erős támaszt nyújt mindenkinek, aki meg akarja ismerni Alant, de, ahogy azt az író is mondja, nem biztos, hogy amit leír igaz, vagy lehet, hogy kihagy valamit. Ettől eltekintve azt hiszem egy olyan könyvet találtam, ami újabb kedvencem lett. És miért? Mert egy homoszexuális, autista, matematikus életével bizonyítja, hogy a zsenik is emberek, hogy ők pont olyanok, mint bárki más.

>!
lettielena
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Nem semmi háttérmunka van ebben a történetben. Minden elismerésem az íróé. Található benne matematika, fizika, informatika, biológia, pszichológia, filozófia, elemzések, tanulmányok stb. Sok nagy ember is szerepet kap Turing mellett: Neumann János, Polányi Mihály, Keynes, Orwell, Huxley, Churchill, Young… és még sorolhatnám.
Nekem a kedvencem a gyerek- és iskolaévek (első 200 oldal kb.), mert ott még kevés idegen szakszó és elemzés van. Sajnos nem vagyok túl jó matematika terén, így azokat a részeket sokszor untam, mivel a felét nem értettem. Egy hozzáértőnek biztosan nagyon érdekes és tudom, mennyire sok mindent köszönhetünk neki.
Alan Turing olyan sok mindent tett a hazájáért, sőt a világért, mégis mikor kiderült a titka, eltiporták, nem volt többé érdekes, mennyi mindent tett értünk.
Örülök, hogy elolvastam a könyvet, mert sok minden új dolgot tudtam meg.

>!
Amanda90
Andrew Hodges: Kódjátszma

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Igazán nagy harc volt amikor már jó pár hónapja becsuktam a könyvet azzal, hogy kiolvastam.
A film után kezdett bővebben érdekeli Turing élete, és tetszett. Persze a hosszúsága miatt nem tudom mikor kerülne le újból a polcról elolvasási célzattal.


Népszerű idézetek

>!
Trixi_Adzoa P

Ha a cukor felolvad a teában, akkor már nincs bizonyíték az átlagok szintjén, hogy a cukor valaha is kocka formában volt.

125. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
Trixi_Adzoa P

Alan Turing számára a tudomány azt jelentette, hogy a saját fejével gondolkodik, nem pedig a tények gyűjteményét jelölte.

145. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
miriel P

A heteroszexuális szerelem, vágy és házasság sem volt problémáktól és gyötrődéstől mentes, de a valaha írt regények és dalok mind csak erről szóltak. A homoszexuális kapcsolatokat pedig, ha említették egyáltalán, a nevetséges, bűnös, beteges vagy undorító kategóriába sorolták. Komoly nehézséget okozott megőrizni az önbecsülésüket, hiszen a nyelv csak ilyen jelzőket használt velük kapcsolatban. Csoda, ha önmaga maradt valaki, és nem hasadt ketté a személyisége a konformitás álarca és titkos belső igazsága között.

143. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: heteroszexualitás · homoszexualitás
>!
DoreenShitQ

Vajon többek vagyunk-e – akár a legkreatívabbak is közülünk –, mint az idegsejtjeink uraló fizikai törvények passzív rabszolgái?

Előszó

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
miriel P

Lehetséges, hogy az elme egy bonyolult absztrakt mintázat, amely egy, a háttérben álló fizikai közegben – például az idegsejtek mérhetetlen hálózatában – fejlődik ki?

(első mondat)

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
Trixi_Adzoa P

Alan ráadásul nagy elismerést vívott ki Mrs. Meyer szemében, amikor az egyik templomi ünnepen egy cigány jövendőmondó azt jósolta neki, hogy géniusz lesz.

56. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
Trixi_Adzoa P

Jómagam, amikor majd eljön az az idő, visszavonulok Anglia egy otthonomtól távoli sarkába, és duzzogni fogok. Más szóval nem akarok nagykorú lenni (az életem legboldogabb időszakát az iskola stb. jelentette).

132. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

>!
Trixi_Adzoa P

Évfolyamtársaival bridzselt, bár a a komoly matematikusok általános számolási nehézségével küzdve nehezére esett összeadni az eredményeket.

158. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
4 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P

* A matematikában használt „csoport” szó technikai jelentésében teljesen eltér a hétköznapi nyelvben megszokottól. Olyan műveletek halmazára vonatkozik, amelyek megfelelnek bizonyos, precízen meghatározott feltételeknek. Ezeket egy gömb forgatásaival lehetne szemléltetni. Ha „A”, „B” és „C” három künönféle forgatás, akkor látható, hogy:
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ellensúlyozza az „A” hatásait;
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ugyanolyan hatást gyakorol, mintha először az „A”, azután pedig a „B” forgatását végeznénk el.
Nevezzük ezt „AB”-nek. Ezután
• ha az „AB”-t a „C” követi, annak ugyanolyan hatása lesz, mintha az „A”-t a „BC” követné.
Ezen feltételek teljesülése kell ahhoz, hogy a forgatások „csoportot” alkossanak. Az absztrakt csoportok elmélete úgy keletkezett, hogy ezeket a feltételeket megfelelő módon szimbólumokkal ábrázolták, majd elhagyták az eredeti, konkrét tartalmát. Így létrejött elmélet sikeresen alkalmazható volt forgatások esetében, mint ahogy alkalmazták is a kvantummechanikában. Emellett a látszólag ide nem tartozó rejtjelezés világában is alkalmazható volt. (A rejtjeleknek is „csoport”-tulajdonságaik vannak: egy rejtjelnek rendelkeznie kell egy jól definiált megfejtési művelettel, amely visszafordítja azt, és ha két rejtjelezési műveletet alkalmaznak egymás után, akkor az eredmény egy újabb rejtjel.) Az 1930-as évekre elfogadottá vált, hogy a „csoportokat” lehet absztrakt felfogásban vizsgálni, úgy, hogy nincs konkrét mentális leképezése vagy alkalmazása.

148. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
1 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P

A tudományok régen azt vallották, hogy ha a világegyetem összes tudása a birtokunkban lenne egy adott pillanatra, akkor annak teljes jövőjét ki tudnánk következtetni belőle.

124. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sangeet Duchane: A Da Vinci-kódon túl
Lytton Strachey: Erzsébet és Essex
Paul Fischer: Kim Dzsongil bemutatja
Mineko Iwasaki – Rande Brown: A gésák gésája
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Bajomi Lázár Endre: Párizs, csillagként reszkető
André Castelot: Napóleon
Michelle Moran: Madame Tussaud
Ignácz Rózsa: Róza leányasszony
Alison Weir: Lady Jane